Mikä Väyrysessä vetoaa, mikä ei

YLE:n ensimmäisessä presidenttiehdokkaiden haastattelussa oli tentittävänä Paavo Väyrynen. Jäin miettimään mikä saa kannattajat hurraamaan hänelle ja onko hänessä presidenttiainesta. . 

Presidentin tulisi olla  monipuolisesti luonnon, yhteiskunnan, politiikan ja kulttuurin ilmiöitä ymmärtävä henkilö, joka pystyy näkemään oman roolinsa, ei vain omien ideoidensa ja poliittisen historiansa ja aatteensa toteuttajana, vaan osana laajempaa kokonaisuutta.

 

Presidentti on globaalien haasteiden edessä – ilmasto, ympäristö, ravinto,  maailman talous, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus,  ihmisyhteisöjen kaaos, EU, YK ja muuta merkittävät vallanpitäjät omine erityisine luonteen piirteineen ja kulttuureineen.  Presidentiltä kaipaan siksi laaja-alaista asioiden tuntemusta ja ajattelua.

 

Miten presidenttiehdokas on elämänsä aikana tähän kaikkeen valmentautunut ja saanut valmennusta? Miten hän on verkostoitunut?

Vähintä mitä kansalaisena  presidentiltä odottaa:

  • hyvää koulutusta, yliopisto pohja
  • vahva sivistyspohja (historia, filosofia, biologia, kirjallisuus, kulttuurit)
  • laaja asioiden ja elämän ymmärtämys
  • sosiaalisuus ja ihmistuntemus
  • kyky kommunikoida ja verkostoitua
  • kielitaito
  • hermonsa hallitseva, joustava, neuvottelutaitoinen

 

Mitä koulutus merkitsee?  Pohdimme sitä aikanaan ystäväni kanssa. Yliopisto on se, joka käytännössä antaa ajattelulle välineet ja kyvyn uuden tiedon hankintaan ja tuottamiseen.  Presidentin tulee olla laaja-alainen, kyvykäs näkemään ja hallitsemaan kokonaisuuksia, ei pelkkiä osia. Hän ei aja omaa etuaan tai puolueensa tai kannattajaryhmänsä etua.  Hänellä on kyky nousta päivänpolitiikan yläpuolelle.

 

Miten ehdokas Väyrynen näihin haasteisiin vastaa: Hänellä on korkea koulutus ja pitkä poliittinen historia. Hän on julkaissut kirjoja ja ollut monessa mukana, mutta jokin on aikojen saatossa aina tullut esteeksi eteenpäin menolle. Hän on juoninut. Oma etu  on ollut edellä ja näin  hän  on jäänyt kakkoseksi tai taustalle odottamaan uutta mahdollisuutta. Sitkeyttä hänellä on.  Hänestä vaistoaa katkeruutta aiempia poliittisia toimijoita kohtaan. Hän syyttää, perusteittakin nykyistä presidenttiä. Tapa on epämiellyttävä. Hän nojautuu kannattajiinsa, mutta riippuvuus tuosta ryhmästä tuntuu rajoittavan hänen kykyään nousta sille korokkeelle, jonne hän pyrkii.  Tuntuu kuin  hän  pyrkisi miellyttämään ensisijaisesti kannattajiaan ja mukien ja kirjojensa ostajia. 

 

Väyrynen puhuu selkeästi. Hän ei pohdiskele. Hänellä on varmat omat mielipiteet, jotka tuntuvat jopa liian yksinkertaisille ja varmoille niin monimutkaisen maailman käsittelyyn, jossa nyt elämme.

 

Hänen sanansa otetaan vastaan hänen omassa vaikutuspiirissään kuin lahjana, mutta tuohon vaikutuspiiriin kuulumattomalle  Väyrysen ilosanoma vaikuttaa lattealle, jopa köyhäsisältöiselle vailla sitä mitä tulevalta presidentiltä odottaisi.  Väyrynen on ollut pitkään  esillä. Löytyisikö hänestä kampanjan edetessä  jotain uuttakin? 

ILgron11
Helsinki

Kirjoitan silloin, kun on aihetta kirjoittamiseen. Kirjoitan pöytälaatikkoon, kun ei ole aihetta julkaista. Kun en kirjoita, kuvaan ja luen. Jotain aina etsin. Johonkin tartun, jotain ihmettelen, johonkin halua perehtyä. Paljon enemmän haluaisin tietää, tuntea ja kokea.
Vuosia sitten syntyi tieteellisiä ja muita artikkeleita.
Kirja tekeillä kenties lopun elämää, muutama pöytälaatikossa.
eläkkeellä (vanhempi asiantuntija)
3 lasta ja 6 lastenlasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu