ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Kiinteistövero, katumaksu ja lumentulo

Lumentulo on tuonut suurta iloa pienten ihmisten elämään, mutta muille työtä ja vaivaa. Helsingin  viimepäivien  lumentulo on karkottanut lähistöltä auraajatkin. Kadut ovat täynnä löysää mössöä, jossa on vaikea liikkua niin autolla kuin jalan. Isommatkin kulkuvälineet juuttuvat mäkiin pienistä puhumattakaan.

Osa kaduista on sentään lämmitettyjä, joten lumi katoaa itsekseen. Kallista, mutta turvallista kuitenkin liikkujille. Liikkuminen lumessa vaatii runsaasti aikaa, eikä kannata jättää lähtöä viimetippaan.  Hätiköiden voi  hukata kallista aikaa ja rikkoa luitaan tai pelti kolista.  Liikuntaesteisille varsinkin tilanne on karmea. Paikallinen postinkantajakaan ei näytä kovin iloiselle pyöräillessään umpilumisilla jalkakäytävillä.

On se kummaa miten kymmeniä vuosia sitten käsipelillä kadut olivat paremmassa kunnossa kuin nykyisillä aurauslaitteilla. Työvoimapulaako? Mihin lienevät kadonneet  katujen kunnossa pitäjät ja työnjohto. Onko heidät kilpailutettu Eestiin tai muihin naapurimaihin tai olisiko sieltä saatavissa kalustoa ja tekijöitä tänne?  

Mistä me maksamme, kun me maksamme kiinteistöveroja ja katumaksuja?  Näihin maksuihinhan pitäisi sisältyä myös kadun hoito.  Ymmärrämmekö me asukkaat hoidon eri tavoin kuin siitä vastaava kaupungin johto?  Ehkä on odotettava, että kevät  korjaa tilanteen, mutta kannattaako sellaisesta sitten edes  maksaa?

Ovatko katujen kunnossapidosta vastaavat lähteneet Espanjaan etätöihin? Istuvatko he tietokoneiden ääressä face bookia päivittämässä vai ovatko kaupungin rahat menneet kaupunginjohtajan ja muiden isojen pamppujen palkankorotuksiin? Onko katujen kunnossapito paskaduuni, johon on vaikea saada tekijöitä?

Ehkä joillakin alueilla asiat ovat paremmin kuin toisilla, mutta missä niin on?

Kyse on kausiluontoisesta työstä, mutta siltikin lähes jokavuotisesta ilmiöstä. Se näyttää yllättävän ne, joiden pitäisi  poistaa kulkemisen esteet ja viedä lumenkaatopaikoille.

Onhan tässä lumentulossa jotain kivaakin. Valoisuuskin on ihan kiitettävä. Urheiluvälinekauppiaat  hyötyvät.  Luistinradat ovat auki.  Jouluna  on lunta. Pulkka  ja suksi luistaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kun se auraus jossain vaiheessa suoritetaan, tukitaan portinpieli niin, että ei ole tielle asiaa ennen kuin on siirtänyt lumimassat muualle.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Töitä olisi, tiedän sen nuoruudestani kun omakotitalon omistaja oli vastuussa 50m:n kadunpätkästä, jossa oli kaupungin jalkakäytävä edessä. Ei sitä kaupunki luonut, ajoi vain tien puolelta lumet siihen käytävälle tiekarhun kanssa. Kuka kolasi?

Ei kysymys ole siitä etteikö nuo lumiongelmat saataisi kuriin. Kysymys on siitä, että kukaan ei halua maksaa oikeasta ja raskaasta työstä. Säästetään silloin kun ei pitäisi, jotta sampanjaan riitäisi rahaa. Eihän se käy, että kalliin työpöydän takana ansaittu palkka menee osittain "halvemman" vähemmän koulutettuun työntekoon. Kesä sulattaa...

Käyttäjän MikkoBothas kuva
Mikko Bothas

Ajankohtainen asia. Meillä lumiaura kävi aamupäivällä työntämässä lumet valleiksi estäen autolla pihaan ajamisen. Lisäksi tien varteen ei voi pysäköidä, kun lumikasat reunoilla ovat kaventaneet tietä puolella.
Yleensä aurat ajavat sunnuntaisin, koska silloin saa tuplaliksan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä nyttenkin on odotettava pitkiä pyhiä, että auraajat jaksavat tehdä työnsä ja saavat kunnon palkan. Eiväthän kaupungin rahat sellaisella kovin pitkälle riittäne.

Sampo Ali-Jaakkola

"Yleensä aurat ajavat sunnuntaisin, koska silloin saa tuplaliksan."

Taitavat ajella ihan sen mukaan mitä tulee lunta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mitä sanot siitä, että kadut jäävät pitkäksi aikaa ajamatta, joten ei niitä ajeta kun tulee lunta. Yksi ystäväni totesi, että lumisten katujen Helsinki on kuin Moskova 1980-luvulla.

Jari Söderholm Vastaus kommenttiin #8

Johtuu huonosta kaupunkisuunnittelusta jonka seurauksena katujen puhdistaminen lumesta on erittäin kallista ja työlästä.

Kadunpätkän puhdistamiseen menee suurinpiirtein 100 kertaa enemmän aikaa ja rahaa kaupungissa kuin haja-asutusalueella.

Jaa, että miksikö, sen vuoksi että haja-asutus aluella jossa on vain omakotitaloja riittää kun aura vetäisee kadunpätkän puhtaaksi yhdellä vedolla.

Kaupungissa on kauhakuormaaja joka ravaa edes taas hakemassa yhden kauhallisen jonka lykkää kuormuriin, ja kuormuri käy taasen ravaamassa lumikuorman jonnekkin ja takaisin. Sitten kun tienvarret on täynnä autoja niin katuja ei saa kunnolla puhdistettua ja joudutaan puhdistamaan useaan otteeseen.

Sampo Ali-Jaakkola

"Osa kaduista on sentään lämmitettyjä, joten lumi katoaa itsekseen. Kallista, mutta turvallista kuitenkin liikkujille"

Se on se kaukolämpöputkisto mikä niitä katuja lämmittää.
Unohdat myös sen seikan, että kantakaupungissa useat jalkakäytävät kuuluvat talo yhtiöiden hoidettavaksi. Valitukset pitää siis osoittaa kyseisten yhtiöiden isännöitsijöille.

"Onko katujen kunnossapito paskaduuni, johon on vaikea saada tekijöitä?"

Ei todellakaan ole. Siitä tienaa enemmän kuin vaikkapa 3 siivoojaa, antaa hyvän osviitan hinnoista ja mitä se maksaa. Laitteet ovat alkaen 75000 € riippuen siitä mitä ostaa. Kysymyksessä siis kunnon lumityökone.
Jos olet huomannut lunta on tullut monena päivänä peräkkäin. Silloin aura joutuu ajamaan kierroksensa miltei hetiperään uudestaan.
ihmisten pitäisi hieman hankkia ymmärrystä eikä heti itkeä kun on oma katu vähän luminen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Periaatteessa näin "seitkytviistuusaa" ja homma hoituu kun on kunnon kalusto. Sillähän se. Lumilingon saa halvemmalla ja lumikolan siihen päälle. Pahkana kun joutuu tekemään ulkona sitä hommaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuntohan siinä tietysti säilyy. Jotain hyvääkin.

Sampo Ali-Jaakkola

Ei tullut selväksi, että tarkoitatko jokaisen tekevän työt talkoohengessä, vai tarkoitatko sitä, että kaupunki palkkaisi armeijan tempputyöllistettyjä hoitamaan lumityöt käsin. Aura kumminkin vaikka ei joka alueella ilmeisesti pyörikkään kovin ahkerasti saa enemmän aikaan kuin 30 ihmistä.

Jos kadut on ajamatta kannattaa kääntyä rakennusviraston puoleen. Tarpeeksi monta valitusta ja johtaja vaihtoon (toivottavasti). Tai sitten kyseessä onkin vain julma priorisointi "arvokkaampien alueiden" hyväksi. Budjetista en tiedä, mutta epäilen senkin olevan alimitoitettu. Kaupunki tosin otti sakon käyttöön taloyhtiöille jotka eivät hoida velvollisuuksiaan. Auttaako sekään se jää nähtäväksi.

Toivotaan kuitenkin tilanteen tästä paranevan.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #11

"Tai sitten kyseessä onkin vain julma priorisointi "arvokkaampien alueiden" hyväksi. Budjetista en tiedä, mutta epäilen senkin olevan alimitoitettu."

Bingo.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Kuulin tänään, että kaupungin virkamiehiin on vaikea saada yhteyttä. Kun keskukset ovat muuttuneet automaattisiksi tai ulkoistettu jonnekin muualle, niin mikään ei sillä tahollakaan toimi. Virkamiehet saavat olla rauhassa häiritsijöiltä ja vaikka ajankulukseen päivittää facebook sivujaa tai pelata pelejä. Työnteko on muuttunut! Suhteet asiakkaisiin ovat etääntyneet.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sampo jo useamman vuoden lumenajo on tökkinyt niin pahasti, että jalkakäytäväkin jäi koko talveksi ajamatta täällä Helsingin pohjoisosassa. Kysyinkin, että onko Helsingissä alueita, joilta lumet poistetaan tehokkaammin kuin jostakin muualta. Ilmeisesti on. Kiertelisitpä hiukan katselemassa. Talonmiehiä ei juuri enää ole, joten kiinteistöjen hoitajat ovat etäällä ja tulevat jos tulevat joskus selvästikin. Hällä väliä meininkiä, hävettää oikein.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Onneksi ovat ne ajat ohi, kun jouduin Helsingissä työni puolesta käymään enemmän kuin kuin laki sallii, säälihän siinä tuli:):).

Tosiasia on se, että lähiömme parkkipaikkaa aurataan juuri näillä isoilla koneilla. 60-70 autopaikkaa ja pieni uloskäynti, lastentarha tien toisella puolella 10:n metrin päässä. Sinne se lumi kasautuu koneilla ulos/sisääntuloaukon molemmille reunoille. Tehokkuutta, vaan ei siinä järki ole mukana kun vallit peittävät näkyvyyden.

