ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Protestoin käännytystä

Tässä ei ole järjen häivääkään. Maahanmuuttovirasto vahvistaa, että opiskelulla tai opiskelumenestyksellä ei ole vaikutusta siihen, saako hakija turvapaikan vai ei. Hasan Khademi tuli Suomeen elokuussa 2015 turvapaikanhakija-aallon mukana. 

Hän on osoittanut erityistä lahjakkuutta.  Oppimotivaatio on korkealla ja suomen kieli hallussa. Eikö sellainen Suomelle kelpaa? 

Voitte lähettää,  vaikka minut tämän nuoren sijasta Kabuliin. Minua ei enää täällä tarvita. 

 

https://www.aamulehti.fi/uutiset/hasan-kavi-peruskoulun-puolessa-vuodess...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Toni Rintala

Kuulostaisi tuo Irjan esittämä tapa hyvältä: Perustetaan koulu Afrikkaan, koulutetaan opin alkeita miljoonalle ja sitten joka vuosi tuhat parasta pääsee Suomeen. Ja vastaavasti apaaehtoisia vanhuksia siirretään täältä Afrikkaan hoidettavaksi..

Toni Rintala

Siellä on tilaa! Toki Lähi-Idässäkin on, mutta Afrikassa on enemmän. Ja eläminen siellä on edullisinta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä en tahdo Afrikkaan.

Tahdon itselleni afrikkalaisen hoitajan tänne.

Niin ja sellaisen robottipehmolelun minä kans haluan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Valitse vain sopiva hoivakoti. Espoossa anoppini hoivakodissa oli useita afrikkalaisia. No problem. Et tainnut tietää ;D

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #76

En tiennyt. Minun vanhepieni ja appivanhempieni hoivakodeissa oli vain työhönsä väsyneitä ja tympääntyneitä suomalaisia.

Mutta minulle kelpaa minkä värinen hoitaja vaan, kunhan saan sen robottipehmolelun.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ongelma on siinä, ettei ymmärretä tämäm järjestelmän tarkoitusta. Valitettavasti järjestelmää käytetään usein maahantulosäännösten kiertämiseen. Jos jostain asiasta joustetaan, niin sitten joudutaan joustamaan niin monesta muusta asiasta ja se vesittää koko alkuperäisen tarkoituksen. Tosiasiassa voi kuitenkin tapahtua niin, että esimerkiksi avioiduttuaan suomalaisen puolison kanssa oleskeluluvan voi myöhemmin saada perhesiteen perusteella, vaikkei turvapaikkaa tai oleskelulupaa edes toissijaisen suojelun perusteella olisi millään tavalla oikeutettu saamaan. Kirjoittaja saa kuulostamaan asian niin yksinkertaiselta ja populistiselta, mitä se ei todellakaan ole. Kannattaa tutustua tarkemmin Suomen ulkomaalaislakiin ja kv. sopimuksiin. Ohessa linkki ulkomaalaislakiin. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040301

P.S. En suosittele Kabuliin muuttoa, Suomen kansalaista ei voi sinne lähettää ja tuskin kirjoittaja sellaista tosissaan haluaisi tai sitten hän on silmittömän rakastunut afganistanilaiseen mieheen ja haluaa muuttaa miehen perässä tämän kotimaahan Afganistaniin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Missä laissa tai kv. sopimuksessa turvapaikan saamisen edellytyksenä mainitaan opinnot tai opintomenestys?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Max kommenttisi sisällöstä. Näin säästyin samansisältöiseltä kommentilta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos on vihamies Bagdadissa ei saa palauttaa.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Minun mielestäni Suomella valtiona ei ole vastuuta Lähi-Idän maiden kansalaisista ja poliittisista oloista. Lähi-Idässä on sodittu jo ainakin 2000-3000 vuotta ja kun siellä on kaksi uskontoa, jotka sopeutuvat yhteen kuten tuli ja vesi, niin miten sellaiset ihmiset voivat elää rauhassa keskenään. Naisia sorretaan kaikkein eniten islamistisissa maissa. Lukekaa Ajan Hirsi Alin kirja Neitsythäkki. Suomalaiset feministit eivät puutu ollenkaan näihin näihin ihmisloukkauksiin, mutta jaksavat jauhaa metoo-meiningistä.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Johtuu varmaan siitä, että turvapaikka myönnetään henkilökohtaisen vainon perusteella.

Diplomiopiskelijat sekä muut osaajat voivat saada luvat maahan tuloon muita reittejä pitkin.

Olisi aika epäreilua todellisia pakolaisia tai vainon kohteena olevia kohtaan, mikäli muuten vaan lahjakkaat ihmiset alkavat ruuhkauttamaan systeemiä pyrkimällä saamaan oleskelulupansa tätä kautta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Joidenkin kohdalla kyse onkin väärällä hakemuksella maahan tulo. Se kävi ilmi kurdiystävänkin paluusta Suomeen. Oli tullut 1990-luvulla ja tuonut silloin myös perheensä. Hän ei opiskellut suomea ja palasi Kurdistaniin, jossa työskenteli. Hän palasi, mutta väärällä statuksella, ei hänen enää olisi pitänyt olla turvapaikan hakija vaan yrittäjä, joka tulee tänne rahoineen perustamaan yrityksiä. Sitä hän teki täällä silloin alkuvuosinakin. Tarvitsemme yrittäjiä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Väärän värinen, tullut väärällä tavalla, väärä sukupuoli, väärä ikä ja todennäköisesti vielä islaminuskoinen.

Otetaan Suomi takaisin!

Tää on uusi normaali. :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei, vaan lakien ja sitovien sopimusten noudattaminen. Poikkeuksetta.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Missä laissa tai kv-sopimuksessa noin lukee?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minustakin poikkeus vahvistaa säännön. Jos turvapaikanhakija on motivoitunut opiskelemaan ja taitaa jo suomenkielenkin, niin pitäisi armon käydä oikeudesta. Tarvitsemme osaavia ja työtä tekeviä uusia kansalaisia, joiden puolesta voimme olla jopa ylpeitä.

Näitä vuosiakin täällä olleita maahanmuuttajia, jotka vain vetelehtivät ostoskeskuksissa, eivätkä halua edes kieltä opetella, voisi taas nopeutetusti palauttaa turvalliseen omaan maahansa. Rikoksentekijät taas palautus välittömästi. Heitä ei tarvitse hyysätä yhtään kauempaa.

Juu, on meillä rikollisia ja laiskoja omassakin maassa, mutta heitä emme voi todellakaan palauttaa. Tämä vain siksi, että kohta joku siitäkin mainitsee:)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei tuollaisia poikkeuksia voi sallia. Yhdenvertainen kohtelu pitää olla kaikille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Max, eikö mitään porsaanreikää löytyisi? Eihän nuori fiksu, mutta köyhä kaveri voi lähteä takaisin kotimaahansa ja alkaa anoa virallista työviisumia Suomeen? Hänhän on vasta lukiolainen. Voisiko järjestää lain puitteissa "tarkastusyksikön", jossa näitä erittäin poikkeuksellisia tapauksia voisi ruotia? Ihan inhimillisyyden vuoksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #25

Ei. Jos ruvetaan kohtelemaan eri tavalla jostain syystä, koko prosessi romuttuu. Edellytykset turvapaikan saannille ovat selvät.

Tosin voihan tässä venyttää sinne toissijaisen suojelun puolelle, mutta sehän on nyt myöhäistä. Päätös on tehty.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #27

Selkeähän tämä viesti on, eikä armoa tunneta Suomessa. Muualla voi onnistua.
Millä perusteella turvapaikan voi saada?
Voit saada Suomesta turvapaikan, jos sinulla on perustellusti aihetta pelätä joutuvasi kotimaassasi tai pysyvässä asuinmaassasi vainotuksi

alkuperäsi,
uskontosi,
kansallisuutesi,
tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai
poliittisen mielipiteen vuoksi.
Lisäksi edellytetään, että et voi pelkäämäsi vainon vuoksi turvautua kotimaasi tai pysyvän asuinmaasi viranomaisten suojeluun.

