ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Rosatom Kremlin suojatti

Rosatomin työmaalla jo toisen kerran öljyvanhinkoja. Mitä vahinkoja voimme odottaa työmaalla jatkossa tulevan?  Useat projekteista saadut tiedot puhuvat omaa kieltään Rosatomin toimista ja epäluotettavuudesta.

Vosiko Rosatom olla Suomessa luotettavampi kuin se on muualla ollut?

 

Onko Suomessa syytä edes kasvattaa riippuvuutta venäläisestä energia-alan yhtiöstä. Raportit kertovat, että Venäjä kasvattaa ydinvoimalan myynnin avulla omaa yhteyttään maahan, jolle laitos toimitetaan. Haluammeko tulla Venäjästä riippuvaiseksi, kun sitä ei halua  muutamat entisen Neuvostoliiton alueetkaan.

 

 Toista oli  ydinvoimaloiden rakentaminen Suomeen aiemmin. Venäjä ei  ole omistanut osaa ydinvoimaloistamme. Nyt  Venäjän osuus vaikuttaa aivan uskomattoman suurelle.

 

Rosatom’s presence in the European Union’s backyard has wider implications as well. It is a well-known fact that Russia’s push for Rosatom expansion is another tool in the Kremlin’s geostrategic grab box, with Moscow using the corporation to bind various governments in long-term cooperation. With this in mind, the Ostrovets site at the EU’s eastern frontier essentially makes Belarus a Trojan Horse for a Russian company. In other words, as Ian Armstrong at Global Risk Insights analyzed, “Russian-built nuclear power plants in foreign countries become more akin to embassies — or even military bases — than simple bilateral infrastructure projects”, as the nuclear contracts establish a “long-term or permanent presence” with “notable influence in countries crucial to regional geopolitics.”

 

Lisää epäonnistumisista ja virheistä on luettavissa netissä olevista raporteista. Tietysti Venäjäuskovaiset voivat sanoa niitä valheeksikin.  

Miten  päättäjämme voivat olla niin sinisilmäisiä, että hyväksyisivät Rosatomikaupat? Onko Suomi jo jossakin pakkoraossa?

The Kremlin is aggressively pushing forward with the expansion of another of its state enterprises, the Russian State Atomic Energy Corporation (Rosatom).

 

Rosatom is currently using its know-how to build eight reactors on its own soil and 34 abroad.

 

On a global scale, more than half the reactors now being built are under Rosatom, notably in China, Finland and Vietnam

 

Suomi näyttää jo Venäjän ydinvoiman lippulaivalta, vaikka lopullista lupaa rakentamiseen ei ole edes myönnetty?

Russia's President Vladimir Putin appointed Alexei Likhachev, a deputy economy minister, as the new head of the state nuclear corporation Rosatom, the Kremlin said in a statement on Wednesday.

Earlier, the previous head of Rosatom, Sergei Kiriyenko, was appointed as first deputy chief of Putin's administration. (Reporting by Lidia Kelly and Dmitry Solovyov; Writing by Lidia Kelly)

http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFR4N1C900R

 

http://oilprice.com/Energy/Energy-General/EU-Fends-Off-Gazprom-But-Still-Needs-to-Deal-With-Rosatom.html

 

http://www.japantimes.co.jp/news/2016/07/06/world/new-reactor-design-fuels-russia-bid-post-fukushima-nuclear-industry-lead/#.V_dpdDJDzow

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Mitä EU on sanonu tämmösestä yhteistyöstä, eikös meile ole kerrottu, että EU ei halua energiayhteistyötä lisätä Venäjän kans?

Tuota Olli Rehniä mie ihmettelen, ei sollukko yks yö Moskovassa jako se tuli takasin, se sano, että Rosatom on kelpo asia?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Taidettiin pakottaa. Meillä ei taida olla vaihtoehtoa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Omistaako Rossatom Ylivieskan lentokentänkin? Missä omistajatietoja?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Rosatom on valtionyhtiö ja luonnollisesti Venäjän hallinnon suojelussa.

Onneksi meillä on läntinen, Ranskan Elyseen suojelussa oleva Areva ja Olkiluoto 3, jota voidaan rakentaa hamaan tappiin malliksi Rosatomille ja Kremlille.

Vastustan uuden ydinvoiman rakentamista, mutta en Rosatomia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Millaisen puolustuspuheen Rosatomille pitäisit. Kyllähän sen omistus merkitsee paljon muutakin kuin vain ydinvoimaa. Mikä on sen poliittinen merkitys?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Rosatomin Suomen voimala on sopivasti Raatteentien päässä. Mikä ihana tekosyy.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ydinvoimaluvan myöntäminen Fennovoimalle lähentelee maanpetosta.

