ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Kahteen kuntaan rahaa - miksi ei ääniä

Miksi meillä ei ole  oikeuksia äänestää kahden kunnan alueella? Jatkossa äänestykset ehkä koskevat maakuntiakin?

 

Lähestyin eilen Tammisaaren torilla Maarit Feldt-Rantaa tällä asiallani. Feldt-Ranta sanoi asian olleen joskus esillä eduskunnassa. Lupasin nostaa sen esille Uuden Suomen blogissani.

 

Yhä useampi viettää tänä päivänä kahden kunnan alueella aikaansa, joku kesällä mökillään tai vuoden kuluessa eri aikoina vapaa-ajan asunnossaan. Toisessa kunnassa kaksipaikkakuntalaisella  asukkaalla on enemmän oikeuksia kuin toisessa. Toiseen kuntaan maksetaan vain kiinteistöveroa, toiseen kuntaan maksetaan sekä veroja että on mahdollista äänestää niin kunnallisvaaleissa kuin muissakin vaaleissa. Saattaisi olla päätöksiä, joihin tällaisella asukkaalla olisi oma näkemyksenä, mutta miten ja kenelle sen välittäisi?

 

Perheessäni seurataan toisen paikkakunnan tapahtumia jopa tiiviimmin kuin sen pääasuinkunnaksi merkityn. Kunnalliset kokoukset ovat netin kautta katsottavissa, joten melko hyvin tietoa karttuu.

 

Mitä saamme pelkkää kiinteistöveroa vastaan? Miksi emme voi vaikuttaa kuin toisessa kunnassa äänellämme?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Tämä aihe koskettaa myös meitä pusulalaisia, karjalohjalaisia, ikkalalaisia, jne Lohjan reuna-alueilla asuvia. Palvelujen sujuvan käyttö on tärkeää. Edistyksiä on ollut esim. Pusulan seudun musiikkikoululaiset saavat käydä Karkkilan musiikkikoulussa, joka on lähellä.
Kuntien rajat eivät saisi olla kuin muureja. Kiitos tästä Irja!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suomessa on aina ollut näitä korkeita raja-aitoja vaikkapa ministeriöiden välillä, ja voi niitä olla siellä sisälläkin. Yhdestä asiasta olen iloinen ja huolissanikin. Voinko sote-uudistusten jälkeen käyttää yhä HUS-labraa Tammisaaressa vai pitääkö matkustaa verikokeisiin jonnekin muualle:

Kirjastoja on voinut käyttää vapaasti Tammisaaressakin. Hyvä palvelu, joka ei niinkään tunne rajoja. Pitäisikin tarkistaa mitkä palvelut toimivat yli kuntien rajojen ja mitkä eivät ja sitä kautta tehdä korjauksia.

Kiitos Ana kommentistasi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vastasin hetki sitten teille Anan blogissa Vapaavuoron puolella.
Jotkuthan ovat ehdottaneet että toiseenkin kuntaan pitäisi kiinteistöveron lisäksi maksaa kunnallisveroja ja kesämökkiläisetkin. Miten veroja pitäisi jakaa kuntien kesken ja miten valvottaisiin miten milloinkin asuu? Ei kai kukaan haluaa maksaa tuplpakuntaveroa vaikka saisikin tupla-äänestysoikeuden?
Kirjastoa olen aina saanut käyttää vapaasti kaikilla paikkakunnilla, joissa olen oleillut. Kesämökkikunnassa tankkasin kaupunkireisulla korillisen kirjoja ja äitini jaksoi aina päivitellä, etä meinaanko kaikkia lukeakin, hän kun itse mielummin tykkäsi pienestä puuhastelusta, huusin maalamisesta ym.
Ivalon hienoa kirjastoa olen käyttänyt ja Turun entistä pääkirjasto. Nykyistä en ole nähnytkään.
Helmen kortti on.
Miten voit labroja käyttää jos sote-uudistus toteutuu, sitä tuskin tietää kukaan. Sotkua taitaa syntyä.
Eräs syy pysyä täällä Tampereella vaikka välillä pakokauhu pakkaa päälle on: Yliopistollinen keskusairaala kaupunkibussin päässä, jos vaikka joutuisin ramppaamaan samantapaisissa hoidoissa kuin sinä olet. Minua eilen lampunvaihdossa ja tuntikaupalla puhelinvalinnassa avustanut paljasjalkainen tamperelainen on myös tärkeä syy.
Nettiyhteys meni poikki juuri kun tallensin lähtöön kommenttini Vapaavuoron puolella. Ei ollut edes kopiota joten palaan sinne myöhemmin. Nyt on haettava varaamani vaapasti eli aika sattumanvaraisesti kuitenkin valittu puhelin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Margareta, tuli pitkä juttu, kun kaksi kertaa sama teksti. No eihän sitä kahteen kertaa tarvitse lukea. Kyllä jatkossa eduskunnassakin mietitään maakuntaveroja. Ketkä ne maksavat ja mistä. Pitäisikin laittaa yläraja eri tuloilla eläville verojen maksuun. En halua lisää veroja, mutta oikeuksia äänestää halua.

Nyt jo verotetaan ihan tarpeeksi kaikesta, ihan kaikesta, paitsi kirpputoriostoksista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisi outoa, jos toisilla suomalaisilla olisi käytössään kaksi ääntä kuntavaaleissa ja toisilla vain yksi. Siihen saattaisi sanoa jotakin se perustuslakikin (jota tyrkytetään perusteluksi moniin asiattomiinkin yhteyksiin). Mutta jos se ääni voitaisiin jakaa käytettäväksi useammassa kunnassa, sitten ongelma olisi vain vaalitekninen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miten se haittaisi? Olisiko epäoikeudenmukaista, eikö nykyinen asetelma yhtään näyttäydy sellaiselle? Kysehän on kunnasta ja sen mahdollisuudesta kuulla siellä asuvia.

Toimituksen poiminnat