ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Rahat kansalta pääomasijoittajille

Sähkölasku saa niskavillat koholle.  Caruna on tympeä rahastaja. Ei sähkön osuus kahden kuukauden laskussa ollut touko-kesäkuun laskussa korkea 75,95. Samat johdot, samat verkot, mutta siirtokulut ovat julmat: Carunalle siitä menee 133,91 euroa. 

 

Vielä muutama vuosi sitten sähkö ja sen siirto olivat lähes yhtä arvokkaita. Kun tähän laskuun vielä lisätään 24 prosentin arvonlisävero 40,63, niin suolaiselle tuntuu.

 

Miten Carunasta päästään? Miten pistetään ne poliitikot vastuuseen, jotka pistävät meidän maksamaan ulkomaisille pääomasijoittajille kohtuuttomalle tuntuvia summia ilman, että mikään siirtoverkon toiminnassa on muutoin muuttunut.

 

Tiesivätkö Fortumilla ennakkoon miten verkon asiakkaita aletaan kohdella? Oliko asiakkailla mitään väliä? Fortum kuittasin isot tulot verkon myynnistä, ja sen jälkiseuraamuksia me kuluttajat maksamme.

 

Siirtohintoja ei voi kilpailuttaa, koska siirto on sähköverkon omistajan yksinoikeus eli monopoli. Sähköverkko on osa merkittävää infrastruktuuria. Ostaja varmasti tiesi miten pääomia kasvatetaan hankkimalla jotain sellaista missä kukaan/mikään muu ei pääse osingoille.

 

Onko kesällä sähkönsiirto kalliimpaa kuin talvella jolloin sähkön kulutus on suurempi? Sähkönsiirron hinta koostuu siirron perusmaksusta ja sähkön kulutukseen perustuvasta osasta. Carunan kuluissa on myös osuus alvista? Tulouttaako se osuuden valtiolle vai hyötyvätkö pääomasijoittajat jotenkin siitäkin?

 

Meitä köyhdytetään kaikin keinoin. Se ei taida poliitikkoja huolestuttaa millään tavoin.

 

https://www.caruna.fi/asiakaspalvelu/hinnastot-ja-sopimusehdot/sahkonsii...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Onhan tuo julma! Tässä tämä kirjoitus käsittelee konkrettista ongelmaa. Esitit hyviä kysymyksiä, mutta tuskin kansanedustajat tai puolueaktiivit vaivautuvat vastamaan sinulle. Ilmeisesti on maan tulevaisuuden kannalta parempi keskustella siitä mitä joku sanoo jostain kuin siitä miten ongelmia voidaan konkrettisesti ratkaistaa. Hyvä, että tuot epäkohdat esiin. Kiitos!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onhan tästä Carunasta puhuttu, ja kohonneet hinnatkin olivat aiemmin jo esillä. Kyllä kuitenkin pysäyttävää oli tutkia laskua ja todeta miten asiakas joutuu maksajaksi, prosenttia en ole laskenut, mutta lie isompi kuin säätely sallii. Ei hinnan nousulla ole mitään rajaa, vaikka sellaisesta oli puhetta.

Kun syksyn ja talven mittaan sähkön kulutus taas nousee, niin kyllä pääomasijoittajat korjaavat ison potin emmekä voi sille mitään. Eivätkä rahat jää Suomeen.

Kaveri kirjoitti, että oli kilpailuttanut sähköt. Ei se mitään auta, vaan verkko on se pointti. Yksi monopoli toimii ja vie kaiken, vaikka sähkön hinnasta kilpailuttamalla pikkuisen hyötyisi. Oulun sähköltä tuli aiemmin sähkö, mutta Fortum vastasi verkosta silloin. Silloin tajusin näiden kahden asian eron. Ehkä se ei ole poliitikoille tullut selväksi.

Kiitos Ana kommentistasi.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

On taas se aika vuodesta, että lukeminen on käynnistymässä.

Yleensä aloitan tutuista Huovisen kerran-vuodessa-luettavista, viime vuosina olen myös sisällyttänyt enenevästi muitakin teoksia syksyn valmisteluihin. Näistä muuan on Yrjö Kallisen Elämä & Totuus (Matti Salminen, LIKE - kustannus).

Pahoittelen pitkäveteistä aasinsiltaa, mutta olennaisesti Kallisen elämänkaareen liittynyt osuustoimintaliike - ja erityisesti sen jo sata vuotta sitten määritellyt tavoitteet yksittäisen kuluttajan intressejä tarkastellen - on noussut viime aikoina mieleen, kun tätä välttämättömyyksien hinnoittelujen ryöstötrendiä seurailee.

Minulla ei ole laisinkaan sympatioita vasemman lohkon politiikkaan ja Kallistakin tai hänestä kertovaa materiaalia luen ensi sijassa yleissivistyksen ja filosofisen sekä elämänkatsomuksellisen aspektin kannalta. Mutta... hämmästyttävän räikeästi suomalaista tavallista ihmistä viedään kuin pässiä narussa näinä aikoina.

Ja ne olennaiset kysymykset: -onko kuluttajalla enää mitään toivoa korporaatio-byrokratia-maassamme? Onko osuustoimintaliikettä enää olemassa samalla tavoin kuin muinoin, ja onko mitään senkään avulla tehtävissä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suomalaisia on huijattu ja täällä se selvästi sallitaan puheet ja teot ovat ihan eri maailmasta. Tässä hiukan aiheesta kerättyä aineistoa:
”Jos meillä olisi ulkopuolinen omistaja, joka halkee maksimaalista tuottoa sijoitetulle pääomalle, niin asiakkaat olisivat maksaneet 14 miljoonaa enemmän.”
Tämähän on raakaa peliä:
”Paljon riippuu myös yhtiön politiikasta, haluaako ottaa maksimituoton”, sanoo Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki.
Niinpä meillä on ulkomainen omistaja joka nostaa hintoja ja meitä viedään kuin pässiä teuraaksi.

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna ilmoitti nostavansa sähkön siirtohintoja tämän vuoden maaliskuun alusta lähtien kymmeniä prosentteja. Hintojen korotuksen suuruus riippuu asiakasryhmästä.

Caruna perustelee sähkönsiirron hinnankorotuksia muun muassa toimitusvarmuuden parantamisella. Yhtiö toimii Uudellamaalla, Hämeessä, Lounais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Lapissa.
Caruna syntyi sen jälkeen, kun valtionyhtiö Fortum myi sähkönsiirtoliiketoimintansa Suomessa joulukuussa 2013 Suomi Power Networks Oy:lle.

Kun tuo siirtoyhtiö perustettiin luvattiin, että ei ole vaikutuksia asiakkaisiin. No totuus on tullut julki. Puheet eivät pitäneet.

Yhtiön omistajina ovat suomalaiset eläkesijoittajat Keva ja LähiTapiola Eläkeyhtiö sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments ja Borealis Infrastructure. 80 prosenttia osakkeista menee ulkomaisille sijoittajille. Kevan osuus on 12,5 ja LähiTapiola Eläkeyhtiön 7,5 prosenttia osakkeista.
First State Investments ja Borealis Infrastructure ovat aiemmin sijoittaneet Suomessa Digitaan ja Fingridiin

http://www.hs.fi/talous/a1454908862106

Kallinen on nimenä tuttu ja edesmennyt tuttavani ja myös vankileirillä ollut henkilö Teuvo Rasku tuli tuosta kirjoituksesta mieleen. Hän kirjoitti kirjan Kallisesta ja se on kirjahyllyssäni, mutta toisaalla. Kiinnostuin kovasti aiheesta. Kiitos sinulle. Nostit monta asiaa mieleeni ja sain vauhtia ajatuksiini.

En minäkään vasemmistoa edusta, mutta ajatukset voivat liikkua laidasta laitaan, eivät yhtä mantraa vain pidä sisällään.

Tämä on hyllyssäni tai ainakin pitäisi olla: Rasku, Teuvo: Yrjö Kallinen: Legenda jo eläessään. Legenda jo eläessään -sarja. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1979. ISBN 951-0-08860-9.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

En saata muuta kuin hätkähtää.

Kyllä maailma on pieni. Juuri eilen illalla lueskelin useita viittauksia Raskuun. Ja kun jatketaan kirjallisella linjalla, "ajatus on hiirihaukka" (kukas muu kuin Huovinen). On tärkeää, ja näinä ehdottomuuden ja mustavalkoisuuden aikoina erityisesti, että henkinen elastisuus säilyy. - - - "asioita on tarkasteltava vähän laajemmasta näkökulmasta" jne.

Kyllä tämän ajan ainoa todellinen uskonto on raha.

Olen omaksunut tarkastelutavan, jossa aina kun jotakin tapahtuu, mietiskelen kuka mahtaa olla se todellinen hyötyjä. Toistaiseksi kyseeseen on tullut lähinnä rahaa lähellä olevat tahot. Sen ympärillä maailma pyörii, enää ei riitä se vanha käsitys "sillä se pyörii".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Raha sähköverkon ylläpitäjän kukkaroonkin kilahtaa. Kyllä raha on a ja o, eikä ihan hyvä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä blogissa piti keskustella Carunasta ja sähkönsiirtoinnoilla lurjustelusta. Se onkin kova aihe. Noista kaupoista päättäneet olisi pantava vastuuseen.

Sitten keskustelu harhautui Yrjö Kalliseen ja Teuvo Raskuun. Olen tavannut kummankin. Kallisen luona kävin nuorena toimittajana hollantilaisten journalistien oppaana ja tulkkina.

Teuvo Rasku taas oli kirjastonhoitajana Puistolassa, jossa asuin lapsena. Hän oli aktiivinen kansalaisvaikuttaja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen samaa miestä että Caruna kaupoista päättävät vastuuseen, muta eihän se taida onnistua. Ja keitä nämä päättäjät olivatkaan; Kaupasta päätettiin loppuvuonna 2013 hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Vastuunalaisina ministereinä toimivat valtionohjauksesta vastannut Pekka Haavisto (vihr.) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), joka eduskuntakeskustelussa tosin ilmoitti vastustavansa myyntiä.

Päättäjät hakivat kaupassa mahdollisimman kovaa myyntihintaa ja unohtivat samalla turvata selustansa. Taisivat unohtaa täysin myös meidät, jotka sähköverkkoja käytämme. Miten näin tyhmiä päättäjiä onkaan? Vain harva poliitikko kyseenalaisti kaupan. Osoittaa, että ymmärrystä oli näihin asioihin aivan riittämättömästi.

Kuviteltiin, että energia-alan säätelymekanismit estäisivät ostajaa rahastamasta monopoliasemassa olevilla sähköverkoilla? Nyt tuntuu sille, että muutkin verkkojen ylläpitäjät keksivät tämän tuottoisan läven ja taitavat hinnat nousseen myös muilla sähköverkon pitäjillä.

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/360999-caruna-k...
Teuro ja Hilkka Rasku asuivat Puistolassa. Teuvo oli Tapanilassa kirjastonhoitajana ja Hilkka Puistolassa. Hilkka pyysi minut kirjastoon töihin siinä vaiheessa kun aloittelin opiskelua. Kolme vuotta siinä meni, mutta tuntityötä oli sen verran vähän, että eläkettä ei juurikaan kertynyt, siis yksi kuukausi ylitti tuon maagisen kaksikymmentä tuntia.

Toimituksen poiminnat