ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Rehtiysvaatimus ja etelän poliitikot

Pääministerimme odottaa eteläisen Euroopan mailta rehtiyttä. Siihen sisältyy yhteisten  sääntöjen noudattaminen. Hän sanoo, että sääntöjen noudattaminen ei voi olla subjektiivinen kokemus länsimaisessa demokratiassa.

Havaintomme siitä, mitä etelässä on tapahtunut ja nyt  tapahtuu, kertovat aivan muunlaisesta kulttuurista.

Pystyisikö joku pohjoisesta tai edes Brysselistä sanelemaan ja vielä nopealla aikataululla vaikuttamaan  tai muuttamaan etelän vallitsevaa poliittista kulttuuria? Kysehän on aikakausien yli ulottuvista tavoista ajatella, tehdä päätöksiä ja toimia.

On olemassa monenlaisia poliitikkoja ja politiikkaa. Aina politiikka on tekijänsä näköistä. Poliitikko joko pelaa ja ajaa omaa etuaan tai sitten välittää ja ajaa kaikkien tai puolueensa etua tai joillakin politiikka perustuu  yhdistelmään näitä ja kykyyn laskelmoida eri menettelyjen vaikutuksia.

Sanelupolitiikka ei kuitenkaan liene parasta europolitiikkaa ja se taitaa olla Brysselin tämän päiväistä politiikaa.

Yksi erottava, yhdistävä tai ymmärrystä lisäävä tekijä yhteisessä politiikassa ovat käsitteet. Onko kotimaisilla saatikka eurooppalaisilla poliitikoilla yhteistä käsitepohjaa? Miten sellaista luodaan ja ylläpidetään? Mille  asiat eri kulttuurien värittämien lasien läpi edes näyttävät?

Rehtiys sanalle ei näytä olevan  kreikankielistä suoraa vastinetta. Rehtiys termi löytyy englannin kielestä (us eng. rectitude), Italiassakin tunnetaan rehtiys  (ital rettitudine ), samoin Espanjassa  rectitud  tai derechura. Mitä termiä voidaan Euroopan laajuisessti suositella, kun sääntöjä aletaan pakottaa käyttöön?  

Onko rehtiydellä sama merkitys kaikkialla Euroopassa? Miten käsite rehtiys ymmärretään?

Toki suomalaisiin on aina helppo vaikuttaa entä muihin? Ei rehtiys ole silti itsestäänselvyys suomalaisillekaan. Se on jopa urheilussa havaittu. Yksi rehtiyden puutteen luoma  temmellyskenttä oli doping skandaali.

Onko politiikassakin kyse usein myös sanahelinästä tai jopa sinisilmäisyydestä?  

Nyt vaaditaan Euroopan laajuista rehtiyttä ja sääntöjen noudattamista, mutta miten sitten käy, jos havaitaan, että yhteisen sääntöjen noudattaminen ei vain ota onnistuakseen? Kuinka pitkämielisiä olemme silloin?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

ulf fallenius

Suomessa pitäisi ymmärtää että olemme keskellä Eu.tta missä kaikki on kettun peliä ja meidän pitää myös oppia pelamaan samaa peliä muuten emme pärjää Europpalaisessa liike elämässä ja kulttuurissa.Eu ei ole pohjoismaiden liitto vaan järjestäyneen rikollisuuden ja veroparatiisien mekka missä ihan kaikki säännöt on tehty rikottavaksi.Joko Suomi lähtee rehellisenä maana ulos tästä tai oppii samat metkut mikä taitaa olla se valittu tie.Rehtiyys etelävaltioissa anna mun nauraa mitä naaivia puhetta Italian maffia maailman vahvin järjestö ja niin edelleen ihan säälittää tätä Kataista kun ei ymmärrä missä mennään niinkuin ei kyllä Eu uskovaisetkaan.

Aulis Mäkitalo

Sekä etelän että pohjoisen "rehtiys" tai sen puute sai kuvaavan näytön Kyproksen tukipakettivaiheissa.

Kyproksen hallitus ja pankkipiirit sekä EU-EMU:n sisäpiiri, ydin, johon Katainenkin lukeutuu, sopivat mukamas tiukan paketin kyproslaisten suurtalletusten leikkaamisesta. Tämä haluttiin osoittaa pitämällä Kyproksen pankit suljettuina ja tilit nostokiellossa rahojen näistä pankeista pakenemisen estämiseksi.

Samalla he vaivihkaa ja hiljaisesti sopivat siitä että ko. kyproslaispankkien sivukonttorit mm. Lontoossa ja Moskovassa pidetään koko ajan avoinna ja varojen nostaminen niiden kautta mahdollisena. Näin suurin osa rahoista poistuikin Kyproksen pankeista ennen niiden leikkaamista.

Tämän on Katainen ilman muuta ennalta tiennyt. Kun hän arvostelee etelää rehtiyden puutteesta, hän jättää mainitsematta että em. kyproslaispankkien suurtalletusten tyhjennys tehtiin täysin "Troikan" tieten (mukaanlukien hän itse) ja sen hiljaisella hyväksymisellä ja myötävaikutuksella.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ja suomalaiset ovat mukana tässä hävettävässä prosessissa. Jotenkin tuntuu, että täällä uskotaan aivan kaikkeen mitä muualta ja meidänkin poliitikkojen taholta syötetään tai silloin, kun ei uskota niin mitään ei kyetä kuitenkaan tekeään. Viedään kuin pässiä sarvista.

Pentti Järvi

Sanan rehti kääntäisin espanjaksi "justo"
Rehtiys voisi olla "honradez" eli rectitud de ánimo.

Katainen on valitettavasti täysin fuera de juego Euroopassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vaikea on Kataisen nähdä todellakin mitä on menossa. Vaikuttaa, että olet oikeassa. Masentavaa, käsittämätöntä, missä mennään????

Toimituksen poiminnat