ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Stephen Hawking on kuollut

Maailmankuulu fyysikko, professori Stephen Hawking kuoli 76-vuotiaana kotonaan Cambridgessa 55- vuotta sen jälkeen, kun hänellä oli diagnostoitu liikehermosolu sairaus, motoneuronitauti (ALS). Tuolloin nuorelle miehelle oli annettu ennuste vain kahden vuoden elinajasta.

 

Stephen Hawkingin työt vaikuttavat ja hänen sanansa painavat ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Ne muistuttavat meitä monesta elintärkeästä asiasta. Erityisesti painaa hänen huolensa ihmiskunnan yrityksistä tuhota tämä maapallo, jolla elämme. Ydinaseet ja niiden mahdollinen käyttö on aikamme yksi suurimpia riskejä. Ilmaston lämpeneminen ja geenimuokkaus ovat isoja aiheita, jotka hän mainitsi ja jätti näin eräänlaisena testamenttina meille, jotka jatkamme elämää täällä.

 

Hän toivoi, että kaikilla ihmisillä olisi pääsy maailman tieteellisen tutkimuksen tietovarantoihin. Häneltä itseltään tai yhteistyönä toisten kanssa on julkaistu 15 kirjaa. Suomessa tunnetuin lie Ajan lyhyt historia.

 

Voisiko ihminen oppia huomaamaan vaaran paikat? Tuntuu, että kansojen kohtaloihin vaikuttavat tällä hetkellä oudot hallitsijat. Heidän aivoituksistaan ei ota selvää läheisetkään, eivätkä he kenties itsekään ole perillä omasta itsestään ja vaaratekijöistä, joita heidän valtaansa liittyy.

 

Onko maapallon ulkopuolella elämää?  Stephen Hawking perusti ohjelman, jonka avajaistilaisuudessa the Royal Society - tiedeakatemiassa hän sanoi: ”  Äärettömässä universumissa on oltava Maan ulkopuolista elämää. Jossain päin kosmosta meitä saatetaan tarkkailla”.  Vastausta emme vielä tiedä ja jos tieto ”elämästä” joskus tulee, toivottavasti se ei tule liian myöhään.

 

Stephen Hawking oli syntynyt 8. tammikuuta  1942.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5498269/Professor-Stephen-Hawking-dead-76.html

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005602960.html

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01093

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Toni Rintala

Kenen kannalta tieto muusta elämästä voi tulla liian myöhään? ;)
Onko sillä paljoa merkitystä, vaikka tämä tieto jää meiltä täysin saamatta?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos kysymyksistäsi. Näkisin, että ihmiskunta on tällä hetkellä melko pelottavassa tilassa arvaamattomien, häikäilemättömien, itsevaltiaiden vuoksi. Tuhovoimia rakennetaan näiden voimin ja näkemyksiä vahvistamaan kenties aikomuksena käyttää ja näyttää voimansa. Kenties elämää on maapallon ulkopuolella, mutta pannaanko täystuho käyntiin vahingosta tai tarkoituksella? Pelkään, että niin voisi käydä. Olisi kuitenkin hyvä saada tieto muusta elämästä. Kenties maan asukkaille olisi hyötyä siitä tiedosta? Kenties jossakin on älykkäämpiä olentoja kuin täällä maan päällä.

Toni Rintala

"Näkisin, että ihmiskunta on tällä hetkellä melko pelottavassa tilassa arvaamattomien, häikäilemättömien, itsevaltiaiden vuoksi."

Kautta historian on kansanmurhattu ihmisiä. Nykytilanne ei ole mitenkään sen erikoisempi.

"Kenties elämää on maapallon ulkopuolella, mutta pannaanko täystuho käyntiin vahingosta tai tarkoituksella?"

Varmaankin puolivahingossa, mutta miten se liittyy elämään muualla?

"Olisi kuitenkin hyvä saada tieto muusta elämästä. Kenties maan asukkaille olisi hyötyä siitä tiedosta?"

Itse pidään 100-varmana, että elämää on muuallakin.

"Kenties jossakin on älykkäämpiä olentoja kuin täällä maan päällä."

Todennäköisyys, että nämä olennot tulevat ja tuhoavat meidät, on suurempi kuin se, että auttaisivat meitä..

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Kautta ihmiskunnan historian on todella ollut julmuutta, väkivaltaa, tappoja, sotia ja muuta karmeaa mitä ihmismieleen vain on tullut. Koskaan eivät aseet ole olleet sellaisin kuin tänään. Koskaan ei ole ollut niin laajalle ulottuvan tuhon mahdollisuuksia kuin on tänään. Siinä on aikakausien ero ja se on massiivinen.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Syntyi Galilein kuolinpäivänä, kuoli 3.14, Einsteinin syntymäpäivänä. Siinä fyysikon elämänkaari.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Uskomaton elämänkaari, joka on synnyttänyt paljon hyödynnettävää. Kiitos kun laitoit nuo merkittävät etapit.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Hawkingin elämäntarina on vaikuttava ja kertonee jotain siitä, miten väkevä henkinen elämä ja aivojenkäyttö pystyy toimimaan vastavoimana vääjämättömälle fyysiselle rapistumiselle.

Minulla on kuitenkin vaikutelma, että Hawking oli niitä eteviä tiedemiehiä, jotka sitten hieman katteettomasti luulevat olevansa eteviä oman erikoisalansa ulkopuolellakin, tai joita sellaisina pidetään. Meillä vastaava esimerkki on Esko Valtaoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hawking itsekin epäili, että on kuuluisampi siitä, että käyttää pyörätuolia ja muita teknisiä välineitä kuin tieteellisistä saavutuksistaan.

Jostain syystä hyvillä puhelahjoilla moni nousee idoliksi, kaiken asiantuntijaksi. Hyviä puhelahjojakaan ei ainakaan viimeisinä vuosikymmeninä voida lukea Hawkingin menestymisen merkiksi. Hän nosti kirjoituksissaan (sihteerinsä avustamana nekin) esille asioita, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin, kansantajuisella tekstillä. Sellaistahan voi tehdä vaikka ei olisikaan alan asiantuntija. Onhan meitä täälläkin kaiken alan asiantuntijoita ilman, että oikeasti sellaisia ollaan. Valtaojakin sitä samaa edustaa. Haluamme kuulla häntä. Ehkä uskommekin paremmin, kun hänellä on jokin merkittävä ja arvostettu ala hallussaan.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Stephen Hawking osoitti, kuinka ainutlaatuinen ja arvokas elämä on suurista vaikeuksista huolimatta ja ehkä juuri tämän vuoksi. Vaikeudet ja ongelmat on tehty voitettaviksi.

Hän myös osoitti ja jatkoi Albert Einsteinin viitoittamalla tiellä (kenttä yhtälöt) gravitaation teoreettisessa jatkumossa, joka ilmeni mustien aukkojen säteilemän informaation säilymisenä.

Suuri mies on poissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hawking koki suurta ylpeyttä siitä, että hänet kutsuttiin Royal Academyn jäseneksi. Hän arvosti sitä, että hänen nimensä pääsi näin Isaac Newtonin ja Charles Darwinin rinnalle ja monien muidenkin, joista ei edes ole sen kummemmin kuultu.
Jokaisella on arvostuksensa.
Hawking todella kulki Albert Einsteinin jälkiä ja vei eteenpäin sitä työtä mikä jäi Einsteinilta kesken. Tämä tuntuukin melkoiselta ihmeeltä. Hänen näkemyksensä mukaan Big Bang ilmaantui singulariteetistä, pisteestä, joka on niin pieni ja tiheä, että fysiikan lait eivät pysty sitä kuvaamaan. Odotanpa jatkoa näille tutkimuksille ja uusien yhtä laajasti tunnettujen nimien ilmaantumista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitos, Irja, muistoajatuksistasi.

Itse en kykene arvottamaan Hawkingia kosmologina ja fyysikkona. Hyvä hän joka tapauksessa on ollut.

