ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Mehiläinen ja Terveystalo - omistusten vaihtoviikot

Niin yksityisestä terveydestä kuin työterveydestäkin ovat jo vuosikausi vastanneet Mehiläinen ja Terveystalo. Nyt näyttää sille, että näiden pörssiyhtiöiden  bisnekset vaihtavat kiihtyvään tahtiin omistajaa ja ostavat markkinoilta kilpailijoita.

 

Jenkkisijoittaja KKR ja Triton omistivat 80 % Mehiläisestä. Ne myvät Mehiläisen eteenpäin. Edelleenkin sen omistajiksi jäävät Varma, Ilmarinen ja LähiTapiola.   CVC Capital Partners –pääomasijoitta ostaa osuuden Mehiläisestä 1,8 miljoonalla. KKR saa myydessään nelinkertaisen hinnan, vuonna 2010 tekemälleen sijoitukselle. Osingot ovat varmasti myös olleet mittavia, joten tappioita ei tule, mutta mitä Suomi on saanut ja mitä Suomi saa jatkossa tuon yrityksen kautta.  Paljonko Mehiläisen voitoista on valunut Veroparatiiseihin ohitse suomalaisen verottajan. 

 

Ehkä Mehiläisestä saadaan kansalle kalliita lääkäripalveluita veronmaksajien piikkiin. Eihän tuollaisia kauppoja ihan ilman tarkkaa harkintaa tehdä. Tunnen jenkkien toimivan dollarinkuvat silmissään.  Kauppahinta on yli 16 kertaa Mehiläisen arvioitu vuoden 2018 tulos ennen rahoituskuluja, veroja, poistoja ja arvonalennuksia.

 

Terveystalo on vaihtanut 2000-luvulla omistajaa useita kertoja. Sijoitusyhtiö Bridgepoint myi Terveystalon ruotsalaiselle sijoitusyhtiölle EQT:lle. Molemmat sijoittajat toimivat Luxemburgin kautta.

 

Terveystalo ilmoitti ostavansa Attendon Suomen terveyspalvelut. Kauppahinta on 233 miljoonaa euroa. Näin alun perin  suomalaiset yrityksen ovat muuttuneet ulkomaiseksi  tiuhaan omistajaa vaihtavaksi kauppatavaraksi. Kenties suunnitelmissa oleva soten toteutuminen on vauhdittanut kaupankäyntiä. 

 

Mehiläinen ja Terveystalo ovat jo pitkään nauttineet KELA-korvauksista.  KELA-korvaukset ovat olleet näille firmoille jättipotti. Ei ole mikään ihme, että sijoittajilla on intressiä tulla tänne nauttimaan kasvavista pääomista.  Veronmaksajien kannalta nämä firmat eivät toimi terveellä tavalla. 

 

Suomen perusterveydenhuolto lihotti  vuosikausia Luxemburgin kautta toiminutta sijoittajaa – suurelta osin Kelan rahoituksella. 

 

Kykenisikö sote muuttamaan suunnan terveemmäksi?  Auttaisiko meitä ikäihmisiä, jotka emme kuulu työterveyshuollon piiriin, saamaan palvelut nopeasti, tehokkaasti ja ilman, että nämä yritykset kasvattavat painetta veronmaksajien rahojen suuntaan?  Epäilyttää kovasti se mihin suuntaa tässä ollaan menossa. 

 

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/09/kela-korvauksista-jattipotti-terveysfirmoille

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/13/terveystalon-korkoja-sittenkin-luxemburgiin

 

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/jenkkisijoittajat-myyvat-mehilaisen-eteenpain-6725457?utm_source=Arvopaperi_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Arvopaperi_Uutiskirje

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ilmeisesti nopeat omistajanvaihdokset tekevät terveysyrityksistä liukkaita kuin saippuapalat, eikä lainsäätäjä tai verottaja pääse niihin käsiksi.
Sen jälkeen kun Brittiläinen Care UK joutui Bridgepoint Capitalin haltuun, veroja Brtanniaan ei enää maksettu.
Attendokin on kuulunut Bridgepointin yrityksiin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bridgepoint_Capital

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Totesin jo tuolla Hankamäen blogissa, että esitettyjen tietojen mukaan Mehiläisen kaupassa kotimainen omistusosuus lisääntyi. Joten kai silloin ainakin mentiin parempaan suuntaan.

Itse olen Terveystalon työterveysasiakas. Itsekin epäilimme, kun aiempi työterveystoimijamme myytiin Terveystalolle, koska olimme kuulleet huonoja lausuntoja heidän toiminnastaan. Ainakaan minulla ei ole pahaa sanaa sanottavana. Kaikki toimii nopeasti ja lääkärit ovat ammattitaitoisia. Eikä mielestäni kertaakaan ole ehdotettu saati painostettu tarpeettomiin toimenpiteisiin. Luulisin myös, että yrityksemme katsoo tarkkaan työterveyden kuluja ja niiden kehitystä, joten liian suuri laskutus varmaan huomattaisiin.

Muusta syystä taas kävin Mehiläisessä. Samanlaista erittäin hyvää toimintaa. Koska kyse oli lääketieteelllisestä tutkimuksesta, aikavarauksia oli saatavilla vain rajoitetusti mutta sain ihan järkevän ajan minulle sopivaan aikaan.

Joten minä kyllä näen niin maakuntauudistuksen kuin valinnanvapaudenkin mahdollisuutena. Aivan kuten CETA-ratifioinnin keskustelussa on ilmennyt, pelot ovat usein liioteltuja. Muuttunut ympäristö on myös mahdollisuus sopeuttaa toiminta järkeväksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Aivan kuten CETA-ratifioinnin keskustelussa on ilmennyt, pelot ovat usein liioteltuja."

Tuossa keskustelussa mainitsit ettet tiedä ja ymmärrä CETAsta mitään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onnittelen! Pääsitpäs sanomaan. En todellakaan uskalla kehua tietäväni CETAsta enempää kuin sinä.

Olen kuitenkin joskus ollut mukana joissain sopimusneuvotteluissa. Tietenkin monta kertaluokkaa CETAa pienemmissä. Täydellistä sopimusta ei olekaan vaan jossain vaiheessa sopijaosapuolten on vain luotettava, että vastapuolen kanssa selvitään yhteisymmärryksessä myös asioista, joita ei ole yksityiskohtaisesti sovittu.

Täydensin omaa näkemystäni Airaksisen, Sarkkisen ja Aaltosen blogeista. Airaksinen ja Aaltonen vastasivat hyvin näkemystäni siitä, että esimerkiksi sijoittajasuojasta esitetyt kauhukuvat eivät ole lainkaan niin kauheita kuin sopimuksen vastustajat esittävät. Kaiken kaikkiaan itse asiaosaamisen osalta molemmat tuntuivat olevan valovuoden Sarkkista edellä. Hän keskittyi esittelemään mahdollisia ongelmia pystymättä perustelemaan, miksi ne eivät olisi ratkaistavissa sopimuksen puitteissa.

Mutta ole vain onnellinen siitä, että tiedät ja ymmärrät CETAsta minua enemmän. Minäkin olen onnellinen puolestasi. Tietenkin voisit yrittää jakaa suurta tietouttasi meidän tyhmempienkin ymmärrettäväksi...

Niin, lisäksi on turha palata kertomaan minulle, että uskon näkemyksiin, jotka vastaavat omiani. Kyllä minä sen tiedän. Mutta toisaalta pidän myös mieleni avoinna hyville vasta-argumenteille ja olen muutenkin sitä mieltä, että asioila on monta puolta, joten ajatteluuni on kyllä mahdollista vaikuttaa. Se vain vaatii jonkin verran taitoa.

Toimituksen poiminnat