ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Nykyinen ja Sotesuomi - ruohonjuuritasolta

HS otsikoi: Hallitus sai keskiviikkona valmiiksi lakiluonnokset siitä, miten sosiaali- ja terveyspalveluja voi valita.

 

Tänään niitä todellisuudessa saan vielä valita.  Tulevaisuudessa, jos valitsen, niin sitoudun vuodeksi eteenpäin, jos ministereitä oikein tulkitsin.  Perustavanlaatuisesta muutoksesta on näin kyse. Tänään sitoutumista yhteen palveluun ei tarvitse tehdä. Parannustako tulossa vai huononeeko mahdollisuudet toimia?

 

Julkisella puolella joudun odottamaan tammikuun toiselle viikolle urologin vastaanotolle pääsyä. Urologeja lie vähän, sillä kun yritin saada ajan Terveystalolta, ei nopeasti onnistunut.  Yksi aika olisi ollut Hyvinkäällä saakka.  Sinnekin olimme valmiit matkustamaan pääkaupunkiseudulta.  Paikallinen vastaanotto ilmoitti, että juuri haluamaani palvelua ei voisi saada.  Uskomatonta.

 

Niinpä soitin Diacoriin, josta sain ajan. Homma on nyt hoidettu. Hintakin edullisempi kuin Terveystalossa. Mehiläisestä en kysellyt, mutta olisi voinut olla suolaisempi hinta. Jos olisin nyt jo Sotesuomessa niin enpä ehkä olisi voinut toimia näin. Ehkä en myöskään erikoispalveluita saisi. Olisin ehkä ollut sidottu johonkin palveluun, vaikkapa kunnalliseen sotekeskukseen (= nykyinen terveyskeskus,  tai Terveystalon tai muun ylläpitämään palveluun), sillä  verorahoilla tuotetuissa sote-palveluissa asiakas voi valita, meneekö hän maakunnan omistaman yhtiön, yksityisen yrityksen tai jonkin järjestön tarjoamaan palveluun.  

 

Hinta ehkä olisi KELA –korvattuna halvempi kuin tuo vajaa satanen, jonka maksoin saamastani  ja arvostamastani palvelusta.

 

Tuleeko kaiken lisäksi olemana paljon myös niitä ei verorahoilla tuotettuja palveluita?

 

Apteekissakin asiakas voi valita tänään. Ostaako hän kalliin lääkärin määräämän lääkkeet vai ostaako hän halvemman vastaavan lääkkeen, jolla saa KELA-korvauksen.  Asiakas on tästä ymmällään. Onko halvempi lääke yhtä tehokas kuin kalliimpi määrätty lääke. Apteekki oli sitä mieltä, että yhtä hyviä ovat, mutta jäipä epämääräinen olo. 70 euroa tuli kuitenkin säästettyä, kun KELA-korvatun ostin.

 

Toki terveyspalvelut eivät ole tänäänkään ilmaisia. Sen olen kokenut, ja yli 2000 euroa pulittanut yhden sairauden  kaikista seurauksista tähän mennessä  noin neljän kuukauden aikana. Paljon enemmän  olisi ilman KELA-korvauksia mennyt.

 

Mikään ei ole ilmaista tämän päivän Suomessa. On ihmisiä, joilla ei ole varaa enää sairastaa täällä. Moni on muuttanut pois ja saa ehkä edullisemmin hoidot muualta. Joku käy hoidoissa Virossa, joku hoitaa itseään Espanjassa. Samat KELA-korvaukset sinnekin saa. 

 

Ensi vuoden alusta maksut alkavat juosta täysimääräisinä niin apteekkiin, sairaala- ja hoitomatkoihin kuin lääkäripalveluihinkin, kunnes sitten KELA-korvaustasot on saavutettu.  

 

Olen vielä vapaa valitsemaan, jos erikoisempia lääkäripalveluita tarvitsen.

 

 Tulevatko sotekeskusten hoidot ja palvelut lopultakaan olemaan edullisempia kuin ne hoidot ja palvelut, joita tänään saamme? Kehtaan epäillä. 

 

Onko vain vakuutuksen ottaneilla  tai hyvin varakkailla silloin enää varaa sairastaa ja mitä tehdään niille, joilla ei ole varoja ja varautumista? Sairaus voi äkillisesti yllättää kenet tahansa.

 

Työterveyshuollon piiriin kuuluvat voivat varmasti Sotesuomessakin paremmin kuin sen ulkopuolella olevat.  Ovat voineet täällä paremmin tähänkin asti. Toki eri työpaikkojen työntekijöilleen tarjoamat terveyspalvelut ovat tänään ainakin hyvinkin eri tasoisia.

 

Miten todellisuudessa palveluiden laatua ja osaamista osaamme Sotesuomessa arvioida, kun tuntuu, että sellaisesta ei vielä ole asiantuntijoillakaan oikein tietoa.

 

Yksityiset palvelut ovat jo nyt  pidemmällä palveluiden kehittämisessä kuin maakunnalliset palvelut, sillä eihän maakuntia vielä ole.  Maakunnat ovat pahasti jäljessä  ja niillä  tulee olemaan paljon tehtävää.  Mistä löytyvät hyvä tekijät sinne, kun osa poliittisestikin meritoituneista lääkäreistä on jo ostettu yksityiselle puolelle? Maakunnan itse tuottamat palvelut on erotettava maakunnan liikelaitokseen ja maakunnan omistamiin tytäryhtiöihin. Ne kilpailevat siis samoilla markkinoilla yksityisten yritysten ja järjestöjen kanssa, myöhäsyntyisinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Suurin vaara lienee siinä, että käänteissään ketterämpi yksityinen sektori nappaa hoitoketjusta helpot tapaukset esimerkiksi flunssan hoidon. Useimmiten flunssa paranee viikossa, vaikka ei lääkäriä näkisikään. Lääkäri on tarpeen sairausloman saamiseksi.

Jotta julkinen sektori voisi tällä tasolla kilpailla, pitäisi sen hajauttaa toimintansa kahteen kastiin: vähän hoitoa vaativaan nopean toiminnan osastoon sekä vakavampien ja monipuolisempaa hoitoa vaativen sairausten osastoon.

Näin se ei mene, vaan yksityinen dektori valtaa helpojen rahastushoitojen osion ja julkinen huolehtii vaikeimmista tapauksista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo viimeinen lauseesi tuntuu paikkansapitävälle. Pääseehän yksityinen sektori ensimmäisenä apajille. Tuskin maakunnat ovat kahdessa vuodessa valmiita järjestämään palveluita. Epäilen. Menihän tähän soppaa jo paljon aikaa ja aika keskeneräiselle vaikuttaa vielä.

Työterveyspalvelut ovat olleet aikapäiviä yksityisen puolen hoidettavana. Flunssan hoito siinä mukana. Eihän työssä käymätön tarvitse lääkärintodistusta. Lääkärintodistus tarvitaan myös ajokorttiin. Minkähänlaiset markkinat sillekin palvelulle syntyvät?

Epäilen, että kolmas palvelusektori toimii sitten täysin yksityisesti ja on kallista kuten nuo kalliimmat lääkkeet. Ei tulla toimeen ihan noin eväin kuin on suunniteltu.

Portaita palveluiden välillä varmasti on niin kuin on nyttenkin jopa sairaalan sisällä. Olen sen kokenut. Yhdestä yksiköstä piti mennä toiseen ja jonottaa siellä toisessa, ei mitään etuja, vaikka oli sairaalan potilaana. Infektiovaara ja jonossa kimpassa ulkoa tulleiden ties miten sairaiden kanssa ja pitkään. Siinä yksi katkennut ketju jo. Niitä tulee olemaan paljon.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tämä juuri estetään. Kermankuorintaa ei sallita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Keinot kermankuorinnan estämiseen? Onko jokaisella vuosittain aina samansuuruinen seteli käytössään ? Voiko seteleitä käyttämätön kerätä niitä ja jos sitten sattuu isompi turma tai sairaus käytää kerralla kertyneet? Miten tämä on ajateltu toteuttaa?

Toimituksen poiminnat