ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Mikä Torvaldsissa vetoaa, mikä ei

Ylen kolmas ohjelma presidenttiehdokkaista keskittyi Nils Torvaldsiin.  Ennen kuin ohjelmaa katsoin muistissa oli vain hänen vasemmistolaisuutensa. Hän on RKP:n ehdokkaana. Torvaldsin monipuolisesta menneisyydestään syntyi  kiinnostava  aikajana tulevaisuuteen saakka. Hän kannattaa ainoana ehdokkaana avoimesti NATOon liittymistä niin kuin noin 20% suomalaista. Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt Torvaldsin kannatusluvussa.

 

Hän on ruotsinkielinen. Sekin osaltaan ehkä verottanee tarpeettomasti tämän monen kielen taitajan kannatusta.  Hän puhui selkeää suomea. Hän kannusti opiskelemaan kieliä, koska ajattelu kielten kautta rikastuu ja tarkastelunäkökulmat avartuvat.  Se, jota harvemmin on tuotu esille ruotsinkielestä, mutta jonka itsekin olen havainnut on ruotsinkielen paikalliset erot. Ne ovat yhtä lailla merkittäviä kuin suomenkielen murteet eri paikkakunnilla.

 

Torvalds oli läsnä eikä ladellut valmiiksi opeteltuja latteuksia, vaan kertoi elämänmakuisesti omasta menneisyydestään ja rakensi presidentillisessä puheessa mielenkiintoisen näkökulman kahtiajakoon. Hän sanoi sen vallitsevan  yhtä lailla EU:ssa, Suomessa, Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin. Kahtiajaossa hän nosti esille Hylkysyrjän, itäisessä Suomessa olevan paikan, jossa ei mene hyvin, joka on unohdettu, hyljätty oman onnensa varaan.  Samanlaisia Hylkysyrjiä on Venäjällä. Rahaa ja hyvinvointia on jaettu vain Pietarin ja Moskovan seuduille, muualla kukoistavat Hylkysyrjät, alueet, jonne on jäänyt vain köyhiä vanhuksia, kun työpaikat ovat kadonneet. Hylkysyrjät Yhdysvalloissa äänestivät Trumpin presidentiksi uskoen, että näin syrjään työnnetyille tulisi työpaikkoja ja elinmahdollisuudet paranisivat. 

 

Venäjä on raaka-aineiden viejä. Se ei nykymaailmassa ole taloudellisesti kannattavaa. Laajan  Venäjän todellisuus on jopa 1800-luvulta. Maa on korruptoitunut. Putin ei Torvaldsin mukaan pysty ratkomaan Venäjän ongelmia. Samoin voi lopulta olla  Trumpin hallitsemassa maassa, Yhdysvalloissa, mutta mitä Venäjällä sellaisesta seuraa?  Romahdus, järjestelmä pettää. Torvalds arvio sellaisen tapahtuvan 10-15 vuoden kuluttua.  Kenties niin nopeasti Putin ei luovu vallasta, ja Hylkysyrjien ongelmat paisuvat  ja pahenevat pidempään. Niillä hän näki olevan ennakoimattomia vaikutuksia Suomeen, jossa ainakin tällä hetkellä presidenttiehdokkaat muun muassa luottavat virtuaaliseen YYA-sopimukseen, eikä silloin mihinkään odottamattomaan  tarvitse varustautua.

 

Torvalds ei uskonut Venäjän romahduksesta seuraavan sapelien kalistelua tai pakolaisuutta., mutta jotain on odotettavissa. Venäjän historiassa on aiemminkin tapahtunut äkkinäisiä muutoksia.   Jos ongelmat aktualisoituvat pitää pystyä tekemään uusia päätöksiä nopealla aikataululla. 

 

Torvaldsin menneisyys on mielenkiintoinen. Torvalds oli taistolainen 1975. Hän opiskeli Moskovan puoluekoulussa taloustiedettä.   Marxin Pääoma tuli niin tutuksi, että sen vaikutus lakkasi ja tapahtui irtoaminen sen ajatusmaailmasta.  Tulos oli toinen kuin koulun tarkoitus oli ollut.   Hänet on ikään kuin saanut rokotuksen suojaksi Neuvostoliiton  aatteita vastaan?

 

Toimittaja nosti esille Venäjän tiedostoissa Torvaldsista olevat tiedot ja mahdollisuuden, että niitä voitaisiin käyttää hyväksi, jos hänestä tulisi presidentti.

Kenties joistakin muista ehdokkaistakin on KGB:n arkistoissa tietoja? 

Kun kaiken tämän kuuli, voi ymmärtää paremmin Torvaldsin myönteistä NATO-kantaa.

 

 Ruotsin NATO-kanta on kääntymässä. NATOn  kannatus kasvaa eri puolueissa. Jos Ruotsi liittyy, jääkö Suomi ulkopuolelle? Tästä asiasta ei täällä uskalleta puhua.  Merkel haluaa EU:n  vahvistavan omaa puolustustaan. Siihenkin kuuluu NATO. Yhdysvallat ei voi vastata kaikesta ja  Trump herättää kaiken aikaa twiiteillään  suurta epävarmuutta.  Trumpin ajattelusta ei voi tietää. Kenties hänelle ei Itämerellä ole mitään merkitystä.  Trumpkaan ei ole ikuinen.

 

Torvalds kannattaa islamin modernisointia, mutta miten se tehdään?  Turvapaikanhakijat, jotka ovat kotoisin  maista, joissa modernisaatiota ei ole tapahtunut., pitää kotouttaa ja nostaa sille tasolle, jolla me olemme. Turvapaikanhakijat on opetettava elämään siten, miten me täällä elämme. Heidän on opittava kohtelemaan naisia toisin kuin naisia kohdellaan heidän kotimaassaan. Siinä onkin iso tehtävä, josta ei helpolla selvitä.  Tänne muuttaneiden kodeissa toimivat  pitkään vanhan kotimaan tavat ja kulttuuri.

 

Torvalds tunnetaan jääränä, joka ei ole nöyrä.  Hän vaikuttaa yhtä aikaisesti radikaalille ja filosofoivalle ehdokkaalle.  Joissakin asioissa hän oli epämääräinen ja näkemykset hakivat vielä linjaa, mutta hyvin hän osaa ottaa kuulijat haltuunsa, mutta riittääkö se kannatuksen nousuun? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Torvalds on helt okej, mutta median/Ylen uskottavuuden kannalta haastattelija oli tällä kertaa aivan liian sopuisa.

Veikkaan, että Jan Andersson haastattelee myös Niinistöä..

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä vastaajaa kohtaa ei tarvinnut olla tiukka, kun puhui muutoinkin ja antoi perusteellisia vastauksia kysymyksiin. Näin eivät edelliset ole tehneet. He ovat pyrkineet ottamaan oman suuntansa välittämättä siitä mitä heiltä kysytään tai vain muuten jänkkäröineet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jan Andersson oli aivan niin tiukka kuin edeltäjänaiset, Nils ei vain alistunut antamaan latteuksia. Ansio on Nilsin eikä Janin löysyyden. Jan on paras toimittaja, mutta se ei tarkoita, että paras on löysin.

Jos Nils olisi alkanut kiertämään vastuksia asetelma olisi ollut toinen, Janin olisi pitänyt esimerkiksi kysyä samaa asiaa neljä kertaa kuten Huhtasaaren tapauksessa toimittaja joutui tekemääm. Nils teki vastauksillaan toimittajan ja katselijan olon helpolpoksi. Nilsiä oli helppo kuunnella, hänellä oli ajatus kohdallaan joka kysymykseen ei häneltä tarvinnut vastauksia neljää kertaa tivata. Siinä ero.

Ilmarin Niinistökammo on samaa luokkaa kuin Paavo Väyrysen Niinistökammo, joten Ilmari näkee mörköjä Niinistön haastatteluun jo etukäteen. Sitä sanoisin hyvin koomiseksi puolueettomuudeksi.

Mils Torvalds oli todella hyvä vastauksissaan, eikä yhtään väärää vastausta häneltä. Bravo Nils!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Ari veti ilmeisen Sale-herneen nenäänsä, mutta äänestäjänä saan olla pitämättä Niinistöstä vaikkei se olekaan muodikasta..mielipide-eroista syntyy kunnon keskustelu.

Ehdotan, että seurataan rauhassa mutta yhtä tarkkaavaisesti seuraavat haastattelut, jooko? (huolissani olen kyllä ihan oikeasti ylen tasapuolisuudesta, nyt kun on nähty kolme jaksoa, ja tuosta Jani Kokon hyvästä blogisarjasta huomaa, etten ole suinkaan ainoa). Yleisön aliarvioiminen lienee toimittajien pahin helmasynti, aina silloin tällöin..

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ajassa elänyt ja elävä "ei normaali" poliitikko. Näkemys Natosta selvästikin pidemmän ajan saatossa muodostunut. Toimittaja olisi saanut luotailla näkemyksiä tehokkaammin. Ehdottomasti pyöreään pöytään mukaan, kunhan jonakin päivänä katsojien edessä kunnolla keskustellaan Natosta. Torvalds osaa varmastikin kielitaitoisena ja fiksuna hyvin lähestyä eri valtioitten ja järjestöjen asiantuntijoita Brysselissä. Runsas tieto on ajattelijan "lähde". Hyvä ajattelija saa muutkin pohtimaan. Ainakin minut. Prosentilla ei pääse presidentiksi, mutta kuunneltavan asemaan kylläkin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mietin jopa presidentille neuvonantajaksi ja todellakin Nato-keskusteluihin mukaan. Niitä pitää alkaa käymään. Muutoin jäämme paikoillemme- Ehkä sen on monen toive, paluu menneisyyteen, jota ei ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seppo, ainoa mikä minua jäi mietityttämäään, että miksi Nils on niin hiljaa ollut meppinä, sillä kyllä mepinkin sana painaa jos puhuu tuohon tahtiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen seurannut varsin heikosti meppien tekemisiä. Torvalds toimi kuitenkin ilmeisesti päästölaskenta-asiassa sekä tehokkaasti että järkevästi. Mitä muuta merkittävää hän on tehnyt, en tiedä. Ehkä hänen tyyliinsä ei vain kuulu ottaa kantaa joka asiaan. Kun Suomella on vain 13 meppiä, ehkä olisi hyvä, että jokainen tekisi muutaman asian hyvin (ja luottaisi ja tukisi muissa toisia).

En ole ihan varma, näkisinkö mieluummin edustajanani henkilön, joka on joka päivä mediassa, jolla on varma kanta joka asiaan, tekee 10 asiaa kerralla ja 20 tuntista työpäivää. Vai henkilön, joka on harvoin esillä mutta hänellä on silloin asiaa, uskaltaa sanoa, että en tiedä, hoitaa 1 tai 2 asiaa kerralla kunnolla ja muistaa nukkua vähintään 5 tuntia yössä, keskimäärin ainakin 7. (Eikä säännöllinen työaika ole yli 10 tuntia päivässä.)

Ehkä minussa on liikaa pohjalaista. Vaikka vain sana päivässä mutta pelkkää asiaa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En ole seurannut, mutta luin jostain että Torvalds on ollut meppinä ahkera. Ei kuitenkaan kuulune medialta haastattelupyyntöjä saajiin ja metsätaloudenkaan yhteydessä kirjoituksia ei näkynyt montaa, joten johtuisikohan hiljaisuus siitä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Noiden kehden edellisen huuhaa-ehdokkaan jälkeen oli ihan virkistävää nähdä jo sellainenkin tyyppi, jolla olisi kykyjä presidentiksi. Ei ole minun suosikki, mutta ihan pätevä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Irjalle juttusarjasta, kaikki tähän saakka on ollut asiallisa ja hyvin luettuja. Kiitos Irja!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Irjan kirjoittamisessa näkyy varmaan se, että hän on kirjoittanut myös tieteellisiä artikkeleja. Silloin retoriikka ei ole se pääasia...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Aivan uskottava ehdokas, mutta ikää on jo aika paljon. Ajatus kyllä juoksee aivan kiitettävällä tavalla ja mietittävä on, jos sitten hänessä on sitä todellista ainesta Suomen parhaaksi. Älykkyys kyllä riittää, tunnetta on, mutta vain se varmuus, mitä hän presidenttinä tekisi, puuttuu. Hyvä ehdokas kuitenkin.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ihan pätevä ja fantisoi islamin modernisoimisesta - eurooppalaisten
arvojen kanssa samaan leikkikehään Pillin ja Pullan kanssa ? Somaa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"Torvalds oli läsnä eikä ladellut valmiiksi opeteltuja latteuksia"