Vain suomalainen politiikko voi olla niin nerokas, että pistää päänsä Venäjän tarjoamaan hirttosilmukkaan. Kaikesta voidaan päätellä, että Fortum kiristettiin mukaan tähän hankkeeseen. Kaikki järjellinen pohja tältä hankkeelta on pudonnut pois. Yksityinen raha haistoi tilanteen, mutta poliittinen raha ei.

Suomen upotuspeli jatkuu täten vakaalla pohjalla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Millaista rooli näyttelee vuosi 2017 tässä upotuspelissä. Voiko kukaan enää viheltää peliä edes poikki? Auttaisiko NATOkaan?

On melkoisen merkillistä, että Rosatom Overseasin varajohtaja on Jukka Laaksonen. Hän oli Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja ja loikkasi sitten naapurimme palvelukseen. Merkillistä sekin.

Rosatomin rakennustoimet krimillä voivat sittenkin kohdata EU:n ja USA:n sanktiot. Until now, "Rosatom" managed to avoid Western sanctions, but now risks for the state corporation have become more serious. Since the end of 2014 Crimean energy projects for all suppliers are risky as they come under US and EU sanctions.
Venäjä toimii sanktioista huolimatta, piittamatta. Miten sellaiseen suhtautuu suomalainen päättäjä?

Russian companies use semi-criminal schemes of evasion of international sanctions over its occupation of Crimea.

The actions of “Rosatom”, he said, should be considered as a violation of international law and extra powerful threat to the security of Ukraine and the whole world community.

If today we allow this structure to implement “gray” undocumented projects in the occupied territory of a neighboring country – what will she do tomorrow? built in the Crimea was nuclear power plants, nuclear waste storage, nuclear weapons? Will transfer nuclear weapons and technology to the Assad regime in Syria? This should immediately understand international organizations on nuclear security and anti-money laundering”, – said Georgy Logvynsky.

http://krymsos.com/en/news/-rosatom--viznav-shcho-...
http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/...

http://z-news.xyz/the-russian-company-uses-various...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Toivottavasti Rosatomille läsähtäisi sanktioita.

Lisää sanktioita Venäjälle voi tulla myös sotarikoksista Syyriassa.

Muutoin pahalta näyttää, että mitään ei ole enää tehtävissä. Jos Suomi evää lopullisen rakennusluvan, Fortum menettää todnäk. Siperian voimalaitoksensa.

Suomen mahd. Nato-jäsenyys puolestaan tarkoittaa sitä, että hanke joko jää kesken, hinta nousee tai rakennustahti hidastuu.

Mitä poliitikkomme oikein ajattelevat? Vaiko yhtään mitään?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Tutkin hiukan mitä hanke voi eri näkökulmista merkitä. Yksi mainittu hankinnan syy on huoltovarmuuden lisääminen hajauttamalla sähköntuotantoa. Huoltovarmuuden akuutein tarve koskee todennäköisimmin poikkeustilan kaltaista tilannetta. Tuleva voimalasopimus tehdään Venäjän valtionyhtiön kanssa eikä sopimukseen kuulu vain reaktorin hankinta vaan myös ylläpitotoimet sekä polttoainehuolto. Voimala vähentää Suomen tuontisähkön tarvetta ja lisää ainakin tuotannollisesti maan energiaomavaraisuutta. Silti voimala tulee olemaan sidoksissa toimittajamaahansa koko elinkaarensa ajan. Elinkaari voi olla lähes 100 vuotta ja miten sinä aikana poliittiset ym asiat muotoutuvat ja keitä Venäjän vallankahvassa lie ja miten kaikki vaikuttaa riippuvuussuhteeseen lopulta?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #9

Pian 40 vuotta käytössä ollut neuvostovalmisteinen Loviisan ydivoimala ja sen 2 reaktoria ovat käyntivarmuudeltaan ja polttoainehuolloltaan maailman huippua. Käyttöaste on tällä hetkellä maailman paras.

En kannata uuden ydinvoiman rakentamista,mutta en vastusta Rosatomia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Voiko mihinkään siihen enää luottaa mitä Venäjä sanoo? Nytkin ilmatilanloukkauksia ei venäläisten mielestä ollut ja suomalaisilla on siitä jopa kuvia. Mitä tästä voi enää sanoa, kun eivät todisteetkaan paina yhtään mitään. Venäläisillä on aika omituinen linja ja mitä on vielä edessä? Rosatomkin voidaan vain jättää kesken, jos Putin niin sanoo ja sekin voisi olla vain suomalaisten syy:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Se on jo aikaa sitten käynyt selväksi, että luottamusta Venäjään ei ole. Silti meillä on noita vanhan kaartin poliitikkoja, jotka ovat valmiita toimimaan venäläisten kanssa. En ymmärrä sitä yhtään. Miksi niin tehdään, joku syyhän siihen on oltava. Totuutta Venäjältä on turha vaatia ei sitä ole ollut ehkä koskaan olemassakaan.

Mitään outo ei ole tässäkään: Venäjän tiedustelu kulkee nykyään käsi kädessä korruptoinnin kanssa: naapurimaiden toimijoita korruptoidaan, jolloin heiltä on helppo saada tietoja. Fennovoimaprojekti luo mahdollisuuksia tiedustelulle. Aina, kun jossain projektissa on mukana venäläistä rahaa, siinä on mukana myös venäläistä vaikutusvaltaa ja intressejä.

Eihän meidän sota-aluksiakaan voi rakentaa Helsingin telakalla. Sekin on venäläisten. Missä kaikkialla täällä naapuri vaikuttaa?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #13

Niin, tosiaan näyttää siltä, että kepun vahakabinetti ajaa Suomea Venäjän syliin.

Rehnin kaveri Alpo Rusi puolittain lipsautti A-Studiossa, että Rehn laitettiin ruotuun Moskovassa ja Fortum pakotettiin mukaan Fennovoima-soppaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #10

Ei Rosatom jätä mitään kesken, läntiset rakentajat jättävät. Oletko sulkenut silmäsi Olkiluoto 3:n ja Arevan "rakennustöiltä"?

Ps. Suomen väite venäläiskoneiden tekemästä ilmatilan loukkauksesta on laimentunut pitkin päivää. Nyt puhutaan epäilystä ja ilmatilan sivuamisesta. Mistähän huomenna?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Onpa olemassa näyttöä Rosatomin keskenjääneistä hankkeista. Taidat olla sulkenut silmäsi sellaisilta niinkuin ehkä muiltakin tosiasioilta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #19

Kerro nyt sitten, missä Rosatom on jättänyt työnsä kesken?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Tämä nyt ei olekaan ihan oikea vastaus sinun esittämääsi kysymykseen. Intia oli yksi vastaukseni, mutta sielläkin voimala näyttää toimivan, vaikka kaikki reaktorit eivät olleetkaan aivan valideja.

Diilit ovat Euroopassa kariutuneet toinen toisensa perään ehkä enemmänkin poliittisista syistä ja tarpeesta vähentää riippuvuutta venäläisestä energiasta.
http://fortune.com/2016/06/26/rosatom-global-nucle...

Rosatomin projekteista suurin osa kehitysmaissa
http://www.reuters.com/article/us-russia-nuclear-r...

And an array of deals announced in poorer developing countries like Egypt, Jordan and Bangladesh seem unlikely to reach fruition any time soon because of the countries’ lack of experience with nuclear power, shortage of capital and grids that are unsuitable.

“Rosatom is pretty good at announcing $100 billion euros of orders in 25 countries, but not an awful lot of these are firm contracts, they are just bits of paper,” said Steve Kidd at East Cliff Consulting.
http://fortune.com/2016/06/26/rosatom-global-nucle...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #14

Rosatom taisi toimittaa kiinalaisille valmiiksi ruostuuneen voimalan. Intialaisten voimala sammuu milloin sattuu. Oma Leninggradin voimala on viivästynyt rakennustyömaalla sattuneen romahduksen vuoksi pari kertaa. Tämä oli fennovoiman referenssivoimala, jonka piirustuksilla lupa haettiin. Kuulemma saa kenkää, jos kertoo ongelmista. Ai ihme, sama sattunut fennovoimalla, ongelmista kertoneet vaihdetaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #29

Kiitos tämä valaisee hyvin sitä mitä voi olla odotettavissa. Luottamusta tähän toimijaan ei ole, mutta mitä tekevät poliitikot?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Alunperinkin ydinvoimalupa olisi pitänyt antaa Fortumille vanhojen voimaloiden korvaamiseksi. Ylipäänsä ei ole järkeä avata enää uutta ydinvoimala-saittia ja laitta uutta peluria kokeilemaan ydinvoimailua. Näiden isojen laitosten aika voi sitäpaitsi muutoinkin olla jo ohi.

Tietysi tuo Fennovoiman lisäkapasiteetti parantaa sähkö-omavaraisuutta, mutta poliittinen ja taloudellinen hinta tulee olemaan kova. Tämänkin projektin aikataulut tulevat paukkumaan useaan otteeseen.

