ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Suomalaiset innovaatiot

Kossua en nauti, mutta suomalaisen valtionyhtiö Altia Oyjn kohtalo hirvittää. Sen myynti on lyhytnäköistä toimintaa. Alkoholihaitat eivät sen myynnillä mihinkään katoa. Millä haitat hoidetaan?

Kävin läpi vaatevarastojani. Konkretisoitui, että Marimekko on vaikuttanut  pukeutumiseeni. Oma kuvagalleria vuosikymmenten takaa kertoo vielä enenmän. Ovat olleet kestäviä tuotteita.  Nokian puhelimet on samankaltainen tuote. Eri aikojen puhelinversiot ovat tallessa. Niin on käytössä  moni muukin kotimainen nimekäs tuote.

Suomalaiset   tuotteet ovat merkinneet työpaikkoja suomalaisille ja merkitsevät yhä, mutta miten  suomalaisia  tuotteet enää ovat? On tätä päivää ja  tuntuu hyväksyttävälle, että tuotteesta osa valmistetaan kehittyvissä maissa noudattaen eettisiä ja kestäviä periaatteita. Tärkeää on myös, että  työntekijöistä huolehditaan asianmukaisesti ja  työstä maksetaan  elämiseen riittävä palkka.

Kaverini pahoittelivat Lontoossa Nokian kohtaloa. He olivat siitä hyvin perillä. Englantilainen ystäväni oli ostanut viimeisimmän Lumia-älypuhelimen. Hän  kamppaili Lumiansa kanssa, kun tapasimme.  Hän valitti, että ohjeita ei ollut puhelimen käyttöä varten. Hän oli jo kerran vienyt puhelimen Sheffieldissä liikkeeseen. Myyjä oli kysynyt haluaako vaihtaa toiseen merkkiin. Ei vaihtanut. Oli aiemminkin käyttänyt Nokian puhelimia. Entiset olivat olleet toimivia. Miksi tämän Lumian  käytettävyyteen ei ollut jaksettu panostaa? Näin menee helposti maine ja menetetään asiakkaat. Asiakkaat lopulta  ratkaisevat mitä tuotteita käyttävät.   Jokainen ostopäätös sisältää paljon muutakin kuin tuotteen hinnan vaikutuksen.  

Lakkasin  käyttämästä Nokian puhelimia, kun kuulin, että Nokia lakkasi maksamasta veroja Suomeen. Teen sen jokaisen tuotteen osalta, jonka osalta jonkinasteinen maanpetturuus käy ilmi. Verot on  yksi tärkeä tekijä päätöspelissä. Suomalaisten työpaikat on toinen. Kotimaisuus merkitsee töitä Suomessa ja näin pidetään  yhteiskunta pyörimässä ja verotuskin inhimillisenä. Sitä se ei ole niille, jotka tätä yhteiskuntaa pyörittävät.

Vein kaverilleni kevään uutuuden, Marimekon tyynynpäällisen lahjaksi, sillä uskon yhä tähän brändiin. Iloiset värit tuotteessa ilahduttivat, ja tuote löysi saman tien oman paikkansa ystäväni kodissa.

Suomessa vanhalla ja nimeä saaneella brändillä ei nähdä rahallista arvoa tai nähdään vain myytynä. Ei tänä hävityksen aikana tunnu sitä löytyvän. Modernia ajatteluako? Vain myynnistä tulevan rahan kohtako ratkaisee?  Se taitaa lämmittää hetken niin kuin housuun laskeminen pakkasella.

Suomalaisista innovaatioista puhutaan paljon, mutta niitä ei synny liukuhihnalta ja kestää kauan ennen kuin tuotteet saavat jalansijaa ja ne saavuttavat koti- ja  ulkomaiset asiakkaat. Mitä Altiasta saatavilla rahoilla aiotaan saada aikaan? Uusi brändikö? Riittävätkö rahat siihen?

