ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Seksuaalinen ahdistelu / häirintä puhuttaa

Seksuaalisen häirinnän käsitettä ei tainnut olla suurten ikäluokkien käydessä koulua. Sellaiseksi luetaan  tarkoituksellista, ei-toivottua, yksipuolista seksuaalisväritteistä käyttäytymistä tai sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Se voi olla fyysistä koskettelua tai puhetta, jonka kohde tuntee vastenmieliseksi.

 

Olin matikkalinjalla ja luokallani oli muuan nuori mies, jolla joka ikinen aamu oli tapana läimäyttää takalistoani, kun poistuimme aamuhartaudesta. Se hartausko pani nuoren miehen ajatukset sekaisin vai kotoako lie oppinut? Läpsäys oli kiusallinen, mutta toistui, enkä mahtanut sille mitään.  En osannut toimia, enkä  tehdä valituksia tai kertoa kenellekään. En usko, että siihen olisi edes reagoitu. Jo aiemmin oli ollut seksuaalisviritteisestä lähestymistä. Sitä taidettiin pitää melkoisen luonnollisena tuolloin ja onhan se  tutuissa suhteissa luonnollistakin.

 

Jokunen  kokee sen luonnolliseksi missä ja kenen suhteen vaan,  miehen luontaiseksi ominaisuudeksi tänäänkin. Näinkin olen kuullut tällaisessa yhteydessä sanottavan: ”Herrasmies yrittää aina”.   Joskus tällaisiin suhtautuu huumorilla. Jossakin on kuitenkin ehdoton raja, jota ei ole lupa ylittää. Joillekin hyvinkin pieni ele voi näyttäytyä ahdisteluna tai häirintänä.

 

Eipä siitä ole kovin kauan, kun kuulin  erään naisen kaipaavan hiukan edes huomiota. Tiettyyn ikään tultua alkaa muuttua huomaamattomaksi tai ikään kuin näkymättömäksi.

 

Mietinkin tänään kuulemaani radiouutista, että poliisille ei ole tullut siinä määrin ilmoituksia seksuaalisesta ahdistelusta kuin mitä erilaisissa välineissä liikkuu tietoa aiheesta.   Ehkä ahdisteu koetaan vain kiusallisena, eikä nähdä syytä isompaan toimenpiteeseen. Maahan tulleiden nuorten miesten taholtakin sitä taidetaan kestää melko pitkälle ennen kuin tulee itku ja hammasten kiristys ja ryhdytään valittamaan. Saattaahan valituksen tekijä itse joutua naurunalaiseksi ellei sitten valituksen vastaanotossa toimi asiaa ymmärtävä mies tai valittajan kanssa samaa sukupuolta oleva henkilö.

 

Yksi henkilö kertoi somessa kohdanneensa Jerusalemissa melkoisesti häirintää,  toisessa mitassa kuin sitä täällä edes esiintyy. Lähi-idässä on melkoisia tasa-arvo ongelmia.  Myös sodan jaloista lähteneillä voi olla ongelma suhtautua täkäläiseen kulttuuriin ja naisten oikeuksiin ja koskemattomuuteen. Miten sen heille kertoisi tai veisi perille?

 

Usea tyttö  on täällä kokenut jo lapsena seksuaalista häirintää, josta ei ole voinut puhua kenellekään. Työpaikallani avautui  kerran vanhempi  nainen, perheenäiti ja lähes eläkeiässä.  Hän sanoi, että ei ole koskaan puhunut kenellekään. Hän puhui lapsuutensa naapurista, joka hankki hänet, lettipäisen vaaleatukkaisen tytön, luokseen kerta toisensa jälkeen ja käytti hyväksi. Ei ollut mitään keinoa välttää sellaista. Näitä naapurin setiä ja käpälöintitilanteita lie riittänyt.

 

Toivon, että näistä asioista puhuttaisiin enemmän ja avautuminen toisi ymmärtämystä, ei tekojen puolustelua ja naisten aliarviointia ja uskottelua, että miehellä on lupa kaikkeen, mitä mieli tekee.

 

Onneksi  suomalaisista miehistä enemmistö osaa käyttäytyä ja hillitä halunsa.  Toivottavasti sen oppisivat mitä pikimmiten  naisen nälkäiset, erilaisen kulttuurin  kasvatit ja tasa-arvon puuttumiseen kasvaneet,  maahamme  sodan ja väkivallan jaloista maailmalta tulleet miehetkin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seksuaalinen_häirintä

http://www.un.org/womenwatch/daw/public/w2apr98.htm

http://www.zonta.fi/zonta_says_no.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuntuikin olevan samantapainen kirjoitus kuin Hernbergillä. Jos olisin tutkinut paremmin näitä Puheenvuoroja, en ehkä olisi kirjoittanutkaan, mutta ehkä aiheesta pitää puhua ja hiukan eri sanoin eri ihmisten tekstin kautta.http://kaisahernberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209653-tartte-tulla-laappimaan?ref=poiminnat

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Ari. Pitäisi ehtiä lukea kaikki tänne ilmestyneet blogit ainakin siitä aiheesta mistä kirjoittaa, mutta joskus aikaa vain ei ole ja vietti saada tekstinsä ulos jyllää.

Toimituksen poiminnat