ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Lapset kukoistamaan

Tulevaisuutta voidaan turvataan yksikertaisin keinoin kuten panostamalla lasten hyvinvointiin.  Lapset tarvitsevat  enemmän aikuisten aikaa ja vähemmän TV -aikaa.  Siinä olisi mahdollisuus saada lapset kukoistamaan.

Yksinäisyys on ensimmäinen oire lasten vakavampaan masennukseen ja ahdistukseen, ja sillä saattaa olla kauaskantoiset seuraukset.

Lapselle lahjoitettu  aika näkyy myös lasten sosiaalisissa taidoissa, tietämyksessä ja osaamisessa.  Perjantain Iltalehti kertoi, että lapset eivät osaa istua ja rauhoittua syömään ruokapöydän ääreen.  He syövät mitä eteensä saavat, kypsentämätöntäkin  eivät tunne vihanneksia,  paprikaakaan. Monen kotona syödään valmisruokaa. Kaikilla kotona ei edes ole ruoanvalmistukseen raaka-aineita.   

Artikkeli toi mieleen keskustelun, jota työpaikallani yliopistolla, silloisen Eläinmuseon kahvihuoneessa käytiin sekä suomeksi että ruotsiksi.  No tärkeä ei ole kieli, vaan aihe, ruokailu. En valmistanut perheelle ruokaa viikolla, mutta  syötävää oli jääkaapissa riittävästi. Viikonloppuna yhteiset ateriat lasten kanssa olivat a ja o,  monipuolisia ja runsaita.  Työkaveri sen sijaan piti tärkeänä jokapäiväistä yhteistä ateriaa. Samaa on kuulunut  muidenkin ruotsikielisten ystävieni viesteistä.  Kun perhe on yhdessä, puhutaan ja puidaan päivän tapahtumat ja jaetaan huolet ja ilot. Jokainen saa olla esillä.

Torstai on nyt  lastenlasteni merkkipäivä, jota kovasti odottavat.  Syömme yhdessä hernekeittoa ja pannaria. Yhdessä ollen syntyy myös muistoja, joita ei korvaa mikään.  Tärkeintä on  hetkien  jakaminen lasten ja nuorten kanssa, joskus mukana on lasten koulukavereitakin.   

Onneton ja masentava lapsuus tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Englannissa kuluu miljardeja ongelmalasten ja nuorten hoitamiseen.   Sikäläinen laskelma osoittaa selvästi, että  yhteiskunnan hyödyttäisi investoida ennaltaehkäiseviin palveluihin. Näin säästyisi seuraavien 20 vuoden aikana  486 miljardia puntaa (noin 560 miljardia euroa). 

Lapsen ja nuoren yksinäisyyttä on syytä torjua niin poliittisin kuin nuinkin keinoin, siten torjutaan myös  syrjäytymistä.  

Filosofinen termi kukoistus on otettu Englannissakin lasten ja  nuorten kohdalla vakavasti. Miksi ei  täälläkin, muuallakin kuin filosofin tarjoamana erikoisuutena tai vain kasvuun ja kesään liittyen?  Lasten kesä vaatiikin aina erillisen  ja ylimääräisen ajankäyttöön panostamisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat