ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Turkki ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön salliminen

Turkki sanoutuu  irti kehityksestä, joka oli viemässä maata lähemmäksi EU:ia. Turkki on vauhdilla palaamassa menneeseen. Tällaisen maanko olisimme halunneet päättämään yhteisistä asioista?

 

Turkissa on ollut laitonta harjoittaa seksiä alle viisitoistavuotiaan lapsen kanssa. Uusi laki, joka astuu voimaan tammikuussa 2017 tekee aiemmasta laittomasta laillista. 12-15 -vuotiasta pidetään Turkissa silloin jälleen seksuaalisesti täysi-ikäisinä.

 

Ympäri maailman valtiot ovat tunnustaneet lapsiavioliiton vakavaksi ihmisoikeusrikkomukseksi. Ne kielletään kahdessa merkittävässä ihmisoikeussopimuksessa: lapsen oikeuksien sopimuksessa ja naisten syrjinnän poistamista koskevassa CEDAW-sopimuksessa.

 

Lasten seksuaalisesta hyväksikäytön seurauksista on tutkittua tietoa. Varhainen synnyttäminen on nuorelle hengenvaarallista. Turkki on astunut omille teilleen.  Kun tutkimus, koulutus ja tiedelukutaito rapautuvat, liu’utaan nopeasti kohti autoritääristä valtaa.

 

Turkkilainen Halil Gürhanli viimeistelee väitöskirjaansa turkkilaisesta populismista. Hänen mukaansa valtapuolue AKP suhtautuu erityisen vihamielisesti yliopistoväkeen, koska tiede on luonteeltaan kriittistä. Tiede vaatii lähtökohtaisesti kriittistä asennetta. Tutkijat eivät ole valmiita nielemään järjestelmää, jossa vallitsee vain yksi totuus. Näin näyttää tapahtuvan Turkissa parhaillaan.

 

Tuhannet tutkijat ovat allekirjoittaneet hallitusta tukevan julistuksen kaappausyrityksen jälkeen. Halil Gürhanlin mukaansa Turkista täytyy ymmärtää se, että yhteiskunta on lähes täydellisesti jakautunut.

 

Mainittu laki on herättänyt Turkissa akateemiset piirit ja naisten asian puolesta toimivat. Tämän lain nojalla tullaan solmimaan avioliittoja lasten kanssa, kidnapataan lapsia ja harjoittaa seksuaalista väkivaltaa.  Lailla on vaikutusta tyttöjen koulunkäyntimahdollisuuksiin. Pystyykö Euroopan tuomioistuin Strasburgissa puuttumaan EU:iin kuulumattoman maan menettelyyn?

 

Turkissa 3,5 miljoonaa lasta on naimisissa ja yhä useammat vanhemmat ovat halukkaita antamaan luvan lapsen avioitumiselle.

 

Turkki rikkoo lain voimaan tullessa Lapsen oikeuksien sopimusta. Sen seuraavissa kohdissa käsitellään lapsen suojelemista:

19 artikla

Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin asianmukaisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin, sosiaalisiin ja koulutuksellisiin toimiin suojellakseen lasta kaikenlaiselta ruumiilliselta ja henkiseltä väkivallalta, vahingoittamiselta ja pahoinpitelyltä, laiminlyönniltä tai välinpitämättömältä tai huonolta kohtelulta tai hyväksikäytöltä, mukaan lukien seksuaalinen hyväksikäyttö, silloin kun hän on vanhempansa, muun laillisen huoltajansa tai kenen tahansa muun hoidossa.

34 artikla

Sopimusvaltiot sitoutuvat suojelemaan lasta kaikilta seksuaalisen riiston ja hyväksikäytön muodoilta. Tässä tarkoituksessa sopimusvaltiot ryhtyvät erityisesti kaikkiin tarkoituksenmukaisiin kansallisiin sekä kahden- ja monenvälisiin toimenpiteisiin estääkseen:

a) lapsen houkuttelemisen tai pakottamisen osallistumaan laittomiin seksuaalisiin tekoihin;

b) lasten hyväksikäytön prostituutiossa tai muussa laittomassa seksuaalisen toiminnan harjoittamisessa;

c) lasten hyväksikäytön pornografisissa esityksissä tai aineistoissa.

Pahinta on lasten tuska ja kärsimys ja häpeä, josta ei puhuta, jota ei  ole ajateltu tai ei tunnisteta. Lapsi ei kykene, voi, eikä osaa puhua, siitä mitä hänelle tapahtuu. Hän voi hyvin tietää, että se mitä tapahtuu ei ole oikein, eikä ole hänelle hyväksi. Aikuisella on lain voimaantultua valta 12-15-vuotiasiin lapsiin.

 

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kritik-mot-ny-syn-pa-overgrepp-mot-barn/

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23337983.ab

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täällä vielä linkki englanninkieliseen aineistoon. http://nsnbc.me/2016/08/10/turkeys-constitutional-...

Naisilla ei ole Turkissa oikeuksia. 853 naista murhattiin vuonna 2013 , syynä halu erota (15 %), 66 % em. tappoi joko entinen aviomies tai poikaystävä, 12,5 % tappoi aviomies jne.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Fasistisen vallankumouksen rumat hedelmät alkavat näkyä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tie kohti demokratiaa on katkaistu, jos sitä oikeasti olikaan. Hyvin informoidut ja kriittiseen ajatteluun kykenevät päätöksentekijät ja kansalaiset ovat demokratian elinehto. Miten käy kun nämä joukot harvenevat/on harvennettu, fasismia vai diktatuuria?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei voi yleistää, koska kyllähän suomalaisetkin.

"Suomi YK:n hampaissa alaikäisten avioliitoista – lapsiasiavaltuutettu ajaa kieltoa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kuitenkin toteaa, ettei ministeriö aio aloittaa valmistelua lain muuttamiseksi.

Nykylaki sallii avioliitot ilman alaikärajaa. Avioliittolupia on Suomessa myönnetty jopa 14- ja 15-vuotiaille."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1418017794585

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

HS:n kirjoitus on hyvä. Täällä näitä lapsiavioliittoja on kuitenkin merkittävästi vähemmän kuin Turkissa. Joka kolmanteen lapsiavioliittoon aikovilla Suomessa on ulkomaalaistausta.

Ihmettelin kovasti miten Turkin tilannetta ei ole uutisoitu missään ennen kuin vasta nyt sunnuntain 10-uutisissa. Ehkä oma tilannekin on tässä taustalla ja tarve muutoksiin nähty täälläkin tarpeelliseksi. Näyttää vain vievän kovasti aikaa laki ym muutosten aikaansaaminen.

Kiitos linkeistä molemmille.

Turkin tilanteesta löytyikin suomenkielistä tekstiä 12.8. kirjoituksesta täältä: http://www.nykysuomi.fi/index.php/2016/08/12/turkk...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Yksi peruste tällä päätökselle on ollut joidenkin tietojen mukaan se että ikäeron ollessa esim. 18 -13 tapauksissa ja molempien ollessa suostuvaisia on osapuolen vanhempi tuomittu vankilaan kun edeltävän lain tapuksessa tätä ei olisi tapahtunut.

Toki lapsiavioliitot on tuomittavia ja niitä ei tule sallia - edes Suomessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suomikin oli 1800-luvulla sallivampi. Lapsiavioliittoja solmittiin kuin islamilaisissa maissa.

– Tytärten naittaminen kuukautisten alkamisen jälkeen on ollut perinnäinen tapa eri yhteiskunnissa - myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Meillä vain ilmapiiri on muuttunut niistä ajoista hyvin paljon. Meilläkin 13-vuotiaat katsottiin täysin naimakelpoisiksi 1800-luvulla, Hämeen-Anttila muistuttaa.

Kun katselen eri sukuhaarojen sukutietojani, niin en yhtään 13-vuotiasta avioitunutta löydä. Siinä hiukan päälle 20-vuoden kyllä. Tiukkaa ja siveää ainakin näyttää olleen. Mistä paikkakunnista ja uskonsuunnista maassamme lie tällaisessa 13-vuotiaiden naittamisessa ollut kyse? Liekö tutkimustietoa edes taustaksi.

Onneksi Suomi on kyennyt muuttumaan, ainakin piirun verran.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/hamee...

Anna-Riina Peltola

Hyvä kirjoitus!

Lasten pakkoavioliitot ovat ikävä seuraus, mikäli lainsäädäntöä muutetaan Turkissa.

Tässä joitakin ajatuksia, miksi lasten pakkoavioliitot ovat ongelmallisia:

Lapsiavioliiton seuraukset

Kun naimisiin pakotetuista toinen tai molemmat ovat alaikäisiä, voidaan puhua lapsiavioliitosta. Lapsiavioliitto on rike lapsen oikeuksia vastaan riippumatta siitä, onko kyseessä tyttö vai poika. Useimmiten uhrit ovat kuitenkin tyttöjä.
Avioitumisella lapsena on monia negatiivisia seurauksia lapsen elämään. Pakkoavioliitto on itsessään jo väkivaltaa, mutta siihen liittyy usein myös avioliittoon pakottamista henkisen ja fyysisen väkivallan keinoin. Lisäksi hyvin usein tyttö joutuu aikuisen aviomiehensä fyysisen, henkisen ja taloudellisen väkivallan kohteeksi. Esimerkiksi Sambiassa joka kolmas alaikäisenä avioitunut tyttö kokee väkivaltaa aviomiehensä toimesta.
Myös lapseen kohdistuva seksuaalinen väkivalta on valitettavan yleistä lapsiavioliitoissa, eikä lapsimorsian voi kieltäytyä sukupuoliyhteydestä tai vaatia ehkäisyä. Tästä syystä lapsimorsiamet saavat usein sukupuolitaudin, kuten HIVin, ja heistä tulee liian nuorina äitejä.
Raskaus liian nuorena sisältää riskejä, sillä lapsimorsiamet eivät ole fyysisesti valmiita raskauteen ja synnytykseen. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovatkin kehitysmaissa 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy, ja nuorilla äideillä myös lapsikuolleisuus on 50 prosenttia korkeampi kuin vähintään 20-vuotiaana synnyttävillä. 10– 14-vuotias tyttö kuolee raskauden aiheuttamiin ongelmiin viisi kertaa aikuista naista todennäköisemmin.
Lisäksi avioliitto ja lapsen saaminen alaikäisenä johtaa yleensä koulunkäynnin päättymiseen. Koulutuksen puuttuminen taas vaikuttaa negatiivisesti tytön omiin vaikutusmahdollisuuksiin oman elämänsä suhteen. Koulutus lisää tietoa ja itseluottamusta vaatia oikeuksiaan ja voi katkaista köyhyyden kierteen. Koulutuksen ja lapsiavioliittojen suhde on myös käänteinen: kouluttamattomat tai vain vähän koulutusta saaneet tytöt joutuvat naimisiin kuusi kertaa todennäköisemmin kuin koulutetut ikätoverinsa.
Avioliitto saattaa olla myös kulissi pakkotyölle, seksikaupalle tai muulle hyväksikäytölle. Lisäksi pakkoavioliittoa pelkäävät tytöt voivat päätyä itsemurhaan välttääkseen avioliiton. Mikäli Suomessa koko ikänsä asunut maahanmuuttaja tyttö pakotetaan avioliittoon, voi hän joutua myös asumaan itselleen vieraaseen maahan ja kulttuuriin, jonka tapoja hän ei tunne ja jossa hänellä ei ole läheisiä.

Teksti on osa Tyttöjen väkivallattoman viikon materiaalia vuodelta 2013.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Anna-Riina Peltola, tärkeitä asioita nostit esille. Ihmettelen vielä miten Turkin despootti Erdogan on ajatellut, että tyttöjen ei kannata käydä koulua. Hän nähnee naiset pelkkinä seksiobjekteina ja synnytyskoneina.

Olen lukenut monta Amnestyn ja muiden järjestöjen tekstiä, joissa kerrotaan päälle 70-vuotiaiden miesten avioituneen lapsen kanssa. Miten ihmeessä tyttölapsi sellaisesta voisi pitää, isoisääkin vanhempi mies kähmimässä lasta, ei sellainen vain tunnu oikealle. Paljon on vielä tehtävää. Valitettavasti vain tuntuu, että valistus ei juuri toivottuihin kohteisiin osu.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Laamasen kuvailema uusi laki on inhoittava naula Turkin arkkuun, josta pitäisi "ylösnousta" Unionin jäseneksi. Toisaalta se helpottaa ehdotonta eitä jäsynyydelle maalle, joka alkaa olla Euroopan p-läpi lähes kaikessa, mitä on tapahtunut Erdoganin heilutellessa tahtipuikkoa.

Jukka Laine

Koska rakastamme kritiikkiä, niin kannattaa myös pohtia miten tilanne lähi-idässä on kehittynyt. Länsi on auttanut Irakia, Syyriaa ja Libyaa ja tilanne on muuttunut katastrofiksi paikallisille. Miljoonat ihmiset ovat ajautuneet keskelle sotaa. Humanitääristä hätää emme osaa kuvitella.

On selvää ettei länsi halunnut myöskään Erdoganin kanssa neuvotella, mikä johtaa siihen että Erdogan ei halua kokea Gaddafin ja Husseinin kohtaloa ja tiukentaa otettaan maassa sillä seurauksella että naisten ja tyttöjen asema heikentyy. Salamurha on ainoa keino päästä eroon Erdoganista koska Turkissa on Nato maiden toiseksi suurin armeija.

Lapsien asema heikkenee siis epäonnistuneen politiikan ansiosta. Länsimaat tukevat saudeja, jossa naisten asema on todella heikko. Vain Turkin aseman tarkastelu ei kestä kriittistä tarkastelua, koska länsimaat ovat vahvasti olleet vaikuttamassa Turkin poliittiseen ilmapiiriin pelkästään lähi-idän politiikan kautta. Lapsimorsian on voinut joutua myös sodan uhriksi tai hukkua Välimereen demokratian nimissä. Olemmeko huolissamme lapsista vai omasta asemastamme. Muutamalla eurolla voisi pelastaa lapsen hengen Afrikassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lapset, maailman tulevaisuus, ovat tällähetkellä lukuisien konfliktien uhreja. Minkälaista tulevaisuuden maailmaa siten rakennetaan. Mitä heistä tulee, jos selviävät hengissä. Maailman on jakautunut. Lasten maailma varsinkin. https://www.hrw.org/news/2015/11/08/turkey-400000-...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tilanne on kulminoitumassa diplomaattiseksi kinaksi Ruotsin ja Turkin välillä, kun Wallström kommentoi ja arvosteli seksilakiaTwitter tilin kautta.

Uutta Turkin seksilakiahan on tulkittu niin, että se mahdollstaa seksin lailisesti jopa 12 vuotiaan kanssa.

Rättighetsgrupper har tolkat författningsdomstolen som att det nu kan bli lagligt att ha sex med barn så unga som tolv år. Förändringarna träder dock inte i kraft förrän nästa

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/turkisk-protest-...

Jaksaa hämmästyttää tuo Erdoganin touhu. 2000 luvulla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä Ruotsi. Samaa odottaisi muidenkin maiden poliitikoilta. Näin osoitettaisiin, että Turkki tässä asiassa on menossa väärään suuntaan. Hiljainen hyväksyntä poliitikoilta on pahaksi. Mitä tekevät suomalaiset poliitikot? Mitä tekee Sipilä, onko hänestä Turkin lakimuutos hyvä, sallivatko lestadiolaiset lasten ja naisten seksuaalisen hyväksikäytön, osoittaako Sipilä reagoimattomuudellaan sellaista?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Wallströmillä ja Löfvenilläkin ON munaa ottaa kantaa ja laittaa Erdogan julkisuuteen häpeällisestä kytkennästä.

Koska asia on kovin kiusallinen, niin Suomessa se vaietaan häveliäästi lyttyyn. Tottakai, se kun on maan tapa. Kirkoltakaan ei kuulu piispojen suusta edes tavallista hurskastelua. Lahkolaiset, mm ssa L positiivisethan ovat olleet tapetilla hyväksikäytön johdosta. ( Hurtigin raportti ) ja juttu HS ssa

http://www.hs.fi/kotimaa/a1381813219152

Eikä tuo paljastus tosiaankaan ole ainoa lajissaan. Ehkäpä siinä on myös syy hiljaisuuteen? Kyllähän PM toki reagoi, tarvittaessa nopsastikin. Tästä konkreettisena osoituksena Kempeleen pakolaiskeskuksen sulkeminen parissa päivässä, kylällä tapahtuneen hyväksikäytön jälkeen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Mietin onko eduskunta huonosti informoitu tämän tapaisesta lasten hyväksikäytöstä ja sen vaikutuksesta lasten terveyteen. Liian varhaiset raskaudet ovat vieneet monilta lapsilta hengen, jos ei ole mennyt henki on tullut muuta korjattavaa. Ehkä sellaiseen ei Turkissakaan panosteta. Kehittymätön vartalo ei kestä sitä mihin alistetaan. Alistamisesta useimmiten on kyse, joskus harvoin ehkä rakkaudesta ja molemminpuolisesta kiinnostuksesta ja toiveesta yhdistää tulevaisuus.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #17

Niin, hyvä kysymys. En kuitenkaan jaksa uskoa tiedon puutteeseen. Valtaosa kansanedustajista on kuitenkin ihan fiksuja. Kysymys on lienee siitä, että tuo hyväksikäyttö on niin helvetin sairasta, että siihen ei yksinkertaisesti halua kukaan koskea. Vaikka pitäisi, ja asia pitäisikin nousta korkealle käsiteltävien asioiden listalla.

Valitettavaahan on sekin, että tämä hyväksikäyttöongelma koskee kai koko lähi-itää, ja eikä Intiassakaan naisten, tai lasten asema ole kovin turvattu, Pakistanista puhumattakaan.

Mutta joo, mitä tekee Suomen hallitus ? Laittaako noottia ?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Ongelma on todellisuudessa vielä paljon laajempi kuin tuot edes esille Afrikastakin löytyy lasten hyväksikäyttöä. Mitä tiedämme Kiinasta ja Pohjois-Koreasta, Nepalista jne. 14 miljoonaa alaikäistä joutuu YK:n mukaan naimisiin. Kenties tuo lukukin on alhainen todellisuuteen verrattuna.

Plant, Amnesty, Unicef ja useat muut järjestöt, mutta avuntarve on suurempi kuin sen antajien määrä. Zonta International korjaa fistulaa, joka on synnytysvaurio ja aiheuttaa nuorille synnyttäjille syrjäytymistä ja korjaamattomana tukalan loppuelämän.

Toimituksen poiminnat