ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Missä ja miten hoidetaan syrjään pistettyjä valtion rahoja

Pääministeri siirsi eduskunnan ulottumattomiin valion omaisuutta. Mitä tälle omaisuudelle nyt kuuluu ja kenen hallinnoitavana valtava omaisuus nyt on?

 

Kyse oli uuden kehitysyhtiön perustamisesta edistämään valtio-omisteisten yhtiöiden kehittämistä ja omistusjärjestelyjä sekä valtion osaomistamien pörssiyhtiöiden johtajasopimusten uudistamista.  Uusi yhtiö sai hallintaansa 2,5 miljardin euron varallisuuden. Osakkeiden arvot ovat tuon siirron jälkeen nousseet jatkuvasti, joten omaisuus on huomattavasti tuota suurempi. Miten näitä rahoja on käytetty ja mihin ja kenen päätöksillä?

Isoja otsikoita tästä laista ja hallinnoinnista ei ole noussut. Eduskunta hyväksyi hallituksen lakiesityksen  233/2016 muutoksiksi valtion yhtiöomistuksesta ja omistajaohjauksesta annettuun lakiin.

Yhtiöön siirrettäviksi tarkoitettujen osakkeiden osalta valtio luopui suorasta omistuksestaan ja menetti suoria osinkotuottoja  31.12.2015 päättyneeltä tilikaudelta siirrettäviksi suunniteltujen osakkeiden osalta silloin yhteensä noin 72 miljoonaa euroa.  Osinkotuotot ovat nyt jossakin, mihin ja miten niitä on käytetty? Kyse on isoista summista. Voiko hallitus yksin päättää rahoista ja keille niitä on jaettu ja ajateltu jaettavaksi? Onko rahoja käytetty nyt meneillään oleviin sotevalmisteluihin?

Kehitysyhtiön osakehankintojen ja -luovutusten sekä yhtiöomistuksista saatavien osinkojen tulovirrat ovat ainakin suunnitelmien mukaan olleet valtion budjettitalouden ulkopuolella, mikä tarkoittaa, että eduskunnalla ei ole valtaa näiden rahojen käyttöön. 

Miten ja millä tulojen menetykset on  valtion budjetissa   korvattu?  Onko omaisuuden siirto ollut suurena syynä  tarpeeseen   tehdä isoja leikkauksia koulutukseen,  eläkkeisiin, lapsilisiin,  työttömyyskorvauksiin?  Erityisesti pienituloisten lapsiperheiden toimeentulo on heikentynyt vuoden 2015 jälkeen keskimääräistä enemmän. Perusturvan leikkaukset ovat heikentäneet yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien henkilöiden tilannetta. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Leikkausten perusteena ja oikeutuksena käytettiin valtion talouden heikkoa tilannetta ja näkymää. 

 

 Kasvattiko hallitus tulojen siirron vaikutuksesta eriarvoisuutta tässä maassa? 

 

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_233+2016.aspx

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802142200742857_pi.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pääministeri Sipilä vaikuttaa juonimmalle päättäjälle kuin edes hallituskumppanit osaavat ajatella. Hän on nyt kiireellä ajamassa läpi sote ja maakuntalakeja. Tuon saman tempun hän teki, kun siirsi kymmnieä miljardeja valtion rahoja sinne, missä itse voi päättää rahoista. Hän toimii kuin mikä tahansa itsevaltias näiden rahojen osalta.
Tommi Parkkonen kirjoitti hänen toimistaa 2017:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701182200055835...

Sen koommin näiden rahojen perään ei ole kyselty, sillä eduskunta ei omia tekosiaan ehkä halua muistella.

Onko rahoja käytetty lestadiolaispohjaisten yritysten rahoittmiseen tai minne lähipiiriin rahoja on kulunut?
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805102200934559...

Vake OY sai vasta tänä keväänä hallituksen. http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Syytä huoleen Vake Oy hallinnoiman valtavan pääoman käytöstä on myös muualla https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005207904....

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lestadiolaiset näyttävät onnistuneen siinä missä juutalaiset eivät onnistuneet, nimittäin pelastumaan.

Moni hiljaisena kaasukammioon jonottava juutalainen luuli näkymättömän käden ilmestyvän vetäisemään hänet, Jumalan valitun kansan edustajan, viime hetkelläkin pelastukseen, mutta sitä ei tullut.

Lestadiolaisilla onkin hyviä veljiä. Toinen asia sitten on, että jokaisen yksilön tulisi tuntea vastuunsa sekä omasta että muiden hyvinvoinnista, eikä lammasmaisesti luottaa hyviin veljiin.

Hyvien veljien keskinäinen sumpliminen voi aiheuttaa ulkopuolisiksi itsensä kokevissa tunteen että heidän kulttuuriaan uhkaa hiljainen hautautuminen elävältä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tiiviitä ovat verkostot ja toden totta olemme ulkopuolisia. Meistä otetaan vain hyöty. https://www.hs.fi/talous/art-2000005674806.html

Toimituksen poiminnat