ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Suomalainen yritys Venäjällä uhkana

Aivan hiljattain oli uutinen Aspon menestyksestä Venäjällä. Nokian renkailla menee myös hyvin Venäjällä. Moni muu suomalainen yritys takoo voittaja siellä.  Fortum on menestynyt liian hyvin venäläisten näkökulmasta, mutta ei vain hyvin, vaan eräs artikkeli kertoo, että siitä on tullut turvallisuusuhka Venäjälle.  

 

Venäjä ajattelee ja toimii niin kuin luulee naapurinsa ajattelevan ja toimivan, hiukan vainoharhaisesti.  Piruuttaanko?  Mihin enää uskoa? 

 

”Huhtikuun 11. päivänä Venäjän hallituksen virallinen lehti Rossijskaja gazeta julkaisi Mihail Deljaginin kirjoittaman, Fortumin Venäjän omistuksia ja toimintaa koskevan pitkän artikkelin otsikolla ”Vieras josta tuli isäntä”.  Kirjoittaja on yksi Venäjän tunnetuimmista ekonomisteista ja presidentti Vladimir Putinin kovan linjan talousneuvonantaja.

 

Venäjä laskelmoi ja ottaa omansa ja sitten voi unohtaa tai nylkeä yhteistyökumppanin. Suomen hallitus oli myöntänyt NordStream 2:n tarvitsemat luvat käyttää Itämerellä Suomen talousaluetta. Venäjä oli saanut kaiken tavoittelemansa, eikä vaaraa sille tärkeiden jättihankkeiden vaarantumisesta enää ollut. Miksi siis enää vaivautua naapuria mielistelemään tai naapurilta palveluksia odottamaan?  

 

”Länsi on aloittanut Venäjän tuhoamiseen tähtäävän kylmän sodan, joten turvallisuuden takaamisesta on tullut paitsi ajankohtainen myös mitä tärkein kysymys. Tämä koskee myös energia-alaa”. Tämän luettuani olen yhä suurempi Hanhikiven  ydinvoimalahankkeen vastustaja. Sitä täkäläiset poliitikot ehkä katsovat vain energian näkökulmasta ei mistään muusta, vaikka syytä olisi.  Riippuvuus naapurin ydinvoiman saannista, ei vain laitoksen rakentaminen, on  iso tekijä. Luommeko riippuvuussuhteita sen tarkemmin asiaa harkitsematta?

 

Venäjän valtion omistama Rosatomiin kuuluu 250 tytär- ja osakkuusyhtiötä, joissa on yhteensä 270 000 työntekijää. Rusatom Energy Internationalin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia. Fennovoiman mukaan sen ydinvoimala Hanhikivi 1 tuottaa valmistuttuaan tulevaisuudessa noin kymmeneksen koko Suomen sähköntarpeesta, mutta millä ehdoilla? Annetaanko tämän hankkeen edetä enää? Väkisinhän tämä hanke tuli Suomeen. Tarkoitus oli tuoda venäläistä osaamista ja uutta tekniikkaa tänne, mutta tässä maailman tilanteessa ei  näytä hyvälle. 

 

Venäjän mielistely ei ole tätä päivää, realismi on.  Venäjä ajattelee vain omaa etuaan. Miksi siis hankkia, jotain minkä seurauksista meillä ei ole tarkkaa tietoa eikä luotettavaa ja oikeaa tulevaisuuskuvaa. 

 

Venäjällä nähdään talouden ja politiikan välillä yhteyksiä.  Meillä Nordstream nähtiin vain ympäristönäkökulmasta. Käsittämätöntä. 

 

Venäjällä laajaa toimintaa harjoittavien ja suuria voittoja takovien ulkomaisten yritysten keskeiset edut ovat sidoksissa läntisiin talouden ja politiikan keskuksiin. Venäjä näkee asian toisin kuin täällä, hiukan vainoharhaisesti. Pitäisikö sellaiseen jo varautua paremmin?

 

Uniperin  kaupan myötä  Fortumista syntyi ”supermonsteri, joka hallitsee kokonaisten alueiden kannalta elintärkeätä tuotantoa Venäjän lämpö- ja sähkömarkkinoilla.  Suomen valtio Fortumin suurimpana omistajan nähdään uhkana. 

”Suomalaisesta valtionyhtiöstä on tullut todellinen uhka paitsi energia- myös Venäjän muulle turvallisuudelle”, Deljagin päättää kirjoituksensa. 

 

Mikä on totta ja mikä on muuta? Sitähän Venäjän kansalle ei kerrota, kun Suomestakin  luodaan vihollisvaltiota.

 

Venäjällä laajaa toimintaa harjoittavien ja suuria voittoja takovien ulkomaisten yritysten keskeiset edut ovat sidoksissa läntisiin talouden ja politiikan keskuksiin. 

 

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005643344.html

 

https://www.verkkouutiset.fi/vedetaanko-rosatom-mukaan-venajan-vastapakotteisiin/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tämähän oli jo alun alkaen selvää että Fortumin Venäjälle sijoittamat kansalta kerätyt miljardit tullaan menettämään.

Lukekaapa Pavel Astahovin kirja VALTAAJAT. Siinä on yksityiskohtaisesti kerrottu miten valtaamiset tehdään laillisesti.

Nyt jälkikäteen voimme vai kysellä keille lahjusmiljoonat on maksettu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Omaisuuden menetykset eivät tapahdu ensimmäistä kertaa. On meiltä paljon jo ehditty ottaa. Yksi Fortum voi olla hyvin pieni verrattuna kaikkiin menetyksiin.

Iltasanomat kirjoitti tänään aiheesta, ja kun venäläisiltä sivuilta google- kääntäjän avulla Deljaginin tekstiä englanniksi käännettynä luin, vaikutti mies edelleen provosoivan ja etsivän ikävyyksiä.

Deljagin kirjoittaa omasta roolistaan, joka HS:n kirjoituksessa on ymmärretty väärin. Hän jatkaa Fortumista kuten siitä että uskoi tietojen Fortumista venäläisillä sivuilla pitävän paikkansa, kun suomalaiset eivät virheellisiin tietoihin puuttuneet. Lintilän puheiden arvioinnin jälkeen, ja Suomen talouden ongelmia käsiteltyään, kuten sitä, että Suomi ei ole selvinnyt kymmenen vuoden takaisesta globaalista kriisistä, hän ryhtyy pohtimaan Rosatomin rakentamaa Hanhikiven voimalaa. ”Ottaen huomioon, että Suomen viranomaiset eivät ole radio Svobodan mukaan antaneet vieläkään sille rakennuslupaa, vaikka ovat hyväksyneet Venäjältä miljardin euron investoinnit, tämä muistuttaa peittelemätöntä kiristystä.” Kumpi valtion kiristää kumpaa? Yrityshän tuli väkisin tänne ja rahat tulivat perässä, jotta lupa tulisi. Rahako ratkaisee nämä Hanhikivipäätökset?

Anteeksipyynnöstä ei voi puhua, vaan Deljagin jatkaa omaa linjaansa ja selvästikin provosoi. Kuinka pitkälle onkaan valmis menemään?

https://delyagin.ru/articles/183-novosti/58327-fin...

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005644729.html

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos linkistä. Juurikaan sieltä ei herunut tietoa Venäjän varoista.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Hienoa asioiden kulussa on kuitenkin se, että Venäjän hallitus ilmeisesti havahtui, että nyt menee Deljagin liian pitkälle ja aiheuttaa kohta diplomaattiisen ongelman ja tuhoaa jotakin hyvin arvokasta ja merktitykselllistä lopullisesti silkkaa omaa tyhmyyttään. Ukkohan yrittää nostaa vain omaa egoaan noilla valheillaan; niillä saa näkyvyyttä Venäjällä. Mitä suurempi valehtelija, sen suurempi sankari maassa?
Yritys joka on polttanut omaa rahaansa 4-5 miljardia euroa Venäjällä oleviin laitoksiin - ei voi olla millään laskuopilla "paha" - vaan vain hyväntekijä! Ei pitäisi demonisoida sellaisia tahoja Venäjällä, jotka ovat sen maan tulevaisuuden turvaajia. Deljagin on siis tyhmä kuin saapas!

Toimituksen poiminnat