ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Asiakas ja sote

Kysyin laboratoriosta olisiko soten jälkeen enää mahdollista käydä missä vain julkisessa laboratoriossa Uudellamaalla antamassa vaaditut verinäytteet.  Harvenevatko soten tultua julkiset laboratoriot tai piiloutuvatko kuin flunssarokotuspisteet, pitkien ja vaikeiden matkojen taakse?

 

Joudummeko jatkossa valitsemaan suorittaako kuljetuksen onnettomuuspaikalta (yksityinen) ambulanssi vai tilaammeko taksin tai ystävän kuljettamaan kotiin kärsimään ja parantamaan itse itseä? Näin Amerikassa, ehkä pian Suomessa.  Jos itse emme pysty, kuka valitsee puolestamme kuljetuksen?

 

Onko poliitikoille maakunta- ja sote-taiston yhteydessä syntynyt minkäänlaista mielikuvaa asiakkaan todellisuudesta? Kovin pitkälle se palveluseteli ei auta.  Sen olen jo ymmärtänyt. Erikoishoitoa sillä ei oikeasti saa, kun valtiolla ei tule olemaan  varaa  kustannuksiin. Setelillä saatava hoitovalikoima supistuu ja kallistuu.  Jo tänä päivänä ilman soteakin joutuu maksamaan julkisistakin terveyspalveluista, mutta onneksi niitä vielä saa. Mitä joutuu soten tultua maksamaan, siitä ei ole kenties laskelmia tehty. Mikään ei ole ilmaista, eikä hintojen nousua mikään myöskään pysäytä.

 

Vakuutuksiako jatkossa aletaan yhä enemmän tarjota. Niillä kenties sitten varaudumme tarvittaviin hoitoihin? Tässä esimerkki 1980-luvun alun Amerikasta, jossa kahden viikon hoito sairaalassa maksoi sukulaiselle 6000 dollaria. Vain osan siitä korvasi vakuutus. Sairaalaan joutuminen pelotti sukulaisia silloin. Vaikutti, että koko omaisuus menee sairastumisen myötä. Näinkö meillekin käy jatkossa?

 

Sen jo tiedämme, että yksityisille yrittäjille avautuu jättipotti terveydenhuoltopalveluiden kautta ja näin muuttuu kaikki. Maksamme terveyspalveluista veroja riippumatta siitä käytämmekö niitä tai emme.  Vähän niin kuin yleveroakin. Mitä oikeasti tulee vastineeksi?

 

Ahneus näkyy hoivataloissa. Yksityisillä on pilviä hipovat hinnat. Hyvin tuottava Alzheimer-vanhus, joka olisi aika päivää sitten kuollut pidetään lääkkeillä hengissä. Hän  on tuottavampi vanhan sopimuksen pitkäaikaisasiakas kuin ovat uuden sopimuksen asiakkaat. Hyöty näkökulmasta hengissä pidetään pelkkiä helppohoitoisia ihmisen kuoria. Sairastunut piti hyvää huolta hampaistaan, ei niitä kukaan hoida enää.  Hän huolehti kunnostaan, on vahva ja siksi elää, mutta on kuin kuollut. Elämän turha pitkittäminen on piina läheisille.

 

Saammeko laadukasta, hyvää vanhusten, vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja mielenterveyspotilaiden hoitoa?  Siirtyvätkö nykyiset  terveydenhuollon ammattilaiset julkiselta puolelta yksityiselle puolelle, jolloin henkilöstömäärän tiedetään pienenevän ja minuuttien asiakkaille vähenevän. Huolestuttavaa oman tulevaisuudenkin kannalta.

 

Laboratoriossa työskentelevät naiset eivät ainakaan tienneet mitä sote merkitsee heidän tulevaisuudelleen. Sote on tuonut pelon työpaikkojen menetyksistä.  Minäkin pelkään, että todellisuudessa joustavuus katoaa.  Olen kuukausittain antanut verinäytteet välillä HUS-labrassa Tammisaaressa, välillä Helsingissä, mutta missä soten tultua?

 

Tuntuu kuin sotesta olisi tullut poliitikoille ihmeitä tekevät uskonsuuntaus, ja paljon pelkkää puhetta vailla todellisuuspohjaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Yksilön kohdalla sairaskulut tulevat nousemaan merkittävästi. Lisävakuutukset ovat välttämättömiä ja niiden hinnat nousevat iän ja sairauksien myötä pilviin. Näin on käynyt kaikkialla muualla.

SOTElla on kolme tavoitetta. Halutaan siirtää merkittävä osa kasvavista terveydenhoidon kustannuksista yksilöille itselleen, jotta voidaan vähentää valtion velanottoa sekä ylempien tuloryhmien veroprogressiota.

Toinen tavoite on yksityistäminen ja tiettyjen ryhmien rikastuttaminen idioottivarmalla bisneksellä, jonka maksut takaa valtio ja kasvun vanheneva väestö.

Kolmas tavoite on poistaa muutoksen aikana heikoin 10-20% alan työntekiköistä eli varsinkin iäkkäämmät. Heitä ei palkkaa kukaan julkiselta puolelta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vakuutuksia ei kattavasti saa, jos on todettu jokin sairaus. Se ainakin suljetaan vakuutuksen ulkopuolelle. Huomasin tuon jo aikanaan, kun otin nuorimmalle vakuutuksen. Hän sattuikin olemaan lapsistani herkin ja tarvitsi eniten lääkäripalveluita. Kätevää oli mennä yksityiselle lääkärille ja hoidattaa lasta vakuutuksen piikkiin.

Ikäihmiset ovat ihan eri asemassa vakuutusten suhteen, sillä jokaisella on jo jokin sairaus, joka varmasti suljetaan vakuutuksen ulkopuolelle ja täysin itse maksettavaksi.

Ei hyvälle näytä tulevaisuus. Ei voi muuta kuin toivoa, että nämä päättäjät itse kohtaavat vielä ikääntyessään todellisuuden, jota ovat olleet luomassa ja ehkä silloin ymmärtävät, jos ylipäätään ymmärtävät.

Toimituksen poiminnat