ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Eläkeläinen ja elämän muutokset

Edessä eläkevuodet ja toive voida toteuttaa jotain sellaista, mitä ei työelämän aikana ja sidoksien vuoksi voinut. Kenties muutaman eläkevuoden aikana ehtii täyttää suurimpia unelmia tai sitten ei. 

 

Joko oma tai puolison äkillinen tai vähittäin tullut parantumaton sairaus voi tuoda merkittäviä muutoksia elämään.   Alkaa uusi vaihe, jota ei edes osannut aavistaa.  Piti aloittaa pilates ja kuntotanssi, piti käydä vesijumpassa ja kielikurseilla, mutta eihän siitä mitään tule., kun sairastuminen tuo  uudet isot kysymykset elämään:

 

Noin kuusi- ja seitsemänkymppiset ja vanhemmatkin voivat olla vielä hyväkuntoisia ja voisivat toteuttaa unelmiaan, mutta vanhempi puoliso voi sairastuessaan olla päivittäisten hoitojen ja avun tarpeessa. Näin eläkevuodet muuttuvat hoivavuosiksi. Koulutustakin on harvalla tuolle alalle,. Paljon uutta tietoa olisi tarvetta saada, kun on yritettävä selvitä kotona yhä heikommiksi käyvin toisen ja ominkin voimin. Kun toinen sairastuu toinen voi joutua luopumaan lähes kaikista omista mahdollisuuksista ja tekemisistään.

 

 Miten puolison hoitotehtävistä selviytyy hentorakenteinen nainen kun hoidettavana on isokokoinen.. Kun toinen kaatuu, häntä on vaikea nostaa ylös. Kun toinen ei jaksa nousta wc:hen miten hänet sinne kärräisi, miten veisi  laboratorioon tai lääkäriin, kun liikkuminen on kivuliasta tai melkein mahdotonta? Miten pitää hänet puhtaana? Miten hoitaa kotia ja ravita sairasta, jolle mikään ei tunnu kelpaavan?  Mistä saisi apua? Minkälaisia apuvälineitä on tarvetta hankkia? Miten muuttaa koti hoivapaikaksi?  Missä vaiheessa hakea apua? Nämä kysymykset nousevat esille. Tiedän sen, kun katselen ja kuuntelen ystävieni tilannetta.  Onko auttajalle vertaistukea ja apua saatavissa? Auttajalle nousee pelko siitä, mitä sitten, kun hän ei jaksa. Jos hänen voimansa loppuvat miten sitten käy? Välittääkö yhteiskunta? 

 

Omat lapset saattavat elää kiireistä elämänvaiheetta. Pienet lapset tarvitsevat ajan. Isovanhemmista ei välttämättä ole apua, kun sairastuvat tai toinen joutuu toisen hoitovastuuseen.

 

Eläkeläisellä voivat sairauden kustannukset myös tulla yllätyksenä. KELA toki tulee vasaan, mutta pieni eläke ei pitkälle riitä.

 

Eläkevuodet eivät kaikille ole auvoisia etelänmatkoja ja golfin peluuta. Toki moni selviää ilman tässä kerrottuja paineita ja elämään tulleita isoja ja nopeita sairauden tuottamia muutoksia.  

 

Tällaiset asiat eivät nuorten päättäjien mielessä vielä juurikaan vähäisen elämänkokemuksen johdosta ole, mutta he päättävät ikäihmistenkin asioista ja mahdollisuudesta saada ja kustantaa hoivapalveluitaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyviä kysymyksiä, hyvää pohdintaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Jorma. Sain tänään aihetta tutkineelta ystävältäni Kaisa Kauppiselta viestin, että antaa aihetta käsittelevän kirjan, kun tapaamme. Tutkimukseen perustuva aineisto on ollut hyvin kysyttyä. En ihmettele lainkaan.

Tutkimus koski työssäkäyviä ja omaishoitoon ryhtyneitä ihmisiä. Tämä blogihan on hieman myöhemmästä elämänvaiheesta.

Tässä linkki aihetta käsitteleviin dioihin. http://www.slideshare.net/kelantutkimus/kela-14112...

Toimituksen poiminnat