Byrokratiaa ruoan tuottamisessa ja myynnissä pienyrityksissä

Miksi pienyrittämisessä on esteitä?  Byrokraateiltakin odotetaan järkiperäistä toimintaa.  Onkohan pian niin, että maailmallakin mainetta saavuttanut ravintolapäiväkin muuttuu vielä vaaralliseksi? Eroavatko merkittävästi terveellisyyden osalta ravintolapäivän tarjoilut ja muunlaisen pienen yrityksen ruoantuotantotoimet? Onkin liikkeellä epävirallinen ”yleinen tieto” siitä, että byrokraattien kiellot ovat tulkinnanvaraisia. Joissakin tapauksissa lähiruoka ja pientuotanto päätyy ravintolankin lautasille.

Kananmunien myynti kotoa on muuttunut. Ihmettelin torin kananmuniin ilmestyneitä leimoja. Niitä ei tainnut vielä pääsiäisen aikaan olla. Ilmestyivät myöhemmin ja tietysti hinta nousi. Olihan munien leimaamisessa lisätyötä.

Kananmunasta tulee vaarallinen, jos sen ja asiakkaan välillä on kauppias. Jotkut pikkuputiikit koettavat kiertää tätä vuokraamalla kananpitäjille ”toripaikkoja” myymälöistään, mutta nämäkin salajuonet lie pikkuhiljaa saatu karsittua minimiin.

Vaikeutetaanko todellakin  kotikanaloinen pitoa? Ostan ja syön mieluiten luomua.

Luinpa sitten kommentin edellä mainittua aihetta käsittelevään toiseen kirjoitukseen liittyen. Siinä perusteltiin näin: Elintarvikkeisiin kohdistuvat säädökset ovat olemassa suojelemaan kuluttajia ja varmistamaan sen, että syömämme ruoka ei ole meille vaarallista. Varmasti tämän kotikanalan munat ovat ihan priimaa, mutta jos sitä ei pysty mitenkään todistamaan, niin eivät viranomaiset voi tehdä poikkeuksia.

Hiljakkoin tyrninviljelijä kirjoitti lopettaneensa viljelyn, kun asianmukaisesti mehustamossa jalostetun mehun myynti olisi vaatinut elintarvikehuoneiston ja -ajoneuvon hankkimisen. Toimintaa olisi tarvittu rekisteröidyt elintarviketilat.

Pirkkalalaiskahvilan tapaus on klassikko: pullaa ei saanut myydä samassa tilassa käsittelemättömän tilamaidon kanssa. Vaaditut toimenpiteet, jotta homma voisi jatkua, ovat useimmiten kalliita ja volyymien vuoksi tuntuvat pientuottajasta  turhille toteuttaa.

Toimittaja Jaana Hiltusen kirjoittama aprillipila, tuli tätä blogia tehdessä  tutuksi. Sitä on jaettu ahkerasti  Facebookissakin. Sen mukaan  ministeriö kieltää perunan omatarveviljelyn.  Olen vuosikausia kasvattanut omat perunat talveksi. Tuon jutun mukaan  kotikasvatuskielto koskisi kotitalouksia. Toivottavasti kohtuuttoman ankarien päätösten kohtalo on samanlainen kuin tuon aprillipilan, ei edes totta toinen puoli. Savon sanomat onnistui jutulla saamaan melkoisen määrän lukijoita, kaikkien aikojen huippua siis.

Miksi  esimerkiksi Italiassa kaikki pientuotanto ja jatkojalostus maatiloilla onnistuu, mutta ei samalla tavoin täällä. Olemmehan EU:ssa ja samojen direktiivien alaisuudessa?

Onneksi on myös yrittäjyyden tukijoita kuten Duunidekkari, joka  on yrittämiseen ja itsensä työllistämiseen valmentava seinätön työpaja. Yksi sen tuella aloittaneista oli Kakkukeisarinna.

Ehkä yrittämisen tukijat kuten tuo Duunidekkari, ottavat neuvonnassa huomioon myös  byrokraattien toimet ja päätökset, jotta pettymyksiä ei tule.

ILgron11
Helsinki

Kirjoitan silloin, kun on aihetta kirjoittamiseen. Kirjoitan pöytälaatikkoon, kun ei ole aihetta julkaista. Kun en kirjoita, kuvaan ja luen. Jotain aina etsin. Johonkin tartun, jotain ihmettelen, johonkin halua perehtyä. Paljon enemmän haluaisin tietää, tuntea ja kokea.
Vuosia sitten syntyi tieteellisiä ja muita artikkeleita.
Kirja tekeillä kenties lopun elämää, muutama pöytälaatikossa.
eläkkeellä (vanhempi asiantuntija)
3 lasta ja 6 lastenlasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu