ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Thaipoimijat ruotsalaismetsissä kauhuesimerkki

Emme ole yksin marjanpoimijakysymyksissä. Miten reagoidaan Ruotsissa. Tämän päivän uutisotsikko:  Svensk blåbärsskog skräckexempel i Thailand = Ruotsalainen mustikkametsä  kauhuesimerkki Thaimaassa. Ruotsalaisetkin osaavat käyttää thaimaalaisia hyväksi. Kumpi sen osaa paremmin Suomi vai Ruotsi vai yhdistetäänkö voimat?  Emmekö jatkossa saakaan enää tänne  poimijoita Thaimaasta? Olisiko omille sittenkin maksettava kunnolla poiminnasta? Saisimmeko maksamalla enemmän suomalaiset poimijat metsiin myytäviä marjoja keräämään?

http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/149976-byrokraatti-taisi-herata

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Vaikkei mitään laitonta tapahtuisikaan, on ollut jo usean vuoden selvillä, että systeemi on kammottava kummassakin maassa ja vaatii perusteellista korjaamista.

Suomessa riittää välinpitämättömyyttä, ja leimataan koko touhu vasemmiston pöhinäksi ja pinnojen keräilyksi - näin ovat ilmoittaneet monet kriitikot ja mm. Ulla Appelsin, joka ei ole varmaankaan käynyt yhdelläkään poimintaleirillä.

Vaikka kaikki olisikin laillista, tulee markkinoille jo liikaa toiveikkaita marjayrityksiä kun hommaa voi kannatella tuontipoimijoiden avulla ja närkästytään syvästi jos toimintaa kritisoidaan.

Maine on kiirimässä, eikä se ole hyvä maine lainkaan.

Thaipoimijoita suomalaiset tuntuvat pitävän tyhminä maalaistollukoina, joiden pitäisi olla ylenpalttisen kiitollisia koko vyyhdestä, vaikka se ei toimi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Marjaorjamarkkinoita voi jo verrata pikavippibisneksiin, koska kyse on taloudellisesta hyväksikäytöstä - jossain lehtiartikkelilssa todettiin myös, että Thaimaan suurlähetystön henkilökuntakin kohteli "lakkoilevia" thaimaalaisia alentuvasti selvitellessään heidän asiaansa.

Käyttäjän Urho2Kakkonen kuva
rauno varis

Pikavippifirma ei tosin maalaa ruusuista kuvaa vippaajalle, "sinä tienaat tällä".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuuden uutisissa kerrottiin, että marjanpoimintaan on tulossa uudet säännöt. Hyvä niin, ehkä päästään joitakin askeleita eteenpäin ja poimijoidenkin kannalta nykyistä parempaan tulokseen.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ne kuluttajat,jotka etsivät halpoja marjoja kauppojen pakkasaltaista, ovat myös syyllisiä.

Mun omatunto on kunnossa: Poimin itse marjat (ja sienet).Enkä yksin. Meitä on nimittäin vielä tässä maassa olemassa:)

http://ryyti.blogspot.fi/search/label/marjat

Marjojen ja sienten poiminta on meditatiivinen kokemus;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täsmälleen noin. Olen itsekin omatarvepoimija + lasten perheet. Jos oikein ymmärsin 19% poiminnasta vain suomalaisten osuus. Muun poimivat vieraspoimijat kaupallisiin tarkoituksiin. Tässä on mahdollisuuksia jokaiselle parantaa osuuttamme ja lisätä ihka omaa hyvinvointia. Voisiko muu urheilumuoto olla sen parempaa, monipuolisempaa? Hyvinvointiahan saa metsästä, siellä on rauhaa ja siellä on hyvä ilma hegittää.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Halpoja mustikoita ja puolukoita kaupoista ostavat on syyllisiä tilanteeseen. Heidän mielikseenhän riistojärjestelmä on luotu.

Kaikki muut paitsi halpoja marjoja ostavat on jo syyllistetty. Miksi?

Pitäisi kehittää "reilun kaupan mustikat ja puolukat". Sitten näkisi paljonko suomalainen on halukas ostamaan kalliimpia marjoja.

jk. Suppilovahverokausi on parhaimmillaan juuri nyt. Puolukkaakin löytyy vielä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Karpalokausi vasta aluillaan. Odotan pääseväni suolle. En tiedä ollenkaan minkälainen sato tulossa. Hyviä ovat ja tervellisiä nekin. Todella hyvä idea tuo reilun kaupan marjat - kotimaisuusaste ?
Torilta on hyvä ostaa, jos marjoja haluaa ostaa. Pakasteessa on ulkomaista marjaa myynnissä.
Torilla toimii reilukauppa ainakin melkein ellei ole sitten virolaista marjaa tai sientä?

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #6

Oon kait vähän hidasjärkinen. Jos torilla myydään halpoja marjoja (mistä ne ovat peräisin?) ja kalliita marjoja (sama kyssäri), ihmiset ostavat niitä halpoja, riippumatta siitä kuka ne on poiminna.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Jos torihintoja olet tarkkaillut niin eivät ne paljoa toisistaan poikkea saman tuotteen kohdalla. Ei siinä nopeaa tai hidasta järkeä kysytä ;D Lidlistä voi ostaa halpaa ulkomaista. Aina ei niin hyvääkään. En minä marjoja ole juuri ostellut, mutta muuta hyvää puutarhatuotetta torilta torihintaan. Kokeilepa sinäkin, jospa tärppäis.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Anteeksi. Kaikki se, mitä on ilmaistu metstsässä olemisesta on
ihka totta ja ihanaa, paitsi hirvikärpäset.

On meidän vanhempien ja koulun vika, että metsä, marjat, sienet puut tai yleensä metsässä olemisen oleminen ovat monelle nuorelle täyttä utopiaa. Lisäksi se on hankalaa, kun voi kompastua kantoon eikä voi samalla käyttää älykännykkää facebookin seuraamiseen tai kuunnella napit korvilla räppiä samalla, kun sormet tuhrautuisivat sinä tärkeässä hommassa mustikkaan.

Sitten susi tulee kohta syömään Punahilkan tai nalle piileskelee puskan takana hunajaisia herkkuja odotellen. Kuluu rapsahdus tai pöllö ulvaisee- koko porukka on kauhun vallassa. Muurahainen, kauheaa, se voi kusaista tai ampiainen pistää.

Anteeksi vielä kerran ilkeyteni, mutta näin se melkein menee.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Niinhän se hauskasti otettuna menee. Kyllä löysin metsästä valtavia ampiaispesiä tänä kesänä. En ole sellaisiin yhdyskuntiin aiemmin törmännyt siis nähnyt. Enpä uskaltanut muulla kuin kameralla hiukan lähestyä isoa ihmettä.

Piku Koo Vastaus kommenttiin #7

Hirvikärpäset eivät ole lainkaan maineensa veroisia. Parilla huitaisulla tai naamasta nyppäisemällä takuulla häipyvät.

Kerään itse marjat ja aamusta iltaan menää metsässä, useimmiten yövytäänkin ja jatketaan savottaa aamulla. Erinomaista elämää.

Eipä ole ihme, jos suomalaisten into mennä marjaan on laantunut. Hirvikärpäsistä on tehty hirvihärkänen. Asian aloitti valtakunnllisesti HS näyttävällä kokoaukeaman jutullaan joskus 15 vuotta sitten.
Ovatko pelottelemassa myös ahneet ja itsekkäät maanomistajat?

Naurettavaa hysterisointia, jälleen, metsän eläimistä, jotka ovat aina asuneet Pohjolan metsissä.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #10

mösä päässä silti on parasta olla metsässä. hiuksista niitä on vaikea ainakaan itse löytää.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #10

Pirjetta sanoo: "Naurettavaa hysterisointia, jälleen, metsän eläimistä, jotka ovat aina asuneet Pohjolan metsissä." Osin totta, mutta useimmat suomalaiset käyvät marjassa ja sienessä vain suomalaisissa metsissä. Mitä minä välitän siitä, mitä Pohjolassa on?

Suomen osalta tuo on valetta. Hirvikärpäset ovat levinneet havaittavissa määrin Suomeen vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Keski-Suomessa niitä on ollut runsaammin vasta pari kymmentä vuotta. Ja kun ne leviävät pohjoiseen poronhoitoalueelle, taitaa siitä elinkeinosta tulla kuollut.

Minä olen marjastanut/sienestänyt/metsästänyt nyt noin 60 vuotta ja kyllä tämä hirvikärpäsjuttu on melko uusi. Runsaus riippuu tietenkin hirvien määrästä, mutta meilläpäin se on todellinen riesa. Eikä ne huitomalla katoa. Kun tulet metsästä, joudut riidumaan itsesi alasti asti ulkona ja kampaamaan täikammalla itsesi, jotta et vie niitä sisään. Ja jos peset heti pesukoneella ulkovaatteesi, pitää saumat tarkastaa vielä pyykkinarulla, sillä sitkeämmät yksilöt elävät vielä pesun jälkeenkin.

Kerran tulin sienestä ja auton ikkunaan sisäpuolelle lensi hirvikärpäsiä useampia. Silloin tiesin, että nyt on piru merrassa. Ne olivat varmaan tukastani ja vaatteistani peräisin. Pysäytin auton ja aloin riisua vaatteitani pistääkseni ne muovikassiin. Kun olin pelkissä tangoissa auton vieressä, tuli takaa taksi viemässä "mummoja" terveyskeskukseen. Oli siinä hymyä kerrakseen, kun sieltä vilkuttelivat minulle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Totta phut, uudehko riesa, joka on levinnyt jo Lappiin saakka. Viimeksi kun oli metsässä ei ollut ainuttakaan liikkeellä. Pikkuisen tuulinen sää pitää niitä loitolla. Kyllä ne tiukasti tarttuvat kiinni hiuksiin ja vaatteisiin ja irrottelu paljaalta nahaltakin vaatii muuta kuin huitaisua. Kun marjoja haluaa, sietää senkin riesan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #10

Millaisa kesyjä hirvikärpäsiä teidän kulmilla on ?
Meidän kulmilla ne tunkeutuvat kireällä olevasta paidankauluksesta, hihasta, puntista, pipon alta ja ties mistä. Pihalla riisuin itseni kalsareille, siltä selästä vaimo nyppi siipensä pudottaneita kutittavia ilkijöitä pois. Ja sitten kalsarit- jääköön loput arvailtavaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19

Tervellistä antaa ilmaa iholle!

Pentti Järvi

Merkillinen se DN-linkki. Sivu aukesi, oli auki 2-3 secs. sitten sulkeutui.

Edit: nou hätä. täältä löysin lisää lukemista

https://www.google.fi/#q=dagens+nyheter+b%C3%A4rpl...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

menikin hakukoneen kautta, melko outoa.

Toimituksen poiminnat