Maahanmuuttovirasto arvioi, onko sinulla perusteita turvapaikkaan. Turvapaikan kriteerit on määritelty tarkkaan laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa, joihin Suomi on sitoutunut.

http://migri.fi/milla-perusteella-turvapaikan-voi-...
https://www.aamulehti.fi/uutiset/opiskelulla-ja-ko...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #27

Max, eikö voitaisi tehdä "pikalaki", joka voisi päättää esimerkiksi tuhannen turvapaikanhakijan erityiskohtelusta? Jos hän on osoittautunut ihmiseksi, jolla on kykyä, halua ja oletettavasti myöskin mahdollisuus työllistyä hyödylliseksi kansalaiseksi. Siis periaatteella "meillä olisi omakin lehmä tässä lypsettävänä"?

Tiedän toki, ettei lakeja noin vain äkkiä sorvailla, mutta joskus joustavuus osoittautuu paremmaksi ja hyödyllisemmäksi, kuin tiukasti laeista kiinni pitäen. Tätä kaveria tulee kyllä sääli, eihän näin yritteliäitä ja lahjakkaita joka oksalla kasva. Luusereita ja laiskoja meillä on muutenkin ihan riittävästi myös omastakin takaa.

Entä jos kerättäisiin hänelle yhdessä joku pesämuna siihen asti, että saadaan meidän fiksu ministeri Mykkänenkin tätä asiaa pohtimaan ja puoltamaan, jotta saataisiin lisäaikaa pikalain sorvaamiseen?

Tiedän liiankin monia tapauksia, jossa hakijalla ei ole pienintäkään pyrkimystä sopeutua tänne ja vielä vähemmän kieltä opiskella. - Tuskin monilla olisi siihen riittävästi edes kykyjäkään?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #63

Eikös tämä kaveri ole valittanut päätöksestä? Kannattaa odottaa rauhassa mikä valituksen lopputulos on.

Sitäpaitsi en minä ole lainsäätäjä. Täällähän vaikuttaa kansanedustaja Tavio, jonka viimeisestä kirjoituksesta voi päätellä hänen olevan varsinainen asiantuntija.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #64

Kiitos Max, kun vastasit noin nätisti amatöörin, varmastikin sinun mielestäsi melkoisen hörhöihin ehdotuksiin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #66

No, vähän oudolta tuollainen poikkeuslaki kyllä vaikuttaisi...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

kaija, ei kai turvapaikan saamisen perusteena voi olla opiskelu ja hyvään alkuun saatu sopeutuminen maahan vaan kyllä turvapaikan saamisen ehdot ovat tarkoin määritellyt niin kansallisessa kuin EU lainsäädännössä sekä kansainvälisissä sopimuksissa. Mitä siitä tulisi, jos tänne tulisi hatkuvalla syötöllä nuorisoa, jotka koulutettaisiin ko. perusteella? EU:n ulkopuolelta tuleville on jo nyt omat sääntönsä opiskeluun jäsenmaissa. Kaiketi noita sääntöjä on noudatettava. Huomioitava on että kaikki tuon menettelyn kautta eivät edes pääse tänne opiskelemaan. Miksi sitten tänne turvapaikkaa hakeneet ja sitä vaille jäävät?

On myös huomioitava, että EU:n ulkopuolelta tuleville taitaa olla jäsenmaissa lukukausimaksua tai jonkinlainen avustusjärjestelmä, joka ei suinkaan ole lähellekään sitä suuruusluokkaa kuin vapaa opiskelu.

https://www.infopankki.fi/fi/elama-suomessa/koulut...

Lisään vielä; Ei mielestäni suinkaan ole Suomen vika hakuajan käsittelyn pituudessa, kun hakijoiden ruuhka pääsi syntymään 2015 ja osin 2016. Tosin hallitus olisi voinut toimia toisinkin jottei tuollaista ruuhkaa olisi päässyt syntymään. Valitusoikeudet ovat aivan liian anteliaat tälläkin hetkellä, kun moneen kertaan voi lisätä hakemuksen perusteluja.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #71

Olet tietysti ihan oikeassa Sirpa. Emme voi olla koko maailman sosialivirasto ja vielä velaksi....Tuntui vain niin pahalta ajatella tätäkin nuorta, joka on motivoitunut opiskelluun ja kieleemme. Vastakohtana taas on nämä meidän pääkaupunkiseudun ostoskeskuksissa loisivat nuoret terveet miehet, joilla ei näytä olevan huolen häivää tekemättämyydestään. Itse pitäisin suomen opiskelua jopa ehtona tänne jäämiseen...pari vuotta olisi ihan kohtuullinen koeaika.

On niin helppoa toivoa, että poikkeuksia voitaisiin tehdä ja laittaa mielumin näitä joutosakkia pois, jotka ovat tulleet vain halvalle turistimatkalle kuokkimaan. Heitäkin kuulema on ihan tungokseen asti. Oikeat pakolaiset makaavat surkeissa leireissä, joista heidät pitäisi suunnitelmallisesti poimia turvaan. Lapset ja naiset asettaisin mieluusti etusijalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #72

Kielen oppimisesta yksi kriteeri. Saa olla sen aikaa, että osoittaa halua oppia kielemme ja tuntea tämän maan tapoja. Vetelehtijöitä ja rikoksentekijöitä todellakin löytyy tänne hyväksytyistä. Miksi paapoa heitä enää?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tarvitsemme osaavia ja työtä tekeviä uusia kansalaisia, joiden puolesta voimme olla jopa ylpeitä."

Kaija, niin varmasti tarvitsemme, mutta heitä varten tarvitaan toiset kriteerit, esim. rehellisyys.

Uudet mahdolliset kansalaiset tulee valita osaavien joukosta, eikä niistä, jotka tulevat maahan valheiden peruteella rikollisten saattamana.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suomi ikääntyy ja siitä ollaan huolissaan. Jos tarjolla olisi nuoria osaajia, ikääntyvän maan tulevaisuutta helpottavia, ei sekään kelpaa kriteeriksi. Max voisitko tarkentaa kriteeri vaikka vian pääkohdittain.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Kuka on turvapaikanhakija?

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee kansainvälistä suojelua. Kansainvälistä suojelua voi saada, jos henkilöllä on aihetta perustellusti joutuvansa vainotuksi (alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta) tai hän joutuisi muuhun todelliseen vaaraan kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan. Tällöin henkilölle myönnetään oleskelulupa turvapaikan tai toissijaisen suojelun perusteella."

http://intermin.fi/maahanmuutto/turvapaikanhakijat...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #40

Näyttää sille, että opiskeluluvan voisi saada ja sehän tuolla nuorella miehellä jo jonkin tahon kautta on kun on lukiossa.

Tässä pykälä, joka tukee opiskelijan mahdollisuuksia olla maassa.

Ulkomaalaislaki

46 § (13.4.2007/486)

Oleskeluluvan myöntäminen opiskelua varten

Jos ulkomaalainen on hyväksytty opiskelijaksi Suomessa olevaan oppilaitokseen, myönnetään 45 §:n 1 momentin 3 kohdan mukainen tilapäinen oleskelulupa tutkintoon tai ammattiin johtaviin opintoihin taikka, jos siihen on perusteltu syy, myös muihin opintoihin. Oleskeluluvan myöntäminen edellyttää, että ulkomaalaisella on luotettavan ja vakavaraisen yhtiön tai laitoksen myöntämä vakuutus, joka kattaa sairaanhoidon kustannukset. Jos opintojen arvioitu kesto on vähintään kaksi vuotta, riittävää on, että vakuutus kattaa lääkekustannukset.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #41

Tätä haetaan hakijan kotimaassa, ei sen jälkeen kun on tulut Suomeen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #42

Aina voi hakea maassa ollessaankin, mutta siihen liittyy myös tiettyjä vaatimuksia ja yksi tärkeimmistä on se, miten rahoittaa omat opiskelunsa. Maahan turvapaikanhakijaksi saapuneen henkilön ei varmasti ole helppo löytää rahoitusta opiskeluun edellyttäen, että kyseessä on myös sellainen opiskelupaikka, joka täyttää ne laissa edellytetyt kriteerit. Lukiossa opiskelu ei taida olla edelleenkään sellainen opiskelupaikka, minkä perusteella voisi saada oleskeluluvan opiskelua varten.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ehkä kannattaisi ensin selvittää itsellesi mikä se sellainen turvapaikka nyt on. Miksei ihmemies Hasan saa työ- tai opiskeluviisumia kuten prosessin kuuluisi mennä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mikko Engren syitä tuskin julkisuuteen kerrotaan, joten ihan turhaa ajan haaskausta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todennäköisesti ihmemies Hassan tutkii millä tavalla hän parhaiten pääsisi kiinni turvapaikkaan ja todennäköistä on että turvapaikan hakeminen on se paras tie hänen kannaltaan.

Ilman yhteiskunnan tukea työn saanti ja kielen opiskelu vieraassa maassa on varmasti paljon hankalampaa kuin turvapaikkaprosessin kautta.

Juha Hämäläinen

Turvapaikkaa hakeville on asetettu säännöt ja valintakriteerit. Ehkä tämä herra ei niitä sitten täyttänyt.

Toisaalta on toivottavaa, että parhaista tulijoista osaa palaa kotimaihinsa ja ryhtyy parantamaan oloja siellä. Eihän ole mitään järkeä siinä, että fiksut nuoret siirtolaiset jäävät tänne ja me EUsta lähetämme väkeämme kehityshommiin heidän kotimaihinsa.

Sama koskee sotilaita. Miksi NATO laittaa poikiaan kuolemaan maihin, joiden puolesta tulisi niiden omien poikien taistella, näin myös sisällissodissa.

Kannattaa vähän pidemmälle miettiä ennenkuin pillastuu asioiden kulusta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen kanssasi Juha Hämäläinen samaa mieltä, että nuorella voi olla hyvät viemiset kotimaahansa, mutta sallitaanko hänen käyttää niitä? Se onkin jo toinen asia. Kehitysapuna voisi olla hyväkin, jos hän sen ymmärtäisi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Katotaan vaan sinne lakikirjaan, ei mitään yksittäisiä poikkeuksia, ja Afganistan on niin iso maa, että kyllä sieltä joku luola löytyy, missä on turvallista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ritala, älä vaadi lakien noudattamista, jos olet jossain tilanteessa kuitenkin valmis poikkeamaan jostain niistä silloin kun sinusta tuntuu siltä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minähän sanoin, että lakikirjaan katsotaan. Se on kaiken elämän perusta.

Koti,uskonto ja isänmaa.

Moraali ja sääli on sairautta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #55

Moraali? Katsotko aivan oikeasti edustavasi tässäkin asiassa korkeampaa moraalia sen takia, että sinulla on hyvä ja oikea näkemys siitä, miten asioiden pitäisi olla?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sääli on sairautta.

P.S. Jokainen on oman onnensa seppä.

P.P.S. On lottovoitto syntyä Suomeen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Monen mielestä vain 4 tai korkeintaan 5 oikein, heh heh.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Turvapaikanhakijoiden mielestä 7 oikein.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Monen mielestä vain 4 tai korkeintaan 5 oikein, heh heh."

Mikä on täyspotti? Minä en tiedä, kun en lottaa.

Minä tällä hetkellä arvostan suomalaisuuttani lähes täyspotin verran, miinusta tulee vain vähän, noista persuista lähinnä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ikääntyvällä Suomella ei ole varaa, sanoo lait ja asetukset mitä tahansa, ajaa Suomesta ulos lahjakkaita ja elämässä eteenpäin pyrkiviä nuoria, olkoon mikä tahansa syy, vaikkapa turvapaikan haku oleskeluun Suomessa. Ei kai terveen järjen käyttö tässä maassa sentään ole vielä lailla kielletty.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Granlund, edellytit minulta tervettä järkeä, tai itse asiassa katsoit sen puuttuvan minulta. Nyt ehdotat selektiivistä lakien soveltamista. Omituista porukkaa, taas näitä laillisuusmiehiä: välillä pitää noudattaa lakia, välillä sillä ei ole väliä vaikka mentäisiin lain nimenomaista sanamuotoa vastaan. Koita nyt sinäkin päättää, kumpaa haluat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ehdottomasti lakia pitää noudattaa, mutta missä laissa on kohta jossa mainitaan Afganistanin olevan turvallinen maa palauttaa turvapaikanhakijan, koska tälläistä lainkohtaa ei löydy voidaan myös harkintaa palautuksissa käyttää, kuten jokaisessa palautuspäätöksessä käytetään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #68

Ketä tässä palautetaan? Lue linkki. Kyseessä olivat turvapaikan saannin edellytykset. Opinnot ja opintomenestys eivät ole sellaisia. Kaveri on valittanut päätöksestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomesta on paljon aivovientiä ulkomaille, nuoret opintonsa päättäneet työttömät suomalaiset menevät ulkomaille etsimään työpaikkoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

He kenties palaavat ja tuovat tänne uutta osaamista. Ainakin voi toivoa niin. Ikävä, että täällä ei ymmärretä omia opinnoissaan menestyneitä. Kun opinnot on suoritettu ulkomailla, ymmärrys on todella huono, eikä työtä tahdo löytyä. Ylioppineitako täällä tuotetaan ja haaskataan? Onko velkaisella Suomella siihen varaa?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Irja voi käsittääkseni lähteä Kabuliin ihan vapaehtoisestikkin, mutta ehkäpä Hasan Khadem voisi hakeutua tänne vaikkapa työperäisenä maahanmuuttajana, koska pakolaisstatus ei täyty.

Ymmärrän, että voimassa olevaa lakia tulee noudattaa ja sen tulee koskea kaikkia tasapuolisesti. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole.

Itse olen blogistin kanssa pitkälti samaa mieltä, ettei aina näissä pakolaispoliittisissa kysymyksissä ole järjen häivää. Muistelen, että joku esitti muutama vuosi sitten, että pakolaispolitiikassa tulisi ottaa huomioon myös tällainen valikoiva näkökulma, mikäli pakolaiskeskusteluissa ja lainsäädännössä tarkoituksena on myös vedota työvoimapulan paikkaamiseen ja kulttuurien rikastamiseen. Tuolloin esittäjä ammuttiin alas rasistina juurikin tietyltä taholta.

Nyt tuossa Aamulehden julkaisussa esiintyy ihan saman aatteen edustajat "Tampereen Kalevan lukion rehtori Eeva-Helena Pellikka (vas.) ja muut opettajat vasemmalta Sari Heikkilä, Anni Lampinen, Juha Heinonen, Jari Keinänen ja Saara Luukkonen". En viittaa edellä mainittuja henkilöitä silloisiksi, vaan silloiseen arvomaailmaltaan vastaavaan porukkaan, jotka olivat kovin vastaan tällaista valikointia.

Ko. kaveri (Hasan Khadem) on tallustellut Suomessa vasta pari vuotta ja on kyllä ilmiselvästi osoittanut toiminnallaan halun integroitua tähän yhteiskuntaan. Hasan Khademin kohdalla voisi kyseeseen tulla myös oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella. Myönteinen asennoitumiseni tämän äijän kohdalla perustuu tietenkin vain tuohon haastattelupätkään, jossa ihan selvästi on havaittavissa poikkeuksellisen hyvä kielitaito huomioiden aika, jonka hän on oleskellut maassa. Myös tarina tänne saapumisesta kuvastaa henkilön aitoa halua rakentaa omaa tulevaisuuttaan ilman pelkkää yhteiskuntamme tarjoamaa yltäkylläisyyttä vastikkeetta!

Irja Laamanen poimi hienon esimerkin. Ajatelkaapa, jos Jussi Halla-aho olisi poiminut tämän yksilön ja esittänyt, että tällaiset pakolaiset olisivat myös oman kansakunnan etu ja vastaavaa pakolaispolitiikkaa tulisi kannustaa ja vastaavasti rajoittaa sitä haitallisempaa pakolaisvyöryntää, niin johan taas rasistikortti heiluisi suurimmissa medioissa ja näilläkin pilipali- puheenvuoroissa. Aivan varmasti, mutta nyt asia on noussut esille "oikeasta" suunnasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ajatelkaapa, jos Jussi Halla-aho olisi poiminut tämän yksilön ja esittänyt, että tällaiset pakolaiset olisivat myös oman kansakunnan etu ja vastaavaa pakolaispolitiikkaa tulisi kannustaa ja vastaavasti rajoittaa."

Miksi Halla-aho ei ole tällaista esittänyt?

Ei tietenkään olisi esittänyt, olisi menettänyt ääniä.

Kannattajat pitävät mutiasia esteettisenä haittana, aivan kuten Halla-aho itsekin pitää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Seppo Lavikainen. Minua huvitti tuo ajatus oikeasta suunnasta. Missä olisi lisää oikean suunnan edustajia, jotta hakemusten arviointiin saataisiin monipuolisuutta. Lakiahan voidaan tulkita monella tavalla. On niitä, jotka pitävät yhtä tulkintatapaa ainoana oikeana.

Aiemmin Tanska vuoti kuin reikäjuusto ja sinne oli helppo päästä. Tanska kiristi otetta ja teki maahanmuuttovastaisen lain. Se toivoo lain hillitsevän tulijoiden määrää. Tietysti kiinnostaa onko Tanska onnistunut paremmin kuin Suomi, jossa on myös tiukka lainsäädäntö. https://www.huffingtonpost.com/rasmus-alenius-bose...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Olen myös jo joutilas voin lähteä mukaasi!!!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Otan kyllä mtkaseuraa, mutta katsotaan ensin miten tämä kaikki päättyy.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Täällä vedotaan lakiin, joka on sadistisen selvä. Pitäisi olla rinnalla heti vetoomus-inhimillisyystuomioistuin, jolla on sama valta kuin viranomaisilla.

Kaveri on lähtenyt Kabulista hengenvaaraa ja paennut Iraniin, jossa teki hommia saadakseen maksettua salakujettalajille rahat meren yli Kreikkaan jne...

Sitten täällä kiistellään- missä passi, viisumi, rahat, henkilöllisyystodistus jne. hengenvaarallisen merimatkan jälkeen, jotka salakuljettajat varastivat myydäkseen ne eteenpäin rikollisille.

Armotonta tämä maailma, jossa eräs ahdasmielinen puolue ei näe mitään muuta kuin rajat kiinni, ja julistaa sanomaansa somessa niin kuin ehtii. Pirkanblogeissa tätä lahjakasta kaveria nämä "ahonlaitalaiset" kutsuivat huijariksi ja juipiksi tai tarkemmin Tiina Elovaaran vastustajat kutsuivat.

Lähden kaveriporukan kanssa myös maailmalle ja jätän paikkani tulevaisuuden tekijöille tulivatpa he mistä tahansa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Heikki, ikävälle näyttää ja rajojen kiinnipitäminen vain lisääntyy. Ei siitä hyvää seuraa. Uhkapilviä on taivaalla liikaa. Ahdasmielisyyttä on myös käsittämättömän paljon. Eivät ole ihmiset maailmaa nähneet kuin ehkä turisteina hiukan.

Toimituksen poiminnat