ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Elämäntapatyöttömys ja minimalistinen ekokylä

Minimalisti  karsii kaiken turhan pois. Hän ei kerrytä  tavaraa ympärilleen, ja pukeutuminenkin on yksinkertaista ja edullista.  Näin elävällä ei ole velkaa, eikä paljon siivottavaa, kun  asuntokin voi olla pieni.  Näin jää aikaa itselle ja läheisille ja muulle tärkeäksi koetulle. Miten tällaisen elämän voi  toteuttaa?

Minimalistisuudessa on jotain samaa kuin elämässä ennen  mukavuuksia: elämä oli edullista. Itse tuotettiin ruoka eikä nykymukavuuksia osattu kaivatakaan. Ei ollut astiapesukoneita, jääkaappeja, pakastimia, ei sähköhelloja,  ei mikroja, tv:tä eikä tietokoneita tai pyykinkuivureita.  Vesikään ei välttämättä tullut kraanasta  sisälle asti.

Erojakin nykyminimalistin ja entisen elämän minimalistin välillä on. Ennen jokainen hankki elantonsa työtä tekemällä. Sossuun ei menty aina edes äärimmäisessä hädässä. Oli kunnia asia selvitä omillaan.  Osaisiko  nykyminimalisti elää näin? 

Ei taida vapaa  eläminen onnistu ellei ole rahaa. Minimalistille rahat ovat usein muiden rahoja.  Tuilla voi elää yhtä lailla kuin työtä tekemälläkin, joskus jopa paremmin.  Nuori minimalisti voi  kokea oikeudekseen saada vastikkeetonta tukea valtiolta: “Se on mun kansalaisoikeus, että saan rahaa, jos en muuten voi elää.”

Kansalaispalkka mahdollistaisi entistä sutjakammin minimalistina elämisen,  sulkeutumisen ylläpitämään omaa maailmaansa ja ideologiaansa ilman työn rasitteita.

On niitäkin, jotka kokevat huolettomaksi  irrottautumisen ja vapaan elämän mahdolliseksi vasta itse säästetyin rahoin.

Minimalistisen elämäntyylin voisi luoda myös maalla ja ryhtymällä itse  ruoantuotantoon.  Työtä sekin on, mutta voisi sitä pitää harrastuksenakin. Taitoa ja tietämystä se vaatii, mutta tuo elämään myös mielekkyyttä ja uutta sisältöä.

Monet savut ovat vuosien myötä kaupunkeihin rynnistämisen myötä kylmentyneet. Maaseudun valinta elintilaksi, voisi olla mahdollisuus uuteen,  mutta olisiko nykyisestä minimalistista tekemään vaativaan elämään?

 Nuoret, aktiiviset, elämäänsä sisältöä kaipaavat,  voisivat rikastuttaa elämänkokemuksiaan ja perustaa ekokyliä, joissa  asumalla voisi toteuttaa hiukan erilaista minimalistista elämänmuotoa.  Työttömänä elämiselle löytyisi näin  vaihtoehto. Ainakin  kokeilulle olisi hyvä  tilaisuus juuri nyt.  Löytyykö tällaiselle tukea ja kannatusta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tässä toinen näkökulma aiheeseen. Kovin etäällä toisistaa ovat eri medoissa julkitulevat näkemykset. Nyt ovat käsitykset hukassa. Onko tutkijakaan ollut oikeilla linjoilla ja tehnyt kunnollista tutkimusta+ http://sakutimonen.blogit.fi/mielien-muokkausta/

Toimituksen poiminnat