ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Potilas ja byrokratia

Byrokratia tuntuu olevan pahin este potilaan hoidon saamisessa. Potilaan on oltava hyvin vahva pystyäkseen taistelemaan oikeuksistaan. Siihen tulokseen tulin tänään. 

 

Oireenmukainen hoito oli ainakin tietyiltä osin väärin määritelty. Tarjolla on ollut kipulääkkeitä ei muuta. Hoitoa suunnitellut sairaalan lääkäri ei ollut selvästikään perehtynyt aiempaan tilanteeseeni. Niinpä itse oli tartuttava härkää sarvista ja yritettävä saada hoitoihin muutakin kuin särkylääkkeitä. 

 

Perjantainen verinäyte osoitti, että trombosyytit, veren hyytymiseen vaikuttavat tekijät olivat alentuneet merkittävästi. Seurauksena oli ihonalaisia verenvuotoja ja verta tyynyliinalla ja suussa. Olen kuin hemofiliaa sairastaneet tsaarin jälkeläiset, mutta keinot miten olo paranee ovat sentään nykyisin tiedossa.  

 

Maanantaihin sinnittelin alhaisilla veriarvoilla. Onnistuin sinnikkään soittelun seurauksena saamaan lääkäriltä sellaisen laboratoriolähetteen, että  verikokeet otettiin Tammisaaren HUS-laboratoriossa. Joustavuutta Tammisaaresta löytyi sen verran, että verikokeen tulos meni sekä Tammisaareen että Helsingin kotisairaanhoitoon, jonka potilaaksi viime viikolla päädyin. Raja näiden kahden toimijan välillä kulkee maksusitoumuksessa eli mikä taho maksaa verisolujeni toimituksen ja infuusion kulut. Kun asiaan ei tullut selvyyttä, matkustimme Helsinkiin, jossa saan tarvittavat solut.  Jäykkä systeemi esti solujen tiputuksen Tammisaaressa. Kerran aiemmin olen soluinfuusion saanut Tammisaaressa, mutta silloin olin HUSin potilas. 

 

Ihmetyttää esille tullut jäykkä systeemi. En jaksa uskoa, että sotekaan murtaisi byrokratian muureja. Kenties niitä tulisi lisää.  Tietojärjestelmätkään tuskin tähän apua tarjoaisivat.  Miten potilaan kohtelu aivan aidosti saadaan muuttumaan? 

 

Kaikilla ei ole voimia ja kykyä taistella ja pitää puoliaan.  Tiedon kulku on olematonta.  Missä ovat logistiikkaosaajat, jotka rakentavat tietä sujuvalle tiedon kululle? Olen antanut sairaanhoidolle oikeudet katsoa tietoni kanta.fi-palvelusta. Sekään palvelu ei ole kyllin hyvin viritetty palvelemaan asiakasta tuskin lääkäreitä tai hoitajiakaan.  Missä ovat he, jotka osaisivat tehdä parempia järjestelmiä? 

 

Miten esteet hoitojen väliltä poistetaan? Olisiko tulossa olevassa laissa jotain tähän liittyvää parannusta tiedossa?  Turhan tuntuisen byrokratian karsiminen potilaan hyvän hoidon tieltä on välttämätöntä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

KUn solujen siirto ei onnistu Tammisaaressa, pitää siirtää solut Helsinkiin? Luulisi, että helpompi olisi pankkisiirto, kuin fyysinen siirtyminen, mutta jäykkä on tuo virkakunnan toiminta, koska heillä on sääntönsä.

Ei sote tuo mitään helpotuksia, pitäisi olla yhden hallinnon sote, eikä 18 hallinnon. Onhan meillä vain yksi pääministeri ja yksi presidentti, miksi ei sotella voi olla yksi hallinto?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mikä olisi paras soteratkaisu? Ehdotat yhtä sotealuetta, voisiko rajat näin kadota vai onko rajoihin muitakin syitä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minä taas voisin luulla, että sotesta olisi apua tuohon. Helsinki ja Tammisaari olisivat jopa samaa maakuntaa, joten sama toimija kilpailuttaa koko alueen.
Yksityiset palveluntarjoajat tuntevat jopa läpilaskutuksenkin, joten ne voisivat ostaa palveluja ristiin toisiltaan. Ei tarvitsisi miettiä, mikä sairaanhoitopiiri antaa maksusitoumuksen.
Sote on mahdollisuus mutta näköjään useimmat ovat päättäneet, että se ei voi toimia, koska Sipilän hallitus ajaa sitä. Perus suomalaista meininkiä. Jos minä en saa kunniaa, ei sitä saa kukaan muukaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Höpö höpö, ei mitään persukamaa, vaan yksi hallinto jonka alla koko Suomi. Alueita voisi olla vaikka 18 maakuntaa ja maakunnilla olisi edustus soten hallinnossa, eli ei maakunnat ole este, vaan typerä ajattelu siitä, että Tammisaari ja Helsinki ovat samaa aluetta, mutta se on vain sattuma, että ko tapauksessa näin on. Ajattele laajemmin, eli jos koko Suomi on samaa aluetta niin ei olisi enää sattuman varassa.

Se yksi hallinto sitten laskuttaa maakuntia tai kuntia, jotta kulut saadaan oikeisiin paikkoihin jos kunnallisia tai maakunnallisia kuluja potilaasta syntyy.

