ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Kuin käärmettä pyssyyn

 

Energiankulutuksen rajaton kasvu ei voi jatkua eikä sen ole välttämätöntä jatkua. Miksi siis valmistaudumme tuottamana Suomessa yhä enemmän energiaa ja vielä valmistaudutaan  luovuttamaan 34 % energiasta Rosatomille myyntiin?

 

Suomen sähköstä  noin 30 prosenttia on tuotettu ydinvoimalla.  Viides ydinvoimala on tekeillä ja kuudetta yritetään ajaa Suomeen kuin käärmettä pyssyyn.

 

Olemme toistaiseksi käytetyn energian  ja erityisesti sähköenergian osalta hyvin riippuvaisia muista maista kuten Venäjästä, voisimmeko toimia toisia? Onko ainoa näkökulma  tässä tilanteessa sähkön  kulutuksen kasvu vai voisiko se olla sähkön  kulutuksen hillitseminen ja energiaa tehokkaasti käyttävien laitteiden kehittäminen.

 

Fennovoima valitsi yhteistyökumppaniksi Rosatomin, koska sen sanottiin olevan luotettava, mutta kuinka luotettavuus on mitattu? Mitä siitä tiedetään?

 

Miksi Suomessa tehtäisiin ydinvoimaa, josta myytäisiin Rosatomin osuus noin 34 prosenttia. Minne ja keille? Suomessa varmasti myös  vastattaisiin Rosatomian osuuden jätteiden hävityksestä?

 

Fennovoiman ja Rosatomin toiminta vaikuttavat tavallisen kansalaisen silmin melkoisen merkillisille.

 

Miten Fennovoima saattoi tehdä joulukuussa  2013 Rosatomin kanssa sopimuksen ydinlaitoksen rakentamisesta Pyhäjoen Hanhikivelle, kun hanketta ei ollut eduskunta hyväksynyt?  http://www.energypost.eu/rosatom-signs-contract-build-nuclear-plant-fennovoima-finland/

 

Sen jälkeen on aloitettu rakentaminen ja tehty Hanhikiven alueella suuri määrä isoja ennakoivia valmisteluja.

Eduskunta hyväksyi Fennovoiman  hankkeen  valmistelun aloittamisen viides joulukuussa 2015 äänin 115 hyväksytty 74 vastaan. http://www.energypost.eu/russian-built-new-nuclear-reactor-gets-finnish-go-ahead/ Tästäkö seurasi pakkorako myös jatkon hyväksymiselle vai painostetaanko meitä jostakin?

 

Rosatom löysi Kroatialaisen Migrit Solarna Energijan yhteistyökumppaniksi.  Hyvin tuo kroatiankielinen teksti kääntyy englanniksi  google kääntäjällä.

http://www.migrit-energija.com

 Tämäyhteistyökumppanin viestinnässä ihmetyttää: Kroatialaisyhtiö väittää tänään verkkosivuillaan, että se on saanut suomalaisviranomaisten hyväksynnän osallistua Hanhikiveen rakennettavaan ydinvoimalahankkeeseen. Onko hyväksyntä  Putinin hallinnolta? Päätetäänkö muualla mitä täällä tehdään? 

Liittyykö sopimukseen jotain sellaista mistä emme tiedä, mikä velvoittaa Venäjän suuntaan?   

 

Ratkomatta on hanhikiven ydinpolttoainejätteen hävitys. Kun TVO ja Fortum eivät hyväksy Fennovoiman jätteitä. Miten ja kenen vastuulle tulee vastuu jätteen hävityksestä?

Kiistanalainen asia lieki myös  ydinenergian hankita. Rosatomilla on TVEL –laitos ja 34 prosentin omistusosuus Fennovoimasta. Se on siis merkittävä voimatekijä ja sillä osuudella voi merkittävästi vaikuttaa siihen mistä energia hankitaan.

Venäjällä on vain yksi ydinenergiaa prosessoiva laitos käytössä, Mayak etelä Uralilla. Sen teknologia on vanhaa ja ympäristöä  säteilypäästöin saastuttavaa. 

Kenen valvonnassa Rosatom on?  Observerin mukaan presidentti Putinin. Hyväksyykö EU tällaisen? 

Valio sentään teki  päätöksen irrotautua. Kunnat ovat mukana ja näin kuntien veronmaksajatkin ovat  mukana, jos hanke hyväksytään. Toivottavasti ei.  

 

http://barentsobserver.com/en/energy/2015/03/finlands-nuclear-dilemma-25-03

 

http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-A-F/Finland/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Energiankulutuksen rajaton kasvu ei voi jatkua eikä sen ole välttämätöntä jatkua."

Noinhan se tietysti on jos sinä tai minä saisimme asiasta päättää. Asiasta päättävät kuitenkin tahot, joiden tulot ovat suoraan verrannollisia kuluttamamme energian määrään. Silloin ei pyritä kulutuksen pienentämiseen tai edes sen säilyttämiseen ennallaan, vaikka se olisikin ylivoimaisesti helpoin keino asian ratkaisemiseksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ajankohtaista ohjelmassa puhuttiin myös syöttätariffeista ydinvoimalle kuten on tuulivoimalla. Yhä pahemmaksi on menossa.
Maalämpöä lisää, aurinkosähköä enemmän käyttöön ja ties mitä muuta voitaisiin kehittää.

Suomessa on vielä taloyhtiöitä, joissa sähköjen kulutus maksetaan yhteisesti eli ei ole asuntokohtaista mittaria. Sekin kannustaa tuhlaamiseen. Kuulin eilen, että asukkaalle kallista olisi asuntokohtaisten mittarien asentaminen. Sitähän pitäisi mieluummin tukea vaikka verovaroista. Näinkin säästettaisiin energiaa.

Viljo Häggman

Silkkaa tekopyhää sontaa. Koittaisitte joskus elää vaikka vuoden samalla energiankulutuksella kuin keskiverto maapallon asukas.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei varmasti onnituisi täällä, mutta pakosta tietysti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ylipäätänsä, Suomi tarvitsee lisää atomivoimaa. Tänään puhtaimmaksi riittävästi saatavilla olevaksi aurinkolämmöksi todettua. Tehokkaita aurinkopaneeleita oottelen.
Kämppääni lämmitän puilla ja minua moititaan pienhiukkasten tuotannosta. Serkkuani moititaan liiallisesta sähköllä huoneensa lämmittämisestä, kun 18-asteisellakin huoneenlämmöllä pärjäisi.
Ja tähän eskimoiden napapiirille tuotetaan igluihimme asumaan, lämmitettäviksi tuhansittain uusia asukkaita kääntöpiirien väliltä. Energiaa aatellen, tulisi muuttoliikkeen olla päinvastaista. Asuuko napapiirillä ainot humanitääriset ihmiset vaiko pöljät?
Energian kulutuksen jatkuvan kasvun ei tarvitse jatkua. Muutetaan Afrikkaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minäkin odotan tehokkaampia aurinkopaneeteita ja mahdollisuutta varata sähköä myöhempää käyttöä varten. Luin muuten tämän; http://www.talouselama.fi/uutiset/lampopumpun+kera...

Jukka Laine

Ilman Olkiluodon työmaata Suomen BKT olisi ollu 1% pienempi parhaimmillaan. Eihän Suomeen tarvitse investoida. Rahoittajat kyllä ymmärtävät sen. Jos vielä ulkomaiset tahot tekevät suoran investoinnin, niin eihän se merkitse maailman kilpailukykyisemmälle maalle mitään. Leikataan vaan eläkkeitä ja lapsilisiä mieluummin ja annetaan kurjuuden kehän kiertää. Hallitus ja Suomi ei ole mitenkään pulassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Poliitikoilta minä odotan viisaampia ratkaisuja kuin tähän asti on nähty. Politiikka vaikuttaa kaikkialla, myös talouselämässä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Nyt sekoitetaan asioita, energia ja sähkö.
Energiankulutusta voidaan ehkä Suomessa laskea, sähkön ei.

Kaikki turhakkeet alkaa toimia enemmän ja enemmän sähköllä. Myös asuntojen lämmitykset muuttuvat sähköpainotteiseksi ja ne tuhannet tulevaisuuden sähköautot.

Ytimenhalkomista tarvitaan primaarisähköksi luotettavuuden ja vähäpäästöisyyden takia, vaikka sitä kuinka vihaisi. Se on vaan pakko.
Muuten ei pysytä lupauksissa, energiaremontissa, ja päästöt ei laske.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä tuossa ylläolevassa tekstissä yritin erotella energiasta sähkön. Sekoittamisen vaara on aina, jos ei jaksa tarkkaa ajatuksiaan asettaa. Onhan energiaa, moniin tarpeisiin, shhkö on yksi ja melkoisen oleellinen ja todellakin kaiken maailman laitteet pöydällänikin käyttävät yötä päivää sähköä. Haluaisin, että valoisaan aikaan sitä syntyisi aurinkopaneelin voimin. Ilmalämpöpumppukin kuluttaa sähköä, mutta tuotta hiukan edellisempaan hintaan siitä lämpöä kuin seinillä olevat patterit. Lämpöähän me tarvisemme talvella. Sitäkin voi tuottaa monin tavoin sähkö vain yksi keino siinäkin. Jospa jossakin tätä asiaakin eriteltäisiin.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Se onnistuu auringolla huhtikuusta syyskuuhun. Sen jälkeen ei enää.
Tosin kesällä ei lämpöä niin tarvitse ja talvella sitä ei auringosta saa.

Viime marraskuussa Kuopiossa paistoi aurinko 12 minuuttia. Siis toistan, 12 minuuttia.

Helsingin aurinkokertymä oli marras-tammikuun loppu yhteensä 30 tuntia. Jos me tämä laitettaisiin ajan funktioksi, niin sähköt olisivat menneet poikki marraskuun 2. klo 6:00. Siitä tammikuun loppuun sähkö olisi pitänyt tehdä jollain muulla konstilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Näinhän se voi olla aina välillä. Sääthän vaihtelevat talvellakin ja aurinko paistaa joskus ihan mukavastikin. Mielenkiinnolla odotan tietoja HELENin aurinkopaneelien kertymistä. Niitä voi seurata netissä. On omalla nimelläkin.
Kyllä me tarvitsemme useita eri energiamutoja eri tarkoituksiin ja suurempaan energian säästöäkin, siis sähkön säästämsitäkin. Sähkön käyttö jokaissen ihmisen osalta on merkittävästi kasvanut vaikkapa vaan 10-20 vuoden aikajanalla. Toki on samaan aikaan tullut myös energiatehokkaampia laitteita, joten kasvu olisi ollutkin huimaa, jos vielä vanhat laitteetkin olisivat kaikki käytössä. Osahan varmasti on.

Viljo Häggman

Ehdottomasti kannattaa rakentaa vielä kahdeksaskin ydinvoimala.

- Liikenne siirtyy parissakymmenessä vuodessa lähes 100% sähköautoihin ja sähköjuniin.
- Metsäteollisuus - se Suomen ainoa oma ala - tarvitsee aina paljon energiaa, jalostetaan se puu sitten miten tahansa.
- Uusi "vientiteollisuus" jättiserverit, tarvitsevat sähköä paljon.
- Talvet ovat edelleen kylmiä.
- Väkiluku kasvaa, ja ihmiset vaan haluavat mukavampaa elämää ja korkeampaa elintasoa. Se vaatii ennen kaikkea energiaa.
- Tuulimyllyjen ja aurinkopaneeleiden kanssa leikkimiseen ei ole enää varaa.
- Tuontisähkön hinta nousee.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"ihmiset vaan haluavat mukavampaa elämää ja korkeampaa elintasoa. Se vaatii ennen kaikkea energiaa."

Lausuntosi mukaan onnellisuuden ja tuhlatun energian määrän välillä olisi korrelaatio. Tästä tilastosta voimmekin tarkastella, miten onnellisia suomalaiset ovat milloinkin olleet (taulukko 1):

http://www.stat.fi/tup/suomi90/maaliskuu.html

Havaitaan, että olemme 25-kertaa niin onnellisia kuin 1950-luvulla ja 2.5-kertaa niin onnellisia kuin 80-luvulla. Mahtavatkohan lääketieteen asiantuntijoiden tilastot tukea tätä väitettä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnellisuuden ja energain tuhlaamisen välilstä yhteyttä tuskin on tutkittu tai kyetty kunnolla tutkimaan. Onnellisuutta Keniassa ihmetteli ystävä, joka lensi kaksi vuotta Keniassa. Vaikka ihmiset olivat köyhiä, huomattavat köuhiä, heillä oli vahva itsetunto ja he olivat huolettomamman tuntuisia kuin missään kehittyneissä maissa. Nämä blogit sen paljastavat: http://nairobinysa.blogspot.fi

Toki sieltä paljastuu paljon muutakin liittyen ihmisten kohtaamisiin ja elämään toisessa kulttuurissa.

Yle taas uutisoi kulutuksen kasvusta ja onnellisuudesta. Vaikka kulutus kasvaa, onnellisuus ei. http://yle.fi/uutiset/kulutus_kasvaa_onnellisuus_e...

Jossakin on aina se optimi tilanne, mutta missä ja keille? Joillekin ei riitä mikään, toiset tyytyvät vähempään.

Olemmeko me ydinvoimaa epäröivät sitten niitä, joille riittäisi vähempikin?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Onnellisuustutkimuksesta vielä hiukan. Se on kehittymässä oleva tutkimuksen alue. Joten vahvistuu kyllä käsitys että sen merkitys ja linkittyminen esimerkiksi energian määrään ei ole ollut tukimuksen kohteena.

an “emerging scientific study of happiness”. Researchers break down people's feelings into “affective happiness” (everyday ups and downs) and “evaluative happiness” (a person's overall assessment of his or her life). They have constructed indicators that look at happiness from different vantage points, using questions such as “How happy were you yesterday?” (that is what Britain's ONS asks); “All things considered, how satisfied are you with your life as a whole nowadays?” (from the European Social Survey); and “Taking all things together, would you say you are: very happy, quite happy, not very happy or not at all happy?” (the World Values Survey). The different answers give economists plenty to argue about.

No doubt this emerging science—if it is indeed a science—is improving the understanding of what happiness is.

http://www.economist.com/blogs/feastandfamine/2012...

Viljo Häggman

Nyt Jussi iteroi ihan omiaan.
Minä en ole puhunut mitään onnellisuudesta. Puhuin mukavuudesta ja korkeammasta elintasosta. Se on ihan eri asia kuin onnellisuus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #30

Tietysti voidaan elintasostakin vääntää kättä. Mitä on hyvä yhdelle ei ole toiselle. Moni asia varmasti on nykyisin paremmin kuin ennen. Menneiden kaipuu ei vaivaa, mutta kyllähän niitä hyviä ja huonoja muistojakin on.

http://www.kaleva.fi/juttutupa/talous/onko-koskaan...

pekka numminen

Komentotaloudet, joissa päätökset tekevät "viisaat päättäjät" keskitetysti, ovat kaikki sortuneet tai vaikeuksissa. Kiinassakin rahalle on annettu valtaa, ihmisten oikeuksia on kyllä rajoitettu kovalla kädellä.

Taloudet joissa päätösvaltaa on annettu yksityiselle pääomalle siitä miten ja mitä rakennetaan ja minne, ovat taloudellisesti ylivoimaisia.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-10-14/p...

Älkäämme siis päissämme miettikö onko joku yksityinen sijoitus hyvä vai huono, sillä ulkopuolisten "älykköjen" tai poliittisten "viisaiden" ohjaamana talous menee aina persiilleen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Enpä ihan täysin tuohonkaan usko, vaikka näenkin yksityisen sijoittamisen tarpeelliseksi ja välttämättömäksi, tuntuu että vastuu näin kannetaan paremmin ja huolellisemmin. Tuossa hankkeessa näin ei näytä olevan. Se voi kaatua veronmaksajien kontolle hyvinkin äkkiä ja sitähän tuo kuntien osallistuminen ja yksityisten vetätyminenkin osoittaa. Outokumpukin on valtionyhtiö.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Melkoisen kimurantteja ovat Fennovoiman kumppanin omistuskuviot. Jollakin tavoinhan. The Croatian company that has expressed its interest in investing in the nuclear power project of Fennovoima is the brainchild of Mikhail Zhukov, the vice president of the Russian construction company Inteco.

The trade register of Croatia indicates that Zhukov is the sole founder of Migrit Energija, the subsidiary of which, Migrit Solarna Energija, is set to take a 14 per cent stake in Fennovoima.

Zhukov and the employees of both Inteco and Migrit Solarna Energija declined to comment on their involvement in the Zagreb-registered company on Thursday. Representatives of the company similarly failed to arrive in Helsinki to shed light on their backgrounds and role in the nuclear power project despite earlier promises.

Näin kirjoitettiin yrityksistä aiemmin:
September 2014
Russian controlled Croatian company Titan Real Estate, a subsidiary of Russian company Inteco, has set its eyes on 23 large scale tourism projects in Croatia. Inteco used to be owned by Jelena Baturina, the wife of former Moscow Mayor Yuir Luzkov, who sold it in 2011 to Russian banker and owner of B&N Bank, Mikhail Šiškanovu. Titan Real Estate has expressed interest in investing in 23 out of 100 properties owned by the Croatian State and offered via public tender. Some of the projects are using very large former military installations along the coast of Croatia such as in Split, Zadar, Mali Lošinj and Pula, other projects target large former villas and properties not only along the Adriatic Sea but also in Zagreb. Among the well known projects are the 140 hectar Kupari near Dubrovnik valued at over 100 million Euro and the 430 hectar Brijuni Riviera near Pula. A complete list of the projects can be seen in the article by Jutarnij List below. Titan has already invested in large residential and commercial projects in Croatia during the past 10 years, including the largest solar power plant in Croatia and 2 hydro power plants, while Inteco is a large player in Russia and was also one of the main investors in the Winter Olympic games in Soci.
http://www.jutarnji.hr/oligarsi-zele-23-turisticka...

http://www.topadria.de/page/news

Toimituksen poiminnat