ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Keskustakirjasto tulossa

Keskuskirjastohanke hyväksyttiin. Kiitos siitä kuuluu Helsingin kaupunginvaltuustolle. TV-uutisissa Harry Bogomolov sanoi mukavasti : "G-sanaa ei lausuttu". Hyvä niin. Saamme hienon kulttuurirakennuksen keskeiselle paikalle muiden julkisten- ja kulttuurirakennusten yhteyteen. 

Kirjastoja maailmalla kolunneena tunnen, että oikea päätös tehtiin tänään. Kirjasto sai runsaan kannatuksen. Mielenkiintoista seurata miten jatkossa käy Guggenheimin rakentamisen Helsinkiin.   

Yliopiston Kaisa kirjasto on edustava ja hienosti toteutettu. Toivottavasti voimme olla ylpeitä jatkossa myös Arkkitehtitoimisto ALA:n toteutuksesta nimeltä “Käännös”.  http://kilpailu.keskustakirjasto.fi/kilpailun-tulos/

Se on suomalaisten arkkitehtien Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston  suunnittelema. Pääavustajina olivat Aleksi Niemeläinen, Jussi Vuori sekä Erica Österlund. 

Käännös on puurunkoinen ja puujulkisivuinen. Puusta valmistettuja rakennuksia ei Helsingissä juuri ole. Lasia ja suoria linjoja rakennuksissa on enemmän kuin tarpeekis. 

Aikataulun mukaan kirjaston rakentaminen  alkaa  tänä vuonna, siksi ratkaisulla oli kiire.  Sen odotetaan valmistuvan 2018. Rakennuksen kustannusarvio on noin 100 miljoonaa. 

Merkkirakennuksia ja aikakauden merkkipaaluja on hyvä saada lisää, mutta harkiten. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Rakennuksen kustannusarvio on noin 100 miljoonaa"

Rakennus maksaa tosiasiassa siis noin 200-250 miljoonaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kustannusarvio 100 miljoonaa, mutta mistäs sinun kustannustietosii ovat kotoisin vai sisältyykö siihen hankkeen vastustustakin?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mitä olen lukenutkin netissä eri puolilla sivustoja, missä on jaettu omakotitalojen rakentamisen tuskia. Rakennusbudjetit ovat aina ylittyneet arviolta 3-3,5 kertaa suuremmiksi.

Useimmiten tämä ylittyminen johtuu siitä, että katsotaan aina halvimmat hinnat tarjouspyynnöin ja jälkeenpäin havaitaan, ettei se halvin ole kannattava vaihtoehto vaan valitaan sittenkin se hiukan kalliimpi. Tämän lisäksi rakennushankkeen erilaisten projektien alla firmat arvioivat materiaalikustannuksien hinnat alakanttiin ja sitten hinnat nousevatkin kera meriselityksien.

Ei tämän pitäisi yllättää ketään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Julkisten rakennusten kustannuslasku on erilasta kuin omakotitalojen. Totta on että kulut niissä helposti kaksinkertaistuvat, kun ei osata tehdä laskelmia. Budjetit myös hyvin pitävät, jos on taitavat laskijat ja arvioijat. Käsitykseni on, että Kaisakirjasto syntyi jopa arvioitua edullisemmin kuluin.

Täällä on hyvää luettavaa keskustakirjastosta. Asiantuntijoiden laatimaa: http://keskustakirjasto.fi/wp-content/blogs.dir/4/...

Anna-Leena Nieminen

Kirjastojen pitäisi olla yksityisiä kuten ne alunperin olivatkin.

Demokraattiset sosialistit (hyvinvointivaltiojärjestelmä) ovat siis omineet sen itselleen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Yksityisiä ja harvojen saavutettavissa. Kirjastot ovat yksi suomalaisen kultuurin perusrakenteita. Lukeminen on kaikille mahdollista, vaikka ei olisi varaa tai halua ostaa omia kirjoja. Kirjastosta saa lainaksi elektronisia kirjojakin ja musiikkiin on hyvä perehtyä.

Omiin hyllyihin ei edes kaikkea mitä satunnaisesti lukisi tai mihin tutustuisi voi hankkia. Kirjakauppojen myynti kohdistuu uusimpiin teoksiin. Ne häviävät nopeasti myynnistä. Kirjastosta niitä voi yhä sen jälkeen saada lainaksi.

Toimituksen poiminnat