ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Jungnerin, Vartiaisen ja Vanhasen puheet

Olen  pitänyt Jungnerin aktiivisesta tyylistä, mutta silloin on ollut  kyse media-alasta.  Hän puhui sydämestä ja asiantuntemuksensa pohjalta.  Mutta se, että  "65 -vuotta on toimintakykyisen, viriilin, uutta luovan ihmisen ikä" sai aikaan merkillistä vastapotkua sisälläni. Kokenut kaikki tietää on vanha sanonta, ja sellaista kokemusta ei Jugnerilla kuten ei muillakaan keski-ikäisillä ikääntymisestä ole.  Toki osa, yhä useamoi, 65-vuotiasta täyttää Jugnerin mitat.   

Jungner taisikin osallistua poliittiseen taktikointiin, jota viimepäivinä ovat monet muutkin harjoittaneet haaveillessaan työiän pidentämisen  tuomista mahdollisuuksista Suomen nousuun saamisessa.   Viimeksi tänään Lapin lumilla syntyneitä ajatuksiaan toisteli Matti Vanhanen.

Miksi nämä arvon miehet  eivät ajattele miten nuorille saataisiin töitä? Miksi he eivät mieti miten +50 -vuotiasta  runsaan työkokemuksen omaavista tehtäisiin yrittäjiä? Mitä Suomen koulutetuimmat ikääntyneet työttömät voisivat tehdä ja miten heidät koulittaisiin osaamisellaan yrittäjiksi, itsensä ja muidenkin työllistäjiksi? Yrittäjäksi ei ilman yrittäjyyden osaamista kannata  ryhtyä. Koulutusta  siihen tarvitaan.

Pelkkä kevyt, poliittiseen oman aseman vahvistamiseen pyrkivä huulenheitto, ei vie Suomea eteenpäin.  Vartiaiselta oli menneellä viikolla jaossa pussillinen vanhoja keinoja: työssäoloiän pidentäminen ja runsas maahanmuuton lisääminen. Millä aikataululla niistä olisi apua? Miten muuttuu työelämä?   Miten hukassa Suomi  onkaan, jos päättäjien ja poliitikkojen keinot ovat näin vähissä?  

Nyt syötetään palkka-alea, ei johtajille, vaan työntekijöille. Johtajat kun lähtevät palkka-alella uhattaessa ulkomaille pilvin pimein etsimään tuottoisia töitä ja bonuksia. Niitähän on tarjolla jokaiselle suomalaiselle johtajalle ihan kaikkialla. Siihen ei taida uskoa kukaan muu kuin johtoporras itse, ehkä ei sekään. Siinäkin siis jokin oma lehmä ojassa.  Jos vaikka lähtisivät, avauttuisivat johtopaikat uusille yrittäjille ja silloin palkkaakin voisi rukata alaspäin yhtä lailla kuin työntekijöidenkin palkkaa. Työntekijät kuitenkin kuluttavat täällä enemmän kuin johtajat.  Työntekijöitä on toistaiseksi paljon enemmän kuin johtajia.

Mistä ne työpaikat ikääntyville ja maahanmuuttajille? Syrjäytetäänkö kotimaiset työntekijät nuorilla maahanmuuttajilla? Siihen ei usko riitä.   Minkälaisiin hommiin ohjataan ikääntyneet? Eläkeputkea odottamaanko sittenkin? 

Joskus käy niin, että ei itse eikä perhekään huomaa iän vaikutuksia. Muut sen panevat  merkille. Näin oli aikanaan yliopistolla, jossa oli vanhoja professoreita, joiden olisi ollut parempi olla eläkkeellä. Nämä herrat vain jatkoivat ja olivat nuorempien etenemisen  tiellä turhan pitkään.  Oma perhekään ei aina huomaa perheenjäsenensä sairastumista, työpaikalta tuleva ilmoitus voi olla se, joka herättää vakavan sairauden tajuamiseen.

Joillakin harvoilla korkea ikäkään ei tunnut juuri missään.  Hiukan skeptisesti suhtaudun siihen.  Ehkä se on samanlaista uhoa kuin Jungnerilla , Vartiaisella ja Vanhasella ja muilla, joilla on tarjolla köykäisiä keinoja Suomi nousuun ajattelun pohjaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oletko ajatellut lahjoittaa 3/4 tai 5/6 eläkkeestäsi nuorten keskusta-oikeistolaisten työllistämiseen? Niin ovat ikätyöttömätkin tehneet.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En missään nimessä. Lahjoitan joka kuukausi Unicefille ja muualle. Se riittää. Miksi tarjoilet minulle ikätyöttömien työllistämistä. Pilanpäitenkö? Siks toiseksi tein täydet työvuodet ja vain osan niistä edest saan edes eläkkeenä. Minulle riitti sellainen. Kirjoitan kun hatuttaa, kun ilahduttaa, kun vain muuten tuntuu sille, että on päästävä sanomaan. Olen työttömyyden suhteenkin kokenut yhtä sun toista ilman, että rahaa on tullu mistään. Jokaisen olisi yritettävä löytää keinoja selvitä ilman, että rahaa tippuu taivaasta. Byrokraatit eivät ymmärrä mitä täällä tapahtuu tai sitten ymmärtävät, mutta teeskentelevät olevansa ymmärtämättä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olen vähän ihmetellyt, minkä asioiden erikoisasiantuntija olet. Et ainakaan sisäluvun. Kirjoitin nuorten, en ikätyöttömien työllistämisestä. En aio lukea vastaustasi enkä tämän koommin avata blogiasi.

On barbaarista asettaa vastakkain nuoria ja vanhoja, samoin terveitä ja sairaita.

Kirjoituksessasi on niin monta älyttömyyttä, että aikani ei riitä niiden setvimiseen. Se olisi lisäksi täysin hyödytöntä, kuten älytön vastauksesi osoitti.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Kyllä minä mielestäni ymmärsin mitä blogisti kirjoitti ja varsinkin siitä olen samaa mieltä, että kovin ovat köykäisiä nämä päättäjien keinot saada Suomi nousuun, jos eivät peräti suorastaan huonoja.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"Miksi nämä arvon miehet eivät ajattele miten nuorille saataisiin töitä? Miksi he eivät mieti miten +50 -vuotiasta runsaan työkokemuksen omaavista tehtäisiin yrittäjiä?"

Oletko aivan varma, etteivät ole ajatelleet? Ehkä sinulta on vain jäänyt huomaamatta. Tähän juttuusi sopii hyvin lauseesi:

"Pelkkä kevyt, poliittiseen oman aseman vahvistamiseen pyrkivä huulenheitto, ei vie Suomea eteenpäin."

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin, minulta on jäänyt huomaamatta senioriyrittäjyys. Pakko tunnustaa. Onko asia ollut niin vähän esillä, että sitä ei ole ollut helppo huomata?

Löytyypä seniori yrittäjyydestä tietoa:
http://www.muc.fi/senioreista-merkittava-tyovoiman...

Vaikutta hyvälle, sillä meneillään on tutkimus aiheesta:
http://info.tse.fi/project_display.asp?lang=fin&id...
Tutkimuksen tavoitteena on kehittää kattava ymmärrys siitä, ketkä ryhtyvät yrittäjäksi myöhäisellä työuralla, mikä motivoi tai estää heidän yrittäjyyttään sekä millaisin odotuksin ja tavoittein he ryhtyvät yrittäjiksi. Tutkimus keskittyy koko yrittäjäksi ryhtymisen prosessiin alkaen yrittäjyysaikomuksen muodostumisesta ja päättyen uuden yrityksen perustamiseen.
Se valmistuu 2014

Teemu Kautonen Yrittäjyys ja väestön ikääntyminen 1.2.2008. Olin siis väärässä. 16 % yrityksistä 50+ henkilöiden perustamia. Näistä 57 % perusti ensimmäisen yrityksensä 50-vuotiaana tai vanhempana (43 % oli ns. sarjayrittäjiä)
Suhteelliseen osuuteensa verrattuna ns. yrittäjyysaktiivisuus 50+ segmentissä oli vajaa puolet 20-49 –vuotiaiden vastaavasta

www.ucs.fi/.../Yrittäjyys%20ja%20väestön%20ikääntyminen.ppt
Lisää kiinnostavaa tietoakin löytyy, mutta mitä sanovat päättäjät?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tutkijat toteavat vielä senioriyrittäjyydestä: Lisää tutkimusta tarvitaan, jotta väestön ikääntymisen vaikutuksia yrittäjyyteen voitaisiin ymmärtää paremmin.

Toimituksen poiminnat