Kaikkein vaikuttavinta hänessä kuitenkin on tuo, että hän fyysisestä rajoittuneisuudestaan huolimatta ei ole suostunut antamaan (tuumaakaan) periksi, vaan on halunnut osallistua täysipainoisesti. Riku Mattila näyttää myös sitä samaa esimerkkiä.

Sairaudet ja kuoleminenkin kuuluvat elämään. Toisille sairauksille voidaan enemmän, toisille vähemmän. Jotkut sitten jättävät todennäköisyydet vain todennäköisyyksiksi. Meille terveemmille Hawking on erittäin hyvänä muistutuksena siitä, että terveys ei ole itsestäänselvyys ja se aika, mikä itse kullakin on käytettävissä, kannattaisi käyttää hyvin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hän on osoittanut meille, että ihmisen elämä on arvokas valtavista rajoitteista huolimatta. Tämä minua hämmästytti kuitenkin hänen elämästään lukiessani. Oliko Hawking toisessa liitossaan kotiväkivallan uhri? Hänen toinen vaimonsa oli hänen hoitajansa eikä Hawking koskaan kieltänyt ettei näin olisi ollut.
http://time.com/3531/hawking-myth-or-legend/

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Olikohan Hawkingilla edes ALSia? Itse universumikaan ei ole niin ihmeellinen ja selittämätön asia kuin se väite, että Hawking sairasti kyseistä sairautta yli 50 vuotta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eikö ollut tarkeämpää se mitä hän teki kuin se mitä hän sairasti. Toki vaikuttihan sairaus hänen toimiinsa, mutta ehkä ei niinkään saavutuksiin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Kaikki ja ei mikään on tärkeää. Se merkitys, joka hänen teoillensa ja elämällensä annetaan, on kiinteästi yhteydessä hänen väitettyyn sairauteensa. Yli 50 vuotta elämää ALS-diagnoosin jälkeen on erittäin vahva näyttö diagnoosin virheellisyydestä.

Mitkä ovat sinun mielestäsi hänen saavutuksensa? Hänhän oli teoreettinen fyysikko; hyvin harvalla meistä on hajuakaan siitä, mitä hän edes tosiasiallisesti teki.

En itse tiedä vastausta tähän, mutta onko yhtäkään hänen teorioistaan osoitettu todeksi?

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila Vastaus kommenttiin #15

ALS ei ole mikään tietty tauti vaan yhteisnimitys tietynlaiseen tuhoon johtaville keskushermoston häiriötiloille. Hawkingin sairaus oli erilainen kuin muilla, mutta se miksi sitä kutsumme on irrelevanttia. Britanniassa nimitystä ALS ei edes käytetä, vaan sen korvaa kuvaavampi "liikehermosairaus" (MND).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Kuten kaikki sairaudet niin ALSkin varioi eli on yksilöllinen. MS-tauti on rappeuttanut monta ihmistä nopeasti, mutta tiedän myös tapauksia, joissa tautidiagnoosista on yli 20-vuotta. Hyvillä, uusilla täsmähoidoilla tauti on pysynyt kurissa ja sitä sairastava työkuntoisena.

Leukemia, jota hoidettiin noin 1, 5- vuotta sitten päätyi remissioon, mutta remissio purkautui ja tautisolut ilmaantuivat vereen jälleen. Nyt uudet hoidot ovat saaneet aikaan remission. Hoidot jatkuvat. HS antoi hiljan kuvan leukemista melko masentavana sairautena. Se hoidot kehittyvät kaiken aikaa. Sairaudesta tiedetään yhä enemmän ja täsmähoidot voivat pian olla mahdollisia. Luuydinsiirrot ehkä eivät silloin ole ratkaisu, eivät nyttenkään ikäihmisille. Toivoa on. Niinpä uskon Hawkingin olleen onnekas sairautensa hitaan etenemisen suhteen.

Täällä Hawkingin konekielinen esitelmä TED-kokouksessa. https://www.ted.com/talks/stephen_hawking_asks_big...

Toimituksen poiminnat