ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Sähköverkon myynti

Tämän aamuinen uutinen kertoo, että Fortum myy Suomen sähkönsiirtoliiketoimintansa Suomi Power Networks Oy:lle, jonka osakkaita ovat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja LähiTapiola Eläkeyhtiö (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %).

Sähköverkkojen käyttäjänä minulla on tarves  tietää minkälaiset omistajat verkoilla tulevaisuudessa on? Mitä ne asiakkaille tekevät ja miten ne asiakkaitaan kohtelevat jatkossa? Sähköverkko on oleellinen osa infrastruktuuria. Maksamme joka kuukausi yhtäläisesti kuluttamastamme sähköstä kuin sähköverkon käytöstäkin. Sähkön hintojen korotus on merkinnyt myös korotuksia verkkokuluihin. Miten on jatkossa? Kumpi päihittää kumman hinnankorotuksissa?

Netti kertoo First State Investments -  tulevastsa sähköverkkomme  osakkaasta:  First State Investments on Colonial First State Global Asset Managementin (CFSGAM) kansainvälinen haara, joka on osa Commonwealth Bank of Australian erikoistunutta varainhoitoliiketoimintaa.  Tämä sama yhtiö on omistanut 18.11.2012 alkaen  myös Digitan = langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori, joka hallinnoi maanpäällisiä radio-, tv- ja mobiili-tv-verkkoja lähetysasemineen ja mastoineen. Digitan asiakkaita ovat tv- ja radioyhtiöt sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattorit.

Borealis Infrastructure on infrastruktuurien sijoittamisen kokenut maailmajohtaja.

Australialaiset ja Kanadalaiset sijoitusyhtiöt tulevat näin yhä väkevämmin tänne.

Tänne on toivottu ulkomaisia sijoittajia, mutta onko siinä yhteydessä millään tavoin otettu kantaa siihen minkälaista sijoitustoiminnan tulisi  tai olisi hyvä olla?  Mikä on suomalaisten kannalta hyvää sijoitustoimintaa? Mitä infrastruktuurimme siirtyminen yhä suuremmassa määrin ulkomaisille  sijoitusyhtiöille merkitsee meille, jotka olemme käyttäjinä siihen sidottuja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Entä verkon ylläpito, maakaapelointi, myrskytuhojen hoito jne.. Miksei Fortum jäänyt osa-osakkaaksi verkkoyhtiöön ? Pitääkö kauppa hyväksyä viranomaistahoilla ennen allekirjoitusta ?

Käyttäjän remppamies kuva
Olavi Ruohomaa

Suomessa on luvattoman huono tv-kuvan laatu johtuen Digitan hinnoittelusta. Sähköverkon osalta on odotettavissa samaa. Korkea hinta ja huono laatu.

Sähköverkkojen teknisessä kehityksessä tullaan näkemään samanlainen loikka kuin nähtiin siirryttäessä puhelinverkosta internetiin. Mediatalot eivät ymmärtäneet muutoksen merkitystä ja menettivät tulojaan. Sähköyhtiöt yrittävät välttää saman kohtalon. Sekä sähkön tuotanto että siirto yritetään pitää suurilla yrityksillä. näin he voivat rahastaa asiakkaita ilman kilpailua. Ulkomaista omistajaa ei kiinnosta saammeko sähköä, vaan että laskutus pelaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Perustelisitko tuon Digitan ja TV-kuvan huonouden yhteyden vielä. En ihan ymmärrä miten hinta vaikuttaa tv-kuvaan. Jospa laite jolla katsotaan on huono? Toki meillä kuva usein pilkkoutuu tai pirstaloituu. En tiedä onko siirron syy vai kasvustot välissä vai onko jokin Digitan aiheuttama häiriö sittenkin?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Fortum keräsi sähkönsiirto verkolla rahaa mutta ei sijoittanut juuri mitään linjojen parantamiseen esim. kaapelointiin. Kuluttajien kannalta ei ole hyväksyttävää tämä bisnes. Alkujaan sähköverkostot on lähes talkootyönä suomalaiset tehneet ja maanomistajat antaneet linjoille maapohjan yleishyödyllisyys periaatteen mukaan. Nyt jäämme ulkomaisten firmojen mielivallan alle, -maksamme kaapeloinnit ym.kulut mitä siirtoverkon omistaja määrää. Kauppaa ei saa päästää ulos maasta, sähkölinjat maassamme ovat vanhempaimme talkootyötä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nyt ollaa melko oudossa tilanteessa. Suostuvatko ruotsalaiset moiseen. Onko siellä toisenlainen näkökulma näihin asioihin? Fortumin sanottiin lähteävän kaupoille myös Ruotsissa ja Venäjällä. Tuskin venäläiset hyväksyvät Kanadalaisia tai Australialaisia sijoittajia?
Tämän asian kaikki puolet ja näkökulmat olisi syytä myllätä.

Toimituksen poiminnat