Katsotaan nyt jos tilanne pahenee on kai pakko ottaa se lumilapio itse käteen ja pyytää paria naapuria mukaan talkoisiin. Laskua lienee turha lähetellä. Eihän siitä työstä makseta, kun tehokkuus mitataan kaluston hinnan mukaan.

Susanna Kinnunen

"Ihmisten pitäisi hieman hankkia ymmärrystä eikä heti itkeä kun on oma katu vähän luminen."

Mulla raja kiukussa kulkee siinä, pääseekö perille vai jääkö kiinni viikkojen lumikohvaan. Kun kaupunki ottaa tiehoitokunnan työt hoitaakseen, pitää ne myös tehdä. Plussaa on, jos tie aurataan niin että sillä kulkee myös lastenvaunut, ettei tarvitse pulkalla lähteä.

Tänään oli naapuri aurannut bobcatillä katualuetta, kun ei kaupunki "ehdi". Pääsin kotiin asti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lumidebattia käytiin muutamia aikoja sitten myös naapurimaassamme Ruotissa. Siellä muuten virkamies näytti TV:n katsojasta hiukan nololle, kun lumia ei ole onnistuttu poistamaan kaduilta ja häntä syytettiin siitä. Miksiköhän kaupungit, näinkin edistyneet eivät kykene poistamaan lumia?

Susanna Kinnunen

Espoossa voi jäädä autolla kiinni lumeen paljon todennäköisemmin kuin Oulussa. Snow how.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin Helsingissäkin jää kiinni, joten katumaasturi voi osoittautua ainoaksi oikeaksi ajopeliksi kaupungissakin. Aijemmin ajattelin, että se sopii vain maaseudulle.

Antro Pulkki

Ja samaan aikaan kadun tukkii massiivinen nostolava-auto jolla yritetään poistaa jääpuikkoja ettei isännöitsijä joudu linnaan tuottamuksesta.

Ja samaan aikaan lumikuormuri on liikenteen ruuhkissa viedäkseen lumikuormansa tunnin ajomatkan päähän kaatopaikalle. (ai niin, niitähän pitää olla riittävästi koska kuormaaja on tyhjän panttina?)

Ja samaan aikaan massiivinen roskisauto tukkii kadun jotta jätteet saadaan pois.

Ja samaan aikaan remonttiauto, pizza-auto, muuttoauto jne tukkivat kadut jne, jne!

Lumenpoisto siis vaikeuksissa!

= Mission impossible!!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Selvästi logistiikkaongelma. Voisiko siihen auttaa tekniikka, siis tietotekniikka, jolla monimuotoista ongelmaa hallittaisiin. Viisaat tietänevät miten se tehtäisiin.

Antro Pulkki

Tottakait se on logistiikkaongelma.

Kattolumien ja jääpuikkojen osalta se on luonnonongelma. Esim Katajanokalla on runsaasti yli 100 vuotta vanhoja taloja "komeine" kattokrumeluureineen ja lämpöeristyksistä ei tietoakaan jolloin jään muodostus on ilmeinen.

Kapeat kadut lumimöykkyautoineen estävät tehokkaan aurauksen ja lumenpoiston.

Kannatan kaupungin taholta lumenpoistoa kaduilta tehokkailla vehkeillään kiinteistöveronmaksajana. Mutta tarttis tehdä jotain autojen poistamiseksi aurauksen tieltä.

Nyt heti pitää osoittaa lumenkeräyspaikkoja puistoihin ym. aukeille paikoille LÄHITIENOOLLE! Kaatopaikoille roudailu on logistisesti kallista koska vie liikaa aikaa.

En näe tietotekniikasta apua koska nyt on liian monta toimijaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #22

Autot ovat ongelma. Mistä siis autoille paikat, että eivät estä katujen huoltoa. Toisaalta autoilijoillekin on ongelma kaivaa auto lumiauran jäljiltä tiukkaan puristuneiden lumikasojen alta. Missä hyvä ratkaisu tähän ongelmaan, missä ja mistä talvisäilöt autoille?

Antro Pulkki

Jääpuikko-ongelmasta.

Olen usein nähnyt isoja nostureita joilla mies nostetaan hakkaamaan jääpuikkoja jopa 7. kerroksen korkeudelle. Naapuritaloyhtiö ei tilannut samaa vaan toisen urakoitsijan. Ja taas katu poikki!

Hölmölän hommaa.

Ehkäpä tämäkin kiinteistöveron piikkiin kaupungin hoidettavaksi jotta menisi logistisesti järkevällä tavalla. Eräässä yhtiössä KAKSI kk-vastiketta kului lumen ja jään poistoon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Missä ovat ne fiksut ihmiseet, jotka osaisivat ratkaista tämänkin ongelman, että jääpuikot eivät enää kertyisi kattojen reunoihin. Materiaalin vaihto katon reunuksille? Eristeet? Mikä auttaisi? Kiertoilma, lämmitys sulattamaan kertyvän lumen reunoilta kuten kaduilta?

Toimituksen poiminnat