Skandiumia ei saa antaa ilman vastinetta ulkomaiselle kaivosyhtiölle

Geologit löysivät ulkomaisille kaivosjäteille aarteen Suomen maaperästä. Geologian tutkimuskeskuksen mukaan Rautalammin skandium esiintymä on Euroopan suurin ja koko esiintymän kaupallinen arvo olisi yliopiston mukaan nykyhinnoilla 34 miljardia euroa. GTK löysi esiintymän vuonna 2008.

Eikö tässä maassa ole omaisuutta, jolla  kultaakin arvokkaammaksi sanottu  omaisuus saataisiin  suomalaisin voimin hyödynnettyä. Meillä on kaivosteknologiaosaamista ja skandiumin erottamisen on yliopistotutkimuksen pohjalta keinot vai liekö tutkimus tuottanut toimivan ratkaisun tällä kerralla?

 Annetaanko kaiken mennä ilmaiseksi ulkomaisille yrittäjille?

On Suomi köyhä ja köyhäksi jää, jos koetaan suureksi voitoksi tuon apajan äärellä, että tulee muutama työpaikka. Muutaman työpaikka ei Suomea pelasta ja voivathan työntekijät tulla muualta kuin Suomesta.

Miten kalliiksi kaivosyhtiölle valmiiksi tehtävän infrastruktuurin rakentaminen tulee veronmaksajille? Meillä ojennetaan auttava käsi ja varoja, jotta tänne saadaan ulkomaiset toimijat. Vieraskoreita ollaan, mutta mitä hyötyä siitä Suomelle on?   Muualla kaivosyrittäjiä verotetaan meillä ei. Miksi?

 Ulkomainen kaivosyrittäjä tulee varmasti mielellään tällaisille apajille.

Maallikosta tuntuu, että suomalaisten päättäjien  päät ovat tyhjiä ja taskut myös ja sellaisina pysyvätkin. Bisnes ajattelusta on puutetta. Arvokkaan omaisuuden päälle ei ymmärretä tuon taivaallista. Missä muualla toimitaan samoin?

Uutinen ei hämmästyttänyt ja suututtanut  omaisuuden  vastikkeettoman luovuttamisen johdosta vain blogistia, vaan muitakin. Miksi omaisuudet altistetaan ryöstölle ilman, että niistä hyödytään juurikaan.  Suomi ei verota eikä ulkomainen kaivosyhtiö Suomeen rahojaan tuputa, päinvastoin ulos kulkevat kultavarat, hopeat ja kaikki muukin mitä kallioperästämme irti saadaan. Ympäristötuhot jäävät sitten veronmaksajien maksettavaksi. Mitä tuollaisesta aikanaan sanovat seuraavat sukupolvet? 

Eivätkö ammattiyhdistykset, eläkevakuutuksista vastaavat ja muut pääomaa omistavat voisi sijoittaa rahoja tuottavaan kaivostoimintaan? Ulkomaiset eivät tuottamattomaan lähde.  Ulkomaiset kaivosyhtiöt suomalaisen yrittäjän kumppaniksi?    Eiköhän tänne ole jo karttunut omaakin kaivososaamista? Ehkä Talvivaarastakin on jotain opittu?

Skandiumia voidaan käyttää muun muassa lasereissa ja keraamisten suprajohteiden valmistamisessa. Joistakin metalliseoksista saadaan kovempia, kun niihin lisätään skandiumia.  Monikäyttöinen aine, jonka hyödyntämisestä Suomi voisi hyötyä.

Maailmalla ei ole GTK:n mukaan yhtään kaivosta, jossa skandium on päätuote. Olisiko Suomeen tulossa vuosikymmenten kuluessa  yksi sellainen tai useampiakin?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Skandium

https://yle.fi/uutiset/3-9489099

ILgron11
Helsinki

Kirjoitan silloin, kun on aihetta kirjoittamiseen. Kirjoitan pöytälaatikkoon, kun ei ole aihetta julkaista. Kun en kirjoita, kuvaan ja luen. Jotain aina etsin. Johonkin tartun, jotain ihmettelen, johonkin halua perehtyä. Paljon enemmän haluaisin tietää, tuntea ja kokea.
Vuosia sitten syntyi tieteellisiä ja muita artikkeleita.
Kirja tekeillä kenties lopun elämää, muutama pöytälaatikossa.
eläkkeellä (vanhempi asiantuntija)
3 lasta ja 6 lastenlasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu