ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Tajutonta omaisuuden ryöväystä - Suomi ei ole markkinatalouden mallimaa

Poliitikkomme ovat  toimillaan tai toimintakyvyttömyyttään antaneet rahastajien valloittaa ja köyhdyttää maatamme.  Lainsäädäntöä ryöstön estämiseen ei ole kehitetty. Suomi on markkinatalouden oppipoika, joka kohtelee huonosti vain omiaan. 

 

  1. Lasten varhaiskasvatus on ruotsalaisen sijoitusyhtiön hallussa.  Yhtiö ei ole hyväntekijä, vaan voiton tavoittelija. Olisikin kiva tietää miten paljon varhaiskasvatuksen myötä rahaa on jo valunut ja valuu tulevaisuudessa ulkomaille vuosittain?

Tämä sallittiin: Norvestian osakkuusyritys myi kasvavan Touhula varhaiskasvatuksen ruotsalaiselle EQT:LLE. EQT Mid Market -rahastosta tuli Touhulan enemmistöomistaja.  Touhula aloitti 2011.  Touhulan kasvua on tukenut ainutlaatuinen palvelukonsepti, jonka kehitystä kotimaiset investoijat ovat tukeneet.

https://www.arvopaperi.fi/porssitiedotteet/norvestian-osakkuusyritys-myy-nopeasti-kasvavan-touhula-varhaiskasvatuksen-eqt-lle-6406221

 

 2.          Vanhustein hoito on ulkomaisten sijoitusyhtiöiden hallussa. Veronmaksajat maksavat. Mitä vanhukset     saavat? Eivät varmasti mitään sellaista, jota kotimainen vanhustenhuolto voisi tarjota, jos sellaista vielä olisi.

Sijoitusyhtiö CapMan Buyout myi omistusosuutensa Esperistä. Irtautumisen kassavirtavaikutus CapManille oli myyntivuonna vuonna 6,1 miljoonaa euroa. Yhtiön vuoden 2016 tulokseen irtautumisella on 1,4 miljoonan euron vaikutus. Esperi tarjoaa asumispalveluja vanhuksille ja erityisryhmille. Yhtiö toimii valtakunnallisesti. Sen asiakkaita ovat sekä julkishallinto että yksityishenkilöt.

Näitä ulkomaisia sijoitusyhtiöitä vanhustenhuollossa on enemmänkin. Eikö kotimaassa enää osata tai eikö raha, jota hoivan kautta ansaitaan merkitse suomalaisille mitään? Suomalaisten talousajattelu on olematonta, siksi meille käy näin kun nyt on käynyt jo. Attendo oli jo aiemmin näillä apajilla. 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/capman-myy-esperin-brittilaiselle-sijoitusyhtiolle--eteralle-ja-johdolle/cnqySd2D

 

3.        Työterveyspalvelut annettiin jo vuosia sitten ulkomaisten sijoitusyhtiöiden hoidettavaksi. Ilman muuta ne ottivat rahat ja veivät ulkomaille. Paljonko maksavat veroja Suomeen?

 

Työterveydenhuolto on terveydenhuollon ohituskaista, muissa Pohjoismaissa kaikki käyvät samoilla lääkäreillä.

 

 Kelakorvauksista jättipotti menee terveysfirmoille.  Kela-korvaukset ovat merkittäviä muun muassa    Mehiläiselle ja Terveystalolle. Olleet sitä jo vuosikaudet. Eivätkä nämä yritykset ole veronmaksajia muistaneet, vaan ulkomaille ovat isot pääomat kadonneet. 

Perusterveydenhuolto lihotti Luxemburgin kautta toiminutta sijoittajaa – suurelta osin Kelan rahoituksella. 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/09/kela-korvauksista-jattipotti-terveysfirmoille

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/13/terveystalon-korkoja-sittenkin-luxemburgiin

 

Pitäisikö meidän hyväksyä sote, joka on pilaamassa maailman parhaimman terveydenhuollon?  Näenkin tässä asiassa enemmän poliitikkojen oman lehmän hoitoa kuin halua parantaa jo olemassa olevaan ja maailman parhaaksi havaittua. 

            Sote-palveluista poliitikot haluavat rahastaa oman osansa,  poliittisin pistein, mutta pääoma menee    ulkomaisten yhtiöiden tileille.

 

Tiedelehti Lancetissa on useamman vuoden ajan julkaistu Global Burden of Disease -ryhmän kattavia tutkimuksia 200 maan sairauksien ilmaantuvuudesta, esiintyvyydestä, tappavuudesta, riskitekijöistä ja sairauksien vuoksi menetetystä terveydestä. Viime vuosina tuloksia on julkaistu myös terveydenhuollon rahoituksesta, laadusta ja saatavuudesta.

 

Lancetin kesäkuun numerossa julkaistussa artikkelissa ilmenee, että Suomen julkisesti rahoitettu terveydenhuolto on laadun ja saatavuuden osalta maailman paras yhdessä Islannin, Norjan, Alankomaiden, Luxemburgin, Sveitsin ja Australian kanssa. Näiden maiden välillä ei ollut tilastollisesti merkittävää eroa hoidon tulosten suhteen. Suomen terveydenhuolto on viime vuosina kuitenkin parantanut tuloksiaan näistä kärkimaista eniten.

Ehkä meidän huonoin lenkki ovatkin täällä toimivat terveys- ja hoiva-alan yksityiset yritykset. Niitähän tänne ajetaan väkisin. 

 

http://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/Suomen-terveydenhuoltojärjestelmä-maailman-paras-.aspx

 

 

4.             Kaivokset eivät ole suomalaisten omaisuutta. Ulkomaiset yritykset saavat ryövät kultaa ja muut varamme ilman että niitä verotetaan kuten muualla on tapana.

 

Kaivosyhtiöt saavat pilata ympäristömme. Muuttavat elämäämme, mutta hällä väliä. Ulkomaisille yhtiöille on tarjolla maaperässämme olevia rikkauksia  ilman korvausvelvollisuuksia. Kansalaiset saavat luvan kärsiä. Kaivosyhtiöt voivat tehdä valtauksia parhaansa mukaan. 

https://www.talouselama.fi/uutiset/keski-lapin-elama-muuttuu-melkoisesti-jos-kaikki-kaivoshankkeet-toteutuvat-luvassa-kultaa-kuparia-ja-nikkelia/3b5ed261-381a-38fc-bd8d-da1266e4c946

 

 

5.  Maanantain aloittavat ulkomaiset taksiyhtiöt. Niiltä ei edellytetä kirjanpitoa, eikä verojen maksua. Niinpä amerikkalaiset eläkeläiset rahastoineen hyötyvät taksia käyttävistä suomalaisista. Kotimaiset taksiyrittäjät joutuvat ahtaalle.

 

Kansalaisen on oltava varuillaan taksia valitessaan. Matkustaja maksaa aikanaan enemmän matkasta kuin tänään.  Siitä on kokemusta Ruotsista. Luotettavat taksit muuttuvat epäluotettaviksi. Näin ei olisi saanut käydä. 

Tulojen epävarmuuden lisäksi kuljettajia vaivaa pelko siitä, että kansainvälisten esimerkkien mukaisesti taksialalle muodostuu standardiksi laaja harmaa talous. Sen johdosta alalla toimivat ajautuisivat järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle. 

http://tuomohalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252885-miksi-vaihtaa-taksialan-epavarmuus-takuuvarmaan-tyottomyyteen

En näe omaisuuden ulkomaisille yrittäjille siirtämisessä mitään hyvää veronmaksajien kannalta. 

Olen sijoittaja, joka maksaa verot raskaimman kautta, mutta mitä tekevät nämä kaiken maailman verovarojamme ryöväävät?Pian maamme on tyhjäksi imetty? Hyvinvointimme katoaa. Varakkaimmat katoavat maailmalle. En ymmärrä yhdenkään puolueen edustajia. En halua äänestää yhtkäkään nykyisistä puolueista. Samanlaista pöllöpolitiikaa kaikilla.  Missä on kyvykkäitä poliitikkoja ja  päätöksentekijöitä. Löytyykö sellaisia edes koko kansan joukosta vai tekeekö eduskunta päättäjistä päättömiä ja ymmärtämättömiä?

 

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/vain-piensijoittaja-maksaa-osinkoveroa-sijoittajia-kohdellaan-taysin-eriarvoisesti-6729522

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tuotahan se markkinatalous juuri on.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Näin. Ja blogisti on sijoittaja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä, sijoitan varoen kotimaisiin pörssiyhtiöihin, en terveys- tai hoiva-alan yrityksiin. Niiden menestyshän tulee aikanaan veronmaksajien kukkarosta. Sijoittaminen auttaa seuraamaan mitä yrityksissä tapahtuu. En näe siinä mitään väärää.

On hyvä olla hiukan pääomaa muualla kuin pankkitilillä, josta ei korkoja edes heltiä. Koskaan ei tiedä mitä ikääntyminen tuo, joten säästäminen auttaa ainakin jonkin matkaa, jos kalliimpia hoitoja tulee.

Yritystuet ovat väärä tapa tukea yrityksiä. Ei veronmaksajien rahaa pitäisi käyttää yrityksiin, mutta näköjään se jatkuu. Päätöksiä tässäkään asiassa ei hallitukselta syntynyt. Sipilän yrityksetkin ovat käyttäneet merkittäviä määriä valtion rahoja. Minusta se ei ole oikeaa yrittämistä, vaan toisten kustannuksella hyötymistä. Tuulivoimatuetkin menevät veronmaksamien piikkiin ja ulkomaisille yrityksille. Tänne halutaan yrittäjiä, mutta mitään sääntöjä ei ole ......

Veronmaksaja on varsinainen lypsettävä. Jos jotain halutaan, sen valtio ottaa verojen muodossa. Kyvyttömyys arvioida soten kustannuksia ärsytti. Ei mitää tietoa siitä paljonko maakunnat ja soten tulevat maksamaan ja mistä rahat otetaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Näin. Ja blogisti on sijoittaja".
Eikö muuta kommentoitavaa ? Hyväksyt siis tuon kuppauksen ilomielin ?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #7

Ei. Ymmärsitte molemmat Irja sekä Pekka kommenttini väärin. Huvittavaa.

Kyllähän sijoittaminen on myös kansantaloudellisesti toisinaan hyödyllistä, mutta yhtäläisyysviivan voi vetää myös tuohon sijoittajan kommentiin "rahastajien valloittaa ja köyhdyttää maatamme."

Tosi asiassa juuri nämä sijoittajat ovat niitä, jotka rahastavat ja toisinaan köyhdyttävät maatamme. Riippuu kohteesta ja ajoituksesta jolloinka sijoitukset ovat kiinni.

Eipä silti minulla ole mitään moitittavaa Irjaa, eikä Pekkaakaan kohtaan, selvensin vain kommenttiani.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

On sijoittajia ja sijoittajia. Isolla rahalla sijoittavat taitavat olla niitä ahneimpia ja suuria voittoja tavoittelevia. Verojakaan ei tarvitse maksaa, kun on kyllin isot sijoitukset. Piensijoittaja maksaa kaikesta.

Olet oikeassa, että jotku sijoittajat köyhdyttävät maata. Sellaiseksi luen Fortumin myymän Carunan, joka on jo vaihtanut omistajaakin. Edellinen sijoitusyhtiö sai rahat ja vei ehkä paremmille apajille. Seuraava sijoittaja nostaa taas sähkön siirron hintaa kohtuuttomasti ja sen annetaan tapahtua. Valitettavasti sähköä vielä tarvitsemme ja silloin siitä on maksettava siirtomaksut. Ennen sähkön ja siirron hinta olivat tasoissa, ei enää vuosiin.

YLE myi Digita verkkonsa sijoittajalle ja siitäkin taidamme maksaa YLE-veron muodossa. Mistä näistä kaikista oikein edes ottaa selvää.

Lannoitteiden hinnat nousivat, kun lannoteita tuottava kaios myytiin Häkämiehen toimesta. Fosfori on yksi keskeinen elämän ehto. Miten tyhmä sekin kauppa oli. https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys...

MInkä näille tyhmille päätöksille enää jälkeenpäin voi. Lannoitteiden hinnat kohosivat ja maataloustukia valuu nyt enemmän niihinkin.
https://yle.fi/uutiset/3-5898054

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Et selvästikään ymmärrä sijoittamisesta mitään. Kannattaa perehtyä, jotta ymmärrys kasvaa. Mistä pirun kuppauksesta nyt edes puhut. On eri asia jakaa valtion verokertymät yksityisille terveysfrimoille, kun olla mukana aidossa yritysmaailmassa ja perehtyä sen toimintaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Vai pitäisikö sanoa:
Tuotahan se suomalainen markkinatalous juuri on. Ei pitäisi olla.
Miksi suomalaiset ovat niin teuraalle vietäviä lampaita ?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Markkinatalous on mitä on. On turha vaatia, että sen pitäisi olla toisenlaista -- aivan yhtä turhaa kuin vaatia, että ympyrän pitäisi olla kulmikas. Sen sijaan ei ole turhaa vaatia markkinataloudesta luopumista ja inhimillisempään talousjärjestelmään siirtymistä.

Miksi suomalaiset sitten ovat niin teuraalle vietäviä lampaita? Kirjoitin tästä blogin:

Suomen itsenäisyyden ajan psykohistoriaa

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

"Markkinatalous on mitä on."

Tämä ei ole markkinataloutta vaan sosialismia, veronmaksajien rahat sosialisoidaan pääomalle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #9

Sosialismissa tuotantovälineet ovat kansan kollektiivisessa omistuksessa. Näin ei ole Suomessa eikä EU:ssa eikä useimmissa muissakaan maissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Onko siis sairaala tai hoivakoti tuotantovälineitä, jossa tulosta tekee lääkäri, hoivakodin henkilökunta jne. Yksityiset ostavat nyt vauhdilla kuntien rakennuksia omiin tarkoituksiinsa, sillä niissä todellakin nähdään tuottomahdollisuudet, kun valtio alkaa jakaa seteleitä ja muita millä asiakas pääsee hoitoon. Tämä kaikki on melkoinen sekamelska, jossa ymmärrys on kadonnut ja vain hätänappeja painetaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236031-...
Jatkuu siis edelleen. Eikä suomalaisia kiinnosta. Antaan mennä vaan. Viekää kaikki. Ei suomalaisia lampaita kiinnosta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Niin son, politiikot päättää eikä net ossaa eikä kerkiä aatella asioita lophuun asti. Eikä virkamiehetkään tajua, totteuttaa kahjolinjat. Voi voi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hieno kirjoitus, joka kuvastaa sitä tilaa jossa maamme on. Valtiotammehan ei johdeta enää maan rajojen sisäpuolelta, valtion budjettikin tilataan ulkomaiselta konsulttiyhtiöltä, siksi toiminta on lähes avointa varastamista tällä hetkellä. Koko Suomi on myynnistä pilkkahintaan ja luonnonvarat annetaan ilmaiseksi kansainvälisille suuryhtiöille, lastemme ja heidän lastensa perintö häipyy kuin tuhka tuuleen.

Pahinta kaikessa on kansalaisen näkökulmasta se, että laillisuusvalvonta ei toimi, ei ole toiminut pitkään aikaan ja siksi asioita ollaan alettu ajamaan läpi jo Perustuslainkin vastaisesti, niin kovaksi on toiminta mennyt.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hallitus ja eduskunta on pyörinyt vain yhden asian soten ympärillä tajuamatta sitä kaikkea mitä täällä tapahtuu ja minkälainen hävitys on menossa. Sote on ollut pakkopullaa, jossa puolueet ovat hakeneet vain omaa etuaan. Jotain olisi tehtävä ennen kuin kaikki on mennyt, mutta missä ovat tekijät, kun virkamiehetkään eivät osaa edes laskea soten kuluja, voisiko heiltä silloin odottaa muunlaisia laskelmia ja näkemyksiä?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun virkamiehet on valittu sopivuusperustein, eikä osaamisen ja pätevyyden mukaan ja kun toimintaa ollaan saatu jatkaa vuosikymmeniä, ei päteviä ja osaavia enää löydy koko hallinnosta. Näin nykyinen valtionjohto ja virkamiehet, eivät osaa enää edes pyörittää itsenäistä valtiota, vaan kaikki tilataan ulkomaisilta konsulttiyhtiöiltä.

Ainoa vaihtoehto muuttaa asiat parempaan suuntaan, olisi se että, kaikki nykyiset puolueet ja niitä lähellä olevat yhdistykset ja säätiöt puretaan ja lopetetaan ja kaikkien edellä mainittujen omaisuudet takavarikoidaan valtion haltuun. Samoin kaikille nykyisille poliitikoille tulisi asettaa politiikkakielto, myös korkeimmat virkamiehet tulisi kaikki vaihtaa kerralla.

Sen jälkeen suora demokratia välittömästi käyttöön, kaikki valtiota a kansalaisia koskevat asiat kansanäänestysten taakse ja poliitikkojen tehtävä olisi vain toimeenpanna kansanäänestysten tulokset.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Olet oikeassa konsulttien käytöstä. Hurjat rahat ovat soten-valmisteluissa menneet konsulteille. Miksi meidän asiantuntijat eivät ole kelvanneet. Onko maksullinen konsultointi luotettavampaa?

Suuret uudistukset, kuten sote, ovat konsulttifirmoille oikea kultakaivos. Sipilän hallitus on kaatanut sote- ja maakuntavalmisteluun lyhyessä ajassa satoja miljoonia euroja. Osa tuosta rahoituksesta menee suoraan konsulttifirmojen taskuihin. Näin kirjoitti Lasse Lehtonen US:n puheenvuorossa.
http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2510...

Haluaisinkin tietää miten isot rahat konsulti ovat saaneet. Kertoisiko joku kustannusten ja hyötyjen suhteesta? Onko kyse Sippilän Vakerahojen käytöstä konsulttien palkkaamiseen?

Ehdotuksesi puolueiden säätiöiden ym purkamisesta vaikuttaa hyvin radikaalille. Enkä usko sellaisia voimia löytyvän, että tällaista jälkeä syntyisi kuitenkaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ihan vaan yksinkertaisesti todettuna, että kuulema jo nyt johtavia lääkäreitäkin on siirtynyt yksityiselle puolelle! Toki palkka on parempi ja työajat joustavat enemmän..... Suomalaisten sijoittajien kannattaisi toisaalta mennä nyt rahastukseen mukaan, ettei ulkomaalaiset kaikkia vie vain omaan taskuunsa.... Kyllä suomalaiset veronmaksajat kiltisti kaikki laskut maksavat. Takuuvarmat tuotot, vaikka eettinen puoli puuttuukin. - Mutta kun näyttää siltä, että yksityiset hoitavat hommat vain paremmin ja vievät parhaat kakut päältä, kun julkinen puoli katselee päältä peukaloitaan pyöritellen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voitot ja osingot ovat hiukan eri asia. Kyllä niille ulkomaisille rahakätköille jää paljon. Osingot ovat vain pieni erä.

Maksamme kaikki laskut, mutta kyllä ryöstö harmittaa. Köyhiksi jäämme, vaikka mitä yrittäisimme.

Hoitavatko yksityiset sittenkään asiat paremmin? Mistä faktaa? Joissakin asioissa ehkä joissakin ehkä ei?

Palveluja tarjotaan tarpeensa tiedostaville, ei niitä tarvitseville (vrt. kermankuorinta). Niinpä tuo mahdollisuus setelillä hankkia terveyspalveluita yksityiseltä puolelta voi todella kasvattaa käyttöä runsaasti.

Täällä on julkisen ja yksityisen palvelun vertailua. http://www15.uta.fi/konferenssi/paras/Vuori.pdf

Ei ihan hyvää tiedä tämäkään. Vanhusten yksityistä ja julkista palvelutuotantoa vertailevan Timo Sinervon ja Heikki Taimen (2011) tutkimuksen mukaan yksityiset palvelutuottajat eivät tuota tavoiteltua laatua sen halvemmalla kuin julkisetkaan. Aki Kangasharjun ja kumppaneiden (2010) tutkimuksen mukaan yksityiset puolestaan näyttäisivät olevan palveluiden rahoittajan kannalta hieman edullisempia. Anneli Anttonen ja kumppanit puolestaan (2012) arvioivat, että vanhusten hoivapalveluissa on kilpailutuksen kovuus johtanut siihen, että rahoittajan kustannusten kasvun hillitsemiseksi aletaan hyväksyä myös palveluvalikoiman supistaminen, esimerkiksi lyhentämällä kotihoidon käyntejä karsimalla kaikki aikaa vaativat osat palvelusta.
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1107...

Tänään hämmästyin sitä miten kotiin siirretyn vanhuksen oli annettu olla pissavaipoissa useampi päivä. Kun sitä kysyttiin, niin vastaaja sanoi, että vaippahousejen vaihto ei kuulu hänelle. Näin säästetään ajattelematta vanhuksen parasta. Vanhusten hoito taitaa olla se eniten rempalleen jäävä osuus yhä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vanhusten hoitopalvelut huolestuttavat geriatreja Lääkärilehdenkin mukaan sotessa kaikkein eniten....Minäkin hurraan iloisena, jos sote kaatuu ja yksityisten asemien rahastus estetään. Ja olen itsekin sitä mieltä, että nykyisiä terveyskeskuksia laajennetaan ja toimintoja kehitetään edelleen, jotta pitkät jonot saadaan kohtuullisemmaksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Taisin ensimmäisessä kommentistani karrikoida vähän liikaa. Ja en ole ostanut yksityisten lääkäriasemien osakkeita, koska pidän niitä eettisesti väärinä.... Samoin pidän ihmisten sairauden kustannuksella liikaa voittoja haalivien apteekkienkin toimintaa vääränä. Kilpailu pitäisi hinnat alempana.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Joissakin ulkomaisissa mittauksissa arvioidaan hyvän terveydenhuollon yhdeksi tekijäksi se, että resepti lääkkeitä ei määrätä runsain mitoin potilaille. Suomi on tässä suhteessa vielä jonkinlainen kehitysmaa.

Lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden liitto on melkoisen rikkumaton. Sen koin työvuosinani. Kun jotain järjestettiin, kutsuttiin Orion mukaan. Näin saatiin osallistujille kahvit ja muut särpimet. Mitä lie muuta hyvä lääkärit ovat saneet ja ehkä yhä saavat vaikkapa siitä, että määräävät lääkkeitä. Usein ehkä tarpeettomiakin. Ruotsissa paljon lääkäreitä ja alhainen reseptilääkkeiden käyttö. Meihin nähden huomattava etu.
Liekö siitä ollut tässä the Guardianin artikkelissa.
https://www.theguardian.com/society/2016/feb/09/wh...

Voisiko reseptilääkkeiden käyttöä uudistaa. Säästöä siitäkin syntyisi?

Toimituksen poiminnat