ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Meitä pidetään hölmöläisinä

Otimme sinisin silmin vastaan suuren määrän irakilaisia nuoria miehiä. He tulivat tänne lepäilemään. Eivät jaksa nousta sängystä ennen puolta päivää eivätkä oppia kieltämme, vaikka heille on sitä yritetty opettaa.

 

Olin Malmin Al Birr Lähimmäisapu ry:ssä aloittelemassa Hygieniakurssia. Tehtävänäni on  perehdyttää käytännönläheisesti elintarvikehygienian näkökulmasta mikrobeihin.

 

Salissa oli noin 27 ihmistä, jotka olivat kiinnostuneita elintarvikehygienia-aiheesta. 19 jätti paperin, jossa vastasi kysymyksiimme Osa vastaajista oli tullut oppiakseen suomen kieltä. Suomenkielen kurssit ovat muualla. Kurssillamme tarvitaan suomenkielen perusteiden osaamista. Toivottavasti löytyy edes 10-13 sellaista, joilla  on edellytykset osallistua. Sekä arabian että somalien kielen tulkit tulevat olemaan mukana. Hygieniahan ei ole mikään helppo aihe tänne tulleille. Useimmilla meistä se lie jo hallussa.

 

Osa osallistujista oli irakilaisia, osa marokkolaisia ja osa somaleja,  oli miehiä ja naisia.

 

 Ystäväni jakoi kirjoituksen, joka sai minut hämilleni. Teemmekö turhaa työtä? Yritämmekö, vaikka vastapuoli ei ehkä tietoa otakaan vastaan? Tällaisia kokemuksia on  ainakin saanut vastaanottokeskuksessa työskennellyt henkilö.

 

Minulle linkin herättävään kirjoitukseen jakoi henkilö, jolla on tietoa tänne saapuneista. Kaikkia ei tänne voi hyväksyä, mutta kun he osaavat ja tietävät miten täällä ihmisiin vaikutetaan.  Rahaa saa valehtelemalla ja ponnistelematta, kaikkea on lupa kokeilla ja aina löytyy neuvojia ohjeistamaan, mitä vieraassa valtiossa kannattaa sanoa saadakseen turvapaikan ja maksimaaliset sosiaalietuudet.

 

Haluttomuus oppia ja lähteä töihin voisi hyvin olla syy palauttamiseen, valehtelukin. Ei siihen sen kummallisempaa tarvita. Moni valehtelee turvapaikan tarpeensa. Irakissakin on turvallisia paikkoja. Voivat mennä sinne. Löytyy niitä turvallisia paikkoja muualtakin. Kaikkia emme voi elättää täällä. 

 

https://www.suomenuutiset.fi/vastaanottokeskuksessa-tyoskenteleva-opettaja-turvapaikkajarjestelma-perustuu-valheelle-tulijat-pitavat-meita-holmoina/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lähde: Suomen uutiset.

Hoh-hoh.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin kyllähän minä sen lehden panin merkille. Enkä persu ole. Silti tuollainen kirjoitus hämää. Vihapuhettako, tuskin ihan. Keskustelimme 1990-luvulla Suomeen tulleiden kurdiystävieni kanssa tänne tulleista. Kyllä hekin ymmärtävät että syyt ovat aivan erilaiset kuin heillä oli tullessaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Melko vahva sellainen. Sinisilmäisenäkö siis siihenkin uskotaan. Hyvää työtä Nerg tekee työntekijöineen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Parempi sekin kuin "vihervasemmiston-sanomat"! Niidenkö sanomaan maahanmuutosta uskot kritiikittä Janne?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tuo kirjoituksesi ja jakamasi linkki pisti ajattelemaan ja harmittamaankin. Kukapa haluaisia olla hölmöläinen!?
Yleistäminen ei ole mielestäni ihan oikein. Uskon, että joukossa on oikeaakin hätää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näin varmasti on. Hölmöläisiä emme halua olla, mutta on vaikea ja vaativa tehtävä löytää hädässä olevat ja erotella heidän niistä, jotka pyrkivät käyttämään Suomea hyväksi. Niitäkin on. Kiinnostuneilta vaikuttivat paikalle tulleet. Rahaa ei ole jaossa vain tietoa, mutta siitä tiedosta voi olla hyötyä työmarkkinoille menossa. Hygieniapassi tarvitsevat kaikki, jotka ovat elintarvikkeiden kanssa tekemisissä. Tämä kurssi on vain esiaste sen hankkimiseksi. Tarivitaan vielä muuta opiskelua. Olisin ilahtunut, jos vaikka muutama opetuksen perusteella onnistuisi sen hankkimaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"vaativa tehtävä löytää hädässä olevat"

Itse asiassa tämä on ihan helppoa.

Pakolaisleireillä on hädässä olevia. Laiton maahanmuutto voidaan lopettaa kokonaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Tarkoitin tänne tulleiden joukosta, joilla ei edes välttämättä ole papereita mukanaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #7

"Pakolaisleireillä on hädässä olevia."

On ollut aika pitkään ja paljon mutta ketään ei kiinnostanut. Nyt jostain syystä kiinnostaa.

Jari Rahkonen Vastaus kommenttiin #9

No itse asiassa, niitä joita pitäisi kiinnostaa ja joiden harteilla päätökset ovat, ei näytä kiinnostavan edelleenkään. Rajan yli tulleet on otettu avosylin vastaan, he ovat olleet joillekin jopa hyvä bisnes, mutta ne todelliset avuntarvitsijat ovat edelleen leireillä tai jääneet sotien jalkoihin. Eurooppaan levittäytyneen roskajoukon paapominen on tehnyt todella paljon hallaa koko pakolaisasialle. Kiitos siitä EU:n tehottomalle tekemiselle ja tekopyhille suomalaisille poliitikoille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #10

Olen kuullut samaa kritiikkiä useammaltakin taholta., lähinnä juuri vastaanottokeskusten terveydenhoitajilta ja muilta työntekijöiltä. Viimeksi Oulun suunnalta...Itse en ole halunnut/uskaltanut niistä kirjoittaa, kun susilauma tulee silloin liian lähelle omaa reviiriäni.

Tiedän kielipuolia nuoria miehiä, jotka eivät viitsi opiskella suomea, vaikka eivät edes tule toimeen myöskään englannilla. On mukavampi roikkua ostoskeskuksissa omissa porukoissa, joissa ei kielitaitoa tarvita. Avulias ja kiltti suomalainen on helppo höynäytettävä. Aina löytyy myös kilttejä naisia, jotka hankkivat jopa yksiön sossun piikkiin ja silloin pojillakin on vielä hauskempaa.

Turhaa näistä on tietysti meillä puhua, sillä sehän on vihapuhetta parhaimmillaan...Totuus tekee liian kipeää. Itse olisin mieluusti valinnut pakolaisleireiltä etunenässä naisia ja lapsia, jotka aidosti tarvitsevat turvaa ja huolenpitoa. Nyt on näin. Levitellään vain käsiä ja toivotaan parasta, jotkut hyötyvät ja jotkut maksavat kulut. Olemme tehneet kaikki mitä hyviltä ihmisiltä voidaan vaatia ja toivotaan edes, että sitä vähän myös arvostetaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Kiitos Kaija kommentistasi. Meidän pitäisikin enemmän kuulla vastaanottokeskusten ihmisiä. Heidän tulisi voida kertoa oikea kantansa ilman, että he siitä saisivat vihat. Totuus esille. Missä nyt mennään? Mikä on oikeaa tietoa ja mikä väärää? Liika lepsuus turmelee hyvän asian.

Minun ystäväni, jotka ovat suomalaisia, mutta taustaltaan kurdeja, kokevat kirjoitukseni tärkeäksi. He tietävät paremmin kuin monet muut, mistä on kyse. Kannattaisi myös kuulla tänne kotoutuneita. Kaikki tulleet, pitkäänkin asuneet eivät ole olleet valmiita kotoutumaan, oppimaan suomea, kirjoittamaan, lukemaan ja hankkimaan muuta koulutusta. Olen iloinen ystävistäni, jotka ovat menestyneet ja kaiken tuon tehneet.

Kyllä minua myös ihmetyttää meidän asennevammamme, josta olisi päästävä : ”Yritin kahdeksan vuotta turhaan saada¬ arvostusta Suomessa. Opin monia uusia taitoja ja teknologioita, jopa suomen kielen, mutta tulos oli aina sama. Muutin pois vuosi sitten, ja nyt teen uraa, jota en olisi pystynyt tekemään Suomessa kymmeneen vuoteen”, kirjoitti intialainen insinööri.

”Suomi on hyvä maa katsella lehtien zenimäistä tippumista syksyllä. Sen sijaan kunnianhimoisen nuoren ei kannata tuhlata aikaansa täällä”, Wan Wei kirjoitti lokakuussa 2015.

Tuntuu kun hyväksyisimme paremmin sen, että tänne tullut ei yritä liikaa ja on siis turvapaikanhakija tai pakolainen, ei yrittäjä tai yritteliäs. Meilläkin on oppimista.

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002877380.html

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Terminologialla luodaan asenteita. Onko sitten parempi puhua turvapaikanhakijasta, maahanmuuttajasta vai työn perässä tänne tulevasta. Lieneekö suurin osa tänne tulleista sittenkin tullut työn toivossa? Miksi kaikkia pyritään kutsumaan noilla kahdella ensin mainitulla termillä. Osataanko ihmisiä siis luokitella oikein? Hyväksyisimmekö paremmin, jos he rehellisesti ilmoittaisivat tulleensa tänne työtä hakemaan? Voisiko heitä valistaa siinä asiassa? Työtähän he ehkä eniten haluavat tehdä, ehkä toimia yrittäjinäkin, mutta mistä pääomat ja minkälaista osaamista olisi yrittämiseen?

Yksi tuttavani perusti yrityksiä 1990-luvulla täällä ja kun hän hiljan tuli Irakista, autonomisesta Kurdistanista, hän ajatteli ryhtyvänsä yrittäjäksi jälleen. Hän voisi tuoda itämaisia kalusteita ja perustaa liikkeen Itäkeskukseen, jos vain saisi luvat. Lupien heltiäminen ei saa olla hankalaa eikä yrittämisellä liikaa esteitä. Sellaisilla kalusteilla, esineillä ja lampuilla, jotka hänen perheensä kodissa näin, voisi moni tänne tullut sisustaa kotinsa. Näin koti ei olisi perinteinen suomalainen vaan heidän oman tyylinsä mukainen. Eilisessä kirjailijan haastattelussa, kuulin, että tänne tulleiden kodit muistuttavat suomalaisten koteja., Ei siis ole esineitä kaupan, jolla kodista voisi tehdä erilaisen.

Nyt tuota kirjaa ei löytynyt, ehkä ei vielä julkaistu.

Leireillä on pakolaisia. Niitä voisi sitten ottaa sovitun määrän ja hyväksyä tänne työhön ne jotka työtä saavat ja työhön kykenevät.

http://www.hs.fi/koti/art-2000002874462.html

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Yleistäminen ei ole mielestäni ihan oikein."

Miksi jankutetaan aina tätä YLEISTÄMISTÄ kun joku tuo esiin selviä epäkohtia maahanmuutosta, ja ongelmallisesta sellaisesta?

Eikö yhteenkään perusteltuun epäkohtaan saa esittää kritiikkiä, ettei vaan joku ala puhua heti yleistämisestä.

Kyllä kai jokaiselle maahanmuuttoa tällaisenaan kritikoivalle on selvä, että kaikki maahantulevat eivät ole syyllisiä yksittäisestä tapahtumasta. Mutta syyllisyyttä heidän joukostaan siihen ja tähän kyllä löytyy aivan liiaksi.

Hyvä, ajatuksia herättävä blogi Irja!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Pertti Romppainen. Täällä ja muuallakin yritetään sulkea suut, aika kahtia jakautunutta väki Suomessa. Toinen puoli puolustaa kiivaasti tulijoita, eivätkä halua sallia minkäänlaista kriittistä puhetta. Miksi suut pitäisi sulkea? Se ei vie asioita eteenpäin. Pelkkä hiljainen hyväksyntä tuntuu vieraalle. Kuitenkin joillakin on oikeaa tietoa siitä miten joissakin vastaanottokeskuksissa ym. toimitaan. Miksi siitä ei saisi puhua? Miksi veronmaksajien varojen käyttöä maahanmuuttajien suoranaiseen hyysäämiseen ilman kunnollista vastinetta ei saisi kritisoida? Miksi suomalaisten elämää kiristetään ja kavennetaan, jotta joillakin tänne tulijoilla olisi jopa paremmin kuin täällä ikänsä asuneilla? Yhtäläiset oikeudet, onko niitä?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä tähän nyt sanoisi? Kun kuulin eräästä ihmisestä sanotun, että hän oli tyhmä, kysyin heti, että oliko rehellinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mielenkiintoinen yhdistelmä tyhmä ja rehellinen. Olemme tottuneet rehellisyyteen, joten odotamme sitä myös niiltä, jotka tänne tulevat. Miten se meneekään : älykkäät pärjää ja tyhmät hoitavat heidän pärjäämisensä. Miten tämä sopiikaan tuohon maahanmuuttoon? Ainakin merkittävä osa suomalaisista on pidemmälle koulutettuja kuin tänne tulevista suurin osa. Miten se tässä asiassa auttaa ja vaikuttaa vai vaikuttaako ollenkaan?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kun näitä outoja tapauksia pääsee Suomeen saakka, niin olisi hyvä jotenkin saada selville, kuka heidät auttaa tänne. Internet ja tieto on monella salakuljettajalla, informaatiota usean terroristin käytössä. Kyllä nämä terroristit osaavat ajatella, kokeilla ja myös toteuttaa käytännössä.

Turun murhaajan saattoi auttaa perille isompi ryhmä ja organisoida tapahtumien kulun. Tekijän motivaatio on silti oudossa valossa, ellei sitten jonkinlaista jatkoa ole luvassa. Saa varoa, jos ne oppivat harjoittelemaan "hölmöjen" kustannuksella. Olisi syytä tutkia tarkasti ketä Suomessa juuri nyt majailee. Turun tapahtuma murhineen lienee ollut vasta pieni testi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Saadaanko salakuljetuksista vain sattumalta tietoja. Tässäkin on yksi tapa, jota on harjoitettu jo vuodesta 2015 alkaen. Veneeseen mahtuu monta salakuljetettavaa. Tulli nappasi lopulta veneen ja asia meni oikeuteen. Juonet ovat monet. Suunnat mistä voi tulla samoin. Olisi ollut kiinnostavaa tietä minkä maalaisia Lappeenrantaan tuli, tuskin venäläisiä ja paljonko salakuljettajat ovat hyötyneet vuosien mittaan näistä retkistä. https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/migran...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Joku taho suojelee näitä ihmissalakuljettajia eli rikollisia. Eivät he muuten pystyisi vuodesta toiseen pyörittämään miljardibisnestä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Koko EU on hölmöläisten linjoilla näissä pakolaisasioissa. Olisi kannattanut käydä opintomatkalla Australiassa: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240773...

Pahimmassa asemassa olevat pakolaiset olisi valittava ja noudettava itse paikalta. Ihmissalakuljettajien valhepropagandabisnes on saatava loppumaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miten voisi onnistua ihmissalakuljettajien toimien lakkauttaminen. Minkälaisesta verkostosta lie kyse vai kootuuko lukemattomista pienistä toimijaryhmistä? Tähän tarvitaan todellakin EU:n laajuista yhteistyötä.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

SK 12.9.2017: Pakolaisbisnes kannatti: Luona teki vastaanottokeskuksilla yli kolmen miljoonan euron voiton
Emoyhtiö Barona Group maksoi omistajilleen miljoonaosingot

- - -
Artikkelin perusteella kaikki suomalaiset eivät ole hölmöjä. Ainakin nuo, jotka hyötyvät turvapaikanhakijoista, ovat 'viisaita'!

Ehkä siinä suurin syy, miksi hakijavirtaan ei haluta stoppia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Keitähän nuo Baronayhtiön omistajat ovat? Löytyykö kansakunnan kaapinpäältä ja päättäjistä heitä? Mitä sellaisesta voisikaan sanoa, `viisaita´ ja ´viisaita´vai jotain muuta?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Barona

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Minulla ei ole tässä nimiä, mutta Luona Oy:n porukkaan kuuluu myös kansanedustajia, mepin puoliso etc. Tiedot löytyvät Suomen Kuvalehden artikkelista.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Tanskan pakolaissivuilta kerrotaan, miksi monet pakolaiset halusivat tulla juuri Ruotsiin ja Suomeen. Heille kerrottiin (kuka?), jotta voivat saada perheensä kolmessa kuukaudessa luokseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olisikohan tuo kolme kuukautta väärä tulkinta näiltä sivuilta. http://www.migri.fi/moving_to_finland_to_be_with_a...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset