ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Ihminen on toispuolinen - hyvää vasenkätisten päivää

Tänään 13. elokuuta on kansainvälinen vasenkätisten päivä. Kansainvälinen vasenkätisten päivä on tarkoitettu muistuttamaan siitä, miten vaikeaa vasenkätisten voi olla selviytyä tässä oikeakätisten maailmassa. Ihmiskunnasta 7-10 prosenttia on vasenkätisiä. Suomessakin  luvut pyörivät jossakin 370 000 ja 544 000 välillä. (Väkiluku  5 436 678  laskettuna 23.7.2013)

Onneksi Fiskars on muistanut vasenkätisiä. Oikeakätisten saksien käyttö onkin vasureille hankalaa, jos ei  melkoisen mahdotonta. Olen kokeillut noita vasurisaksia ja tuntuvat ilkeille leikatessa. Esteitä on, mutta tiedämmekö millaisia?

Tuntuu, että vasenkätisissä on enemmän  älykköjä tai keskimääräistä lahjakkaampia. Ainakin näin on musiikin ja kuvataiteen aloilla. Vasenkätisillä esiintyy useammin skitsofreniaa kuin oikeakätisillä. Syytä tähän ei tiedetä.

Vaatii melkoista taitoa selvitä  oikeakätisen enemmistön maailmassa. Joskus vasuri lapset pakotettiin oikeakätisiksi. Onneksi sitä ei enää tehdä. Olisiko tuossa jotain samaa kuin sukupuolessakin. Joku vain on sellainen miksi on sattunut syntymään; vasuri, kun on sattunut vasuriksi syntynyt,  eikä muuksi muutu, vaikka rukoiltaisiin tai muilla tempuilla yritettäisiin parantaa tai muuttaa. Vasenkätisiä voi olla samassa perheessä useitakin.

Sitä ei pidä unohtaa, että olemme kaikki jollakin tavalla toispuolisia.

Voiko vasenkätiselle olla ongelma ajaa jopa oikeanpuoleisessa liikenteessä?

 Kansainvälinen vasenkätisten päivä  muistuttaa meitä erilaisuudesta.  Päivää on vietetty 13 elokuuta 1976 saakka.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Hyvää vasenkätisten päivää" - kiitos samoin!

Olen oikeakätinen, mutta moottorisahan teräketjun viilaamisessa käytän myös vasuria. Asiantuntijat tietävät, mistä on kysymys.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

On hyvä pystyä hyödyntämään molempia jopa yhtä hyvin. Näin ei aina kuitenkaan ole.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Taas meidät molempi- ja sekakätiset on unohdettu!!

Ensi viikolla vietämmekin tässä ja nyt lanseeraamaani aivokurkiaisen päivää? ;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Järjestäkin sitten oikein iloinen päivä. Kaikillahan tuo kurkiainen lie tallella ellei ole niin ehkä silloinkin voi juhlia ;D Jokunen on joutunut opettelemaan vasuriksi. Kaikilla ei kaikki ole synnynnäistä, joten siinäkin on niinkuin kielipuolisuudessakin tai puolikielisyydessäkin. Ei tule lahjana kaikkea kaikille ja vielä yhtä paljonkaan ei tule.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ehdin vielä monta kertaa unohtaa " lupaamani juhlapäivän".

Sekakätisyydestä voi olla hyötyä vaikkapa rakennuspuuhissa, on suuri etu, jos vasara ja saha pysyy yhtälailla molemmissa käsissä.

Toisaalta heitän oikeakätisesti, kuin myös vaikkapa soitan kitaraa, hiirikädestä nyt puhumattakaan,
mutta kirjoitan vasurilla.

Joten vietänpäs minäkin vasuripäivää ihan hyvällä omallatunnolla,
sellaiseksi minut kumminkin määritelty ja jopa opettaakin yritetty on. :D

anita frisk

Vasuripäivästä en ollut tietoinenkaan ennenkuin luin blogisi, kiitos siitä. - Fiksuudesta tai skitsoilusta en osaa sanoa mitään, mutta sen ainakin tiedän, että oivaltavampia olemme. Kun elää oikeakätisten maailmassa niin joutuu aika usean vempaimen kanssa käyttämään luovaa sovellusta. Aina sekään ei onnistu.

Fiskarsin vasurisakset on ilmeisesti suunnitellut joku oikeakätinen, ihan onnettomat. Ja moni muukin meille suunniteltu tuote, joita löytyy lähinnä vammaisille tarkoitetuista kaupoista (paitsi Simpsonien Ned Flandersin). Niitäkö me olemme? Ja voisivatko ihmiset ihan ystävällisesti olla kerrankin kommentoimatta nähdessään vasurin kirjoittavan että "voi kun tuo näyttää hassulta".

Oikeasti, eipä tuo paljoa häiritse normaalia elämää. Se häiritsi ja paljon, kun aikoinaan koulussa opettaja hakkasi viivottimella näpeille jos käytti vasenta kättä. Ja ehkä vähän nykyäänkin, kun muslimilääkäri ei suostunut koskemaan vahingoittuneeseen vasempaan käteen "koska se on saastainen".

Mutta iloitaan pienistä: GWS on upea keksintö!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos kommentistasi. Tuo mitä sanot:"muslimilääkäri ei suostunut koskemaan vahingoittuneeseen vasempaan käteen "koska se on saastainen" on jo kyllä sellainen asia, että lääkäristä pitäisi tehdä valitus. Ei Suomessa voi käyttäytyä noin. Kohdellaanko vasureita huonommin muslimimaissa kuin muualla. Miksi Suomessa palkataa tällaisia lääkäreitä, jotka eivät hoida ihmistä kokonaisvaltaisesti?

Toimituksen poiminnat