ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Veroparatiisit - maailman eliitin varallisuuskätköt

Meillä toistellaan sitä, että täällä tuloerot ovat pienempiä kuin muualla. Kenties tämä osin pitää paikkansa, mutta ei kaikista suurista tuloista ole selvästikään tietoa.  Rahat voidaan laillisesti piilottaa.

Suomalaisia löytyy  noin 500 kappaletta maailman isoimpien yritysten, valtioiden päämiesten, politiikan, urheilun ja viihdealan merkittävien henkilöiden joukosta. Heillä on jättiomaisuuksia  veroparatiiseissa. Mistä rahat ovat peräisin, Suomestako vai muualta?

Liekö tämä paljastus se viimeinen edes, mutta mikä näitä kätkijöitä saa toimimaan?

Kätkemistä ei pidetä laittomana. Se tuntuu yllättävälle.  Harvalla on varoja, joita piilotella. Kyse on eliitin oikeuksista, joita on enemmän kuin muilla. Elittti kuten valtaa pitävät poliitikot, ovat luoneet  erilaisia suojia omille suojateilleen ja itselleen.

 Iso joukko sanomalehtialan toimijoita on kaivellut tietoja ja paljastaa salaisuuksia, joita on pistetty piiloon. Tasa-arvoa pääomien kätkeminen ei ainakaan lisää.

Saksalainen Süddeutsche Zeitung  sai tietoja 19 veroparatiisista. Paljastusten takana on the International Consortium of Investigative Journalists. Kuten oli aiemmallakin kerralla. Silloin löytöjä oli vähemmän. Tänään ensimmäinen osa paljastuksista on MOT-ohjelman kautta tulossa laajemmin tietoon. Ehkä silloin paljastetaan listoilta myös suomalaisia yrityksiä ja merkkihenkilöitä.

Ensimmäisenä britti lehdissä on paljastettu maailman tunnetuimipien henkilöiden kätköistä tietoja mukana Englannin kuningatar Elisabeth. Hänellähän on syytä suojata omaisuuttansa  vai onko sittenkään? Jotenkin kaipaan tällaisen toiminnan motiiveja vai liekö sellaisia?

 

https://www.theguardian.com/news/2017/nov/05/paradise-papers-leak-reveals-secrets-of-world-elites-hidden-wealth

 

http://www.hindustantimes.com/world-news/paradise-papers-leak-reveals-secrets-of-the-world-elite-s-hidden-wealth/story-jJQnMcNcDw627ZbvqVU1IK.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kyse on niin äärimmäisen härskistä toiminnasta, että se ylittää tavallisen persaukisen ihmisen käsityskyvyn. Suomalainen suhteuttaa kaiken parin kolmen tonnin palkkaansa.
Kun toiset puhaltavat satoja miljardeja tai triljoonia ohi verottajan haavin niin suomalainen ei edes osaa sanoa montako nollaa summassa on. Siksi hän ei sano mitään muutakaan.

Globaali talousjärjestelmä on umpimätä ja finanssilaitosten toiminta laillistettua rikollisuutta. Veroparatiiseissa ja niiden kautta rahaa pyörittävissä liikepankkien offshore-bisneksissä pyörii toinen maailmantalous. Me täällä Suomessa luulemme jotain muuta kuten, että samat lait koskevat kaikkia ja muuta lapsellista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pieniä summia ymmärrämme ja niitä ymmärtävät poliitikkomme. Huomasin tuon jo aikanaan yliopistolla, että pikkurahoista tapeltiin, mutta suuret summat saivat mennä. Jotenkin on käsittämätöntä tämä suomalaisten talousmatematiikka tai siis onko sellaista edes?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pahinta onkin, että tämä on vielä laillista rikollisuutta. Miksi lainsäätäjät EU:ssa eivät ole tähän puuttuneet, vaikka tämä epäkohta on kaikkien tiedossa? Liekö kurkkujen pituuden määritteleminen helpompaa ja kivempaa hommaa? Kerrotun mukaan, esimerkiksi Alankomaat keräävät lähes kaikki eurooppalaisten myymälöiden Niken "tossukaupoista" syntyneet tuotot. Siis hekin syövät myös meidän pöydissämme ihan ilmaiseksi:).

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Jos ostan Niken tossut, niin alv on 24% valtiolle. Eikö se mielestäsi riitä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Ei se ainakaan reilua ole rehellisiä yrittäjiä kohtaan, jotka maksavat voittojensa verot siihen maahan, jossa voitot on myöskin tehty. Minä nääs uskoin ja uskon edelleen asiantuntijoiden ja dokumentin tekijöiden sanomaan. Heidän mukaansa puhutaan jopa sadoista miljoonista rahojen siirroista verojen välttelyn tähden. Minusta se ei vain tunnu oikealta ja reilulta toiminnalta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Veroja välttelee moni muukin yrittäjä. Tässä esimerkkinä Zara. Senhalpoja vaatteita en enää koskaan osta. Ovat työntekijöiden selkänahasta reväistyjä. Työntekijät laittoivat vaatteiden taskuihin lappuja, joissa kerrtottiin, että ko vaatteesta ei ole tekijälle maksettu palkkaa. Tämä tapahtui Turkissa ja on ollut uutisissa. Epäeettistä ostaa ja tukea Zaraa.
Tätä raporttie ei kenties ole reposteltu. Hollanti, Sveitsi ym. mukana Zaran veronkierrossa: https://www.greens-efa.eu/legacy/fileadmin/dam/Doc...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kell' onni on, se onnen kätkeköön, kell' aarre on, se aarteen peittäköön, ja olkoon onnellinen onnestaan ja rikas riemustansa yksin ...

Veroparatiisi ei ole kiellettyä, mutta verottajan kusettaminen on.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Miksi poliitikot ovat tehneet veronkierrosta laillista ?
Myös hallintarekisterit mainittiin veroparatiisien yhteydessä.
http://ristosuvanto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24565...

Juha Hämäläinen

Tämä on juuri sitä ääretöntä härskiyttä. Mitä törkeämpää on etuilun laillistaminen sitä vähemmän kansa sitä huomaa. Moni ajattelee, että kyllä tälle veronkierrolle on oltava oikeudenmukainen selitys, jota vain ei kykene amatööriekonomisti ymmärtämään. Mutta sitä selitystä ei ole koskaan ollut. On vain rajaton ahneus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Veronkierrolle ei tietenkään määritelmällisesti voi olla oikeudenmukaista selitystä. Päinvastoin kuin Mansala tuossa antaa ymmärtää, poliitikot ovat nimenomaan tehneet veronkierrosta laitonta, eikä laillista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #17

Mitä muuta "verosuunnittelu" on kuin veronkiertoa.
Eikä se mahdollisesti muualta paljastettu laiton veronkiertokaan mihinkään ikävään johda. Rikosta "tutkitaan", kunnes se varmasti on vanhentunut.
Paratiisin papereissa mainittiin myös hallintarekisterit, se poliitikkojen lempilapsi.
http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/muistio-kokoom...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Yksikään veroparatiisi ja veroparatiisijärjestelyjä tekevä yritys ei tarjoa tuota palvelua hyvää hyvyyttään vaan ottaa palveluksistaan markkinahinnan. Joten ihan yhtä lailla valtiot voisivat katsoa, onko oma toiminta kohdallaan, jos noita veroparatiisien palveluja tarvitaan.

Kannattaisi aina miettiä näistä asioista myös sitä toista puolta. Yleensä aina kaikista epäkohdista pöyristytään niin paljon, että jää kysymättä kysymys, miksi? Aina se vastaus ei ole pelkästään ahneus.

Luulenpa, että noilla veroparatiiseillakin on kääntöpuolensa. Yleensä puhutaan vain siitä, kuinka jotkut tekevät hyvää tiliä niiden kautta. Veikkaisin, että aika moni on saanut siellä myös siipeensä. Ne kertomukset yleensä vain jätetään kertomatta ja haavat nuollaan hiljaa yksin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #19

"...vaan ottaa palveluksistaan markkinahinnan".
Koska paratiisissa olekelu on noinkin suosittua, tuo "markkinahinta" lienee varsin mitätön. Ainakin reilusti alle mahdollisten verojen. Siis varsin kannattavaa.

"...valtiot voisivat katsoa, onko oma toiminta kohdallaan".
Eli jos valtiot vapauttaisivat kaikki firmat kaikista veroista, toiminta olisi kohdallaan. Kuinka nerokas idea !

"...aika moni on saanut siellä myös siipeensä". Mitäpä se veronmaksajille kuuluu. Meitä on jo kupattu. Korkeintaan tulee hyvä mieli, jos joku on saanut siipeensä ja maksanut paratiisissa enemmän, kuin verot olisivat olleet. On kuitenkin pois veronmaksajilta, joten eipä se kauaa lämmittäisi. Ei vaikka varmasti tietäisikin.

Turha sääliä veronkiertäjiä.
http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/muistio-kokoom...

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Bongattua:

"Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung on julkaissut mittavan asiakirjavuodon, joka avaa oven veroparatiisien salattuun maailmaan. Vuoto on tehty suuresta veroparatiisipalveluita tarjoavasta lakitoimistosta, bermudalaisesta Applebysta, pienemmästä Asiacitista ja 19 maan kansallisista kaupparekistereistä.

Süddeutsche Zeitungin projektissa työskennellyt ekonomisti Gabriel Zucman laskee, että suuritykset siirtävät vuosittain yli 600 miljardia euroa veroparatiisien kautta. Maailman superrikkaat ovat Zucmanin laskelmien mukaan sijoittaneet peräti 7,9 biljoonaa euroa (7 900 000 000 000 euroa) veroparatiiseihin.

Veroparatiiseihin sijoitetulla rahalla voisi saksalaislehden laskelmien mukaan taata jokaisen ihmisen riittävä ravinto 61 vuoden ajaksi, maksaa 1 000 euroa jokaiselle maapallon asukkaalle tai lähettää kaikki koulutusta vailla olevat lapset maailmassa kouluun neljäksi ja puoleksi vuodeksi.

Kansainvälinen aggressiivinen verosuunnittelu uhkaa verotuksen toimivuutta meillä ja... "

Olisiko jo aika tehdä jotakin? Voisivatko politikot sitoutua johonkin konkreettiseen tekemiseen? Edes avata suunsa?

Henry

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Äänestystä jaloillaan ja muillakin voimin tuo jo vaatii. Emme voi hyväksyä ja antaa tällaisten asioiden vain olla. Mielenosoituksia tällaista toimintaa vastaan vähintään. Kansan on noustava ja kerrottava mielipiteensä, jos poliitikot eivät kuuntele, heitä ei äänestetä. Mitä jää siis jäljelle? Keitä poliitikot ensisijaisesti palvelevat, itseään ja tukijoitaanko?

Toimituksen poiminnat