ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Onnea 60-vuotta täyttävälle EU:lle

Me tunnemme historiaa ehkä eniten vain 50-100 vuoden ajalta. Pidempi historian ajanjakso osoittaa, että mikään ei jatku loputtomasti samankaltaisena.  Tuntuu kuin olisimme jossakin risteyskohdassa.

 

Ehkä pakenemme ajattelemasta mitä on tapahtumassa. Ehkä kiinnitämme huomiota vain yksittäisiin ilmiöihin: päivänpolitiikkaan, Trumpiin, Putiniin,  Turkin Erdoganiiin, Ranskan vaaleihin, Suomen kuntavaaleihin ja Brexitiin.

 

Hollanti sai huokaisemaan helpotuksesta, sillä äärivoimat jäivät vähemmille äänille.  Vaikka nyt käynnissä oleva näyttää katsojasta irrallisille ilmiöille, kenties niin ei  olekaan?  Minkälaisia yhteyksiä juuri nyt tapahtuvan välille voidaan nähdä?

 

 Trumpin ja Putinin välillä on ilmennyt taloudellisia, informaation siirtoon liittyviä ja maiden korkeissa asemissa olevien välille liittyviä yhteyksiä. Toki tuntuu, että totuuksia salataan.

 

Ranskan Marie Le Penin vierailu Putinin luona osoittaa miten vallanhuipulla haetaan vallan saamiseksi  samankaltaisilta tukea.

 

Brexit kuuluu samaan ilmiöön, jota ei vielä ole nimetty. Brexitin sai aikaan joukko EU:lle ja maahanmuutolle vihastuneita ihmisiä. Vihaisia ihmisiä lie Ranskassakin. Sen ehkä näemme, jos Marie Le Pen valitaan.  

 

Mitä siitä seuraan, kun näitä vihaisia ihmisiä on Euroopassa lisää eri tahoilla, seuraavaksi mahdollisesti Italiassa? Kaikki vaikuttaa nyt sille kuin tummat pilvet vähitellen kasaantuisivat EU:n ylle. Yhteisö, jonka osa olemme uhkaa käydä pieneksi kuin pyy maailmanlopun edellä.  

 

Emme ole valmiita olemaan yksin. Jatkuuko yhteinen demokratian polkua pidemmälle? Tavoittelemmeko Platonin demokratiaa: poliittista järjestelmää, jossa on maksimaalinen vapaus ja tasa-arvo,  jossa kaikki elämäntavat ovat sallittuja, jossa julkiset virat laitoksissa täytetään arvalla.  Tällaista vastaanko vihamieliset  myös käyvät, mutta millainen on heidän vaihtoehtonsa?

 

Tänään 60-vuotta täyttävän EU:n ansioihin kuuluu se, että sota on pysynyt poissa Euroopasta.

Toivottavasti rauha säilyy ja viha laantuu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sodan kauhut ovat unohtuneet. Rahvaan elämä kurjistuu, viha ja kansallistunto ja sotakiihko nousee, Venäjällä valmistelut pisimmällä, jo alle 10-vuotiaille opetetaan sotataitoa. Sota on tavoitteena finanssimaailmalla koska se tuo suurimmat voitot.

EU oli lupaava alku rauhalle, mutta pelkään että sota voittaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pahalle näyttää. Tuon kirjoitukseen yksi kirvoittava artikkeli on tässä. Pitkä ja paljon asiaa.
http://nymag.com/daily/intelligencer/2016/04/ameri...

Toinen tärkeä myös tässä:
https://medium.com/@theonlytoby/history-tells-us-w...

Tietysti on muitakin uhkia. Nälkä, yksi merkittävimmistä. Mistä tiedämme miten ruoan tuotanto pelaa ja mitä vaikuttaa ilmasto? Sairaudet myös. Arvaamattomia ja joskus olleet hyvin tuhoavia.

Ehkä turhaa synkkyyttä, mutta silti mahdollisia kaikki ......

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

EU:n johtajat itse näkevät tulossa olevia uhkia, jos kaikki ei tanssi samaa polkkaa.....

"EU-johtaja Juncker varoittaa Trumpia rohkaisemasta uusia “Brexittejä” ja uhkaa sodalla entisen Jugoslavian alueella, jos EU poistuu sieltä Financial Times – haastattelussa. Juncker varoitti Trumpin EU-vastaisuudesta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta sodasta sen jälkeen, kun Trumpin hallitus kertoi ilahtuneensa Brexitistä.

Juncker puhui varapresidentti Mike Pencen kanssa: „Älkää sanoko moista, älkää kutsuko muita eroamaan, koska jos EU kaatuu alkaa Balkanilla uusi sota. Jos jätämme Bosnia Herzekovinan, Macedonian, Albanian ja muut maat yksin, tulee aluella alkaamaan uusi sota“, sanoi EU-komissaari Jean Claude Juncker."

https://blogit.kansalainen.fi/juncker-uhkaa-trumpi...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Uhkailevat puolin ja toisin. Nyt näyttää, että Trumpilta syödään valtaa. EU:n kannattaisi pysyä nyt hiljaa. Brexitille ei enää voi mitään, mutta Ranska on vielä arvoitus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset