ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Opintotuella kaksi samantasoista tutkintoa

Eduskunta päätti, että enää ei myönnetä opintotukea toista samantasoista tutkintoa opiskeleville.  Siitäpä syntyi adressi, jolla  halutaan vaikuttaa toisen tutkinnon tuen säilymiseksi.

 

 Ei  tukia ole saanut edes ensimmäiseen tutkintoon aikanaan.  Eikö meillä valtio yhden tuen poistamisen jälkeenkin vielä tue riittävässä määrin opiskelua? Minun vastaukseni on kyllä.  Miksi kahta tutkintoa haluava ei suorittaisi sitä toista tutkintoaan omin avuin, jos on kykyä oppia ja motiivia opiskella?  Tähänkö hyvinvointi on johtanut: Mikään ei tunnu riittävän. Mihinkään ei olla tyytyväisiä.

 

Hyvinvointi ja monipuolinen tukiviidakko ovat tulleet sen jälkeen, kun suuret ikäluokat aikanaan  selviytyivät opiskelusta, asunnon hankinnasta ja lastensaamisesta. Olihan toki opiskelija-asuntoja. Joillakin oli pääsy niihinkin ja lapsensa sai kunnalliseen hoitoon helpommin, kun opiskeli. Opintotuki oli kehittymässä vasta silloin, kun suoritin viimeisiä tenttejäni ja tein graduani. Jotenkin tuntuu hyvälle, että ei lainoja kertynyt. Oli oppinut elämään köyhästi. Ei ollut Vuittonin laukkuja, meikkejä ja merkkivaatteita eikä paljon muitakaan houkutuksia. Niihin ei olisi ollut aikaakaan. Äitiyspäiväraha oli olematon. En oppinut odottamaan yhteiskuntaa mukaan ja avukseni. Oli ollut aina selvittävä  omin voimin. Vanhemmatkaan eivät osanneet auttaa siinä mihin suuntaan lähtisi ja miten elämänsä asettaisi. Köyhyyden kokeminen on opettanut. 

 

Yritimme saada kaupungin asuntoa. Sitä ei tullut. Asuimme vanhempieni nurkissa. Virkailija vain totesi, että toiset eivät valmistu koskaan. Oletti minun valmistuvan, kun kerran  opiskelin. Työpaikkoja on ollut opiskellessa useita. Aina on voinut ja halunnutkin tarttua siihen mitä oli tarjolla, pätkätöitä, tuntitöitä. Vakituinen työpaikka tuli päälle kolmikymppisenä. Siitä ei ollut osannut edes unelmoida.  Onhan lamoja mahtunut jo useita elämän varrelle. Hyvä ja huonot ajat vaihtelevat ja vaikuttavat.

 

Mielenkiintoista on nähdä tippuuko elämänsä lopullakin kaiken  sen tuen ulkopuolelle, mitä ikäihmisetkin tänään vielä voivat saada.  Parasta tukea ei kaikille vanhuksillekaan ole kaikkialla Suomessa tarjolla. Sen on elämä jo opettanut, miten sellainenkaan hyvä tulevaisuudess jatkuisi. Mikä silloin avuksi? Oma-apuko silloinkin se viimeinen ja paras apu kuten on aina ollut?

 

Yhteiskunnan tarjottimella on ollut tarjottavaa velalla ja verovaroin, paljonkin monille. Vieläkin on. Kannattaa hyödyntää se mitä on, sillä kohta voi olla toisin. Ajat muuttuvat ja yhteiskunnan rahat vähenevät. Ulkomailla ei voi opiskella ilmaiseksi ja tuettuna.  Kauanko se enää onnistuu täälläkään?  Nyt tarjotaan.

Rauta on kuuma ja opintotukiuudistus on vielä uudessa käsittelyssä.  Ihmetyttää vain jotku perustelut tuen säilyttämiseksi.  Miten toisen tutkinnon tuen puute pidentäisi opintoaikoja? Onko vetoomuksissa jokin valuvika?

http://www.adressit.com/opintotuen_ehtojen_helpottaminen

http://www.talouselama.fi/uutiset/lyhytnakoinen+kannustinloukku+vai+jarkeva+saasto+opintotukiuudistus+kuumentaa+tunteita/a2296541

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olisiko kuitenkin mahdollistettava alan vaihto opintojen alkuvaiheessa, jos ala tuntuu vieraalle? Kuinka paljon kahden alan opiskelijoita on yliopistopuolella ja kuinka paljon ammattikorkean puolella? Ongelman laajuus olisi hyvä selvittää.

Toimituksen poiminnat