Hyvin sanottu. Toki aikaisempiin toimittajiin verrattuna Andersson teki istunnon inhimillisemmäksi Torvaldsille, puuttui tyystin leikitön Gestapolainen tunnelma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Torvalds vastasi kysymyksiin eikä sen sijaan puhunut asian vierestä puuta heinää mainostaen omia pyrkimyksiään kuten kaksi edellistä haastateltavaa, joten vastauksia ei tarvinnut tivata. Lähinnä siitä se erilainen tunnelma syntyi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Samaa mieltä. Andersson oli jopa suutahtavinaan kun mielestään Torvalds suhtautui tilanteeseen liian leikkisästi.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kiitos Irjalle hyvästä kirjoituksesta! Tällaiselle tavalliselle tallaajalle eilinen Torvaldsin haastattelu HELPOTTI oman ehdokkaan valinnan. Media ei ole tuonut esille Torvaldsia ( samaa ikäluokkaa Niinistön kanssa) kuten muita ehdokkaita. Taitaa olla sille liian kova pala.
Olen aiemmin äänestänyt Elisabet Rehniä (RKP) ja tulen äänestämään Torvaldsia (RKP).
Ehdokaskyselyissä Huhtasaari ja Väyrynen ovat itselleni aina ykkösiä ja Torvalds yleensä viimeinen. Tämähän osoittaa pelkästään näiden kyselyjen yksipuolisuuden.
- Huhtasaarta en voi äänestää hänen "höpötyksistään" paluusta Kekkosen aikaan.
- Väyrystä en voi äänestää tuntien hänen vaalipäällikkönsä piirisihteeriajoiltani.
-Niinistöä en ole äänestänyt johtuen EUroon siirtymisestä ilman kansanäänestystä tai eduskunnan hyväksyntää.
- Haavistoa en voi äänestää, johtuen liiallisesta siviilielämän esiintuomisesta.
- Kyllönen ja Haatainen ( vaikka feministi olenkin) keskittyvät liikaa eduskuntavaalien teemoihin.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Listastani taisi puuttua Vanhanen. No taisi omassa listassani olla aiemmin se toiseksi viimeinen vaihtoehto!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyvä, että kisassa on mukana joku rehellinen geopolitiikkaa ja vapaata rajojenyliliikkuvuutta ymmärtäväkin.

- Samaan aikaan Venäjällä:
Ja tapahtui näinä vapaan pressanvaalikampanjoinnin päivinä, että Isä Aurinkoinen julisti hyvää hyvyyttään minimipalkat nostettaviksi 140 eurosta 150 euroon/kk. - On siinä aktivointimallia muille jakaa, vaikka vapaan liikkuvuuden hengessä without borders kuten pienet vihr...

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Vaikka eri puoluekantaa edustankin, pakko antaa tunnustusta kun siihen on aihetta: SFP:n Nils Torvalds on esiintynyt johdonmukaisen hyvin ja erottuu edukseen muista ehdokkaista.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Nils olisi kyllä hyvä presidentiksi, mutta ongelmaksi katson kyllä takinkääntämisen punaisesta siniseksi. On vaikea luottaa fiksuunkaan, kun käännökset ovat olleet suuria.

Toimituksen poiminnat