ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Ehdotus kansanedustajien kulukorvausten sitomisesta bkt:hen

Eero Lehti ehdottaa Iltalehdessä kulukorvausten kytkemistä bruttokansantuotteeseen(bkt). Vain jos bkt nousee kolme prosenttia vuoden aikana helmikuusta helmikuuhun, kansanedustajalle myönnettäisiin täysi kulukorvaus. Kulukorvaus on 1000-1800 euroa kuukaudessa. Jos bkt jää vain  1, 5 prosenttiin niin kulukorvausta maksettaisiin vain puolet korvaussummasta.

Ehdotus vaikuttaa oikeasuuntaiselle, mutta haarukka on melko iso. Voisiko siihen tehdä joustoa ja vielä enemmän riippuvuutta bkt:n kehitykseen.

Kaikkihan me tiedämme, että kansanedustajat elävät omassa suojatussa ja varmassa edustuspaikassaan  jokaisen kautensa. Juuri mikään ei ole heiluttanut heidän etujaan, eikä pakottanut lisäämään kriisitietoisuutta. Heillähän on mittaamaton määrä kaikenlaisia etuja muihin työntekijöihin nähden. Pari kautta eduskunnassa takaa taloudellisesti hyvän loppuelämän.

Kansanedustajien tietoisuutta talouskehityksestä olisi syytä selvittää. Siitä olisi hyvä jatkaa kehittämistä. Kuinka hyvin kansanedustajat edes ovat perillä siitä, miten työpaikkoja on vähennetty ja paljonko työttömyyttä on sitä kautta saatu aikaan? Miten kansanedustajat henkilökohtaisesti suhtautuvat yritysjohtoon, joka pistää kansalaisia kilometritehtaalle. Olisiko muita ratkaisuja tarjolla?  Olisiko eduskunnassa kulukorvausten sitomisesta bkt:hen lääkkeeksi  kansakunnan tilan parantamiseen ja velanoton vähentämiseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Ihan hyvän suuntainen ehdotus.

Miksi kansanedustajien pitää saada jotain sellaista mitä ei tarvitse osoittaa todeksi, kuten todellisia kuluja?

Kulut maksetaan muuallakin kuitteja vastaan. Näin pitäisi olla myös kansanedustajilla. Eli kuukausittainen kulukatto ja sen sisällä maksetaan toteutuneista kuluista kuitteja vastaan.

Nyt monet vetävät esim. asumisestaan suoraan liiveihinsä postilaatikko-osoitteilla. Ei omistusta, ei edes vuokrasopimusta vaalipiirissään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vain eduskunnassa taitaa olla enää mahdollista toimia niin kuin sanoit. Lakeja laativat, mutta sääntöjä itselle ei ole vai onko joitakin, joista emme tiedä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nythän BKT nousi kun otettiin käyttöön uudet laskentaperusteet.
Se sitten uutisoitiin: Suomen kansantalous parani!
Mielestäni kulukorvasten perusteena pitäisi olla reaaliset ja kohtuulliset kulut.
Nyt budjeettiraamien puinnissa on ehdotettu, että työmatkakorvakset leikattaisiin. Ympäristöystävällisyyteen vedoten.
Vähän aikaa sitten laajennettiin työssäkäyntialuetta jolla työtön pitää vastaanottaa tarjottua työtä. Tampereelta voidaan määrätä hakemaan esim. Hämeenlinnasta töitä. Aika ristiriitaista sitten leikata työmatkakustannusten veronvähennysoikeutta. Mitä pienestä palkasta jää käteen?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nostit esille mielenkiintoisen asian. Nimittäin mieleeni tuli kysymys voisiko bkt:stä tulla kikkailuväline, jos sitä käytettäisiin hyväksi kansanedustajille maksettavaa verotonta kulukorvausta laskettaessa?

Kuinka suuri menoerä ovat matkakulut suhteessa esimerkiksi siihen, että Venäjäprojekteihin annetaan rahaa satoja tuhansia tai yritystukiin käytetään rahaa, vaikka tarvetta tukiin ei edes olisi? Eikö työntekijöiden tukeminen olisi tärkeämpää? Etsitäänkö rahojensäästö ratkaisuja vääriltä suunnilta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tulosvastuun kannalta esitys on hiukan ongelmallinen, sillä opposition edustajat mieltävät mahdollisuutensa vaikuttaa talouskehitykseen pienemmiksi kuin hallituksen kansanedustajat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo on varmasti totta, joten voi olla sittenkin vaikea vaikuttaa bkt:n avulla. Hyvä saada näitä näkökulmia. Alkaa avautua aihe toisella tavalla.

Kysehän on myös opposition kansanedustajien rahoista, ehkä voitaisiinkin löytää yhteiset nuotit siihen miten toimitaan nykyistä paremmin yhdessä.

Toimituksen poiminnat