ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Hoivaan taspuolisuutta

Espoolainen hoivakoti järjestää vanhuksille hoivaa, josta perii isot maksut.  Vastine isolle maksulle on mielestäni liian vähäinen. Kuukausimaksu on näin alkuun noin 1600 euroa, mutta vuodenvaihteen jälkeen nousee hieman yli 2000 euroon. Maksu perustuu vanhuksen tuloihin ja nousee sen mukaan mitä enemmän hän "ansaitsee". Näin hänen asuntoaan ei kannata laittaa vuokrallekaan, sillä siitä tulot kasvaisivat ja hoivakoti vaan hyötyisi. Tyhjiä asuntoja taitaakin olla ja tulla kaikkialla tästä syystä lisää. Asuntopulakin voisi helpottua, jos tähän löytyisi jokin järkevät ratkaisu. Vanhuksen asuntoa ei voi myydä. Hänhän voisi vielä kaivata katsastamaan kotinsa, edes vielä kerran.

Ruokaa vanhus ei ylly kehumaan. Ei  pikkulinnun kokoiseksi kuihtunut vanhus paljoa syökään. Kun vanhus on  tottunut hyvää  kotiruokaan, sellaista  toki voisi olla tarjolla hoivakodissakin.

Kaikkialla näkyy, että säästetään. Henkilökuntaa taitaa sentään olla mitoitusten mukaan.

Samassa huoneessa on kaksi ihmistä, joista toisella on meluisa kännykkä. Hän on kovaääninen ja vierailijoiden keskustelu ja nauraminen saa naapurivuoteen ihmisen ärtyisäksi. Miksi pitää kärsiä yksityisyyden puutteesta  koko rahan edestä? Vanhus, joka on tottunut olemaan rauhassa omissa oloissaan, juttelemaan omiensa kanssa, kaipaa sitä elinkaarensa loppuvaiheeseenkin. Ventovieraan läsnäolo rasittaa. Vierailijan on hiukan vaikea olla tuossa huoneessa, eivätkä keskustelut ja oleminen jää naapurin kommentteja vaille. Hän dominoi ja hallitsee.

Yksi tuoli vierailijoille tai ehkä asukkaillekin se yksi vuoronperään käytettäväksi. Lukulamput piti itse viedä, sillä eihän sellaiseen ole selvästikään ollut varaa tai uskottu  edes tarvittavan. Useat potilaat, siis anteeksi hoidettavat, eivät ehkä lue enää lehtiä ja  kirjoja.  

Kahdelle  hengelle varattu  huone on karu  ja  perinteisen sairaalamainen. Vanhus luuleekin olevansa yhä sairaalassa ja toivoo pääsevänsä kotiin vielä. Tällainen tila ja olot ahdistavat kävijääkin.

Vanhus kaipaa kovasti kotiin, mutta ei enää siellä täysiaikaisesti pärjäisi eikä yksityiseen hoivaan ole varaa. Hoivamaksut olisivat silloin useita tuhansia.  Toki tiedossa on, että pienellä rahallakin voi saada oman huoneen, omia esineitä huoneeseen, kodinomaisuutta ja  rauhaa. Sellaista on tarjolla esimerkiksi Folkhälsanin hoivakodeissa. Miksi vanhukset suomenkieliset ja ruotsinkieliset ovat eri kastia, miksi hoivakin yhä erottelee ihmiset? Tasa-arvoisesta  perusolemisen järjestämisestä ollaan kaukana elämän loppuvaiheessakin vielä?

Toki minulla ei ole kokemusta kuin muutamista hoivakodeista tai vanhusten hoitoloista.  Joten olisipa hyvä nähdä laajempi kuva tilanteesta ja tietää voitaisiinko eroja tasoittaa millään keinoin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Moraalitota ryöstämistä.

1. Kotona olevan vahuspalvelun hintaesimerkkejä eräällä tamperelaisella hoivafirmalla:

- saattajapalvelu asioinneille 32-40 € tunti ( arki-viikonloppu)
- turvakäynnit 32-45 € / tunti ( arki-viikonloppu)
- avustaja arkisin 32 € / tunti

Lisäksi tarjoavat melkein mitä vaan hintahaarukassa 32 - 45 € / tunti.

Minimivelotus kuitenkin aina 1,5 tuntia, jolloin tunnin palvelu esim. turvakäynnissä viikonloppuna on 67,50 € / mikä aika ? ; mitä se käynti sitten onkaan ?

2. Näistä vanhusten "kodinryöstöistä" on monta huimaa esimerkkiä ( en puutu nyt lisää niihin).

3. Eräässä tapauksessa 90-vuotias vanhus oli saanut postin yhteydessä KELAn eläketietoihin liittyvän päivityskyselyn. Hän oli pannut sen piirongin laatikkoon tärkeiden papereiden joukkoon, mutta joutui sairaalaan pariksi viikoksi. Paperi löytyi, kun ihmeteltiin miksi hänen eläkkeensä oli selvästi pienentynyt. Vastaus oli: "ei ollut täyttänyt paperia määräajassa ". Käyttiinpä tulenpalava keskustelu asiasta ja kokonaisuus venyi niin pitkäksi, että vanhus ehti kuolemaan.

"Vanhuksenryöstö" jopa laillisesti näyttää olevan kaikkien hoivapalvelujen visio, strategia ja taktiikka.

Tämäkö kohtalo meitä odottaa ahneiden paratiisissa ?

No, tämän yksi positiivinen vaikutus on se, että jälkeläiset eivät pääse riitelemään mitään perunkirjoituksen jälkeen, koska eivät ole ottaneet vanhusta riittävästi omiin hoiviinsa aikanaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vanhusryöstö on hyvä saana, mutta sisältö tietysti ei. On se kummaa, että juuri kunnallisessa hoidossa voidaan tehdä ryöstö. Yksityiseen voi sittenkin päästä edullisemminkin tai ainakaan tulojen nousu ei nosta hoidon hintaa samassa suhteessa. Olen saanut kuulla sellaisiakin juttuja tämän kirjoituksen ja vanhuskeskutelun seurauksena.

Toimituksen poiminnat