ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Valta keskittyy Helsingissä sosioekonomisesti

Tärkeää ei ole vain äänestää, vaan saada myös hyvä alueellinen edustus Helsinkiin. Jotta olisi valittavana ketä kulloinkin äänestää, olisi edustajia oltava nykyistä tasapuolisemmin eri alueilta.

 

Vaikka Pihlajamäen ympäristössä postinumeroalueella 00710  asuu yli 12 500 asukasta, sillä alueella ei ole ollut yhtään edustajaa kunnallisvaaleissa. Nyt on.  Jakomäestäkin löytyy kentie jokunen?  Jakomäkeläisistä korkeakoulun on käynyt kolme prosenttia, etutöölöläisistä 30. Viime kuntavaaleissa Jakomäessä oli Helsingin seudun alhaisin äänestysprosentti, vain 36,8. Muutamilla Helsingin alueilla se on yli 70.

 

Heräsin tänään tähän tärkeään asiaan Helsingin sanomien paljastettua artikkelissa eri alueiden edustajien määrät. Rikkailta alueilta, joissa asukasmäärä on huomattavasti pienempi kuin Pihlajamäen, edustajia on 20 ja ylikin.  Yhtenä esimerkkinä  käy vaikkapa Kulosaari, josta on valittu viime vuosikymmeninä valtuustoon 13 valtuutettua, vaikka alueella asuu Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan vain 3 800 ihmistä.

 

Tässä vielä puutteita lisää: Nuoret ovat aliedustettuina. Maahanmuuttajataustaiset ovat aliedustettuina. Vähemmän koulutetut ovat aliedustettuina. Ja monissa kunnissa myös naiset ovat aliedustettuina. Äänestäjän kannattaisi valintaa harkitessaan ottaa myös nämä huomioon.

 

Vaikuttaahan alueen edustajien määrä ja taustat siihen miten asioista Helsingissä ajatellaan ja miten päätetään.  Jatkossa olisi hyvä olla tasapuolisempi edustus eri alueilta.  Ammattien kirjoon olisi syytä kiinnittää huomiota myös.

 

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Ei nyt täysin tähän asiaan päde, mutta se pätee millä alueella asut, sen alueen ihmisten etujakin ajat ja näkökulmia edustat, vaikka tulisikin ajatella koko kunnan etua.

 

Olen kokenut tärkeäksi Malmin lentokentän ja niin kokee ehdokkaanikin ja hänelle lähialue on tärkeä luontoympäristöineen. Toki  henkilön sukupuolella ja koulutuksellakin oli valintaa tehdessä merkitystä.  

 

Nyt Helsingissä Malmista ja muistakin asioista ovat olleet  päättämässä pääosin Helsingin hyväosaisin asujaimisto. Eiköhän tämä tule ilmi aina myös puoluejakaumassa.  

 http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005154834.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Valtion ja kuntien palveluksessa olevilta pitäisi kieltää luottamustoimet, kuten esim. valtuustopaikat ja kansanedustajana olo.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Samat ihmiset ovat edustettuina monessa paikassa. Hyvää ja huonoa siinä voidaan nähdä. Kannattaisko sitäkin tarkastella hiukan lähemmin. Kuinka ehtiväisiä ihmiset oikeasti ovat vai onko valta tärkein tekijä, jonka vuoksi halutaan olla näkyvissä monissa eri edustustoissa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#2
Eivät ne ole ehtiväisiä. Moni virka ei edellytä kuin satunnaista läsnaoloa. Riittää, että veroton palkka napsahtaa tilille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Yksi hyvä esimerkki rahojen ahnehtimisesta oli Tampereella Veltto, joka kävi istumassa tunnin valtuuston kokouksissa saadakseen istunnosta rahat ja sitten häipyi. Sellaisia edustajia emme kaipaa. Valppaana on oltava.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #4

#4
Veltto käytti systeemiä hyväkseen. Haki kaljakassan valtuustosta ja meni Haarikkaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Jospa Velttoa alkoi patamyssy hikoiluttamaan ja piti siksi kiirehtää jäähylle?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Myssykin voi ahdistaa ;p), mutta ahdistaa ehkä jokin muukin, kun toistamiseen poistuu. Tällaisia, mutta vähemmän huomiota saaneita lie muuallakin. Onko edustajia silloin liikaa, hukattavaksi asti? Maksua kokouksesta ei pitäisi antaa . Maksu pitäisikin suorittaa vasta kunkin vuoden lopussa ja sen mukaan miten on paikalla ollut. Ei mitään kuukausipalkkioita. Onhan valituilla kuukausipalkka muualtakin tai sitten eläke.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Veltto noudatti yksinkertaista matematiikkaa.

Tunnin työstä tienaa enemmän kuin kahden tunnin työstä. Useammasta tunnista puhumattakaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

No tähän sitten pätee:"Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä". Eikä se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se joka maksaa. No, ei ihan viisaita olleet valitsijatkaan. Toivoisin, että siinä tapahtuisi jokin järjen voitto näissä vaaleissa ja myöhemmissäkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset