ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Mikä Vanhasessa vetoaa, mikä ei

YLEn neljäs presidenttiehdokas oli  pääministerivuosina eri tavoin tutuksi tullut  pitkän linjan keskustalainen poliitikko Matti Vanhasen. Hän tunnusti, että tämä presidentinvaali on hänelle elämän tärkein vaali, mutta tuliko se mitenkään esille tämän ohjelman aikana?

 

Yllättävä hän ei ollut, mutta  tasainen ja luotettavan oloinen. Hän haastoi muutamassa asiassa istuvan presidentin ja kertoi myös miten uudistaisi  ja avaisi presidentin  suhdetta kansalaisjärjestöihin ja eri alojen asiantuntijoihin ja miten nostaisi tulevaisuuden haasteet yhteiseen keskusteluun.  Hän sanoi olevansa pohdiskeleva ja asiakeskeinen ja oma itsensä.

 

Presidentillinen puhe oli hiukkasen ilmassa ja  pisti miettimään keille hän puheensa kohdisti ja keitä nostamiensa asioiden kautta puhutti. Vanhasen mielestä presidentin ja kansalaisten välillä on ero, jonka Matti Vanhanen haluaisi kuroa umpeen. Todellisuudessa tämä ehdokas ei kaipaa lähelle kansaa. Mieluummin hän kaipaa  omaa rauhaa. Hän uskoi sitä olevan enemmän presidentillä kuin pääministerillä.

 

Matti Vanhasen puheen alkusanoituksesta tuli mieleen Jukka Puotila Matti Vanhasena.   Tämä tunne hävisi melko pian, kun asiaa alkoi tulla.  Välillä korostui me, kuten siinä, että me emme pelkää sotaa. Me vaikutamme vakauteen. Sitten tuli esille minä, joka vaikuttaisi globaaleihin asioihin kuten  Afrikkaan, jossa nosti esiin väestöräjähdyksen, maapallon vähenevät peltoalat ja ilmastonmuutoksen.  Sitten nousivat esille ihmiset, jotka joutuvat ottamaan kantaa kansainväliseen yhteistyöhön.  Näiden eri ilmaisujen jälkeen kuulijalle tuli epämääräinen olo.

 

Presidentti on arvojohtaja, jonka tehtäviin kuuluu nostaa esille tärkeitä asioita.  Tällaisia olisivat kansainvälisiin tehtäviin osallistuminen ja  arktiset alueet. Hän toivoo, että saataisiin aikaan arktinen huippukokous.  Jos ja kun arktinen meriliikenne avautuu, aihe on tärkeä eikä pelkästään taloudelliselta kannalta vaan myös luontokysymysten osalta.

 

Hän puhui pilareista, joista yksi oli uskottava puolustus. Nato-kanta tuli samalla selväksi. Sitä presidenttiehdokas ei kannata.  Vanhasesta ei pidä järkyttää Natolla olemassa olevaa vakautta. Hän ei usko, että Ruotsikaan lopulta muuttuisi Nato-myönteiseksi.

 

Vanhanen asettui Sipilän hallituksen kannalle ja puolusti hallituksen politiikkaa. Ehkä sitä korostamalla keskustasta voisi löytyä hänelle  kannattajia. Tiedossa on, että keskustalaiset antaisivat äänensä  Niinistölle.   

 

Kansallinen eheys jäi hiukan epämääräiseksi. Mitä hän sillä tarkoitti? Ihmisten pitää kokea, että me olemme yhdessä yhteiskunta. Tällainen  ei minulle kuulijana kertonut riittävästi siitä, mitä mahdollisesti presidenttiehdokkaan ajatuksissa olisi ollut.

 

Koskettavin aihe, jossa oli henkilökohtaista kokemusta mukana ja jota olisi voinut kuunnella pidempäänkin oli karjalaisten siirto luovutetuilta alueilta. Tämä koski Matti Vanhasen omia vanhempia ja 11-vuotta vienyttä uuden kodin perustamista.

 

Puhujana Matti Vanhanen on kokenut, joten presidentillinen puhe ei täyttänyt täysin odotuksiani. Ehkä turhan monta asiaa nousi esille, mutta ne lienevät tärkeitä presidentin tehtäviä ajatellen.   Keskustaa on kuitenkin perinteisesti johdettu puhumalla. Mitenkähän tämä puhe vaikutti keskustan äänestäjiin?

 

Tuosta seurasi ajatus, että Matti Vanhanen olisi presidenttinäkin oman puolueensa  politiikan kannattaja.  Aikaisemmista tai nykyisestä presidenteistä on jäänyt mieleen, että presidentti ei  edusta tehtävässään mitään puoluetta. Matti Vanhanen oli kuitenkin sitä mieltä, että sieltä presidentti ammentaa aatepohjansa.  Ajatus herätti.

 

Intoa tai selkeää draivia, jolla ehdokas vaikuttaisi, oli vaikea havaita. Asialinja on hänellä kieltämättä hyvin aikaisempien  ja kansanedustajan tehtävienkin kautta hallussa.

 

Presidentiltä odotetaan karismaa, mutta onko Vanhasella sitä niin, että hän saisi taakseen jatkoa ajatellen riittävästi  kannattajia?  Vanhanen ei hätkähtänyt,  kun prosentteja nostettiin esille. Vasta, kun äänestys on ollut, tulos on tiedossa, oli Vanhasen lakoninen toteamus.  Kuitenkin hän tunnusti harmittelevansa sitä, että keskustasta ei löydy hänelle juurikaan tukea.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Presidentillinen puhe oli hiukkasen ilmassa ja pisti miettimään keille hän puheensa kohdisti ja keitä nostamiensa asioiden kautta puhutti."

"Tuosta seurasi ajatus, että Matti Vanhanen olisi presidenttinäkin oman puolueensa politiikan kannattaja."

Saman suuntaisia ajatuksia heräsi. Puheessaan Vanhanen mainitsi sen lisäksi että näki yleisössä tuttuja kasvoja myös Sipilän hallituksen talouspolitiikan sekä että oma puolueemme keskusta on ajanut eheyttä. Ja jossain haastattelun loppukommentissa sen suuntaisesti että äänestäkää keskustaa.

Summa summarum: Sujuvia asiantuntevia vastauksia haastattelijan kysymyksiin, mutta ei laaksoa ei kukkulaa, eikä mitään erityistä jäänyt mieleen. Yleisvaikutelmaksi jäi se, että puhui keskustalaisille vedoten että äänestäkää minua eikä Niinistöä tai Väyrystä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Summa summarum: Sujuvia asiantuntevia vastauksia haastattelijan kysymyksiin, mutta ei laaksoa ei kukkulaa, eikä mitään erityistä jäänyt mieleen. Yleisvaikutelmaksi jäi se, että puhui keskustalaisille vedoten että äänestäkää minua eikä Niinistöä tai Väyrystä".

Näin justiinsa tapahtui. Äänestetään kepua jos keputtaa, mutta ei muuten.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ulkopoliittiseen keskustelun tullutta uutta käsitettä ”vakaus”, Vanhanen korosti. Vakaus horjuu, jos poiketaan totutuista linjoista. Jos Suomi ja Ruotsi liittyisivät Natoon, se olisi verrattavissa Venäjän toimiin Ukrainassa. Vanhanen korosti, että hän ei tarkoita toimien sisältöä vaan vaikutusta vakauteen.

Hänen mielestään ”asetelmat” muuttuisivat, jos Suomi liittyisi Natoon. Mitä Vanhanen mahtaa tarkoittaa ”asetelmilla”? En usko, että hän tarkoittaa, että Suomen ulkopolitiikan asetelmat muuttuisivat puolustusliiton jäsenyydestä.

Se on selvää, että Suomen Puolustusvoimien kyky ja uskottavuus moninkertaistuisivat ja siten asetelmat muuttuisivat oleellisesti. Jos se on puolustusvoimien ylipäälliköksi pyrkivälle huono asia, en pidä tätä pätevänä virkaan.

Vanhanen muistutti, että meille on kerrottu Venäjän reagoivan siihen, jos Suomi liittyisi Natoon. Sitä hän ei kertonut, kuinka Venäjä reagoisi. On kuitenkin jäänyt sellainen vaikutelma, ettei kannattaisi turhaan ärsyttää, koska jonkinmoista ”kurinpalautusta” siitä seuraisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vakauden uusi määrite on suomettuminen, jos eilisen haastattelun pohjalta mennään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jotakin tämän suuntaista kuulin myös Vanhasen puheesta:" Ruotsin asetelma on parempi. Ruotsi on Suomen selän takana suhteessa Venäjään". Siinä se asetelma ainakin tuli esille. Liekö sitten tarkoittanut tässä geopoliittista tilaa. Nato olisi jo jotain ihan muuta. Varovainen mies, mutta oikealla tavallako?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Vanhanen ei onneksi ole presidentti USA:n mantereella. Jos se Pohjois- Korean hurja yrittää joskus torpedoida Amerikan mantereen ilmasta käsin, sormi ei voi olla liipaisimella liian kauan. Se on päätettävä mitä tekee, tänään eikä huomenna. Nyt vain eletään sitä aikaa, että kukaan ei oikein tiedä mitä vahvimmat ajavat takaa. Epävarmuudessa ei epävarma osaa sanoa sanottavaansa suuntaan eikä toiseen. Vanhanen ei vaikuta kovin varmalta tekemään ratkaisuja, mutta presidentinkin on niitä tehtävä. Soitto Putinin päämajaan voi olla ajankohtainen jonain päivänä. Ollaan ilmassa, meren ja maan alla, se mitä nähdään, on vain murto-osa toiminnasta. Ohjelma itsessään eteni leppoisasti. Juontaja osasi ystävällisesti toistaa kysymyksensä, kun ei ollut tyytyväinen Vanhasen vastaukseen. Huhtasaaren kanssa sama nainen oli hermostuneempi, eikä uusinnat onnistuneet. Tosin Huhtasaaren ja Vanhasen tapa puhua poikkeavat toisistaan, niin asiapitoisina kuin temmoltaan. Kun Huhtasaari ei tiedä, hän puhuu "ummet ja lammet", ota siitä sitten selvää. Vanhasen tietomäärä on vakuuttavasti suurempi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

" On kuitenkin jäänyt sellainen vaikutelma, ettei kannattaisi turhaan ärsyttää, koska jonkinmoista ”kurinpalautusta” siitä seuraisi."

Niin, juuri tuollaisella asenteella Suomi pelaisi korttinsa suoraan Putinin käsiin. Moinen linja tuoksahtaa vahvasti YYA -aikakauden mallilta. YYA -aikakaudella, kun Suomi oli yksin NL:n kyljessä ja Kremlin talutusnuorassa, kaikki mitä täällä sanottiin, piti tarkoin harkita. Muutoin tuli Tehtaankadulta nootti ja sitten presidentiltä myllykirje. Joskus saattoi myllykirje tulla etupainoisesti, ennen kuin naapurissa ehdittiin edes reagoida.

Ihmettelen, koska siellä keskustassa ymmärtävät, että maailma on muuttunut viimeisen reilun 20 vuoden aikana ja että enää ei kannata vanhaa levyä pyörittää. Me emme elä enää YYA-aikakautta, vaan olemme tiiviisti EU:n jäsen, valuuttamme on euro ja olemme Naton kumppanuusmaa. Johan Santeri Alkio 1920 ideoi Euroopan Yhdysvaltoja.

Suomihan ei ole enää se sodan hävinnyt maa suuren voittajavaltion kyljessä, jonka oli alistuttava YYA-sopimukseen säilyttääkseen edes rippeet itsenäisyydestään.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Lautakasa tapuli Masassa vetoaa pohjimmiltaan se, että enemmistö hänen kannattajistaan lienee unohtanut hänen pääministeriaikaiset seikkailunsa siinä missä esimerkiksi M.Kyllösen kannattajat ovat unohtaneet tämän vehkeilyt J.Ollilan kanssa kilometriverohankkeessa. Huolestuttavinta on, jos eivät ole unohtaneet vaan kannattavat kaikesta huolimatta....

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Muistan Vanhasen hyvänä pääministerinä. Henkilönä hän on helposti kohdattava ja ominaisuuksiltaan presidentiksi sopiva. Valitettavasti en ole kaikin puolin vakuuttunut Vanhasen poliittisesta linjasta ja siksi en varmaankaan äänestä häntä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olisiko hyvästä pääministeristä tässä tapauksessa hyväksi presidentiksi. Hiukan eri politiikan sfääreistä on kyse. Niihin sfääreihin ei Vanhanen tuntunut yltävän.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vaikka Vanhanen veti varsin hyvin puheensa (ilman lunttilappua) ja oli viileän asiallinen haastattelussa, niin jotenkin ei vain ylitä odotusarvoa. Ei tosin alittanutkaan. Kokemus,rauhallisuus ja kyky selvitä eri tilanteista missä hyvänsä riittäisivät tehtävään. Mutta nyt on tarjolla kilpailija, jolla on referenssi presidenttinä olosta. Jos häntä ei olisi, kisa käytäisiin Vanhasen ja Haaviston välillä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Seuraavassa kisassa kuuden vuoden kuluttua voikin olla jo uusia mielenkiintoisia hakijoita. Toivottavasti täällä henkilöiden annetaan rauhassa kasvaa ja kehittyä presidentin mittoihin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vanhanen on aina niin tasaisen luotettava, että kiinnostus kohdistui Kirsi Heikeliin, joka tällä kertaa pärjäsi yllättävän hyvin!

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

No nyt oli Kirsi Heikelilla lääkitys kohdallaan. Missä olivat affektit ja
kynnet nyt ? Ilmeisesti Kehitysapu ja Afrikan "pelastaminen" meidän veron-
maksajien rahoilla rauhoittivat toimittajan. Muuten Matti Vanhanen oli asia-
linjalla ja jopa nukuttavan rauhallinen. Särmiä tästä eminenssistä saa hakea.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Me vaikutamme vakauteen. Sitten tuli esille minä, joka vaikuttaisi globaaleihin asioihin kuten Afrikkaan, jossa nosti esiin väestöräjähdyksen, maapallon vähenevät peltoalat ja ilmastonmuutoksen."

Että tasavallan presidentti siirtäisi tehtäviensä painopisteen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta koko maailmaa syleileviin globaaleihin hankkeisiin ? Onko niin, että Vanhanen ja hänen keskustalaiset kannattajat ovat sitä mieltä, että Suomen lähialueen asiat hoituu sillä "Näinhän on aina ennenkin ollut ( jo YYA-aikakaudella ) ja saa olla jatkossakin" ? Ja että "Ei tehdä mitään, että vene ei keikkuisi."

Presidentti Vanhasen selkeä etukäteen naulattu "Ei Natolle" , helpottaisi Venäjän johdon suunnitelmia sen seuraavista siirroista, kun se pyrkii palauttamaan takaisin NL:n aikaisia etupiirejä mm. Euroopassa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No Vanhasta varmaan lohduttaa se, että tänään YLE:n Aamu-tv:ssä asiantuntijat antoivat Vanhaselle arvosanoja 8 - 9, kun Torvaldsille nämä asiantuntijat antoivat 7 pintaan.

Kumpikohan näistä otti konkreettisesti ja selkeästi kantaa Tasavallan presidentin toimialoihin kuuluviin asioihin ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Irja jälleen osuvasta analyysistä.

Turha syyttää toimittajaa jos ehdokas puhuu omiaan, eli tämä Kirsiä arvosteleville ärripurreille.

Vanhanen esiintyi tasaisen varmasti, mutta nyt viimeistään kävi selväksi kuka valitaan, eikä toista kierrosta tarvita, vaikka pieni osa jengiä sitä niin kipeästi kaipaisi.

Vanhasen rasitteeksi kun nousee kepulaisuuus, josta hän ei taida päästä ylitse koskaan, siksi hän ei presidenttinä olisi puolueeton.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jaakko Aallon älykkään kommentin oheistan erityisesti Arille, miksei Irjallekin:

http://hilkkalaronia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2489...

Ylen vaalitoimittajien kannattaa ihan oikeasti harrastaa ankaraa itsekritiikkiä, vaalien jälkeen (vaikka persujen ärripurrien kuorolaulanta minuakin häiritsi); kyse on Ylen uksottavuudesta, ei mistään muusta eikä vähäisemmästä...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

12.1.__Matt. 7:3
Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?

Ilmarille;)))

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Voi, voi...ja nyt puhuttiin siis toimitusten tasapuolisuudesta. Lukekaa Jaakko Aallon erinomainen kommentti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Luinpa tuon Jaakko Aallon kommentin. Minusta toimittajat ovat toimineet juuri näin kuin Aalto sanoo. Haastateltavasta on syntynyt kuva, eikö se riitä? Pitäisikö kuvan olla enemmän kuin oikeasti on, kiiltokuviako kaipaat Ilmari?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #23

Irja kirjoitti: "kiiltokuviako kaipaat Ilmari?". En takuulla kaipaa, etenkään Huhtasaaren tai Väyrysen osalta (Väyrynen kesti mainiosti, kuten myös Timo Haapalan "ilkeissä pihdeissä").

Eilisiltana huomasit varmaan itsekin tuon valtavan eron haastattelijan ja haastattelijan välillä (eikä tuo johtunut ainoastaan haastatteltavien eroista...juuri se huolestuttaa).

Ennustin jo aiemmin, että varsinainen kiiltokuva-/sylikoira-haastattelu on vasta tulossa, mutta saksalainen sanoisi siihen "Mal sehen!".

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mukava lukea arviosi, Irja. En katsonut ohjelmaa, vaan näin säästin aikaanikin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Face bookish kavereilta tuli paineita ensimmäisen kirjoituksen jälkeen jatkaa. Hyvä, jos näistä kirjoituksista on jotain hyötyä tai iloa. Vaalikone antaa äänestettävän nimenkin. Nyt on vain itse pääteltävä kuulemansa ja näkemänsä ja muun tiedon perusteella. En halua vaalikonetta käyttää, eikä nyt ole tarvettakaan. Joskus kokeilin, mutta paljona apua siitä ei ollut kuitenkaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Irjan ja myös Jani Kokon blogisarjat ovat tämän vaaliajan suolaa. Kiitos, Irja!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #22

Kiitos vinkistä. Tietysti luen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti Vanhanen arvosteli tällä kertaa selkein sanoin Sauli Niinistön kesän sisäpolitiikan puhetta (tehokasta katumusta) sekä ulkopolitiikan puhumattomuutta/kiertelyä (vierailun yhteydessä, Donald Trumpin luona).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Totta, teki sen hienovaraisesti ei hyökännyt, vaan perusteli sen mitä sanoi.

Käyttäjän amgs kuva

Jos vain Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö olisivat ehdolla, ilman muuta silloin Vanhanen olisi minun ehdokas. Matti Vanhanen on sitoutunut omaan puolueeseen ja näin hän ei teeskentele olevansa sellaista mitä hän ei ole. Sen lisäksi Vanhanen ei ole turvautunut rikkaiden rahoitukseen. Vanhanen on reilu ja kasvotusten hänen edessä ihminen tuntee olevansa yhdenvertainen. Vanhasella ei ole alamaisia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuossa kommentissasi on totuuden siemen. Tilanne on vähän kuin sarjakuvakirjassa Asterix ja Gootit, hieman kaoottine
Jos muistelee aiempia EU-ajan presidenttejä (ei mennä sen kauemmaksi), Martti Ahtisaari oli SDP:n presidentti, joka ei ollut SDP:n presidentti. Tämä oli kai osasyy, että hän ei edes yrittänyt toiselle kaudelle.

Tarja Halonen oli henkeen ja vereen SDP:n presidentti, vaikka yrittikin olla myös naisten presidentti. Koko kansan presidentti hän yritti olla vain sanoissa. Silti hän meni kahdesti nipin napin läpi.

Sauli Niinistö oli kokoomuksen presidentti(ehdokas). Nyt hän nimenomaan yrittää tehdä pesäeroa kokoomukseen mutta kokoomus kuitenkin ratsastaa hänen suosiollaan. (Rinnalla kokoomuksella lienee meneillään kokeilu, saadaanko Jan Vapaavuoresta kuudessa vuodessa 'epäpoliittinen' urbaani kokoomuslainen vai ryssiikö hän homman Helsingin pormestarina. Silloin kai on pakko ottaa kehiin joka Petteri Orpo tai Alexander Stubb. Riskejä kuitenkin molemmat.) Taitavaa toimintaa joka tapauksessa, vaikea sanoa, miten oikeaan osuvaa pidemmällä aikavälillä.

Kyllähän Vanhanen on nimenomaan keskustan presidenttiehdokas. Ei hän kuitenkaan määrittele keskustaa. Itse uskon vielä, että monet keskustan kannattajat tulevat lopulta hänen kannalleen. Presidentiksi se tuskin riittää. Ei tappio Väyrysellekään mikään maailmanloppu ole. Se vain osoittaa, että tällä hetkellä ei ole tilaa maltilliselle poliitikolle, ellei hän satu samalla olemaan jo presidentti. Haataiselle saattaa käydä samoin. Hänkin lienee kannatustaan parempi...

Pekka Iiskonmaki

Matti Vanhasessa vetoaa nahjusmainen saamattomuus, joka on suomalaisten helmasynti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Naissuhteissa olisi ainesta presidentiksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Naissuhteissa olisi ainesta presidentiksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vanhasesta on vaikea sanoa. Vaikuttaisi omaavan suht asialliset henkilökohtaiset arvot, mutta oli Keskustan puheenjohtajana ihan kentän vietävissä. Ja se jos mikä kertoo paljon selkärangan pehmeydestä. Lisäksi Nato-kanta on vanhaa suomettumislinjaa puhtaimmillaan. Ei jatkoon.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse arvioisin ehdokkaita pääasiassa aiempien tekemisten ja CV:n perustein.

Matti Vanhasella on taustalla tuo surullisen kuuluisa Vanhasen II jakovarahallitus v. 2007-2011 kimpassa Jyrki Kataisen kanssa, jonka ansiot hyvin tunnetaan ja muistetaan. Poliittista vastuutakin voitaisiin Suomessa alkaa pikkuhiljaa opettelemaan jo käytännön tasolla. Tulos tai ulos.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Matti Vanhasen Nato kanta oudoksuttaa kovin. Presidentti on puolustus voimien ylipäällikkö ja siten hänellä tulee olla pasmat selvillä miten toimia mahdollisen kriisitilanteen eskaloituessa.
Vanhanen sanoo ei Natolle mutta mistä hän apua hakisi jos vaara uhkaa idästä sitä on syytä kysyä. Itse asiassa tämä puolustus kysymys on Presidentin prioriteeteissä ensimmäinen asia.
Minusta Sauli Niinisön kanta on oikea apua haetaan Natosta mutta sen pitää olla jo valmiiksi neuvoteltu, kansan äänestelyihin ei ole aikaa.

Blogistille kiitos hyvin johdatellusta kokonaisuudesta.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Aluksi minäkin Vanhasesta pidin, kun oli ensi metrejä pääministerina, mutta jotenkin hänen matkansa hapantui vallanhurmassa. Piirsinkin aikoinaan pilakuvan, jossa puistonpenkillä oleva pipopäinen punanenäinen puliukko nuokkuu Hiihtäjäkujan kupeessa ja poliisi kysyy ukolta: Onko tässä näkynyt erikoista liikehdintää viime aikoina? Ukko vastaa: kyllä tästä meni kaksi pitkää hiihtäjää meni, toinen oli kovin kankeaa ja toinen veti ontuen jalkaansa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Siis mahtavaa, sie kirjotat joka tentistä, tätähän mie toivoinki, ei tartte itte tuhlata aikaa ja solet niin korrekti ja hieno kirjottajaki, jee ja kiitos ja miepä jaan tämän ja suosittelen.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Herra Vanhasessa ei vetoa yhtikäs mikään minuun kaikki mitä hän julki tuo on kepuilua jos hän tänään sanoo jotain ettei tee sen hän tekee huomenna . terv tepivaari

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Vanhasen Venäjä-politiikka perustuu siihen, että meidän ei ole syytä horjuttaa strategista tilannetta Itämeren pohjoisosassa. Joudumme Naton ja Venäjän pitkän rajan vartijoiksi, jos menemme Natoon.

Tuossa analyyissa on järkeä. Mutta Suomen olisi pidettävä myös Kremliä varpaillaan kertomalla, että myös Suomella on ehto tasapainon säilymiselle: "Olkaa kiltisti Suomea kohtaan. Muuten me menemme Natoon. Kaikki järjestelyt on jo tehty siltä varalta..."

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mutta kun Matti meni julkisesti naulaamaan, että jos hän on presidentti, niin Suomi ei mene natoon. Siis paljasti korttinsa Putinille. Kyllä minusta tasavallan presidentillä pitää olla myös hieman pelisilmää, eikä huudella kepulaisten suosiota tavoitellen kaikkea maailmalle. Sauli Niinistöllä, lakimies kun on, sitä pelisilmää näyttää löytyvän.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Naissilmää Vanhasella kuitenkin on ollut ja kenties yhä on. Siitä tosin oli suurta haittaa hänelle. Liekö nyt paremmin? Yksinkö tuota rankaa tehtävää hoitaisi. No tietysti avustajia aina voi palkata.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Väritön Vanhanen hoitamaan värittömän ja harmaan kansan asioita,kuten väritön virkamies värittömässä konttorissaan,-kyllä ,mieluummin kuin väykkä !

Toimituksen poiminnat