Kuten Kaija toteaa, Venäjään ei voi millään tavoin luottaa, eli siltä voi odottaa ihan mitä tahansa.

Putinin aika päättynee 2-3 vuoden sisällä ja jää nähtäväksi kenelle valta siirtyy. Oletettavasti se pysyy FSB:n sisällä. Tuleeko Venäjästä puhdasverinen poliisivaltio näennäsidemokratian sijaan?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Enpä edes usko Putinin ajan noin nopeasti päättyvän. Hänhän rakentaa karriääriään pidemmällä aikajanalla. Saa nähdä kuinka pitkällä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Rosatomkin voidaan vain jättää kesken, jos Putin niin sanoo ja sekin voisi olla vain suomalaisten syy:)"#

Voisiko venäläiset olla yhtä inhottavia kuin ranskalaiset? Toki Ranska syyttää että Olkiluoto 3 oli ihan suomalaisten omaa syytä ja olihan se, olisi voitu tilata Venäjältä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ja mitä hyötyä siitä olis ollut. Osaavat venäläisetkin jättää ydinvoimalan rakentamisen kesken. Esimerkkejä siitäkin löytyy. Tässä yksi, vaikka tässä yritetään puolustella rakentamista uudemmalla teknologialla.
Academia.edu -sivustolla julkaistun Counterfeit/obsolete Equipment and Nuclear Safety issues of VVER-1000 Reactors at Kudankulam, India -tutkimuksen mukaan ongelmia on esiintynyt runsaasti koko projektin aikana: Reaktorissa on käytetty väärennettyjä osia, venäläisten toimittajayritysten johtohenkilöitä on vangittu korrupiosta kesken projektin, Venäjän poliittiset toimet ovat olleet arveluttavia ja reaktorissa on ollut monin paikoin laatuongelmia. Erona Intiaan on kuitenkin se, että Suomeen rakennettava voimalayksikkö on Intian reaktorista poiketen uudemman sukupolven AES-2006-malli, jonka luvataan olevan edeltäjiään turvallisempi ja monella tavalla laadukkaampi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Intian Kudankulumin voimala on käynnistetty jo 2013 ja tuottaa sähköä normaalisti.

Rosatom on maailman suurin ydinvoiman rakentaja. Yhtiöllä on kymmeniä uusia voimalatilauksia ympäri maailmaa. Yksi uusimmista tilauksista on Etelä-Afrikkaan 8 ydinvoimalaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #24

Rosatom ei ole pelkkä rakentaja, vaan toimittaa esimerkiksi noin 50 % USA:n käyttämästä ydinpolttoaineesta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Etteivät tosiasiat unohtuisi, niin ihan suomalainen yhtiö siellä oli alihankkijana tekemässä ruoppauksia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos tarkentavasta tiedosta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Vielä lisäystä, että suhteellisuuden taju säilyy:

Arvostelen vain ja ainoastaan Venäjän johtoa.

Venäläiset on kivoja ihmisiä, ainakin ne joita satun tuntemaan.

Harmi vaan, että heidän johtajansa voidaan yleisesti ottaen luokitella lähinnä rikollisiksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tunnen minäkin mukavia venäläisiä ja rehellisiä myös. Tässä on mielestäni enemmänkin arvosteltu ja analysoitu hanketta, jossa Rosatom on mukana ja jota kohtaa venäjän johdolla selvästikin on isommat intressit. Ne intressit voivat vaikuttaa merkittävästi siihen miten asiat etenevät ja mitä täällä tapahtuu.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Kudankulam ei ole Rosatomin vaan intialaisten itse rakentama osista.

VVER-1200 pystyy käyttämään westinghousen ja arevan polttoainetta.
Lataus riittää pariksi vuodeksi kun taas öljyä, hiiltä, puuta ja kaasua tarvitaan koko ajan. Omavaraisuuden lisäystä siis. Lisäksi noita fossiilisten tuontia voidaan katkoa miten vaan, kuten Ukrainassakin.

Suuri osa Rosatomin USAn toimittamasta polttoaineesta on vanhoja ydinpommeja. Viime vuonna 10% USAn ydinsähköstä oli peräisin vanhoista Venäläisistä ydinpommeista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ydinpommeille oikeanlaista hyötykäyttöä. Lisää sellaista. Niitä taitaa vieläkin olla koko maailman tuhoamisen verran.

Löytyipä hiukan vanhempi artikkeli ydinpommien energian rauhanomaisesta käytöstä. Tähän kun päästäisiin laajemminkin. http://www.spiegel.de/international/world/energy-f...

Toimituksen poiminnat