Ennustajaeukon varmuudella tiedän, että hyvin ei Altian myynnissä ei käy. Viinan ainekset kasvatetaan kohta ulkomailla ja tehtaatkin siirtyvät sinne jonnekin, työpaikat menevät vai juojat jäävät tänne.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Itse mietin tätä Altiaa myös verojen sekä työpaikkojen kannalta, mutta olen tullut hieman toiseen lopputulokseen. Olen lopettamisen kannalla. Jos valtion yritys ei toimi, niin sen myyminen ei auta, se pitää lopettaa kokonaan - varsinkin kun kyseessä ei ole kansalle välttämätön toiminta, kuten vaikkapa juomaveden tuotanto. Silloin luodaan markkinoille tyhjiö, jota voidaan alkaa täyttämään uusilla yrityksillä. Saadaan rahaa kiertoon ensin lainojen ja sen jälkeen palkkojen sekä toivottavasti muiden verotulojen kautta.

Olen puheenvuorossa kyllä ollut myymisen kannalla, mutta vain kysymyksen asettelun takia; myydäkkö vai eikö myydä. Ajattelin, että myymisen jälkeen se menee konkurssiin, koska kotimainen uskottavuus menee, ja sitä kautta markkinat. Saisimme voittoa sekä lopulta sen markkinatyhjiön.

Menettäisimmekö muutaman kotimaisen brändin tätä kautta? Ehkä, mutta saisimme tilalle uusia, ehkä jopa innovatiivisempia yrityksiä jotka tähtäävät maailmanvalloitukseen uusin eväin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eihän niitä yrityksiä saada. Sehän on juuri se totuus. Kyse on pitkästä prosessista ja tuotekehityksestä, joka vie mahdollisesti vuosikymmeniä. Liian simppeli innovaatioiden ajattelu johtaa helppooan vanhan tuhoamiseen.
Myös kaupankäynnin osaaminen voi viedä tuhon tielle. Sellaiset hasardit kaupathan suomalaisilta onnistuva.

Toki Altian tuottet voidaan vaihtaa aina kansan tahdon mukaan ihan mihin muuhun tahansa. Onhan kossullakin muita suomalaisia kavereita Tapiot ja muut.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ei niitä uusia yrityksiä markkinoille saadakaan, kun pönkitetään vanhoja julkisella rahalla. Mikäli Altia ei toimi, niin tilanne ei muuksi varmasti muutu johtajia muuttamalla.

Pelkästään innovaatioidenkaan perään ei kannata haikailla, niitä tulee jos tulee - mutta työpaikkoja saadaan tukemalla uutta yrittämistä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Nimenomaan yrittämistä on tuettava. Pienet ja keskisuuret yritykset kunniaan. Yrittäjillekin arvo. Heidän unohdetaan. Julkisella rahalla ei yrityksiä ole hyvä pitää pinnalla, vaikka tuo tekstini saattaa sille vaikuttaakin. Jos ja kun ja sille näyttääkin, että valtion yrityksellä ihan oikeasti menee huonosti, niin pitääkö ehdoin tahdoin pitää pinnalla? Ei siihenkään ole varaa.

Juomatottumuksetkin muuttuvat. Väkeviä juova sukupolvi katoaa ja muunlaiset juomat taitavat saavuttaa yhä enemmän alaa.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #8

Nimenomaan tuollaista muutosta toivon altian tilalle. Uusia yrityksiä laajentamaan käsitystämme juomakulttuurista - humalahakuisesta kossun lipittämisestä vaikkapa viinien ja viskien naustiskeluun. En vain kykene näkemään altiaa tällaisen muutoksen toteuttajana.

Toivomani muutos kyllä vaatisi vielä alkon monopoliaseman purkamisen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Omenaakin täällä kasvatetaan ja suurin piirtein joka toinen vuosi tulee valtava sato, josta osa jää maahan pilaantumaan. Siideriä, mutta myös calvadosia saisi. Toki ei tuota tuotenimeä voisi käyttää. Miten hyödynnettäisiin sato paremmin? Tänä vuonnakin tulee omenaa ellei nyt kylmä vie osaa sadosta.

Suomalaiset ovat aina olleet kekseliäitä, mutta eivät uskoneet omiin keksijöihinsä. Patenttejakin lie syntynyt erilaisista keksinnöistä, joita sitten ei lie hyödynnetty. Siellä voisi olla innovaatioiden siemeniä, jos vaan joku lähtisi tutkimaan. En tiedä onko sellaista tehty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuottavien valtionyhtiöiden hävittäminen on ollut Kokoomuksen ideologinen valinta jota muut hallituksessa ovat myötäilleet. Sonera, Kemira, Outokumpu, Fortum, Rautaruukki, Neste, Finnair, Destia ja monet muut aiemin valtion kokonaan yhtiöt olivat tuottavia kunnes johtopaikoille istutettiin Kokoomuksen ideologian omaavia johtajia jotka tekivät hölmöjä kauppoja ja saivat aiemmin toimineet firmat myyntikuntoon. Nyt sama tapahtuu valtion metsissa, Metsähallitus yhtiöitetään ja saadaan nopeasti näyttämään huonoa tulosta ja myydään mahdollisiman kauaksi Suomesta kuten muutkin valtionyhtiöt. Pohjavedet kai tulevat seuraavana. Kohtapuoliin Suomi on liittovaltiokunnossa ja ylikansalliset suuryhtiöt tulevat määräämään kaikesta Suomessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kehitys mitä kuvaat ei hyvältä vaikuta.

Minua jurppii erityisesti Kemiran arvokkaan fosfaattilannoite tuotannon ja kaivoksen menetys aikanaan norjalaiselle Yara International ASA:lle ja yhtiön nimeksi tuli silloin Yara Suomi Oy.

Fosfaatista tulee vielä puute maailmalla.

Valtion tukemana maatalous on pystynyt hankkimaan kallistuvia lannoitteita.

Valtio on varma rahoittaja monenlaisissa välttämättömissä tuotteissa ja palvluissa ja niitä ulkomaiset yritykset nyt kahmivat täältä.

Keskeisen infran myynti ulkomaille, erilaisille sijoittajille jne on kaikkein typerintä mitä tiedän.

Jäljellä on todellakin pohjavedet. Ehkä ne sotketaan ennen kuin myydään.

Missä on järki näissä toimissa? Minkälaiset joukot tarvitaan puolustamaan keskeisimpiä palveluita ja tuotteita, joita ilman ei täällä tulla toimeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Valtio tukee ulkomaisia kaivosyhtiöitä kuten myös terveys ja vanhustenhoitoa myyviä ylikansallisia yhtiöitä jotka eivät veroja Suomeen maksa koska verosuunnittelu on hallituksen siunaama veronkiertotapa. Lopputuloksen hallituksen typerästä talouspolitiikasta näkee Suomen velkaantumisena ja työttömyyden lisääntymisenä. Täytyy olla harvinaisen saamattomia johtajia jotka eivät viinatehdasta ja Postipankkia pystyneet pitämään kannattavina, tai sitten kyse on siitä uusliberaalista ideologiasta josta mainitsin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tulihan Nokiastakin palava lautta. NÄin se saatiin myyntikuntoon ja kyllin edulliseksi Microsoftille hankkia.

Voi sinisiä silmiämme. Siinähän se. Helppo huijata.

Ovatko ulkomaiset pääomasijoittajat parempia osaajia, että saavat yritykset taas kannattaviksi vai onko suomalaisten aikaansaama alasajo temppu, josta on helppo nostaa yritys taas kannattavaksi?

Jossakin se jallu luuraa, mutta missä?

Tuli kyllä mieleen, että menneet ovat menneitä, mutta miten vältetään tulevia virheitä? Siihenhän nyt tarvittaisiin viisautta. Onko se kadoksissa vai onko rahantekoon jokin paniikki päällä? Toki hallitus on luvannut irrottaa isot summat yhtiöiden myynnistä, joten siinä yksi tekijä. Löytyykö muita?

Toimituksen poiminnat