ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Davos - yhteinen tulevaisuus sirpaloituneessa maailmassa

 Presidentti Donlad Trumpin Amerikka ensin -slogan sopii huonosti Davosin kokouksen tämänvuotiseen teemaan, joka on yhteinen tulevaisuus sirpaloituneessa maailmassa, mutta  huolimatta tuosta presidentti Donald Trumpkin on paikalla. 

Davosiin, joka sijaitsee Sveitsissä, kokoontuu tällä viikolla maailman eliitti. Siitä kertoi sekä Helsingin sanomat että the Guardian. Näkökulmat kokoukseen ovat näillä lehdillä hyvin erilaiset.

”Davosissa katsotaan, mihin suuntaan maailma on menossa. Periaatteena on, että yritetään tehdä maailmasta parempi paikka. Tänä vuonna iso teema on naisten mahdollisuudet johtajina. Kokouksen varapuheenjohtajat ovat kaikki naisia.”

 

F Scott Fitzgeraldin mukaan rikkaat ovat erilaisia kuin hän tai me muut. Heidän varallisuutensa tekee heistä kyynisiä niissä asioissa, missä me olemme luottavaisia. Heidän varallisuutensa saa heidät ajattelemaan, että he ovat parempia kuin me. Nämä sanat koskevat Davosiin kokoontuneita miljardöörejäkin ja yritysten ylintä johtoa. Paikalla siellä on tekniikan jättiläisten kuin pörssiyhtiöiden  edustajia ja erityisen kutsun saaneita.  Monikohan Suomesta on saanut Petri Vilenin lisäksi kutsun (2016 kokous) ja moniko itse on maksanut osallistumisensa?

 

 The Guardian nimittää osallistujia moguleiksi, jotka voivat puhua turvallisesti epätasa-arvosta ja köyhyydestä tekemättä näille asioille mitään.  Tuskin edes ymmärtävät mistä on kyse.

 

Vuodesta 2015 rikkain yksi prosentti on omistanut enemmän kuin koko loppuplaneetta. He ajattelevat, että he eivät jaa samaa kohtaloa köyhien kanssa.   Verojen välttelyssä maat ovat vastakkain eivätkä yritysjohtajat likaa käsiään tässä asiassa. Mikään yritys ei ole rehellinen yrittäessään nujertaa liittoja tai siinä, kuinka ne lobbaavat omaa hyötyä etsien lainsäädäntöä  vastaan,  jolla vaikutetaan työvoimaan, ympäristöön ja  yksityisyyteen. muutoin ne vaikuttavat heidän  valtansa tasapainoa vähentävästi ja vievät kohti kansan mahdollisuutta vaikuttaa.

 

Suurimmat läntiset yritykset ja pankit  ovat vapaina kulkemaan minne mielivät maailmassa.  

 

Samalla, kun muistot talouskriisistä haihtuvat, eliitti palaa myyttiin, että he eivät ole riippuvaisia kansalaisista tai kansallisista hallituksista /valtiovallasta.  Valtiovalta on kiusankappale, jota on syytä vältellä. Kuitenkin valtiovalta  tarjoaa juuri heidän yrityksilleen infrastruktuurin ja sijoittamisen alustan, ja kyllähän yritykset tarvitsevat sellaista.

 

Kun kriisi iskee tämä valtiovalta on se, joka heittää pelastusköyden suurille bisneksille.  ”Globaalit pankit ovat kansainvälisiä eläessään, mutta muuttuvat kansallisiksi kuollessaan”, totesi Englannin pankin aiempi governor Mervyn King.  Kun valtio on mukana se hyödyttään aina enemmän rikkaita kuin työtä tekeviä luokkia.

 

Säännöt on luotu nostamaan tuloja ylös. Säännöt voidaan tietysti aina kirjoittaa uudelleen, jos on edistyksellisiä ideoita. Presidentti Donal  Trumpilla ei niitä uskota olevan. Trumpin ensimmäinen vuosi on ollut häpeällinen ja vienyt häneltä ja hänen toimistoltaan arvokkuuden.  Davosissa Trump voisi olla kotonaan  eliitin joukossa. Kuitenkin Trump muuttunee Davosin viikolla ulkopuoliseksi ”pommien heittelijäksi”.

 

Davosin kokouksen perustaja Klaus Schwab suhtautui kriittisesti yhteiskunnan kahtiajakoa edustaviin ilmiöihin, kuten Donlad Trumpin valintaan ja Britannian eroon EU:sta

 

On aika panna merkille, että Trumpin kaltaisille demagogeille ovat avautuneet ovet  arvostella nykyisen kaltaista maailman kauppaa.

 

Lääkkeitä ei nähdä olevan ratkaista kilpailijamaiden  halvan työvoiman, ympäristöasioiden ja ihmisoikeuksien rikkomisen synnyttämiä ongelmia.  Bisness etsii vain  hyötyjä, näistäkin.

 

Kun valtiovalta ei tarjoa hyvinvointia,  ei mahdollista työntekijöiden sitoutumista eikä tue koulutusta tapahtuu seuraavaa:  Ilman sovittuja kansainvälisiä toimia, eliitin itsekyyden avustuksella populismi leviää.

 

 Epätasa-arvon asiantuntija Branko Milanović  kirjoitti Davosin osallistujille .” he ovat haluttomia maksamaan elinkelpoisia palkkoja, mutta ovat valmiit kustantamaan filharmonisen orkesterin kulut.  He panevat porttikieltoon liitot,  mutta järjestävät  workshopin valtion  toimien läpinäkyvyydestä”.   Mitä muuta vastaavaa voitaisiinkaan rinnastaa?

 

 Poliittisen ja talouden kriisin ratkaisemiseksi tarvitaan tasapainoa valtion ja globaalin avoimen talouden välille.  Tarvitaan suurempaa kiinnostusta  yhteiskunnallisiin asioihin.  Muutoin kasvava epätasa-arvo synnyttää ihmisissä, pelkoa ja toivottomuutta.  Erot ihmisen ja ihmisen välillä ovat erilaisia, eri mittakaavassa eri alueilla, eri maissa,  mutta on  omaleimaisia eroja ja jakautumista  havaittavissa Suomessakin.  Sitä lie päättäjiemme vaikea myöntää.

 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jan/21/the-guardian-view-on-davos-and-inequality-a-demagogue-takes-advantage

 

https://www.hs.fi/talous/art-2000005533808.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täältä löytyvät osallistujat joukossa neljän suomalaisen nimet: https://qz.com/1184584/the-list-of-davos-attendees...

Toimituksen poiminnat