Yksi hallinto, 5 yliopistollista sairaalaa, 18 maakuntaa, reilu 300 kuntaa , mutta yksi sote. Onhan yksi VR ja silti joka asemalle riittää asiakkaita. Olisi se perkele, jos maakunnat hoitaisivat rautateitä kuin nyt sotea kuvitellaan voitavan hoitaa. Tai sitten Alko, miten olisi joka maakunta päättäisi alkoholipolitiikastaan erikseen.

Onko tämä Juho persuajettelua?

PS. Sipilä on hyvä jätkä kaikkine pienine puutteineen ja avuineen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

Tuossa oli jo yritystä eikä vain sitä, että tuleva sote ei toimi. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että on myös asioita, joita pitäisi hallinnoida ja päättää myös maakunnallisesti. Ajavathan ainakin pääkaupunkiseudulla jotkut jo kaupunginosavaltuustojkin, koska iso kaupunki ei osaa ottaa huomioon pieniä yksityiskohtia.
Lujillehan tuo näyttää VR:lläkin ottavan pienten palveleminen. Sen sijaan näyttäisi, että ainakin Pohjanmaalla oltaisiin valmiita yrittämään, jos lupa saataisiin.
Joten olen (ainakin vähän) pahoillani, että esitin asian kärjekkäästi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Kaupunginosavaltuustot ovat varmasti hyvä idea, kun päätetään uimarannan pukukopin väristä, mutta sote on aivan eri asia kuin paikallinen päättäminen. Miten maallikko maakuntavaltuutettu voi päättää soten asioista asiantuntemuksella, vain se pääasiana, että on maakuntalainen?

Voihan kunnat ja maakunnat järjestää omille lisäpalveluja, eli kilpailla vapailla markkinoilla palveluidensa kanssa. Ei yksi sote jota hallitaan yhdestä paikasta sulje pois yksityisiä tai kunta, saati maakuntakohtaisia palveluja.

Jos todella haetaan säästöjä toimitaan kuten esitin, eli yksi hallinto, jossa maakunnilla edustus, 5 erikoissairaanhoitoaluetta, eli yliopistolliset keskussairaalat, joiden alla maakunnalliset viritykset, mutta valinnanvapaus niin, että oululainen voi matkallaan poiketa vaikka Vaasan terkkarissa, tai Mehiläisessä tai missä tahansa. Paikalliset neuvot voivat ryhdistää omia lisäpalveluita jos ovat kerran niin voimissaan.

Nythän tuossa viritteillä olevassa sotessa ei ole vielä selvillä mistä rahat tulevat, eikä maakuntahallintoja ole lainkaan jne...

Yksi hallinto josta kunnat voivat ostaa palveluja kuntalaisilleen. Maakunnallinen näkemys tulee siitä mitä palveluja maakunnat sitten ostavat.

PS. En vastusta sotea sen takia, että se on maakuntavetoinen tai Juha Sipilän keksinmä, vaan sen takia, että on parempikin malli olemassa, tuo yhden luukun malli. Se ei ole perustuslain vastainen, kuten ei Alko taikka VR ole, eikä eduskunta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä kipulääke? Tavalliset tulehduskipulääkkeet huonontavat trombosyyttien toimintaa entisestään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Targiniq ja OxyNorm sekä Pamol. Olisi hyvä olla perillä kipulääkkeiden vaikutuksista. Olen jättänyt ottamatta Pamolia, sillä koen että liika on liikaa. Määrät, ikä ym. myös askarruttavat. Saako potilas optimimäärän vai mikä vaikuttaa annoskokoihin ensisijaisesti?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Nuo eivät haittaa. Oikea annos on etsittävä kokeilemalla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eihän kukaan sitä minulle edes sanonut. Kokeillaan. Kuinka moni sellaiseen lähteen omin päin?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Helsingin kaupungin lääkäri ei sinänsä voi määrätä Raaseporin hoitajia tekemään yhtään mitään, vaan paikallisen lääkärin on ensin arvioitava, onko ehdotettu hoito tarpeellista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ennemminkin näytti olevan kyse maksusitoutumksesta. Jos maksaja olisi selvillä voisi tekijäkin sitten olla. Nyt ei ollut, joten Helsinki hoiti kotona tiputukset. Potilas taipui byrokratian rattaissa. Tuleeko aina käymään niin jatkossakin on sitten yksi tai monta sotea. Ovat sitten asiat ratkastuja potilaan tai hoitavan tahon näkökulmasta. Raitaa olla kovin paljon vielä käytännön osalta keskeneräistä ja pitkäksi aikaa varmasti jääkin. Ei taida löytyä kyvykkäitä ongelmien ratkojia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joka paikassa on ankara säästöpaine, maksusitoumuksia voivat antaa vain ylilääkärit, ja miksi antaisivat, jos oma organisaatio voi hoitaa.

Ei oikein sitäkään voi vaatia, että kaikki saisivat hoitoa juuri siellä, missä haluavat.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #13

Jos näinkin vakava sairaus on todettu ja on vakavassa vaiheessa, maksusitoutuminen ei ole se asia, vaan löytää paras hoito.

Kaverillani todettiin vuosi sitten eturauhassyöpä, jonka etäispesäke oli levinnyt keuhkoihin.
Hän sattui olemaan HUS:n terve asiakas-potilas ennestään ja rutiinitarkastuksessa, jonka diagnoosin jälkeen hän pääsi salamannopeasti hoitoon ja tukiryhmiin ja on edelleenkin, vaikka vuosi sitten todettu syöpä selätettiin voimakkailla hoidoilla.

Jos ei ole voimia taistella, byrokratia tappaa ensin.

Toimituksen poiminnat