ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Verovapaat eläkkeet ja talouden tasa-arvon puutokset

Säästin itse lisäeläkettä palkastani ja kun sen nostin, maksoin yli kolmasosan lisäeläkkeestäni veroina. Pienten eläkkeiden saajilla ei ole minkäänlaisia porsaanreikiä tai helpotuksia kuten on jättieläkkeiden saajilla. Ilmeisesti olemme ihmisinä ja työntekijöinä olleet jo hyvin  eriarvoisia. Itse säästetty ja yrityksen maksama lisäeläke ovat eri asemassa verottajan näkökulmasta. 

Portugalissa pysyvästi asuvat suomalaiset eläkeläiset voivat nostaa etuajassa ison osan eläkesäästöistään verotta. Suomi on uudella verosopimuksella lopettamassa verovapaiden eläkkeiden nostot 2018 tai 2019 alusta.  Siihen mennessä vuorineuvokset ovat varmasti jo rahalippaansa tyhjentäneet jonnekin parempaan säilöön. Lakisääteistä työeläkettä ei voi varhentaa, mutta lisäeläke muodostaa suuren osan entisten toimitusjohtajien kokonaiseläkkeestä.  Ehkä lakisääteisten eläkkeidenkin ennakkokäyttöön löytyy vielä keinot aikanaan. Eikö sellaista ole ollut suunnitteillakin jo?

 Lisäeläke pitää nostaa lyhimmillään kymmenessä vuodessa, joka on sama kuin Portugalin myöntämä aika eläkkeiden verovapaudelle. Ennen vuotta 2009 tehdyt lisäeläkesopimukset voi tulouttaa minimissään kahden vuoden aikana.  Löytyykö näitä verojen kiertäjiä muualtakin kuin Portugalista?  Ehkä tämä on vain sattumalta tehty löytö. Virkamiesten salaisissa kansioissa kuitenkin ollut tieto. Mitä muuta sieltä löytyykään?

 

Olisiko minua auttanut muutto Portugaliin? En sitä voi uskoa. Sitä ihmettelen miten Suomea pidetään tasa-arvoisena maana. Niin moni asia paljastaa, että talouden näkökulmassa tasa-arvoa ei ole. On vain paremmin suojeltuja ihmisiä ja suojattomia, joilta viedään valtiolle kaikki mitä ikinä kyetään ja kehdataan.

 

Näkyyhän se eriarvoisuus myös asumisessa. Kommunistinuoret ovat päättäneet lähteä katsomaan miten rikkaat asuvat. Kohteiksi on valittu Kuusisaari, Kirkkonummella Sundsberg, Espoon Westendi jne. Muistan hyvin  1980-luvulta, kun yksi tutun tuttu halusi lähteä katsomaan miten köyhät asuvat ja vieraili silloin Koillis-Helsingissä. Siellä minne olimme rakentaneet talon. Kehtasi vielä sanoa tämän halun nähdä köyhien asumista. No aina ei käy hyvin tällaisia viljeleville ihmisillekään, joten voin näin jälkeenpäin vain nauraa tuolle tyhmyydelle.  Silti tämäkin asia kertoo taloudellisesta epätasa-arvosta Suomessa. Jos joku muuta väittää niin kaipaisin  vankkoja perusteluja.

 

https://www.hs.fi/talous/art-2000005429952.html

https://www.verkkouutiset.fi/luokkatietoiset-vasemmistonuoret-tekevat-tutkimusmatkan-ylaluokan-okyalueille/

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pienet maksavat isojenkin edestä. Kun sosiaaliturva ja verotus huomioidaan, tehdystä työstä jää käteen vähiten juuri pienituloisille.
http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245241-pie...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tehdystä työstä ei todellakaan jää vähiten käteen pienituloisilla, kun sosiaaliturva ja verotus huomioidaan. Riittävän pienillä tuloilla käteen jää bruttotuloja suurempi summa. Tuomas Tiainen toki ansiokkaasti osoitti miten kohtuuton reaalinen marginaalivero on pienituloisilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eläkeläinen maksaa peruseläkkeestä noin yhtä paljon veroja kuin palkansaaja. Mietin myös samalla tietoja katsoessani, mihin nämä verorahat käytetään. Palkansaajien veroista on ylen laskurissa tarkempaa tietoa. Eläkeläisten maksamien verojen käytöstä sitä ei ole. Työnantajan maksamasta lisäeläkkeestä menee sitten lisävero, joka ei ole tässä laskelmassa. Voisiko sen pienen lisän vuoksi edes muuttaa Portugaliin? Keillä on oikeus siellä asua. Valtion palkkaa nauttineet eivät voi muuttaa kokonaan, vaan pitää asua osa vuotta täällä. Minä tein osan työvuosia julkisoikeudellisessa yhteisössä. Meillä eri työsuhteisissa on erilaiset mahdollisuudet asua eläkepäivinä ulkomailla.

Vuosituloni ennakkoon saamassa Ilmarisen eläketiedotteessa v 2017

2016 2017
Verotettava eläke ilman lisäeläkettä 36,577,08 36,794,88
Veron ennakkopidätys 10,043,40 10,118,64

Tässä hiukan lisätietoa, sen mielestäsi tekemäni heiton lisäksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai pitää eriävät mielipiteet perustella vankasti, mutta itse heittelet mutulla ihan mitä sattuu!? En tietenkään tiedä tilanteestasi mitään, mutta en suoralta kädeltä keksi miksi et olisi saanut Portugalissa asuessasi nostaa eläkettä verottomasti. Toki se olisi edellyttänyt Portugalissa asumista, mutta miksi kuvittelet sen liittyvän tulojen suuruuteen?

http://www.livinginportugal.com/en/moving-to-portu...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Siis juuri tuo, keillä on oikeus sinne muuttaa eläkepäivinä. Jos oikein olen ymmärtänyt niin valtion eläkettä nauttivilla ei tuota oikeutta ympärivuotiseen muuttoon edes ole.

Toimituksen poiminnat