ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Mikä Huhtasaaressa vetoaa, mikä ei

YLE:n toisessa presidentin vaalitentissä esiintyi ehdokas Laura Huhtasaari.  Nuori, iloisesti hymyilevä henkilö, jonka hymy ei hyydy, vaikka hän puhuisi ydinaseiden  tai maamiinjojen käytöstä. Asenne ja kestohymy herättävät melkoisen ristiriitaisia tuntemuksia  sisältöä kohtaan.  Huhtasaaresta paistaa kokemattomuus, joka perustuu  vain kolmeen vuoteen kansanedustajana.

 

Puutteista huolimatta kannattajajoukko vaikuttaa mieltyneen hänen suoraan ja räväkkään tyyliinsä. Tästä joukosta löytyy halua tehdä Laura Huhtasaari presidentti, mutta pystyikö hän illan aikana saamaan uusia kannatajia?

 

Ohjelman alussa jo sanottiin, että hän ei osaa kuunnella, mutta puhua hän osaa. Tämä kävi monta kertaa ilmi  hänen vastatessaan puuta heinää haastattelijan kysymykseen.  Odotin, että Huhtasaari olisi uskottavampi, jopa älykäs. Tällainen kuva hänestä oli ennakkoon luotu. Hänen sanotaan olevan myös erittäin taitava ihmisten seurassa. Julkinen esiintyminen TV:ssä ei tällaista mielikuvaa antanut jopa lievää hermostumista ja väsymistä oli havaittavissa.

 

Hänen presidentillinen, selkokielinen eri aiheita otsikkoluonteisesti luetteleva puheensa oli tarkoitettu vaikuttamaan.  Tuli mieleen joidenkin henkilöiden harjoittama namedropping, jolla yrittävät tehdä muihin vaikutusta, sillä että tuntee merkittäviä henkilöitä.  Ehkä tyyli vaikutti kannattajiin, jotka ovat pidempään häntä kuunnelleet. Minulle kerta oli ensimmäinen, enkä hänen tyyliään enkä sisältöjään ennakkoon tuntenut.

Huhtasaari nosti  puheessaan esille sananvapauden keskeisenä ihmisoikeutena. Huhtasaaren mukaan Suomessa rajoitetaan sananvapautta. Hän mainitsi vihapuheen ja ilmiannon rajoitteina, mutta ei syventynyt tähän aiheeseen  sen enempää.

Huhtasaari kaipasi totuuskomissiota, joka selvittäisi 1990-luvun pankkikriisin aikana ihmisille tapahtuneet vääryydet.  Hän kaipasi kriisin syiden ja seurausten selvittämistä. Moni sen aikainen vastuuhenkilö ja toimija on jo manan majoilla. Aihe, vaikkakin aikanaan huomattavan pahoja jälkiä jättänyt lukuisille ihmisille / yrityksille, ei tänä päivänä enää ole esille nostamisen arvoinen.  Tällä kansanedustaja Huhtasaari ehkä täytti jollekin tapaamalleen henkilölle antamansa lupauksen ja ehkä valmistautui jopa muihin tuleviin vaaleihin.

Huhtasaari katsoo päättäjien ydintehtävänä olevan taata kansalaisten turvallisuus, mutta miten? Keinoista hän ei puhunut muutoin kuin viittasi maahanmuuton hillitsemiseen ja Ruotsin kokemuksiin. Presidentin tehtävänä on puolustaa Suomea ja suomalaisia, mutta hänen keinovalikoimansa olivat hakusessa. Rohkeutta tai tietoa puuttui, jotta hän olisi aidosti pystynyt paneutumaan aiheeseen.

Huhtasaari ei kenties ole lyhyen valmistautumisajan puitteissa ennättänyt perehtyä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sillä tasolla millä tämä haastattelu aiheeseenolisi voinut  paneutua. Läksyt olivat osin ainakin jääneet tekemättä. Hänestä ei millään muotoa voinut muodostaa kuvaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajana. Uskon, että hänelle jäi paljon  opiskeltavaa ja kerrattavaa näistä aiheista  tulevia haasteita ajatellen. 

Yhtä lailla kuin Väyrynen niin Huhtasaarikin näki Suomen pitämisen sellaisena kuin Suomi on joskus ollut. Miten se olisi mahdollista? Aika eikä kehitys pysähdy muualla kuin näiden poliittisten mielipiteen ilmaisijoiden mielessä. Miten he osaisivat suhtautua Suomen kehittämiseen ja johdattamiseen uudelle vuosikymmenelle ja pidemmällekin? Miten he kykenisivät vastaamaan niihin haasteisiin, joita voi nurkan takana olla ja voi yllättäen tulla eteen? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hyvä kirjoitus ja hyviä huomioita.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

En voi tajuta tuollaista asennetta, että lähihistoriamme törkein vääryys ja uhreille oikeuden hakeminen ei muka olisi enää tärkeätä. Kuinka kukaan voi olla noin vailla oikeustajua, noin vailla myötätuntoa? Vai pelkääkö blogisti Niinistön puolesta - hän kuului tuon lähihistorian häpeätahran syyllisporukkaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En pelkää kenenkään puolesta tuossa asiassa. Jouduimme perheeni kera kokemaan tuon 90-luvun katastrofin, kun työpaikkoja kaatui ja mieheni jäi työttömäksi. Pankit kaatoivat elinkelpoisiakin yrityksiä, sellaisia, joissa mieheni oli töissä. Se oli häpeä ja katastrofi myös veljeni tyttären yritykselle. Olivat ottaneet ulkomaista lainaa. Tiedän mistä on kyse. Tiedätkö sinä, tunnetko nahoissasi, sillä vieläkin tuon ajan vaikutukset tuntuvat vaikkapa mieheni eläkkeessä. vaikuttaa lopun ikää, mutta ei tuollaisista vanhoja penkomalla selvitä tai paranneta. Mennyt on mennyttä. Ainainen suomalainen valitus tuntuu vain ikävälle.

Aiheesta on tehty kaikenlaisia tutkimuksia oletko perehtynyt niihin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Irja on oikeassa, sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee. Minäkin kaaduin 1990 luvub tapauksiin vaikka sinnittelinkin itseni pitkälle 2000- luvulle. Silti en lähtisi kaivelemaan vanhoja. Ne on kärsitty ja kärsitään tietysti edelleen, mutta ei ne minkään komission avulla tule hyvitetyksi,

Ei Niinistön tai muidenkaan haukkumien tuo tulevaisutta meille paremmaksi. Se tulevaisuus on edessämme ei takana. Laura Huhtasaari on avaamaton lehti vielä politiikassa, joten hänen valitseminen presidentiksi on kuin ostaisi sian säkissä. Väyrysen, Niinistön ja Vanhasen toimintatavat me jo tiedämme, valinta on oikeasti vain heidän joukosta. Kyllönen, Huhtasaari, Haatainen, Haavisto, Torvalds ovat kevyttä kauraa heidän poliittisen kokemuspohjan kanssa.

Väyrysen pudotan itse pois omien kokemusteni kautta, joten jäljelle omiin valintoihini jää Vanhanen ja Niinistö. Mihin tässä toista kierrosta tarvitaan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Ari kirjoitti: "Mihin tässä toista kierrosta tarvitaan?"

Ainoastaan siihen, että tuleva presidenttimme, Sauli Niinistö, pysyisi näin edes hieman maan tasalla (kuningaselkeet, prinsessatauti, pohjoiskorealainen kannatus ym). Me, äänestäjät, teemme erilaisia havaintoja ja tämä on minun näkökulmani tähän. Kuten kirjoitit, Vanhanen sopisi pressaksi varmaan yhtä hyvin kuin Sale, mutta näillä mennään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #17

En olisi ihan noin varma noista kuningaselkeistä. Pikemminkin Niinistö on hieman vaikeaselkoinen, joten Joonas Nordmanin karikatyyri on aika lähellä.

Presidentin tehtävien hoidon kannalta Vanhanen olisi tosiaan ihan yhtä hyvä kuin Niinistökin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Jos minulla on kaksi kelvollista ehdokasta jo nyt, niin mihin toista kierrosta tarvitaan. Tarkoitin siis sitä, en ottanut kantaa Niinistön tai Vanhasen paremmuuteen, kummalaakaan ei ole vielä yhtään ääntä taskussaan, tai yksi, mutta se ei riitä valintaan.

Niinistö on hoitanut presidentin pestiään kelvollisesti, mutta en väitä, etteivätkö Väyrynen tai Vanhanen pystyisi samaan virkamiesten kontrollissa. Kaikki ehdokkaat olisivat siinä mielessä sopivia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Kiitos Ari viisaista sanoistasi. Parhaiten pankkikriisinkin tuntevat ne, jotka sen syövereihin joutuivat. Sen pituinen se.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Aiheesta on tehty kaikenlaisia tutkimuksia oletko perehtynyt niihin."

Kyllä on tehty, vaan pöytäkirjat on julistettu salaisiksi sadaksi vuodeksi. Syylliset ovat tiedossa, mutta ilman dokumentteja eivät vastuuseen joudu. Ja kyllä, 90-luvun pankkikriisin uhrit maksavat vieläkin velkojaan, myös seuraavassa sukupolvessa on monella mennyt elämä raiteiltaan, itsemurhiin ajautui 15.000 yrittäjää ja syntyi sukupolvelta toiselle periytyvä työttömyys.

Ja häpeämätön Niinistö kehtasi taannoin syyllistää yrittäjiä ja muistuttaa yrittäjyyden riskeistä, miten ihmisellä on otsaa, vai onko hän edes ihminen? Tekopyhä roisto ja valehtelija, oli itse ajamassa näitä yrittäjiä yhä syvempään ahdinkoon v. 2000. Samanlainen mafioso kuin pelastetut verorahoin pelanneet banksterit. Kansanmurha ei vanhene ikinä, ei mielissämme eikä rikoksenakaan. Uhrien on saatava oikeutta ja vääryys on korvattava.

Islannissa vastaavassa tilanteessa pankinjohtajat, eli oikeat roistot joutuivat vastuuseen, eikä kansaa syyllistetty saatikka tuhottu ihmisten elämiä. Siellä muuten vain naisten pankki jäi henkiin

Siitä sen enempää, teidän perheenne pääsi yli, moni ei päässyt, siksi traumat on hoidettava. Itse menetin vain kotini, mutta se lainasopimus purettiin täysin syyttä, niin törkeästi, joten päätin etten maksa velkoja enkä veroja ennenkuin tämä vääryys on korjattu ja roistot tuomittu maanpetoksesta, sellainenkin manööveri pankkien pelastusoperaatiossa tehtiin.

Enkä ole muuten maksanut, en penniäkään, en senttiäkään en veroja en lainaa, ovat silti uusineet velkaani ja korkoa on kertynyt kaksinkerroin pääoman päälle, ellei enemmän. Ei kiinnosta, saivat pankkitukena jo kertaalleen sen minkä jäin velkaa ja kehtasivat alkaa samaa velkaa perimään vielä minultakin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #23

Olen pahoillani hellittämättömästä katkeruudestasi. Olisi tietysti hienoa, jos jokin taho auttaisi pistämään elämäsi nuotit uusiksi ja toisi valoa elämään. Sitä en usko tutkintakomission avulla syntyvän. Rahaa vain palaa hukkaan.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Laura Huhtasaari on arvoitus eikä ole elämässään joutunut poliittisesti tekemään suuria päätöksiä. Niin ei myöskään sen suuremmat synnit ole rasitteena. Rasite on se, että onko hän kykenevä näkemään mikä on Suomen etu ja kuinka presidentti siitä osaltaan huolehtii. Edustaa Suomea maailmalla ei ehkä ole riittävä peruste tuolle pallille. Tarvitaan jotain muutakin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Oikein hyvä ja asiallinen avaus ja hyvin perusteltuja asioita.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

" Huhtasaaresta paistaa kokemattomuus, joka perustuu vain kolmeen vuoteen kansanedustajana."
Trumpilla ei ollut edes sitä kolmea vuotta, vaikka tottahan se on, ettei Huhtasaaren ulkopoliittinen kokemus vielä ole kovin laaja. Hän on paremminkin arvo- ja muutosjohtajaksi pyrkimässä, minun arvioini mukaan. Ehdottomasti paras naisehdokas kisassa miltei kaikkien mielestä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Katsotaan sitten, kun kokemus kasvaa, mihin voi yltää. Vielä ei ole hänen aikansa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kun maininnan arvoisia asioita ulkopoliittisesta kokemuksesta ovat käynnit ulkomailla aamiaisreissuilla, niin kasvun varaa ainakin on.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Juuri näin rukousaamiaiset eivät ole sitä politiikkaa, jolla ratkotaan Suomen asioita. Kivojahan ne varmasti ovat.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lyhyesti vertaan Väyrystä ja Huhtasaarta. Mitä pidemmälle Väyrysen poliittinen ura on edennyt sitä enemmän hän on rapauttanut omaa uskottavuuttaan. Se näkyy siinä, että häneen vielä muutama vuosikymmen sitten uskoneet suuret joukot, ovat valtaosin kaikonneet. Tilalle näyttää muodostuneen koostumukseltaan erilainen yhdistelmä ihmisiä, joiden ajatusmaailmaan Väyrysen fanaattisesti korostamat asiat ja kokemus vetoavat. Yksi kärkiasia on Niinistön voimakas arvostelu, jonka tehtävä on saada Niinistön vastustajia (tai paremminkin "ei tykkääjiä") omaan rekeen. Tämä on ollut myös ainoa mahdollisuus saada riittävästi kannattajakortteja. Väyrynen pääsi omalla takin käännöllään ehdokkaaksi. Pelimies.

Huhtasaarelle puolestaan ei ole edes muodostunut uskottavuutta, mitä menettää. Eikä myöskään omaa "Brändiä" kuten vaikkapa Trumpille ja Le Penille. Uskottavuus tuskin parani eilisiltanakaan, mutta "Brändi" varmastikin kehittyi. Se palvelee seuraavia eduskuntavaaleja ja parantaa kilpailuasemaa oman puolueen edustajaehdokkaita vastaan. Ehkä myös puheenjohtajaehdokkaita vastaan, ajatellen seuraavia puheenjohtaja vaaleja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Huomasin, että Huhtasaari on ottanut idolikseen Trumpin. Aiemmin persuista eronneet siniset pitivät Macronia esimerkkinä. Hän ei varmasti sovi Huhtasaarelle, kun on aikeissa järjestää uudelleen Merkelin kanssa koko EU:n Macron on mielenkiintoinen nuori presidentti, joka onnistui vaaleissa uuden puolueensa kanssa. Uskon hänen saavan vielä paljon aikaan. Ranskassa presidentillä on enemmän valtaa kuin täällä. Niinistö on osannut käyttää valtaansa, muta osaisivatko nämä muut edustajat vaikkapa Huhtasaari ja Väyrynen?

Koen, että syyt heidän olemiseensa valittavana ovat hyvin erilaiset kuin muiden presidenttiehdokkaiden. Huhtasari ehkä joutui mukaan, kun muita edes jollakinlailla sopivia ei ollut puolueella pistää peliin. Väyrynen nyt on todellakin ikuinen pelimies ihan omasta tahdostaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Presidentti vie ja hallitus vikisee, mikäli Huhtasaaren painokasta "Kyllä" vastausta toimittajan kysymykseen on uskominen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Saattaahan se upota Huhtasaaren kannattajiin, mutta kaipa Huhtasaari sen tietää että eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus vetäisi pidemmän korren.

Toni Rintala

"Huomasin, että Huhtasaari on ottanut idolikseen Trumpin."

Ei Trump ole sen kummempi idoli Huhtasaarelle kuin kukaan muukaan isänmaallinen johtaja. Toimittajat vetää Trumpi usein mukaan keskusteluun ja onhan Trump monessa asiassa hyvä esimerkki.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä Huhtasaari veti itse esiin TRUMP-korttinsa.

Juhani Vehmaskangas

Huhtasaaren tilaisuus on nyt - tavallaan. Kuuden vuoden kuluttua hän on jälleen ehdolla, ja voittaa(?). Koko asian suurin merkitys on siinä, että Niinistö pelasi merkkinsä "väärin".

Arvovaltaisena johtajana Niinistö otti ja meni puuttumaan sisäpolitiikkaan heti perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen. Ellei tuota olisi tapahtunut niin Huhtasaari ei nyt olisi ehdolla. Pisteet!

Juhani Vehmaskangas

Huhtasaari haluaisi lisätä presidentin oikeuksia.

Niinistö on ollut hyvä presidentti, ja kannatan hänen jatkoaan, mm. siksi, että hän on arvovaltansa turvin ottanut kantaa myös sisäpolitiikkaan.

Niinistö teki virheen siinä kun haukkuin perussuomalaisten johdon heidän puoluekokouksensa jälkeen. Niinistö puuttui sisäpolitiikkaan väärällä tavalla. Jos Niinistö ei olisi tuota tehnyt niin moni voisi nyt kysyä: kuka on Laura Huhtasaari?

Toni Rintala

"Huhtasaari haluaisi lisätä presidentin oikeuksia."

Niin, siis palauttaa oikeuksia.
Samaa haluaa moni muukin Mauno Koivistosta Mikael Jungeriin. Myös Sauli Niinistö oli oikeuksien vähentämistä vastaan aikoinaan, kun niitä vähennettiin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mauno Koivisto ei halua enää yhtään mitään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Huhtasaaresta paistaa kokemattomuus, joka perustuu vain kolmeen vuoteen kansanedustajana."

Presidentin valtaoikeuksiin nähden Huhtasaarella on kokemusta enemmän kuin tarpeeksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

No nyt sitten perusteluja kehiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Huhtasaari kaipasi totuuskomissiota, joka selvittäisi 1990-luvun pankkikriisin aikana ihmisille tapahtuneet vääryydet."

Tähän kriisiin liittyy paljon ongelmia jotka jatkuvat tänäkin päivänä, ei 65 000 yrityksen hävittäminen ollut se suurin juttu. Tämä kriisi liittyy myös perustuslain rikkomukseen euron käyttöönotossa ja Koiviston konklaaviin oikeusvaltion hävittämisessä. Näitä samoja rikkomuksia jatketaan vielä nykyäänkin. Mikäli rikolliset eivät saa rangaistusta he jatkavat rikoksiaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Siinä sitä onkin selvittämistä, mikä mistäkin ja kenestäkin on johtunut, millainen korvaus olisi oikeudenmukainen ja mikä menisi yrittäjäriskin piikkiin. Seuraavat sata vuotta sitä pohdittaisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pääasia että asiat selvitetään ja lopetetaan rikkomasta oikeusvaltion periaatteita. Virheistä ei voi oppia jos niitä ei tunnusteta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sen vielä joten kuten ymmärtää, että 71-vuotias Väyrynen haluaa katsella taaksepäin, mutta kun tämä v. 1979 syntynyt Huhtasaarikin! Luulisi että kun presidenttikausi on edessä, olisi ehdokkaidenkin tähtäin tulevassa.

PS. Tunnustus heille, jotka jaksavat katsella ja kuunnella vaalitenttejä. Minulta menevät hermot jo ensi minuuteilla, joten pysyttelen muissa harrastuksissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuomo hyvä päätös sinulla. Minä katson, kun en kaikkai edustajia oikein tunne. On minulla jo ehdokas tiedossa, mutta hyvä on vertailla vielä muihin.

Rahan tuhlaustoivoite, kankkulan kaivoa, esitetty: tutkintakomissio, joka tuskin isoillakaan rahoilla täydellistä totuutta saisi esille. Miksi siis lähteä ollenkaan tälle linjalle?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Totuuskomissiopuhe on vaalitäky ja sellaiseksi jää. Ei ole mitään järkeä selvitellä enää 20 vuotta vanhoja juttuja. Minulta meni siinä rumbassa kaikki, aivan kaikki. Mutta en ole katkera. Ei mikään totuuskomissio tuo sitä tuskaa pois mikä silloin tuli koetuksi. Voi miten paljon olisi valittamista, mutta en valita mistään. Katse kohti tulevaisuutta.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #34

Tosiasia on, että tuolloin tehdyt päätökset ja myydyt lainat kuormittavat tänäkin päivänä Suomen taloutta. Muunmuuassa perintäyhtiöitten kautta. Nyt viimeistään kannattaa ottaa selvää asioista vaikka ei Huhtasaaresta tykkäisikään. Itse en tykkää enkä äänestä.

Käyttäjän AnttiKaisla kuva
Antti Kaisla

Irja Laamasen kommentti pankkikriisin uhreista on täysin käsittämätön. Hän ei tunnu ymmärtävän, että pankkikriisin uhrit ovat todellisia ihmisiä jotka ovat todella joutuneet kärsimään. Yrittäjävanhemmiltani meni talo ja terveys. Isältäni meni luottotiedot, ja kansalaisluottamus. Hän on yhdeksänkymmentävuotias rintamamiesveteraani, jolta vieläkin ulosmitataan suuri osa eläkkestä. Tällainen aiheuttaa helposti tuota Irja Laamasen mainitsemaa hellittämätöntä katkeruutta, joka helposti jatkuu neljännesvuosisadan. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että pankkikriisi voi vaikuttaa myös kahden seuraavan sukupolven elämään katastrofaalisella tavalla. Ja näitä kriisin uhreja on tuhansia.
En aio äänestää Huhtasaarta, mutta kun hän puhuu pankkikriisistä ja totuuskomissiosta, olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Tämä aihe on EDELLEEN esille nostamisen arvoinen.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Huhtasaari on vakuuttava vain peruskoulun ala-asteen oppilaille, kun opettaa uskomustieteitä. On vaarallista päästää henkilöä valtaan, jonka tiedolliset asiat perustuvat näkemyksiin. Onkohan maailma 5775 vuotta vanha vain 9-12 miljardia vuotta?

Toimituksen poiminnat