ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Kunnioituksensa ansainnut

Umaya Abu Hanna on kirjoittanut hauskan tekstin HS:n sivuille. Siinä suomalainen mentaliteetti kuvataan monisanaisesti. Hän naamioi sen omaksi identiteetikseen. En voi uskoa, että ne vuodet, jotka hän Suomessa asui olisi muuttanut hänet yhtä umpimieliseksi suomalaiseksi kuin mitä me täällä olemme.

Hän kuvaa hollantilaista yhteisöllisyyttä ja monikulttuurisuutta valloittavalla tavalla. Sellaista hän kaipaa Suomeen. Hollannilla on ollut kovin pitkä aika opetella. Maailman  meriä kyntäessään ja uusia maita vallatessaan hollantilaisilla on ollut aikaa luoda uutta identiteettiä ja kuljettaa se kotimaahan sekä uusina ihmisinä että uusina tapoina. Ei sellaisen kehitys sukupolvessa eikä kolmessakaan tapahdu. Vie pitkään, että hänen kuvaamansa onnistuu, toivottavasti täälläkin joskus.

Miksi ihmeessä hollantilaisperäiset yhä Etelä Afrikassa kokevat ylemmyyttä? Ovat isäntiä, vaikka siellä on musta enemmistö. Tuntuu, että siellä heistä löytyy se toinen puoli, se vähemmän suvaitsevainenkin.  

En voi uskoa, että häntä ja hänen lastaan pilkattiin täällä niin paljon kuin hän kertoo. Bussissa 58 on aamuisin paljon pieniä muulta kotoisin olevia koululaisia ja hyvin ovat yleensä selvinneet koulumatkasta.   Lasten pilkkaamista en ole nähnyt Helsingissä muuallakaan, mutta ehkä sellaistakin tapahtuu. Jos näin on niin hävetköön se, joka sellaista tekee. Pikkusielut ovat oma typerä  joukkonsa.

Yhteisöllisyyden kehittämisessä kouluilla voisikin olla nykyistä merkittävämpikin rooli. Koti tietysti tarvitaan mukaan, mutta onko sellaiseen aikaa? Esteeksi voi nousta se, että ehdittävä, jaksettava, saatava aikaan.  Ei ole aikaa paneutua, kuunnella, seurustella, auttaa. On mentävä ja tehtävä.  Lojuminen ei ole kelvollista ja kunnioitettavaa suomalaista olemista.  Se antaa huonon kuvan ihmisestä.    Kunnioitusta on turha muutenkin kovasti odottaa. Itsensä ruoskiminen ja piiskaaminen on suomalaista ja sitä näilläkin sivuilla harrastetaan. 

Toivonkin, että meillä kaikilla on tulevana vuotena aikaa  toisillemme, aikaa olla yhdessä, kuunnella ja auttaa ja kykyä lopettaa itsensä ja muiden ruoskiminen. Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

kati sinenmaa

Jo, eli myös Suomen tulee valloittaa maita ja tuoda sieltä saalista tänne. Suursuomi jäikin vähän kesken, mutta ilmeisesti sille on edelleen kysyntää...

Miksi kaikkien maiden nyt yht'äkkiä pitääkin olla samanlaisia? Miksi monikulttureille ei kelpaa erilaisuus. Suomessa esimerkiksi jokainen asukas voisi itsessään olla sen verran tietoinen maailmasta, että ei jätä vesihanoja vuotamaan ja odottamaan, että naapuri tulisi kylään vasiten vain tarkistaakseen, vuotaako mitään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hollantilaisesta ystävällisyydestä hiukan vielä oikeaa tietoa:http://www.dutchdailynews.com/unfriendly-country-expats/

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä en jotenkin osta tuota ajatusta suomalaisten poikkeuksellisesta umpimielisyydestä. On totta, että jopa minä susirajalaisena hämmästyn kerta toisensa jälkeen sitä, kuinka hiljaista Helsingissä on. Ihmiset vain kulkevat ja supisevat keskenään, mutta tänne läntiseen Espooseen pesiytyneenä koen, että ihmiset ovat näillä nurkilla jopa liiankin sosiaalisia minun erakkoluontoni makuun. Ei ole roskapussin vientiä tai koiran lenkkeilyttämistä ilman, että päätyisi jonkun kanssa juttusille. Ja ilokseni olen huomannut, että hyvin usein jopa nuoret ihmiset huikkaavat bussin takaovelta kiitoksensa kuljettajalle, palveluammateissa toimivat ovat lisäksi mielestäni näillä kulmilla jopa pohjoiskarjalaisia kollegoitaan ystävällisempiä.
Itse uskon, että ulkomailla oleskellessaan suomalaiset itse rentoutuvat niin, että ovat sosiaalisempia, ja siitä on syntynyt illuusio umpimielisestä Suomesta ja räiskyvän avoimesta ympäröivästä maailmasta. Tosin, kuten Abu-Hannakin kirjoitti, olen itse siitä surullinen, että Suomesta on yhteisöllisyys kadonnut.

kati sinenmaa

Halaisin kuulla Eroselta, missä maassa yhteisöllisyyttä on enemmän kuin Suomessa. Ehkä Länsi-Euroopassa, Afrikassa, Kiinassa tms?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jaa-a, tuo on aika hyvä kysymys, mutta käsitykseni mukaan esim. Italiassa perhe, joka käsittää aika ison osan sukua, on hyvin tiivis ja toisistaan huolehtiva yhteisö. Sellainen ajattelu on jotenkin Suomessa kadonnut, tai ainakin itse joudun usein selvittelemään asiaa, kun puhun perheestä. Minun perheeseen kun lasken oikeastaan kuuluvaksi vanhempieni, isovanhempieni, lasteni, veljieni ja kälyni lisäksi mm. kummit ja kälyni vanhemmat sekä mahdollisen puolisoni lähimmät sukulaiset, perheeni lähimmät lemmikkielukat ja jopa mukavat naapurit :D.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #8

Niin. Italialaisten on varmaan helppoa esittää yhteisöllisyyttä suomalaisten rahoilla. Etkö lainkaan laske Suomen maksamia eu.rahoja suomalaisten yhteisöllisyydeksi?
Minä kun ajattelen, että suomalaisten yhteisöllisyys on laajempaa, eikä rajoitu vain perheen sisälle, vaan se sisällyttää itseensä koko maailman

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tämän olen myös havainnut: ulkomailla oleskellessaan suomalaiset itse rentoutuvat niin, että ovat sosiaalisempia.

Ollaan kuin sukua keskenämme ihan ventovieraiden kanssa maailmalla. Ehkä se on kotimaan kaipuu, joka vetää?

Isossa kaupungissa ei tietysti voi ystävystyä samalla lailla kuin pienillä paikkakunnilla tai edes tervehtiä ketä sattuu, mutta hyvää päivää tai hyvää huomenta voi sanoa vaikka bussiin astuessa. Sitäkin melko havoin tapahtuu.

Anteeksikin pitää osata pyytää, jos siihen on aihetta. Aina ei suu aukea siihenkään. Ihan pienistä asioista se umpimielisyys pilkistelee.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Just muuten juttelin erään naisen kanssa, joka on vuosia asunut Espanjassa ja toiminut siellä yrittäjänä. Hän sanoi, että siellä on jostain syystä (jopa kiusaksi asti) ihmiset rakentaneet sen oman yhteisönsä. Kovasti kyselin suomalaisesta koulusta, koska salaa haaveilen, että ehkä joskus voisi muuttaa sinne asumaan (minä ja Suomen talvi emme oikein tule juttuun), ja tuon naisen jutuista tuli hyvin vahvasti mieleen oma lapsuuteni pienessä pohjoiskarjalaisessa kylässä ja sen kylän oma, pieni koulu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Minäkin tarkkailen tuota Espanjaa, kun tuttavaperhe muutti sinne. Ihan hiljan kuulinkin, että heillä on kohta enemmän ystäviä ja toimeliaisuutta kun koskaan täällä oli. Niin muuttuu suomalainen. Toki tuo ystäväpiiri voi olla suomalaisista ja muista kuin espanjalaisista koostunut silloin, kun ei paikallinen kieli ole hallinnassa. Vaikuttaneeko tuo lopulta tännekin? Nimittäin kyllä nämä muuttolinnut taas kevään myötä palaavat tänne kesää viettämään.

Jotenkin Abu Hannahin rivien välistä luin kaipuun merkkejäkin, ihan samalaisia kuin muualla talvea viettävilläkin. Ei Suomi sittenkään taida olla niin paha, täitäkään ei ole niin paljon kuin Hollannin kouluissa.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #12

Irja Laamanen ja Helena Eronen. Pyytäisin teitä ottamaan huomioon sen, että jos suomalaiset olisivat samalla tavalla yhteisöllisiä, miten on tapana Etelä-Euroopassa ja Afrikassa, niin kuka silloin maksaisi heidän velkojaan ja mistä EU-eliitti silloin saisi rahaa

On tietysti ymmärrettävää, että suomalaisistakin tulee eri tavalla yhteisöllisiä esim Espanjassa, mutta se johtuu vain siitä, että silloin he elävät muiden rahoilla.

Suomalaisten tulee käydä töissä, jotta muut voisivat harrastaa ihqua elämää. Kun ihminen on töissä, niin päivän selvää on, ettei hän silloin jouda harrastamaan yhteisöllisyyttä kokopäiväisesti.

Koko sydämestäni toivon, että Suomi ei muutu samanlaiseksi kuin muut. Jos niin kävisi, silloin maailmasta puuttuisi paras maa. Toisaalta, Suomi muuttuu etelä-eurooppalaiseksi, jos täälläkin ihmiset alkavat laajemmin elämään muiden työllä

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

"suomalaisistakin tulee eri tavalla yhteisöllisiä esim Espanjassa, mutta se johtuu vain siitä, että silloin he elävät muiden rahoilla."

Kyllä nuo suomalaiseet tietääkseni elävät omilla rahoillaan, mutta nauttivat edullisesta verotuksesta ja halvasta ruoasta ja muistakin edullisista palveluista, ja auringosta.

Voisi Espanja tosin kerätä enemmän veroja, jotta meidän ei tarvitse heidän typeryyksiään kustantaa. Turhia maanteitä, lentokenttiä ja asuntoja, joita kukaan ei osta ja käytä. Miten Espanja saataisiin tässä asiassa aisoihin?
Voisivat nuo espanjalaiset tulla tänne opettelemaan toisenlaista elämää. Eiköhän pieni joukko sairaanhoitajia sitä jo teekin?

Espanjalaisetkin, kuten hollantilaist ja italialaisetkin ovat olleet noita siirtomaaherroja. Näin varallisuus on aikanaan kerätty muualta kuin kotimaasta. Tottumusta sekin.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #15

Aijaa. Sinäkin siis uskot, että ihminen on kerännyt omia rahojaan eläkkeeseen, eikä sitä maksateta tulevaisuuden työllä.

Tiedätkö, että jos suomalaiset täällä Suomessa alkaisivat samanlaisiksi yhteisöllisiksi, mistä te haaveilette, silloin ulkomaille muuttaneiden eläkkeitä ei kukaan täällä rahoittaisi.

Italia ei ole sellainen nettomaksaja kuin Suomi, ja se johtuu tosiaankin italiaisten yhteidöllisyydestä

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #17

Muuten kaveri myivät kaiken mitä heillä täällä oli. Eläke on niin pieni yksityiseltä puolelta, että sitä ei kannta heiltä kadehtia. Elämään pysyy paremmin, kun on halvemmat kulut siellä vieraalla maalla.

Toki minut herätt Iltasanomien Abu Hanna juttu, jossa muualle muuttanut kieltää entisen maan ja sen hyvät asiat ja maalaa kultaisin vedoin uuden maan. Rakkautta ensi silmäyksellä, joka ei välttämättä kestä kovin pitkään, varsinkin kun ei ymmärrä hölkäsen pöläystä sen maan kielestä missä asuu. Abu Hannakin kieltäytyy hollannin kielen opiskelusta. Onko ihan viisasta?
Minusta kaikessa on tahallista ärsyttämistä ja huomion herättämistä. Halu olla esillä ja tuntea sitä kautta itsensä tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Hollannissa Abu Hanna ei vältämättä tällaista huomiota pysty vieraskielisenä itselleen hankkimaan. Me tuotamme kaikilla kirjoituksilla hänelle hyvän uuden vuoden alun.

Kalevi Seppänen

Huvittava että AB kehuu maata mikä piti viimeisempiä apartheid linnakeita pystyssä.

Terve vitun menoo vaan...

Antro Pulkki

"umpimieliseksi suomalaiseksi kuin mitä me täällä olemme."

Noh olemme toki MUTTA me maksoimme sotavelkamme, me maksamme EU:lle eniten, me olemme rehellisiä ja me olemme ....

Mikä nyt olisi parempi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mikä meistä tekisi parempia ja mikä auttaisi parempaan huomiseen?

Antro Pulkki

"Tuhannen taalan" kysymys!

Kansa pohjolassa, kylmässä ja lumisessa, tottunut vieraiden, fiinien, komentoon:(

Sisu? Ja huoli jälkikasvusta!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Olemmeko me niin tottuneita vieraiden komentoon? Minusta emme. Eilen juuri sain loppuun Parvilahden Berijan tarhat. Siinä Parvilahti 10 vuoden jälkeen palaa Neuvostoliiton vankileireiltä Suomeen ja on onnellinen ja helpottunut.
Sopeutuminen oli hengissä säilymiseksi tapeen. Vieras herruus ei silti viehätä, mutta sen kanssa piti vain elää ja sopeutua kuhunkin hetkeen. Kirja osoittaa miten joustava, mutta kuitenkin perustaltaa muuttumaton ihminen voi olla.

Suomalaisissa on vahvana sittenkin oma tahto.

Lueskelin myös vuodelta 1914 kirjaa nimeltä Kulttuurin historia. Sen teksti ei kestäisi kaikilta osin julkituloa tämän päivän mediassa. Sen verran kovakouraisesti se käsittelee muita kulttuureja. Siellähän ovat osittain myös nykyisten asenteidemme juuret. Juuria onkin syytä tutkia.

Lauri Korhonen

Mikäs on morkatessa finnejä mollissa kun soi korvissa buurit duurissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voihan se olla kivaa, kun vielä hyvin ymmärtää miten suuren huomion keskipisteenä nyt on.

Lauri Korhonen

epäilemättä.

#taputtaa karvaisia käsiään#

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Abu Hannah on täysin oikeassa. Suomalaiset ovat paitsi rasisteja myös typeriä. Me emme ymmärtäneet hänen loistavuuttaan ja jouduimme luovuttamaan hänet toiselle maalle. Hollanti sai käsittämättömän suuren lahjan Suomelta ja vaikka hän ei opiskele paikallista kieltä niin myös todellisen uudistajan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Uuden vuoden toivomuksia selvästi Abu Hannahin vaikuttavuudesta;D

Olen muuten tutkinut eilisen ja tämän aamun aikana minkälaista toimintaa ja miten paljon rahaa rasismin vastaiseen toimintaan on jaettu vuosien kuluessa.
Ajattelin kirjoittaa siitä. Nimittäin ihmettelen miten sillä ei olisi mitään vaikutusta. Missä ne rahat näkyvät vai onko rasismi sana se joka saa jokaisen rahanjakajan heltymään ja antamaan roposia, ei mitään satasia eikä tonnejakaan, vaan vuosien kuluessa huomattavia summia. Jotain vaikutusta niillä pitäisi olla.

Toimituksen poiminnat