Mikä Huhtasaaressa vetoaa, mikä ei

YLE:n toisessa presidentin vaalitentissä esiintyi ehdokas Laura Huhtasaari.  Nuori, iloisesti hymyilevä henkilö, jonka hymy ei hyydy, vaikka hän puhuisi ydinaseiden  tai maamiinjojen käytöstä. Asenne ja kestohymy herättävät melkoisen ristiriitaisia tuntemuksia  sisältöä kohtaan.  Huhtasaaresta paistaa kokemattomuus, joka perustuu  vain kolmeen vuoteen kansanedustajana.

 

Puutteista huolimatta kannattajajoukko vaikuttaa mieltyneen hänen suoraan ja räväkkään tyyliinsä. Tästä joukosta löytyy halua tehdä Laura Huhtasaari presidentti, mutta pystyikö hän illan aikana saamaan uusia kannatajia?

 

Ohjelman alussa jo sanottiin, että hän ei osaa kuunnella, mutta puhua hän osaa. Tämä kävi monta kertaa ilmi  hänen vastatessaan puuta heinää haastattelijan kysymykseen.  Odotin, että Huhtasaari olisi uskottavampi, jopa älykäs. Tällainen kuva hänestä oli ennakkoon luotu. Hänen sanotaan olevan myös erittäin taitava ihmisten seurassa. Julkinen esiintyminen TV:ssä ei tällaista mielikuvaa antanut jopa lievää hermostumista ja väsymistä oli havaittavissa.

 

Hänen presidentillinen, selkokielinen eri aiheita otsikkoluonteisesti luetteleva puheensa oli tarkoitettu vaikuttamaan.  Tuli mieleen joidenkin henkilöiden harjoittama namedropping, jolla yrittävät tehdä muihin vaikutusta, sillä että tuntee merkittäviä henkilöitä.  Ehkä tyyli vaikutti kannattajiin, jotka ovat pidempään häntä kuunnelleet. Minulle kerta oli ensimmäinen, enkä hänen tyyliään enkä sisältöjään ennakkoon tuntenut.

Huhtasaari nosti  puheessaan esille sananvapauden keskeisenä ihmisoikeutena. Huhtasaaren mukaan Suomessa rajoitetaan sananvapautta. Hän mainitsi vihapuheen ja ilmiannon rajoitteina, mutta ei syventynyt tähän aiheeseen  sen enempää.

Huhtasaari kaipasi totuuskomissiota, joka selvittäisi 1990-luvun pankkikriisin aikana ihmisille tapahtuneet vääryydet.  Hän kaipasi kriisin syiden ja seurausten selvittämistä. Moni sen aikainen vastuuhenkilö ja toimija on jo manan majoilla. Aihe, vaikkakin aikanaan huomattavan pahoja jälkiä jättänyt lukuisille ihmisille / yrityksille, ei tänä päivänä enää ole esille nostamisen arvoinen.  Tällä kansanedustaja Huhtasaari ehkä täytti jollekin tapaamalleen henkilölle antamansa lupauksen ja ehkä valmistautui jopa muihin tuleviin vaaleihin.

Huhtasaari katsoo päättäjien ydintehtävänä olevan taata kansalaisten turvallisuus, mutta miten? Keinoista hän ei puhunut muutoin kuin viittasi maahanmuuton hillitsemiseen ja Ruotsin kokemuksiin. Presidentin tehtävänä on puolustaa Suomea ja suomalaisia, mutta hänen keinovalikoimansa olivat hakusessa. Rohkeutta tai tietoa puuttui, jotta hän olisi aidosti pystynyt paneutumaan aiheeseen.

Huhtasaari ei kenties ole lyhyen valmistautumisajan puitteissa ennättänyt perehtyä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sillä tasolla millä tämä haastattelu aiheeseenolisi voinut  paneutua. Läksyt olivat osin ainakin jääneet tekemättä. Hänestä ei millään muotoa voinut muodostaa kuvaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajana. Uskon, että hänelle jäi paljon  opiskeltavaa ja kerrattavaa näistä aiheista  tulevia haasteita ajatellen. 

Yhtä lailla kuin Väyrynen niin Huhtasaarikin näki Suomen pitämisen sellaisena kuin Suomi on joskus ollut. Miten se olisi mahdollista? Aika eikä kehitys pysähdy muualla kuin näiden poliittisten mielipiteen ilmaisijoiden mielessä. Miten he osaisivat suhtautua Suomen kehittämiseen ja johdattamiseen uudelle vuosikymmenelle ja pidemmällekin? Miten he kykenisivät vastaamaan niihin haasteisiin, joita voi nurkan takana olla ja voi yllättäen tulla eteen? 

ILgron11
Helsinki

Kirjoitan silloin, kun on aihetta kirjoittamiseen. Kirjoitan pöytälaatikkoon, kun ei ole aihetta julkaista. Kun en kirjoita, kuvaan ja luen. Jotain aina etsin. Johonkin tartun, jotain ihmettelen, johonkin halua perehtyä. Paljon enemmän haluaisin tietää, tuntea ja kokea.
Vuosia sitten syntyi tieteellisiä ja muita artikkeleita.
Kirja tekeillä kenties lopun elämää, muutama pöytälaatikossa.
eläkkeellä (vanhempi asiantuntija)
3 lasta ja 6 lastenlasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu