ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Poliittista sotekilpalaulantaa

Eilen oli tilaisuus tuntikaupalla seurata poliittista keskustelua. Se sujui selvästi paremmin eduskunnasta päivällä alkaneessa YLE Arenan ohjelmassa kuin myöhäisillan TV-viihdeohjelmassa, jossa puheenjohtajat kuorossa pyrkivät vakuuttamaan omien näkemystensä olevan ainoita oikeita.

 

Illan ohjelmassa oli melkoisen sekavaa puhetta, joka aika ajoin lähti irti TV-juontajien hallinnasta. Tuntui, että puoluejohtajat eivät kuuntele toisiaan eivätkä juontajiakaan. Puhujat pitävät kiinni  käsityksistään ja  suorastaan ennakkoluuloisista tai harhaluuloisista asenteistaan. Miten syntyisi rakentavaa ja  fiksua keskustelua?  Sellaista emme nähneet. Poliitikot tarvitsisivat parempaa koulutusta kehittyäkseen keskustelijoina.

Katselija saa keskustelun perusteella koomisen kuvan sekä poliittisista johtajista että sotesta, josta ollaan pian tekemässä päätöksiä. Aika ajoin tuntui, että Rinteen ja Sipilän näkemykset ovat yhtäläiset, mutta sellaista eivät ehkä tajunneet tai sitten vain kukkoilivat  näkemyksillään.

 

Sotessa tuntuu olevan  paljon  avoinna, selvitettävää ja kehitettävää. Yksi on soteen liittyvä viestintä. Rehula päivän ohjelmassa vakuutti, että sote on siinä, kun viestintä on kunnossa. Sekään ei taida parissa vuodessa tulla kuntoon. Terveysalan ICT-on ollut levällään, eriytynyt, erilaisista keskenään toimimattomista järjestelmistä rakennettu eri tarkoituksiin. Saataisiinko  kahdessa vuodessa luotua yhtenäinen, valtakunnallisesti toimiva ja kaikkialle missä tietoa syntyy ja tarvitaan tietoa, siis vastaanottava ja siirtävä, turvallinen ja  helposti omaksuttava järjestelmä? Siinä olisi suuri työsarka, jota ei liene vielä edes aloitettu. Kun järjestelmiä on enemmän kuin yksi, niin integrointi, yhtenäistäminen, erilaisten käyttäjätasojen luominen,  ei kovin nopeasti onnistu.  Onko kehittämiseen  osoittaa riittävästi varoja? Olisiko täysin uusi järjestelmä se parhain mahdollisuus? Löytyykö  Suomesta osaajia, jotka pystyvät tuohon vaativaan tehtävään?  Ajattelevatko poliitikot, että soten ICT on käden käänteessä valmis?  Ei taida olla, vaikka  tuntuukin olevan  helpommin sanottu kuin tehty. 

 

Miksi pistää kaikki sotepalvelut yhteen? Miksi terveyspalveluiden asiantuntijoita ei tunnuta otettavan huomioon sotea tehdessä? Miksi ei eroteltaisi terveyspalveluita sosiaalipalveluista? Eikö tässä Ruotsin malli kelpaakaan?  Miten välttää järjestelmän valuvikoja. Niitähän on tehty siirtämällä vaikkapa rahanjakoa yhä enemmän KELAan ja aikanaan Fimea väkisin Kuopioon.

 

Avoimista kysymyksistä olisi voinut keskustella, muta  ehkä katselijoille ei haluttu antaa kuvaa siitä miten paljon ratkaistavaa vielä on ja miten kesken asiat vielä ovat. Eiväthän puheenjohtajat  voi olla  kaikesta  perillä ja     keskeneräisyys näkyy ja vaikuttaa. Kokonaiskuvaa synnytettävästä ei vielä ole mahdollista luoda.  Raamit lienevät valmiina. Sisus ei. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Katsoin minäkin illan keskusteluohjelman ja olin kuin klapilla päähän lyöty, miten huonoa keskustelu nyt olikaan! Vänkäämistä ihan meidän tavallisten pulliaisten tyyliin, josta ei pisteitä kerätä. Nyt oli kuitenkin kyse puolueiden puheenjohtajista.

