ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Sistema ja sistema

Honkarakenteen ostajaksi on ilmestynyt yritys nimeltä Sistema. Tämä Sistema on päässyt lukemattomien länsilehtien otsikoihin vuosien varrella. Toinen sistema ei ole yhtä kuuluisa, mutta moniulotteinen se on.  

 

Presidentti Putinin hallinnoima sistema voidaan tunnistaan neljänlaisista verkostoista: sisäiset piirit, hyödylliset ystävät, ydinkontaktit ja välittäjäyhteydet.  Nämä verkostot palvelevat sistemassa ja toimivat monensuuntaisesti. Näistä verkostoista ei ota selvää Erkkikään.  Olisiko  näillä kahdella jokin muukin yhteys kuin mille nimi näyttää?

 

Honkarakennetta havittelevan venäläisyhtiö Sisteman pääomistaja Vladimir Jevtushenkov on ollut kohujen keskellä. Vuonna 2014 hänet laitettiin Venäjällä kotiarestiin, koska miljardööriä syytettiin rahanpesusta. Sillä oli laitonta öly-yhtiökauppaa BBC:n uutisen mukaan, mutta vapautus tuli korkealta taholta.  Sistemaan kuulunut Basneft oli asialla, mutta ilmeisesti yritys koettiin hyödylliseksi ja vapautettiin presidentti Putinin toimesta syytteistä.

 

Tännekö hyväksytään tällainen yhtiö, josta on laajalti uutisoitu kansainvälisessä mediassa?   Mikä maa tämä on, kenen valuutta täällä toimii?  Olen yhä ällistyneempi kaikesta mitä tapahtuu. Kenen käskystä ja kenen valtaa meillä käytetään? Mitä sanoo EU, ehkä ei ole kiellettyjen kauppojen listalla.

 

Sistema tarjoaa 1,5 euroa osakkeelta, mikä on 14,5 prosenttia enemmän kuin Honkarakenteen osakkeiden eilinen päätöskurssi. Yhtiön osakkeiden määrän perusteella kauppahinta olisi noin kahdeksan miljoonaa euroa. Isolle yritykselle kyse on pikkurahasta. Onko ihan pakko myydä? Olisiko parempia ja vähemmän riskialttiita ostajia muualla?

 

Sisteman tavoitteena on kuulua maailman johtaviin puutalojen valmistajiin. Bloombergin uutisissa sanotaan Sistemaa geopoliittiseksi riskiyhtymäksi vai miksi näin monialaista yritysrypästä kutsuttaisiin: se omistaa kiskobussioperattorin (AO SG-Trans), lääkevalmistajan (ZAO Binnopharm), intialaisen  puhelinoperaattorin (Sistema Shyam TeleServices Ltd.), matkatoimiston (OAO VAO Intourist) ja the Detsky Mir Groupin, Venäjän suurimman lastentarvikkeiden jälleenmyyjän.  Näin monialainen yritys haluaa vielä  suomalaisen hirsirakentajan. Tarvinneeko se Honkarakennetta imagonsa rakentamiseen vai tarvitaanko hirsirakentajaa ohonkin muuhun?

 

Jotain tekemistä sitemalla ja sitemalla lie, kun valtion ylin taho sen vapautti syytteistä. Millaisia yhteydet ovat ja minkälaiseen strategiaan yrityksen toiminta maan johdon mielestä voisi liittyä?

 

http://www.worldfinancialreview.com/?p=1040

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001945419.html

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-22/sistema-rebounds-as-billionaire-chairman-s-woes-with-russia-end

https://www.ft.com/content/88a75cc0-f457-11e2-8459-00144feabdc0

http://rapsinews.com/news/20141218/272812846.html

http://www.rapsinews.com/judicial_news/20160114/275190239.html

http://imrussia.org/en/analysis/politics/2030-who-is-behind-yevtushenkov’s-arrest

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Honkarakenne on käytännössä perheyhtiö. Honkarakenne on tarponut vuosikausia jonkinlaisessa aallonpohjassa. Kovasti on markkinoitu ympäri maailmaa ja kohtalainen myyntiverkosto on toiminut jo useita vuosia. Periksi ei ole annettu. Todellista yrittämistä ja jatkuvaa riskinottoa.

Honkarakenteen konsepti ja brändi ovat hyviä ja suomalaiselle mökkieläjälle mallistosta löytyy vaihtoehtoja, mutta melko kalliita. Kilpailu kurittaa tässä hirsirakentamisessakin.

En hirveästi ihmettele, että pääomistajat, Saarelaiset, miettivät tänä iltana pitkään ja unettoman yön mitä yhtiön kanssa tulisi toimia. Voi olla jopa houkuttelevaa irrottautua elämäntyöstä, joka taistelee joka hetki olemassaolostaan.

Halvalla kuitenkin menisi. Venäläinen pääomistajakaan ei hävennyt kertoa, että Honkarakenne on ollut vaikeuksissa joten hän tarjoaa nyt tätä hintaa. Omistaja kuitenkin tekee päätöksensä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Uneton yö taitaa tulla. Arvokkaita ja tasokkaita rakennuksia tekevät ja ovat niitä tehneet muuallekin kuin Suomeen. Venäläinen ostajaehdokas sanoo, että tulee markkinoimaan niitä Eurooppaankin. Olisiko taas kerran suomalaisissa markkinointitaidoissa kehittämisen varaa? Miten siinä oonistuttaisiin paremmin? Saisiko tuo ostajaehdokas paremmin myytyä mökit? Tingittäisiinkö silloin laadusta, jotta hinta tulisi edullisemmaksi? Mitä sellainen kaiken kaikkiaan voisi merkitä? Venäläistäkö puuta materiaaliksi edullisemmin hinnoin?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tokikin vihamielinen neljännurkanvaltaus on kapitalistisenkin ekonomistin tunnustama ihan korrekti tapa toimia puhtaasti markkinataloudellisista yllykkeistä heikompaan asemaan joutuneen toiminnan jatkumishuoltovarmuuden 'jalona sponsorina'.

Duumailin kun metsässä ei liikahtanut lehtikään, että nämä illat ja päättäjiemme valinnat eivät unhoitu ajan rajussakaan riennossa, koska itäisellä veljellämme on kainalollinen b-suunnitelmia shakkilautansa kupeella lainsäädäntötiukennustemme mitätöimiseksi - esimerkiksi tämä Honkarakenteen hyödyntäminen metsädesanttien käyttöön: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225492-k...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Honkarakenne Oyj on todellakin enemmän kuin vain mökin tai omakotitalon rakentaja. Melkoinen yritys, joka palvelee rakentajaa monipuolisesti. Kuten blogissasi tuot esille kyse on suomalaisen omaisuuden haltuunotosta. Emme kai halua vieraan vallan sitä tekevän. Yllättävä siirto siltä puolelta, mutta hyvin ovat harkinneet ja tietoisia siitä mitä pilkka hinnalla täältä voisi saada.

Toivon kovasti, että omistajat ymmärtäisivät Suomen edun eivät pelkästään omaa etuaan nyt laskisi. Maarekisteritiedot ovat merkittäviä ja näin nekin joutuisivat vieraan vallan haltuun. Nyt ei sinisilmäisyyttä sovi esiintyä.

http://www.maanmittauslaitos.fi/kiinteistot/maanmi...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ettei käy kuin Nokialle vaikka ostaja löytyi etäältä Venäjästä.
Ei eroa idällä ja lännellä ellei osata.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyse Honkarakenne OYJ:ssä on isommasta asiasta kuin alunperin edes tuli mieleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset