ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Viemärien ja jätesäiliöiden rasvauksesta eroon

Tänä vuonna kuten aikaisempinakin syödään melkoiset määrät kotimaista ja ulkomaista kinkkua. Viime vuonna syötiin lihayritysten ja tullitilaston tietojen mukaan yhteensä noin 7,2 miljoonaa kiloa kinkkua. 7,2 miljoonasta kilosta irtoaa noin 1 000 000 - 2 400 000 litraa rasvaa. Minne tämä rasva joutuu, ellei sitä  pussiteta ja laiteta sekajätteisiin tai keksitä keinoja hyödyntää?

Noin 6 kilon kinkusta rasvaa lähtee nafti 1-2 litraa. Rasvaa ei ole lupa kaataa viemäriin, jossa se tukkii putkiston, kuormittaa viemärijärjestelmää ja puhdistamoja.

Voisiko ison rasvamäärän hyödyntää muulla tavoin kuin roskiin tunkemalla? Toistaiseksi ainakaan ei ole mitään järkevää keräilyjärjestelmää minne rasva kerrytettäisiin. Paljonko rasvasta irtoaisi lämpöä tai tulisiko siitä auton polttoainetta? Missä ovat kotikonstit, joilla hyödyntää tällaisia jätteitä?

St1:n viinabensa tehdä jätteistä, enimmäkseen vanhoista leivistä. Pääkaupunkiseudun kauppojen jätehuoltoa hoitava SITA kerää St1:lle leivät, jotka on kaupoissa lajiteltu ja kipataan SITA:n laitoksen vieressä olevaan ST1:n bioetanolitehdaskonttiin. Neste Oil osaa tehdä rasvasta dieseliä.  Miksi Neste Oil ei keräisi joulun rasvaperäisiä jätteitä talteen ja hyötykäyttöön? Turhaa rasvoja on kärrätä kaatopaikoille maatumaan. Isoja määriä rasvaa ei oikein tohdi syödäkään. Seurauksena kun melko varmasti tulee terveysongelmia. 

Kansalaisilla olisi varmasti halu tehdä lahjoituksia ja saada sellaisesta hyvää joulumieltä. Tammikuullakin voisi vielä muistella hyvää tekoa ja pohdiskella onko oman auton tankissa oman  joulukinkun rasvoista valmistettua polttoainetta.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nestekin pyrkii hyödyntämään jäterasvoja, esim. teurasjätteitä - käytännössä kaiken mitä Suomesta liikenee:
http://www.hs.fi/tulosta/1135262661442

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Yksittäisen huushollin tasolla vastaan, että kinkunrasva kompostoituu mainiosti muun keittiöjätteen seassa. Sen voi valuttaa kompostimassan sekaan jo kuumana, niin osaltaan se pitää prosessia käynnissä sekä lämmikkeenä että kostukkeena. Kinkunrasvan sisältämä suola on periaatteessa epäkohta, mutta litran vuosittainen suolaliemiannos on kokonaisuuden kannalta sittenkin aivan mitätön juttu - se vähiten huono vaihtoehto.

Lauri Korhonen

Järjestetään jokaiseen taloyhtiöön kierrätysastia rasvalle. Kustannukset X euroa/taloyhtiö.

Kerätään rasvat tätä varten erikseen kehitetytyllä keräysjärjestelmällä talteen määrävälein. Kustannukset Y euroa/kg.

Viedään kerätty rasva käsittelylaitokseen käsiteltäväksi. Kustannukset Z euroa/km.

Jalostetaan kerätystä rasvasta bioetanolia jonka tuotto lähellä 0 euroa. Koska verotus.

Kokonaiskustannukset X+Y+Z euroa ja tuotto - tarvittava valtion tukijärjestelmä huomioiden - miinusmerkkinen. Siis lisäkustannus.

Lisätään yhtälöön taloyhtiöiden hankkimien bioastioiden valmistuskustannukset sekä jätteiden keräyksestä aiheutuvat CO2 ja hiukkaspäästöt. Jes!

Mitä saadaan lopputulokseksi? En tiedä mutta tuohan kuulostaa aivan vihreältä suunnitelmataloudelta eikö vaan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Virallisen ohjeen mukaan eläinrasva on biojäte, ja sen pitää antaa hyytyä ennenkuin vie roskikseen. Bakteerit sitten tekevät siitä löyhkääviä voihappoja sun muita, ja paljon metaania.

Ehkä ympäristöystävällisempi tapa olisi vain polttaa rasva, tehdä vaikka tulipata uudeksivuodeksi? Tarpeeksi kauas asutuksesta, tietysti. Jos ei halua kaiken haisevan palaneelta kinkulta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Itse olen jo useana vuotena laittanut ylimääräisen kinkkurasvan kompostoriin. Ja silloin kompostori on taas talven pakkasten jälkeen herännyt eloon ! Eikä muuten ole löyhkännut, olen asian lähes päivittäin henkilökohtaisesti haistellut. Kinkkurasvan laittamisen jälkeen kompostori on lämmennyt noin 10 - 15 astetta lähtökohtatilanteesta. Kinkkurasva on todellista bioenergiaa. No, kai tämäkin kielletään, koska joku voi massaspektrometrilla todeta, että kompostorista vapautuu co2 tai metaania tms. 1000 ppm:ää enemmän kuin jos siihen pönttöön ei olisi laitettu kinkkurasvaa. Tai ainakin kaikille kompostoreille pitää laittaa kompostorivero, joka tuloutetaan Ympäristöministeriölle. Ja tällähän me suomalaiset lunastamme taas globaalia ympäristöomaatuntoa.

Juhani Putkinen

Yhdestä kotitaloudesta kertyy niin vähän jäterasvaa, että sitä tuskin kannattaa kerätä.

Parasta on syödä se rasva. Ei ole mikään pakko syödä sitä heti, voi sitä säilyttääkin pidempään. Sitä voi lisätä vaikka risottoihin, kaalikeittoon, jne.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kompostivinkit ovat hyviä. Kuumana kompostiin niin eiköhän ötökät hetkeksi herää töihin. Vanhanmallinen Biolanin kompostori ei lämpöä kauaa pidätä, kun ei ole mitään eristeitä.

Kerrostaloissa on toinen juttu, kun ei ole kompostia ei tämä neuvo oikein käy. Kerrostaloalueella sitä rasvaa kertyy enemmänkin kuin harvemmin asutulla omakotialueella maaseudusta puhumattakaan.

Kinkusta irtoaa muutakin kuin rasvaa. Hyvinkin nuo osoittamani luvut ovat pahasti yläkanttiin. Niitä yöllä mietiskelin, etteivät vain menneet puurot ja vellit sekaisin laskelmissa eli liemi rasvan mukaan. Näinhän taitaa olla monella muullakin. Pienten määrien keruuseen ei varmasti ole taloudellista ryhtyäkään.

Kun olen jäähdyttänyt kinkun ympärille kertyneen liemen, pinnalle on muodostunut valkoinen kerros. Se on rasvaa, jota voi käyttää vaikka kynttilöiden tekemiseen. Yhden kinkun rasvasta tulee pari kynttilää sanoo joku. Nahkasaappatkin voi rasvata, mutta onko ihan kaupunkilaiseen tyyliin sopivaa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Nahkasaappatkin voi rasvata..."

Nyt aletaan olla jo Niksi-Pirkka -sarjassa! Päiväkävelyllä vastaan tulevat koirat ainakin innostuisivat, jos Irja saapastelisi kadulla kinkulta tuoksahtaen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä ne koirat muutenkin tykkäävät. En edes kinkuntuoksuja tarvitse avuksi ;D.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Helpoin ratkaisu rasvojen talteenottoon olisi pakkomyydä kinkut valmiiksi paistettuina,joka muutenkin kaikista järkevin tapa nauttia tuosta joulun perinneruoasta
Onneksi on tuntikohtaiset kulutusmittarit,kun sähkön hinta paukahtaa kinkkuyönä 20€/kWh niin ehkä se suuntaa kulutuskäyttäytymistä

Muokkausta:

Kinkun kohdalla hävikki on kohtuullisen korkea, 35% tuo tietty riippuu kypsyysasteesta,mikäpä lie vaihteluväli? http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/ktl:4802

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuota ratkaisua ajattelin jo aiemmin, mutta toistaiseksi hengissä ovat vielä ne sukupolvet, jotka ovat tottuneet itse kypsentämään kinkkunsa. Kyllä tuo uusavuttomuuden lisääminen lisää valmiiden kinkkujen käyttöä. Silloin olisi mahdollista keskitetty rasvankin keruu. Voikohan kinkun myydä puolivalmisteena? Silloin voisi hetken kotona vielä leikkiä kinkunpaistajaa.

Juhani Putkinen

Irja: "Silloin voisi hetken kotona vielä leikkiä kinkunpaistajaa."

Voi itku.

Ennenvanhaan lämmitettiin kämppää samalla kun valmistettiin ruokaa. Nykyisin esimerkiksi pitkäaikainen kinkunpaisto tarkoittaa että koti lämpenee liikaa ja avataan ikkuna tai ikkunoita ja ehkä vielä ovikin, jotta ei tulisi liian lämmin.

Valitettavasti ihan kaikissa asioissa ei ole tapahtunut edistystä.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

En ihan kaikkea laittaisi uusavuttomuuden piikkiin,paljon pienperheitä joissa ei kinkkua joulunpyhinä montaa kiloa saa menemään mitenkään

Kinkkurasvoille olisi periaatteessa keräilyjärjestelmä valmiina,jokainen hampurilaisravintola keräilee omat syntyneet rasvat talteen ja kierrätykseen

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä laitan kinkkurasvan piimätölkkiin ja taloyhtiön biojäteastiaan. Onko minun nyt kannettava huonoa omaatuntoa koko maailman tuhoutumisesta? Mitä sanookaan Satu Hassi ja muut todelliset asiantuntijat?

Miten minun pitäisi toimia täällä pienessä Suomessa? Onhan koko mailman pelastus minun hartioillani.

Omatuntoni soimaa minua niin, että en unta saa.

Toimituksen poiminnat