Naiset joukosta selvisivät kyllä ehdottomasti parhaiten, mutta esimerkiksi Orpo antoi varsin huonon kuvan keskustelutaidostaan, joka oli minulle täysi yllätys. Luulen, että heille Sote on itselleenkin niin sekava juttu, että se tulee puolustuspuheissa selvimmin esiin juuri sekoiluna ja vänkäämisenä. Huh, huh.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuolla on toinen keskustelu, jossa tuodaan esille myös näitä asioita. Paljon mielipiteitä jo. Olis pitänyt huomata ennen kuin oman kirjoitukseni laitoin.

Kiinnitin huomiota tuohon ICT:hen, joka on ollut pieni osa työelämäni tehtäviä ja yhä kiinnostaa.

Kiitos Kaija kommentista. Linkitän vielä siihen toiseen mielenkiintoiseen keskusteluun: http://viljoh9.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232893-sur...

Toki on poliittisen kantansa ilmaisseen henkilön blogi, joten sekin tulee esille kommenteissa. Minähän en varsinaisesti ole sitoutunut mihinkään erityisesti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En ole sitoutunut minäkään, vaan olen näitä liikkuvia äänestäjiä. Nyt joudun lähtemään ja olen vasta illalla kotona., joten selitykset jäävät nyt tähän tässä kaikessa kiireessä.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Tähän astiset kokemukset ovat osoittaneet, etteivät yksityiset terveyspalveluiden tarjoajat ole olleet erityisen innokkaita maksamaan voitoistaan veroja. Voidaankin siis todeta, että pelkästään kustannustehokkuutta, asiakkaita ja tyytyväisyyttä tarkastelemalla syntyy hyvin vääristynyt kokonaiskuva.

Me puhumme nyt kuitenkin palveluista, jotka ahmaisevat tällä hetkellä noin 9,4 prosenttia koko bruttokansantuotteestamme - tulevaisuudessa todennäköisesti vielä tätäkin enemmän.

Tähän astiset kokemukset ovat osoittaneet, etteivät yksityiset terveyspalveluiden tarjoajat ole olleet erityisen innokkaita maksamaan voitoistaan veroja.

Voidaankin siis todeta, että pelkästään kustannustehokkuutta, asiakkaita ja tyytyväisyyttä tarkastelemalla syntyy hyvin vääristynyt kokonaiskuva. Me puhumme nyt kuitenkin palveluista, jotka ahmaisevat tällä hetkellä noin 9,4 prosenttia koko bruttokansantuotteestamme - tulevaisuudessa todennäköisesti vielä tätäkin enemmän.
Yrityksen pitää tehdä voittoa omistajilleen palvelusta, kun taas kunta voi itse tuottaa palvelut omakustannehintaan. Tätä periaatteellista taustaa vasten tarkasteltuna vaikuttaakin ilmeiseltä, että yritys ei voi tuottaa palvelua kuntaa halvemmalla, ellei se huononna laatua tai riko ohjeita. Ylikansallisten firmojen ongelma on myös se, että niiden voittovarat valuvat ulkomaille ja usein myös verot Suomeen jäävät maksamatta, ja näin ollen raha pakenee paikallistaloudesta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olet oikeassa näiden yritysten suhteen. Voittoa on tehtävä ja mahdollisimman edullisin työntekijä ja muin kuluin. Emme todellakaan voi saavuttaa tällaisten yritysten kautta sellaisia hyötyjä, mitä poliitikot unelmoivat. Runsaampaa verovarojen käyttöä vain.

Unelmointi on oikea sana tällaisille toimille, sillä todellisuuspohja kaupallisten terveyspalveluiden käytöltä puuttuu. En tiedä mitä palveluiden kilpailutuksella onnistutaan saavuttamaan. Kilpailutuksesta on Suomessa syntynyt melko huonoa kuvaa, kun on ostettu se halvin ja lopulta kalliiksi tullut ratkaisu. Osaamattomuutta on tällä alueella enemmän kuin osaamista.

Yritys tuottaa halvemmalla vain valitsemalla ne helpoimmat terveyspalvelut hoidettavaksi ja jättämällä vaikeimmat tapaukset yhteiskunnan hoidettavaksi. Sekin kävi ilmi keskustelusta.

Kiitos kommentistasi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Katsoin 10 min, sitten siirryin tänne US- blogosfääriin, täällä on paljon henkevämpää keskustelua.

Poliitikoilla on kaksi raskasta taakkaa kannettavanaan, joita he yrittävät piilotella. Heidän asiansa toisilleen on, me olemme oikeassa te väärässä, ja vielä pahempi, ette suinkaan te huomaa, että kaikki puolueet ovat samanlaisia.

Siellä pitäisi olla rautainen puheenjohtaja, joka pitää kurin ja järjestyksen tarvittaessa vaikka poistamalla häirikön. Pitää muistaa että katsojien lukumäärä liikkuu sadoissa tuhansissa ellei parissa miljoonassa. Ei meitä saa hämätä. Me maksamme viulut.

Täytyyhän sen erottua alkuasukkaiden kyläkokouksesta. Myönnettävä on että Ei kurinpitäminen helppoa ole.
Miesvetäjä on pikkasta vaille kaksimetrinen, pitääkö etsiä isompi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Katsoin ja kuuntelin niin tarkkaan kuin kykenin, jotta oppisin enemmän. En siinä onnistunut eikä vika ole ainakaan kuin osin minun. Pääosin se on poliitikkojen. Pintatietoa vain jaossa. Tietysti keskusta, kokoomus ja persut tietävä hiukan enemmän kuin oppositionn edustajat, jotka eivät ehtineet edes kunnolla perehtyä paksuun säädöspinoon. Hehän eivät ole olleet mukana laatimassa, vaan sivussa siitä tärkeästä työstä.

Seurasin Arenasta noin hiukan yli kahdesta kello kuuteen saakka, jotta oppisin. Monituntinen seuranta, mutta vähän siitä jäi. Ehkä kunnan ja maakunnan osalta tuli vähän valoa, , sote ei. Kun siitä ei ole yhtenäistä käsitystä poliitikoillakaan.

Sotessahan on monta toimijaa maakunta kilpailuttaa, ottaa tehtävään yksityisen, julkisen ja kolmannen tahon toimijoita. Sitten näiden välille rakennetaan jonkinlainen palveluiden integrointi. Mitä se merkitsee asiakkaan näkökulmasta. Se pitäisi rautalankamallilla eri tapauksia varten vääntää, että tulisi selväksi. Niin se voisi tulla selväksi poliitikoillekin ja siinä yhteydessä hekin voisivat ymmärtää pullonkaulat ja ongelmat.

Oppositio vaati, että rahojen valuminen veroparatiiseihin pitää estää, mutta miten sellainen todellisuudessa tehdään? Myös kaupallisten terveyspalveluiden edustajien bonukset nousivat esille. Nekin pitäisi saada avoimesti tietoon. Onnistuneeko?

Kiitos kommentistasi Jorma Moli.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

No niin oli laulantaa.
Jonkun verran ehtoolla näin ja kuulin, kun puheenjohtajat metelöivät.
Minun silmissäni sote -ym. uudistus alkaa näyttää tältä!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos linkistä ja linkintakaisesta tekstistäsi. Kritiikki ei taida kuitenkaan vaikuttaa enää maso-juoksuun, kun ei tunnu asiantuntijoiden lausunnoillakaan olevan vaikutusta. Ehkä uskotaan, että se parhaiten laulaa, joka eniten ja viimeksi laulaa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kyllä minuun eilinen Salossa annettu info kolahti. Huomas puolsokeekin, että kovin on keskeneräinen juttu. Varsinais-Suomen sote -uudistuksen muutosjohtaja Parpo totesi pariinkin kertaan, että on tämä uudistus teknisesti maaliin vietävissä, mutta ei siinä aikataulussa kuin nyt on luvattu!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Miksi sitten aikataulu on tehty niin tiukaksi, jos tiedetään jo että ei onnistu. Osoittavathan sen toki viestinnän puutteetkin. Ehkä poliitikkoja painavat jo tuon parin vuoden sisällä taas uudet vaalit. Onko vaaleista johtuva hätäily sen arvoista edes?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset