ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Leskeneläkkeet taas puheenaiheena

 Sampsa Kataja on ehdottanut leskeneläkkeestä luopumista vanhanaikaisena ja epätasa-arvoisena. Backman on asettunut vastustamaan, koska   eläkepolitiikkaa pitäisi katsoa kokonaisuutena. Ehkä olisi aika tehdä laajempi remontti, mutta kauanko sellaiseen kuluu kallista aikaa? Paljonko hukattu aika maksaa? Syntyykö syttä vai savea vai vaan pitkä uuvuttava kina?

Kuolleen palkansaajan aviopuoliso voi nykyisin tietyin ehdoin saada leskeneläkettä koko loppuikänsä. Vuonna 2010 leskeneläkettä maksettiin yli miljardi euroa. Vuosisumma on nousujohteinen. Onko tuo laskelma edes oikea? Ovatko tiedot peräisin eri järjestelmistä?

 Katajan mukaan yhteiskunnalla on paljon muita tukia tilanteeseen, jossa puoliso menehtyy, eikä tuen pitäisi perustaa eläkejärjestelmään.  Kaikille ei leskeneläkettä makseta. Avopuolisonsa menettäneitä ei katsota virallisesti leskiksi. Rekisteröitynyt parisuhde sen sijaan voi oikeuttaa eläkkeeseen.

Onko virallisesti rekisteröity parisuhde yhteiskunnalle arvokkaampi kuin ei rekisteröitynyt tai ei parisuhdetta lainkaan? Mikä on puolison hinta, arvo ja mikä jäljelle jääneiden osapuolten?

Aika sekavalle tuo leskeneläkejärjestelmä näyttää näin maallikosta. Eläkettä on saatavissa erilaisin ehdoin eri eläkejärjestelmistä.

Näyttävän leskeneläkkeen toivossa rikotaan joskus avioliittojakin. Hyvätuloinen mies tai nainen voi taata laskelmoivalle naiselle tai miehelle kunnollisen loppuelämän. Avioerossa yksin jäänyt puoliso, jää nuolemaan näppejään. Toimiiko silloin oikeudenmukaisuus tai tasa-arvo tai vaan kylmät laita ja säädökset?  

Kelan leskeneläke on osa perhe-eläkettä.  Kelan eläkkeen määräräytymiseen vaikuttavat kaikki tulot, mutta ei omaisuus.

Ilmarisen järjestelmänkautta  lapsi  yhteinen lapsi, oma tai ottolapsi,  oikeuttaa leskeneläkkeeseen. Lesken iällä tai avioliiton kestolla e ole merkitystä.  Eläkkeen voi saada sekä nais- että miesleski. Kun yhteistä lasta ei ole, leski saa perhe-eläkkeen.

Lesken omat tulot voivat pienentää leskeneläkettä tai johtaa siihen, ettei leskeneläkettä makseta lainkaan.

Perhe-eläke määräytyy edunsaajien lukumäärän perusteella.

Ota  nyt sitten selvää siitä, missä oikein mennään ja mikä tuottaisin oikeudenmukaisimmat tulokset?  Miten isoja eroja eri järjestelmien perhe-eläkkeissä on?  Onnistuuko poliitikoilta muutos?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos leskeneläke poistetaan, niin tiukimmille joutuvat kotona lapsensa kasvattaneet naiset joilla on lyhyt työhistoria, tai ei sitä ollenkaan. Kun työuran tehnyt aviomies kuolee, joutuu leski sosiaalibyrokratian rattaisiin pienen eläkkeensä vuoksi jos leskeneläke poistetaan. Lisää vain työtä byrokraateille, joiden työllisyydestä pidetään huolta muutenkin hyvin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En tietystikään toivo näille naisille huono-osaisuuden lisäämistä, mutta jotain selvästi olisi tehtävä, jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi vai onko sellaista saavutettavissakaan. Yksinkertaistetaan järjestelmiä. Näin byrokraateilla olisi vähemmän mutkikasta suoritettavaa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kyllä tässä jotain tarkentamista tarvittaisiin.

Tiedän ihmisiä, jotka ovat leskiä, saavat mukavan summan leskeneläkettä/kk, mutta ovat ja elävät uuden kumppanin kanssa. Kertovat, että ei voi mennä uuden kanssa naimisiin, koska silloin menettää "tulolähteensä".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Näitä perhe tai leskeneläkkeiden nimillä kulkevien rahojen maksajia on useit. Ihmettelen miksi näyttää olevan hiukan eri perusteita maksamiseen tai maksamatta jättämiseen.
ETK:n sivuilla on myös tietoja. http://www.etk.fi/fi/service/perhe-el%C3%A4ke/245/...
Kukapa tällaisesta summasta olisi valmis luopumaan: suomalaisen leskeneläkkeen keskiarvo on 6 750 euroa kuukaudessa. Sehän on huomattavasti keskimääräistä eläkettä suurempi. Onko oikeudenmukainen summa?
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_...
www.etk.fi/.../katsaus_elaketurvaan_vuonna_2011_7.pdf
Leskeneläkettä 1,6 miljardia viime vuonna.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #5

Tämä näyttää olevan Risikon vastausta:

Perhe-eläkesäännöksissä lähtökohtana on avioliittolain ja lapsen elatuksesta annetun lain säännökset puolisoiden velvollisuudesta ottaa osaa puolisonsa ja lasten elatukseen. Leskeneläkkeellä korvataan avioliittolaissa tarkoitettua puolisoiden keskinäisen elatusvelvollisuuden poisjääntiä puolison kuoleman johdosta. Leskeneläkkeen saamisedellytyksissä on otettu huomioon lesken lisääntyneet mahdollisuudet saada omia eläke- ja ansiotuloja. Lapseneläkkeellä pyritään korvaamaan kuolleen puolison pois jäänyttä elatusosuutta lapsen elatuksesta. Edunjättäjän alle 18-vuotiaalla lapsella on aina oikeus lapseneläkkeeseen.

Ei vaan näy vastausta sille, mitä minä ylempänä ihmettelin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Eikö tuo esittämäsi naimisiin menemättä jättäminen ole peliä. Jokainenhan pelaa jonkinlaista peliä, mutta rahapelit ovat ratkaisevia. Enää ei edes tuomita yhdessä asumista ilman avioliittioa. Vapaassa yhteiskunnassa kaikki on mahdollista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #3

Selkeä tuloraja leskeneläkkeen saajille. Ei ketään pitäisi rahallisesti rankaista siitä jos kaksi köyhää haluaa asua yhdessä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #7

Näinkin. En minäkään ketään rangaista halua, mutta jotain tarttis tehdä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Nythän tulorajaa ei ole. Hyvätuloiselle taataan hvyä leskeneläkekin: Eläketurvakeskuksen tilaston mukaan sadan eniten leskeneläkettä saavan suomalaisen leskeneläkkeen keskiarvo on 6 750 euroa kuukaudessa. Pienituloinen saa ansioidensa mukaan, sääli.

Toimituksen poiminnat