ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Ruotsalaiset eläinlääkäripalvelut ja sote

 

 

 

Rinnastan tässä eläinten yksityisen hoidon ihmisten yksityiseen hoitoon. Näin meille ihmisillekin voi jatkossa käydä kun on käynyt eläinten hoidolle.

 

Käytin tänään koiraani toisen koiran pureman johdosta eläinlääkärissä. Siellä kuulin, että tänne tulleet ruotsalaiset eläinlääkäripalvelut ovat vallanneet laajasti eläinlääkäripalvelut  ja markkinat.  Eläinlääkäri kertoi, että sai kuulla koiran korvatulehduksen hoidosta perityn 850 euroa. Koiran omistaja kieltäytyi maksamasta. Koiralle oli tehty lukuisia ylimääräisiä tutkimuksia.  Ruotsalaisperäinen eläinlääkäriasema oli hankkinut kalliit laitteet röntgenit ja muita laitteita joiden maksut on kolmen vuoden aikana  saatava perittyä asiakkailta.  Niinpä laitteita käytetään, vaikka koiran korvatulehdus voitaisiin hoitaa ilman lisäkokeita.

 

Näinkö nämä yksityiset sote-keskukset jatkossa tekevät kaikenlaisia kokeilla meille ihmisille, vaikka niitä ei välttämättä olisi tarpeen sairauden määrittämiseksi tai hoitamiseksi tarpeen tehdä. Valtio sitten iloisesti maksaan näiden yksityisten asemien kalliit laitteet, tilakulut ja kaiken muunkin. En yhtään usko virkamiesten kykyyn ostaa terveyspalveluita. Kilpailuttamisen osaaminen ei välttämättä ole riittävää, joten silloin voi saada jotain sellaista mitä ei ole edes tilannut.

 

 Peiliin katsomalla me näemme sen joka maksaa hoidot veroina ja hoidosta vastaavien palkat ja bonukset päälle. En suostu sellaiseen. Nyt olisi poliitikkojen syytä käyttää aikaa soten harkintaan. Syytä olisi myös harkita erilaisten vaihtoehtojen riskit.  Taloudellista osaamista olisi syytä hankkia nykyistä runsaammin. Kilpailutukseenkin olisi syytä paneutua yhä paremmin.  Näin ehkä syntyisi hyvää eikä jälkeenpäin vaikeasti  korjattavaa tai mahdotonta korjattavaksi.  Eläinten kohdalla virhe on jo tehty ja siitä maksaa jokainen eläimen omistaja. Katkerasti maksaakin. Eläinlääkäreiden hinnoissa on suuria vaihteluita Lounais-Suomessa. Yle vertaili  alueella toimivien eläinlääkärien hintoja. Esimerkiksi kissan kastraatio voi toisessa paikassa maksaa kolminkertaisesti kuin toisaalla.

 

Yksityiset palvelut sijoittuvat sinne missä on kyllin runsaasti maksajia. Ei esimerkiksi johonkin rajan lähelle Pohjois-Karjalaan, jossa mummoilla ja papoilla ei edes ole omaa autoa, jolla mennä hoitoon. Hoidettavia on vähän. Olisiko joku yksityinen  sote-yritys muka sellaisesta kiinnostunut?

 

Kalliiksi voi tulla kuten eläinten hoitokin. Jos ei heti niin ajan kanssa. Maksajia on yhä vähemmän ja valtion pussiin kertyy verovaroja yhä vähemmän.  Missä ja milloin Suomi on katastrofipisteessä? Senkin voisi meille kertoa.

 

Julkista rahaa on helppo panna haisemaan. Näkee sen rakennusprojekteistakin. Omista, itse tienatuista rahoistaan jokainen pyrkii pitämään sentään jonkinlaista huolta.

 

Miksi ei opita edes eläinten lääkäripalveluiden ojentamisesta vieraisiin käsiin. Rahat siitäkään eivät varmasti Suomeen jää.   Yksityisiä eläinlääkäreitä, joita ruotsalainen toimija ei olisi jo poiminut talliinsa,  alkaa olla vähän. Ehkä ne harvatkin häviävät vähitellen markkinoilta. 

 

Koirani paikkaaminen ja lääkitys maksoin vähän päälle kaksisataa.  Ehkä täällä ei kohta ole kissoja ja koiria ja  muita eläimiä kuin niillä, joille ei hoidon  hinnalla ole pienintäkään väliä. Onneksi koirallani on vakuutus. Meidän ihmistenkin on lopulta päädyttävä vakuuttamaan terveytemme, sillä eiväthän valtion rahat riitä kuin perushoitoon jatkossa.

Näin ketju alkoi etenemisensä: Jatkossa lemmikkieläintarvikeketjun tavoitteena on avata 2–3 uutta eläinlääkäriasemaa joka vuosi 3–5 vuoden ajan. Lääkäriasemat tulevat suurimpiin kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin, Musti ja Mirri kertoo tiedotteessaan.

Franchising-periaatteella toimiva Vettris-ketju on perustettu vuonna 2012 Ruotsissa, jossa sillä on 11 asemaa.

Näin vyöryvät palvelut tänne meille ihmisillekin, eivätkä poliitikot näytä  piittaavan pätkääkään ennen kuin on myöhäistä. 

 http://yle.fi/uutiset/3-8743413

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005086114.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eläinlääkäripalveluiden järjestämisessä ei ole kyse vain kissoista ja koirista vaan myös hyötyeläimistä. Hyvin toimiva eläinterveyshuolto on eläinten terveyden ylläpitämisen eräs perusedellytys. Se auttaa hallitsemaan eläintautien sekä zoonoosien leviämisen riskejä.
https://www.luke.fi/projektit/elainlaakaripalvelui...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ihmisethän rakastavat sitä, että heitä tutkitaan tutkimisen ilosta! Ei kukaan kieltäydy lisätutkimuksista, jos laskun saa työnnettyä maakuntaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Et sitten laske minua ihmisiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pekka Ropponen, olen aina välttänyt turhia tutkimuksia. Jouduin jopa nuorimman lapseni osalta kieltämään röntgen tutkimuksen, jossa hänen, hiljan syntyneen lapseni lonkat olisi tutkittu. Läsnä oli nuori lääketieteen opiskelijoita, kun perustelin miksi lapseni lonkkia ei tutkita muutoin kuin käsituntumalla. Onneksi tein sen, sillä meni vain muutama vuosi, kun Hereditas lehti julkaisi tutkimuksen juuri tuollaisten tutkimuksen haitoista lapsille. Sen genetiikan opiskelijana olin jo ymmärtänyt ilman tutkimustakin.

Turhia hammasröntgeneitä vierastan. Toki käyn yksityisellä hammaslääkärissä. Kuitenkin haittojen vuoksi haluan välttää liikoja tutkimuksia.

Silloin kun verikoe olisi ollut paikallaan julkisella puolella, sitä ei valitettavasti määrätty tehtäväksi. Aina ei tehdä kaikkea mitä pitäisi, mutta enemmän ehkä kuitenkin sellaista mitä ei tarvittaisi.

Nyt viikon välein verikokeet. Mielestäni yhdellä olisi voinut selvitä, jos tiedot tietokantaan syöttänyt olisi reagoinut mitä oli tekeillä. Toki voihan olla niin, että tietoja syötettiin ajoista siten, että ei oikein ollut tarkkaa kuvaa siitä, mitä potilaalle pienen ajan sisällä tehdään. Tietojärjestelmien parantamiseen olis paljon vielä aihetta. Kummastelen vain miten sellainen kestää, kestää, kestää. On kestänyt jo ikuisuuksia. Kilpailevia tietojärjestelmiä ja järjestelmien tuottajia on ollut Suomessa liikaa. Tutustui niihin työvuosinani. Eivät pelaa yhteen jostain merkillisestä syystä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>Ihmisethän rakastavat sitä, että heitä tutkitaan tutkimisen ilosta! ....

ooo

Sivusta seuraten olen huomannut tuon saman

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jorma MOli, olemmehan erilaisia, miksi ei tuokin olisi totta. Moni käy pienimmästäkin syystä lääkärissä. Moni kanaa isoa lääkelaukkua varmuuden vuoksi mukanaan.
Minusta moni pieni sairaus paranee ilman parantamista varsinkin ilman lääkärissä käyntiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä, asiallinen ja tarpeellinen blogi. Kauhistuttaa ajatuskin tästä ahneesta rahastuksesta jo jopa jo eläintenkin kohdalla. Mihin tämäkin vielä johtaa? Köyhemmät ihmiset eivät enää jatkossa pysty käyttämään eläinlääkärien palveluja ja eläimet joutuvat siitäkin ensimmäisenä kärsimään.

Markkinatalouden kielteiset puolet tulevat vähän liiankin raadollisina vähitellen esiin. Surkeeta! Tietojärjestelmien viivästys on myös ihmeellistä, ottaisivat virolaisista mallia tai neuvoja. Heillä kuulemma asiat pelaavat hyvin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

kaija, kiitos kommensta. Rahastus tulee vain lisääntymään. Sen saamme nähdä. Ahneita löytyy niin kotimaisissa kuin ulkomailta tänne rantautuneissa yrityksissä. Kaikkien pitää ansaita bonuksensa, mitä enemmän sitä parempi.

Näitä eläinten hoitoon erikoistuneita yrityksiä löytyy. Niin kauan ne toimivat, kun suomalaisilla on vielä rahaa. Tässä yksi: Evidensia syntyi vuonna 2012, kun neljä Ruotsin vanhinta ja tunnetuinta eläinsairaalaa ja -klinikkaa yhdistivät voimansa.
Yhteiseltä arvopohjalta ponnistaen eläinlääkärit lähtivät kehittämään eläinlääkäriasemaketjua, joka tarjoaisi parasta hoitoa kaikille maan lemmikkieläimille. Tähän tehtävään halusivat lähteä mukaan muutkin Pohjoismaiden ja Euroopan maineikkaimmat eläinsairaalat ja eläinlääkäriasemat.
Tänä päivänä Evidensia Djursjukvård on Euroopan johtava eläinlääkäripalveluita tarjoava yritys,
Evidensiaan kuuluu lähes 160 eläinsairaalaa ja eläinlääkäriasemaa seitsemässä maassa, ja yhtiössä työskentelee yli 2 200 työntekijää.
Evidensia-nimi tulee englannin termistä evidence based medicine.

http://www.evidensia.fi/yritys/

Tulikin mieleeni, että miten tunnistaa kotimaiselta pohjalta ponnistanut ja miten tietää ja tunnistaa ulkomainen. kaikkihan eivät kerro perustaansa. Siihen pitäisi velvoittaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä olen vaikka välttelen turhia toimenpiteitä ja tutkimuksia joutunut medilalisaation uhriksi kun hyvän tikkurilaisen hammasaseman omistus siirtyi Oralille. Minulla on pieni vamma turhan toimenpiteen jäljiltä. Olin ollut pitkässä hyvässä hoitosuhteessa vielä Oralille siirtymisen jälkeen ja osannut kieltäytyä turhien juttujen tuputuksesta. Mutta sain puhelun peruutusajasta vaikka hoitojakso oli ohi. Paikanpäällä vieras hoitaja proteistani huolimatta ylipuhui minut pienen jänteen poistoon. Vieläkin veri kiehuu asiaa ajatellessa. Mihinkään kriittisiin sähköposteihini en saanut vastausta. Vammauttaneella asemalla oli otsaa yrittää kalastaa minua uudestaan asiakkaaksi tuon jälkeen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oralin asiakas minäkin. Sain kutsun omalta hammaslääkäriltä tarkistukseen. Uskon, että minua kehotetaan puuttuvan hampaan tilalle hankkimaan keinojuuri ja siihen kesto kruunu. En aio suostua, sillä en tiedä miten muu terveyteni edistyy. Tähän mennessä kaikki hyvin kuitenkin. Meilahtea siitä kiitän. Tekivät siellä loistotyön.

Kiitos Sini kommentista. Meidän pitää osata pitää puoliamme. Ihmettelin tämänkin päivän uutisia, joissa kerrottiin ikäihmisiä huijatun. Sitä tekevät pankit ja näyttävät tekevän hoitolaitokset ja muutkin kynnelle kykenevät.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pankkiiriliikken huijaus oli todella törkeää. Miten he kehtasivatkin viedä vanhan ja rahastoista tietämättömän ihmisen rahoja ja jopa vielä sijoittaa ne korkean riskin sijoituksiin. Vanhus hävisi suurimman osan rahoistaan ja olisi kai hävinnyt kaikki, jos eivät nuoremmat sukulaiset olisi puuttuneet tilanteeseen.

Kauas on menty niistä ajoista kun vain luuta piti ihmisten kodin ulko-oven "lukossa". Pettäjät sietäisivät saada tekosistaan myöskin oikeudenmukaisen rangaistuksen, eli pitäisi palauttaa vanhuksen tilille ne rahat mitä ovat itse kaupoista hyötyneet.

Oralin asiakas olen minäkin, mutta hintojen karattua liian kauas entiseen verraten, niin hain taas yksityisen toimijan, jossa optioiden ja muiden ylimääräisten kulujen maksamiseen en enää tarvitse osallistua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Olen jo harkinnut julkista hammaslääkäriä, kun olen kuullut erittäin hyvää siltä puolelta. Eikä aikojen saamisessakaan ole ollut ongelmia. Oralista olen pitänyt siksi että on sama tuttu hammaslääkäri ja aikoja on helppo ollut aina saada. Tänään menen ajokortin uusinnan vuoksi Terveystaloon, sillä Meilahden lääkärini ei ajokorttia varten minua suostunut tutkimaan. Täyttä palvelua ei vielä siis voi odottaa, mutta voiko soten tultua voimaankaan? Miksi ei yksi lääkäri tekisi useampia tarkastuksia? Onko siihen olemassa rajoituksia? Aiemmin oli kuulemma mahdollista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset