ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Yrityksille häätökirjeitä Koillis-Helsingissä

Helsinki muuttuu, kun Malmin lentokentän ympäristössä olevat nykyiset yritykset häädetään pois alueelta. Malmin lentokentästä on kirjoitettu paljon, mutta sen varjoon ilman erityistä näkyvyyttä ovat jääneet  ympäröivien alueiden yrittäjien kohtalot

 

Kaupunki on lähettänyt kirjeitä yrittäjille, jossa tontti luvataan ostaa. Tontille rakennettu kiinteistö menisi siinä ilman erillistä korvausta. Yrittäjät ovat hädissään. Tällaiset toimet vievät yrittäjät tältä alueelta pitkäksi aikaa eikä Helsingissä ole yrittäjien tarpeisiin enää  sopivan hintaista maata, uusia rakennuksia varten.  Toki alueelle on luvassa tiloja yrittäjille, mutta minkälaiseen yrittäjyyteen perustuen  tiloja aiotaan rakentaa?

 

Joidenkin nykyisten yrittäjien kohdalla kirje  on  kuin lopun merkki. Kirjeen saatuaan yrittäjä on kokenut, että yrittämiselle on pistetty päättöpiste.

 

Onko Helsingillä varaa luopua yrittäjistään vuosiksi?

 

Malmin lentokentälle ja sitä ympäröiville alueille suunnitellaan uutta kaupunginosaa noin 25 000 asukkaalle. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi tarkistetun kaavarungon 13. joulukuuta 2016.  .

 

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 300 hehtaaria. Mukana on Malmin lentokentän lisäksi alueita, jotka liittyvät oleellisesti uuden kaupunginosan suunnitteluun. Kerrosalatavoite on 1,2 miljoonaa kerrosneliömetriä, josta 100 000 kerrosneliömetriä on toimitilarakentamista sekä palveluita.

 

Tämä ei olisi ensimmäinen kerta Helsingin historiassa, kun yksityisiltäkin viedään maita Helsingin tarpeisiin. Vanhempani luovuttivat ilman erillistä korvausta yli 1000 neliötä tiealueiksi 1960-luvun lopulla. Luovutetulta alueelta korvattiin vain arvokkaita puita. Tonttien omistajat, joilta ei mennyt maata, joutuivat maksamaan niin sanottua kateusveroa. 

 

Onko kaupungeilla erikoisoikeus  asukkaidensa omaisuuden ryöstöihin?

 

Helsingin päättäjät eivät erityisemmin tunnu välittävän lentokentän arvokkaasta alueesta. Unescon perintökohteeksi ajateltu Malmin lentokenttä luontoarvoineen ei tässä tilanteessa merkitse yhtään mitään eikä nykyisillä yrittäjilläkään ole kaupungille merkitystä tällä alueella.

 

http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/ajankohtaiset-suunnitelmat/malmi/

 

http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/uutiset/2016-12-01/malmin-lentokentalle-suunnitteilla-monipuolista-valiaikaiskayttoa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä on iso asia tämä Malmin lentokenttä. Kentän säilyttämisen puolesta on Tapania-Seuran ex-puheenjohtaja ja lentäjäaktivisti Timo Hyvönen tehnyt todella miehen työn. Alueen yrittäjät ovat todella hankalassa asemassa. Toivotaan, että järki voittaa lopulta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuntuu, että tässä asiassa ei järjellä ole sijaa. En tiedä miten päättäjät tämän perustelevat, mutta heillä tuntuu olevan oma koira tässä haudattuna. Vapaavuorikin on tuhoamisen kannalla, en ymmärrä, en myöskään vihreitä. Valtava asuinalue, jonka liikenteen hoitaminen tulee olemaan iso asia. Ilman ruuhkia ei siitä selvitä. Ilman työpaikkoja Helsinki ei selviä. Olen mieleni pahoittaja tässä asiassa erityisesti.

Toimituksen poiminnat