ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Hätähuuto kotihoidosta

Jo jonkin aikaa sitten lenkillä käydyssä keskustelussa nousi esille kotihoito. Silloin kävi ilmi, että siinä on paljon parannettavaa ja nimenomaan kotihoidon työtä tekevien työn ymmärtämisessä on puutteita.

 Halusin tietää paremmin missä tänään mennään. Seurasin kotihoitoa lähes seitsemän vuoden ajan, kun pidimme kotihoidon kera huolta läheisestä. Silloin jo lupasin hoitotyöstä vastaaville kirjoittaa aiheesta. Melko pitkäksi venähti aika ennen  kuin tämä kirjoitus sai alkunsa.

 

 Tilanne noihin päiviin verrattuna tuntuu  olevan vaikeampi. Kotihoitoa johdetaan tilastojen pohjalta. Tilastot vaikuttavat kotihoitoa tekevien työhön. Tilastoa kerätään päivittäisistä asiakaskäynneistä. Tilastoinnista jää ulos osa  töistä,  yhteyksiä eri tahoille, lääkkeiden,  lääkäripalveluiden, ruoan ja muun tarpeellisen tilaamista ja paljon kirjaamsta.  Niitä kotihoidolta myös edellytetään. Kiireen kaupalla niitä sitten tehdään, omista vapaahetkistä ja ruokatauoista tinkien.

 

Netistä löytyy hätähuudosta foorumilta kirjoituksia, jotka paljastavat, että työnjohto ei ole kenttätyötä tekevien tasalla. Työtä johtavilta puuttuu käytännön työstä kokemusta, siksi asiakkaiden luona tapahtuvaa työtä ei ymmärretä. Jokainen käynti on myös omanlaisensa niin kuin ovat asiakkaatkin. Helppoja ja mukavia varmasti löytyy, mutta myös äärimmäisen vaikeita ja hankalia. Ihan niin kuin hoivakotien osastoiltakin.

 

 http://hoitajat.net/foorumi/topic/17019-hätähuuto-kotihoidosta/

 

Jo vuosia sitten aikapaineet näkyivät. Käynnit olivat pikaisia ja sisälsivät postin viemisen sisälle, pikaisen kierroksen asunnossa, vihkoon muutaman lauseen kirjaamisen, asiakkaalle muutaman kysymyksen esittämisen ja roskien kuljettamisen ulos. Kun asiakas muuttui vaativammaksi,  ja lopulta kun tuli vaippa-aika,  väistämättä kului enemmän aikaa asiakkaan luona. Joskus piti myös korjata oksennuksen ja muiden eritteiden jälkiä.  Kotihoito olisi  jo silloin tehnyt ruokatilaukset, mutta hoidimme ne kotihoidon puolesta netin kautta. Helpotimme näin kotihoidon työtä.

 

Jo silloin tutui, että kotihoidossa toimivat olivat ahtaalla. Nyt hoidettavia on huomattavasti enemmän ja on myös yhä enemmän todella vaikeita tapauksia, sillä muuta hoitoa on supistettua ja yhä supistetaan. Miksi vielä vähennetään hoitajien määrää? Osa asiakkaista vaatisi myös ympärivuorokautista hoitoa, mutta miten se onnistuu kotihoidon toimesta?  Perinteinen kotihoito on päivähoitoa.

 

Onko kotihoidon johto tilanteen tasalla? Tilastoihin vetoaminen ei riitä, ne antavat kerta kaikkiaan liian suppean  kuvan todellisuudesta. Kyse on ihmisistä, niin hoitajina kuin asiakkainakin. Kumpikin osapuoli on huononevan tilanteen orjia.  Saako  hoidettava yöhoitoa, jos siihen on tarvetta?

 

Kuulinpa myös merkillisen asian. Hoitaja oli kuvannut vanhuksen takapuolessa olevia peräpukamia. Kuva toimitettiin ylemmälle taholle, jotta kuvaa voitaisiin näyttää lääkärille. Mikäli näin toimitaan on kyse jostakin hyvin käsittämättömästä ja epäinhimillisestä keinosta huolehtia asiakkaan terveydestä. Asiakasta olisi vietävät saamaan hoitoa, mutta aina ei niin tapahtunut aikanaankaan. Useamman kerran kävi niin, että virtsatieinfektiot pitkittyivät.  Lopulta niitä oli hoidettava sairaalassa. Hoitamaton VTI sekoittaa  pään. Muutoin melko selkeäkin vanhus alkaa nähdä näkyjä ja saada kummallisia aistimuksia.

 

Hoitajilla ei lie kylliksi aikaa asiakkaiden terveydentilan seurantaankaan? Motivaatio työhön voi eri ikäisillä kotihoitotyötä tekevillä olla myös erilainen.  Merkille pantavaa oli aikanaan myös kotikäynneille tulevien vaihtuminen eikä siitäkään ole taidettu päästä. Näin suhde asiakkaaseen jää olemattomaksi ja vaikuttaa myös ikävällä tavalla hoidettavaan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Kuuba on maa, josta puhutaan paljon pahaa (joskus on aihettakin), mutta se on ainut maa, jossa olen nähnyt lääkärit kotikäynnillä vanhusten luona!!! Miksei Suomessa se onnistuisi? Nykyisin moni asuu kotona ja pitää ajaa terveyskeskukseen ja/tai sairaalaan takseilla tai ambulassikyydillä. Sekin maksaa. Luontokin säästyisi kun vain lääkäri ajaisi paikasta toiseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näin oli lapsuudessani Suomessa. Lääkäri tuli kotiin. Muistan monta käyntiä, kun sairastin rokkoja. Korvatulehduksia sitten hoidettiinkin jo yksityisellä lääkärillä. Muutoksia on siis ajan myötä tapahtunut. Huonompaan suuntaa monessa asiassa ollaan myös menty.

Kuubassa on paljon enemmän lääkäreitä potilasta kohden kuin Suomessa. Silti kannatan lämpimästi ajatusta lääkäreiden kotikäynneistä. Olenhan saanut melko hiljattain kotiini niin sanottuna kotisairaalapalveluita, antibioottia suoraan suoneen. Oli mahtavan hieno hoito ja hoitajat tulivat kotiin kello 12 yöllökin, kun lääkkeen antoaika oli sellainen. Niinpä hyvät hoidot ja lääkärikäynnit aika ajoin olisivat tarpeen vanhuksillekin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Eikö ole tehty ihan poliittisia päätöksiä missä kuntia velvoitetaan ihmisten kotihoitoon.
On kerrottu,miten kotona asuminen on etenkin vanhukselle sitä laadukkainta elämää.

Kyllähän se oli ennenvanhaan kotihoidossakin hyvä. Hoitajat kävivät ajan kanssa hoitamassa, siivoamassa, valmistamassa ruokaa, varmistamassa vointia ja pärjäämistä.
Hoitamassa kokonaisvaltaisesti.

Oli kunnallisia päiväsairaaloita, joihin kotihoitovanhus pääsi viikottain muiden iäkkäiden pariin ja sai siellä erillaisia virikkeitä.
Oli saunapäiviä jolloin hän pääsi saunomaan, invataksilla kyyditettiin.
Kodinhoitajan kanssa käytiin asioilla.

Kuulostaa siltä, että tänäpäivänä kotihoito on säilytyspaikka jossa pystytään heikko ihminen "säilyttämään" mahdollisimman pienin kustannuksin.
Tämä kertoo paljon meidän arvomailmastamme.

Tunnen myötätuntoa kotihoidossa palveleville hoitajille.
Tuntuu varmasti turhauttavalta tehdä työnsä huonosti ja hosuen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ellen, olet aivan oikeassa. 1980-luvulla oli vielä kovin paljon paremmin. Isäni, joka oli melkoisen hyväkuntoinen vielä 1980-luvun alkupuolella sai siivouspalveluita ja muuta apua ihan pyytämättä. Olin ihmeissäni. Sitten vähitellen apu väheni ja väheni. Sekin on kummallista. Toki sotaveteraani pääsi välillä kuntoutukseen sekä Runnille että muualle. Sekin oli erittäin tervetullutta.

Muutos on tapahtunut. Toki vanhemmat kodinhoitotehtävissä olevat haluavat ainakin tehdä työnsä laadukkaasti ja sehän stressaa, jos näin ei voi toimia, vaan pitää toimia vastoin omia periaatteita.

Tuo ilmaus säilytyspaikka, on varmasti useasti hyvin totta.

Toimituksen poiminnat