ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Liisa Jaakonsaaren kanta ihmetyttää

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari katsoo Verkkouutisissa, että nyt on käyty sotaan ay-liikettä vastaan, kun ansiosidonnainen halutaan kaikille työntekijöille.

 

En voi ymmärtää hänen kantaansa, sillä ansionsidonnaisen kustantamiseen osallistuvat kaikki työntekijät ja työnantajat. Rahat eivät tule rikkailta ay-liikkeiltä.

 

Olen sen verran katkera 1990-luvun lamasta vieläkin. Perheenjäsen ei kuulunut liittoon, työpaikat menivät alta ja minulla katsottiin olevan niin hyvät tulot, että edes peruspäivärahaa ei maksettu puolisolle. Kolme lasta oli elätettävänä ja kaikkein pahimmassa kulutusiässä. Tällainen jättää jäljen ja taistelutahdon yhä.

Kaikille, jotka osallistuvat ansiosidonnaisen kartuttamiseen, pitäisi myös maksaa ansiosidonnaista. Tämä on valtava epätasa-arvon paikka.

 

Eikö ay-liikkeellä ole muuta tapaa pitää jäsenensä kuin tämä?  Valtiohan on avokätisesti antanut ay-liikkeen pitää kaikki kartuttamansa pääomat ilman verottajan puuttumista karttuneisiin varoihin. Sekin on ennenkuulumatonta.  Kaikista pienistäkin tuloista nypitään verot. Kun on tehtävä kahta työtä elääkseen, toisesta verotetaan roimasti.  Jotain järkeä ihmisten kohteluun.

 

https://www.verkkouutiset.fi/sdpn-liisa-jaakonsaari-sota-ay-liiketta-vastaan-on-alkanut/

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ansiosidonnainen_työttömyyspäiväraha

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Kyllä tässä on nähtävissä selkeä trendi. Paikallinen sopiminen, yleissitovuuden poisto, ansiosidonnaisen laajentaminen... Liitoilta kortit pois, kenenkään ei kannata kuulua niihin. Saadaan työmarkkinat, joilla ei työläinen pärjää enää yhdellä työllä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kaikella kunnioituksella Irja, mutta meidän perheellä kävi samoin 90-luvun lamassa, mutta minusta ei tullut katkeraa vaan huomasin ammattiliittojen tärkeyden totisesti. Nythän on tarkoitus EK:lla romuttaa kaikki ja persut toimivat käsikassarana tässä tuhoamisvimmassa. Kohta kukaan ei enää saa säällistä palkkaa työstään vaan olemme kaikki keppikerjäläisiä.

Juha Hämäläinen

Ansiosidonnainen ei tähän liity.

Heikot palkat johtuvat useasta asiasta. Pääsyy on se, että yritykset ovat aina voineet päättää miten sen voitot jaetaan. Palkat maksetaan käytännössä yrityksen voitoista. Duunari saa palkan tasaisesti, firma voittonsa viiveellä ja riskillä.

Ammattiliitot eivät pärjää siksi, että hyvä duunari on saanut paremman palkan sopimalla siitä itse. Ja meille on töllön amerikkalaisten hömppäohjelmien kautta luotu luulo siitä, että yksilö pärjää paremmin itse. Itseasiassa enemmistö ihmisistä ei pysty palkkojaan itse nostamaan. Useimmat eivät edes uskalla pyytää lisää.

Suomessa on surkeat palkat bruttona, nettona ja erityisesti ostovoimana mitaten. Meillä pääsee ylimpään 10% tuloluokkaan eli desiiliin vaivaisella 4.900€ kuukausibrutolla. Siksi olemme köyhiä. Tilanne pahenee soten myötä, kun terveydenhoito maksaa kansalaiselle yhä enemmän. Suhteelliset kulut voivat nousta 10 vuodessa kymmeniä prosentteja, koska palkat eivät nouse samaan tahtiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Taru Elkama ilmeisesti kuuluit niihin hyväosaisiin, jotka saivat ansiosinonnaista. Sehän selvä, että sellaisesta ei valiteta. Tilanne 90-luvun lamassa oli hämmentävä.

En minä halua ay-liikkettä vastaan käydä. Sehän kuitenkin selviää, eikö vaan? Liitoista ei taideta kovasti erota. Kuuluin minäkin Akavaan opittuani noiden ikävien vuosien kautta miten voi käydä. Maksu oli aika hulppea vuodessa ja sitä vastaan sai matkavakuutuksen ja vähän infoa. Matkavakuutusta en tarvinnut, kun matkat vakuutti työnantaja. Paljon turhaa. Olisiko ay-liikkeen aika uudistua.

Kyllä työntekijöille on maksettava kunnollinen palkka, että sillä elää. Amerikassa lapseni oli vuoden perheessä, jossa isä teki kolmea työtä. Äiti oli kotona tv:n ääressä, yksi lapsi ja ikävystynyt äiti, joka ei edes roskia vienyt. Ilmeiseti vaihto-oppilaan pidosta maksettiin siellä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse en ehtinyt saada ansiosidonnaista tuolloin koska liitot viuhuivat ammattia vaihtaen, mutta tosiaan puolisoni joutui elättämään minua jonkin aikaa kun kun olin työttömyystuella joka oli noin 200;- ja markkoina.. En jäänyt kuitenkaan katkeraksi.

Ammattiliittoon kuuluminen kannatti aina muilta osin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Onnittelen. Oli kuitenkin pienempi menetys sinulle. Meille kaksi vuotta ilman toisen palkkaa ja vaikutukset vielä eläkkeeseen. Et tietysti sitä ymmärrä, kun koko elämäntilanne taisi olla toinen. Ei ole hyvä kantaa tuollaista muistoa. Monella noiden aikojen muistot ovat paljon raastavampia.

Juha Hämäläinen

Asiaa kirjoitat. Ammattiliittojen olemassaolo ja ansiosidonnainen työttömyysraha ovat erillisiä asioita. Niitä ei saa toisiinsa sotkea. Toisekseen ei ole mitään mieltä siinä, ettei kaikilla ole automaattisesti tuota turvaa. Erottelulle ei perustetta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Hmm. Kun minä tuossa jäin työttömäksi, sain kyllä ansiosidonnaista vaikka en koskaan ole kuulunut mihinkään ammattiliittoon. Minä en oikein ymmärrä mistä tässä oikein puhutaan, kun vaihtoehtokin on olemassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olet ilmeisesti Lonjan kassassa? Oliko se sen niminen, johon mieheni myöhemmin liittyi, kun töitä taas oli.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

https://ytk.fi/
Lempinimeltään Loimaan kassa. Laitoin kyllä tuohon edelliseenkin kommenttiin linkin, ehkä se ei sitten näkynyt riittävän hyvin?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Liityin YTJ- Loimaan kassaan - onneksi joskus 80 -luvun lopussa, ja se oli pelastus ja iso olikin. En kuulunut johtotason henkilönä mihinkään palkkasidonnaiseen ammattiyhdistykseen.

Ay-liike on aikansa jäänne eikä se ole saanut mitään uudistuksia aikaan, vaikka niin kaikki ovat toivoneet. Varallisuutta sillä on vaikka perustaa pari tuhannen hengen työllistävää yritystä, mutta ei- istuvat vaan ison verovapaasti kerätyn roope-ankan rahasäiliön päällä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos tarkasta tiedosta. Loimaan kassa se oli minne maksettiin. Edullinen suhteessa esimerkiksi Akavaan. Muista en tiedä. Korjausta ay-liikkeeseen kaivataan, mutta alkoi tuntua sille, että jämähtäneisyyttä täällä on kaikkialla. Mistä löytyisivät ne korjaavat voimat. Keillä olisi kykyä tarttua uusin ideoin asioihin ja viedä pois vanhasta? On niin helppo jatkaa vanhaa rataa.

Kansanedustaja Outi Mäkelä jätti eduskunnan ja hän ehdottaa edustajien määrän tiputtamista 150 ja eduskunnan uudistamista. Korjattavaa löytyy paljon eri tahoilla.
https://toivoajatuspaja.fi/poliittinen-jalanjalki/...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Karjalainen väittää, ettei ay-liike ole saanut mitään uudistuksia aikaan. Hänen tietämyksensä "entisenä johtotason henkilönä" on jokseenkin puutteellinen. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha(-kin) on sen aikaansaama. Myös "keltaisen kassan" maksamat.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Yksi kirjoitusvirheeni, se on YTK (ei YTJ).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toimituksen poiminnat